Gajah Bush Afrika

Pengelasan Ilmiah Gajah Bush Bush

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Proboscidea
Keluarga
Elephantidae
Genus
Loxodonta
Nama saintifik
Afrika Loxodonta africana

Status Pemuliharaan Gajah Bush Afrika:

Berhampiran Diancam

Lokasi Gajah Bush Bush:

Afrika

Fakta Seronok Gajah Bush Afrika:

Boleh minum sehingga 50 gelen sehari!

Fakta Gajah Bush Afrika

Mangsa
Rumput, Buah, Akar
Nama Muda
Anak lembu
Kelakuan Berkelompok
  • Kumpulan
Fakta Menyeronokkan
Boleh minum sehingga 50 gelen sehari!
Anggaran Saiz Penduduk
300,000
Ancaman Terbesar
Pemburuan haram dan kehilangan habitat
Ciri Paling Cemerlang
Telinga besar dan bulat
Nama lain)
Gajah Afrika
Tempoh Kehamilan
20 - 24 bulan
Habitat
Hutan, savana dan dataran banjir
Pemangsa
Manusia, Singa, Hyena
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Diurnal
Nama yang selalu digunakan
Gajah Bush Afrika
Bilangan Spesies
1
Lokasi
tengah dan selatan Afrika
Slogan
Boleh minum sehingga 50 gelen sehari
Kumpulan
Mamalia

Ciri-ciri Fizikal Gajah Bush Bush

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
Jenis Kulit
Kulit
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
60 - 70 tahun
Berat
3,600kg - 5,400kg (7,900lbs - 12,000lbs)
Ketinggian
3m - 3.5m (10 kaki - 12 kaki)
Umur Kematangan Seksual
11 - 20 tahun
Zaman Penyapihan
6 - 18 bulan

Pengkelasan dan Evolusi Gajah Bush Afrika

Gajah Bush Afrika adalah yang terbesar dari semua makhluk hidup di darat hari ini, dengan sebilangan individu tumbuh dengan berat lebih dari 6 tan. Gajah dianggap dinamai kata Yunani untuk gading, yang bermaksud bahawa Gajah diberi nama untuk gading panjangnya yang unik. Walaupun banyak nenek moyang Gajah Bush Afrika telah pupus pada zaman ais terakhir (termasuk Mamalia Woolly), terdapat tiga spesies Gajah yang tersisa hari ini yang merupakan Gajah Asia (di antaranya terdapat sejumlah sub-spesies ), Gajah Bush Afrika dan Gajah Hutan Afrika. Walaupun kedua-dua spesies Gajah ini sangat serupa, Gajah Bush Afrika umumnya lebih besar daripada Gajah Hutan Afrika, yang mempunyai telinga yang lebih bulat dan gading yang lebih lurus.



Anatomi dan Penampilan Gajah Bush Afrika

Gajah Bush Afrika adalah mamalia darat yang paling terkenal di Bumi, dengan gajah Bush Afrika lelaki mencapai ketinggian hingga 3.5 meter dan betina sedikit lebih kecil pada ketinggian sekitar 3 meter. Badan Gajah Bush Afrika juga boleh tumbuh hingga panjang antara 6 hingga 7 meter. Gading gajah Bush Afrika panjangnya hampir 2.5 meter dan umumnya beratnya antara 50 hingga 100 paun, yang hampir sama dengan Manusia dewasa kecil. Gajah Bush Afrika mempunyai empat gigi geraham masing-masing seberat kira-kira 5.0 kg dan panjangnya sekitar 12 inci. Ketika sepasang geraham depan di mulut Gajah Bush Afrika merosot dan berkeping-keping, pasangan belakang beralih ke hadapan dan dua geraham baru muncul di belakang mulut Gajah Bush Afrika. Gajah Bush Afrika mengganti giginya enam kali sepanjang hidup mereka tetapi ketika Gajah Bush Afrika berusia antara 40 hingga 60 tahun, ia tidak lagi mempunyai gigi dan kemungkinan akan mati kelaparan, yang sayangnya merupakan penyebab kematian Gajah di Afrika belantara.



Taburan dan Habitat Gajah Bush Afrika

Walaupun rentang sejarah nenek moyangnya bermula hingga ke Lingkaran Artik, hari ini Gajah Bush Afrika terutama terdapat di Afrika tengah dan selatan di kawanan nomaden yang mengembara di dataran dan padang rumput Afrika merumput makanan dan mencari lubang air. Tidak seperti Gajah Hutan Afrika yang sedikit lebih kecil, Gajah Bush Afrika mendiami dataran savana berumput dan tanah semak di benua Afrika dalam kumpulan yang mengandungi ibu dan anak lembu mereka. Umumnya, kawanan Gajah Bush Afrika mengandungi sekitar 10 individu tetapi tidak jarang kumpulan keluarga bergabung, membentuk klan yang dapat memuat lebih dari 1,000 Gajah. Gaya hidup yang sangat sosial ini bermaksud bahawa Gajah Bush Afrika kurang rentan di dataran Afrika yang terbuka.

Tingkah Laku dan Gaya Hidup Gajah Bush Afrika

Gajah Afrika bukan sahaja merupakan mamalia yang sangat ramah, tetapi juga seekor mamalia yang sangat aktif. Gajah Bush Afrika adalah haiwan nomad yang bermaksud bahawa mereka selalu bergerak mencari makanan, jadi bergerak dalam kawanan keluarga ini memungkinkan mereka mendapat perlindungan yang lebih baik baik dari pemangsa maupun dari unsur-unsurnya. Batang Gajah Bush Afrika adalah salah satu ciri yang paling membezakan dan hidung ekstra panjang ini tidak hanya cukup fleksibel untuk mengumpulkan dan mengendalikan makanan tetapi juga dapat mengumpulkan air. Batangnya, bersama dengan gadingnya juga dapat digunakan untuk mempertahankan diri dari pemangsa seperti Lions, dan untuk bertarung dengan Gajah Bush Afrika lelaki lain semasa musim kawin. Gajah Bush Afrika juga dianggap sebagai haiwan yang sangat cerdas dan beremosi yang memperlihatkan tingkah laku yang merangkumi memberi dan menerima cinta, menjaga anak muda dan bersedih dengan saudara yang mati.



Pembiakan Gajah Afrika dan Kitaran Hidup

Gajah Bush Afrika cenderung menjalani kehidupan yang agak panjang, dengan jangka hayat rata-rata antara 60 dan 70 tahun, Gajah Bush Afrika Wanita mencapai kematangan seksual (dapat membiak) setelah 10 atau 11 tahun, tetapi dianggap paling subur antara berumur 25 dan 45 tahun. Lelaki Gajah Bush Afrika, bagaimanapun, sering tidak mencapai kematangan seksual sehingga mereka berusia hampir 20 tahun. Setelah kawin dan tempoh kehamilan hingga 2 tahun, gajah Bush Afrika wanita melahirkan anak lembu (anak kembar telah diketahui tetapi sangat jarang berlaku). Anak lembu Gajah Bush diasuh selama 2 tahun tetapi akan tetap berada di bawah bimbingan dan perlindungan kawanan sehingga ia cukup tua untuk menyara dirinya (berumur sekitar 6 tahun). Pada ketika inilah gading betis Gajah Bush Afrika akan mula tumbuh.

Diet Gajah Afrika dan Mangsa

Walaupun ukurannya sangat besar, Gajah Bush Afrika adalah mamalia herbivora yang bermaksud bahawa ia hidup dengan diet yang hanya terdiri daripada tumbuhan dan bahan tumbuhan. Sebahagian besar diet Gajah Bush Afrika terdiri daripada daun dan dahan yang dilucutkan dari pohon dan semak menggunakan batangnya. Gajah Bush Afrika juga merumput pada buah-buahan dan rumput dan menggunakan gadingnya yang sangat besar untuk menggali akar di tanah dan melucutkan kulit pokok. Makanan dimasukkan ke dalam mulutnya menggunakan batang, dan gigi gajah Bush yang besar dan rata kemudian menjadi alat yang sempurna untuk mengisar tumbuh-tumbuhan dan menanam tanaman sehingga mereka dapat dicerna dengan lebih mudah.

Pemangsa dan Ancaman Gajah Bush Afrika

Gajah Bush Afrika tidak mempunyai pemangsa semula jadi yang boleh mengancam kelangsungan hidupnya, terutama kerana ukurannya yang cukup besar dan fakta bahawa Gajah Bush Afrika sering berada dalam keselamatan kawanan tersebut. Gajah Bush Afrika adalah raksasa damai di Afrika dan dapat dilihat menghuni hutan belantara Afrika dengan mamalia dan burung besar lain, tanpa masalah. Di dunia binatang, Lions dan Hyena kadang-kadang dapat memilih Gajah Bush muda Afrika yang telah terpisah dari ibunya dan juga diketahui menyerang orang dewasa yang sudah tua dan sakit dan oleh itu lebih mudah terdedah. Manusia yang memburu Gajah Bush Afrika untuk gading gading mereka adalah ancaman terbesar bagi kelangsungan hidup mereka bersama dengan kehilangan habitat di seluruh benua.



Fakta dan Keistimewaan Gajah Bush Afrika

Pada awal abad ke-19, kisah Gajah Bush Afrika sangat berbeza dengan jumlah mereka sehingga 5 juta individu yang dianggap berkeliaran di benua Afrika. Namun, disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk gading, populasi Gajah Bush di Afrika telah menurun sebanyak 85% di beberapa daerah. Telinga gajah Bush yang besar dikatakan oleh beberapa orang berbentuk seperti Afrika, tetapi kepingan kulit yang besar ini bukan hanya untuk pendengaran, tetapi alat ini sangat penting untuk menjaga agar Gajah tetap sejuk di panas Afrika. Seperti banyak herbivora yang terdapat di seluruh Afrika, betis boleh berjalan ketika lahir untuk memaksimumkan peluang mereka untuk bertahan hidup. Seorang Gajah Bush Afrika dewasa boleh meminum hingga 50 gelen air setiap hari, dan mampu memasukkan 1.5 gelen air ke dalam tong mereka pada satu masa.

Hubungan Gajah Bush Afrika dengan Manusia

Sayangnya, kerana peningkatan minat luar di Afrika dan keajaiban eksotiknya (terutama menjelang pertengahan abad ke-20), populasi Gajah Bush Afrika mengalami penurunan yang dahsyat menuju kepunahan. Setelah dibunuh secara kejam oleh pemburu haram selama bertahun-tahun kerana gadingnya, Gajah Bush Afrika telah lenyap dari banyak habitat asalnya. Pada tahun 1989 larangan memburu gading gajah di seluruh dunia diberlakukan, setelah populasi menurun secara mendadak di seluruh benua. Di bahagian utara dan tengah Afrika, Gajah Bush Afrika kini jarang dan terbatas di kawasan terlindung, dan walaupun ceritanya serupa di selatan, populasi Gajah Afrika Selatan dianggap lebih baik dengan kira-kira 300,000 individu di rantau ini.

Status Pemuliharaan Gajah Bush Afrika dan Kehidupan Hari Ini

Hari ini, walaupun pulih, populasi Gajah Bush Afrika masih terancam dari peningkatan tahap perburuan haram dan pemusnahan habitat. Penebangan hutan di wilayah Gajah Bush Afrika bermaksud bahawa Gajah Bush Afrika kehilangan makanan dan tempat tinggal mereka menjadikan mereka lebih rentan di alam liar. Di sebalik larangan itu, Gajah Bush Afrika juga selalu diancam oleh pemburu yang memburu gajah untuk mendapatkan gading gading mereka.

Lihat semua 57 haiwan yang bermula dengan A

Bagaimana untuk mengatakan Gajah Bush Afrika di ...
Bahasa BulgariaGajah savana Afrika
Bahasa CzechGajah Afrika
Bahasa DenmarkGajah savana Afrika
Bahasa JermanGajah Afrika
Bahasa InggerisGajah Savannah, Gajah Bush
SepanyolGajah savana Afrika
Bahasa PerancisGajah Afrika
Bahasa FinlandSavanninorsu
Bahasa CroatiaGajah Afrika
Bahasa HungaryTelefon Afrika
Orang JepunGajah Afrika
BelandaGajah Afrika
Bahasa PolandGajah Afrika
PortugisGajah, Gajah-Afrika
Bahasa SwedenGajah Afrika
Orang TurkiFili Afrika
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Klasifikasi Gajah Bush Afrika, Terdapat di sini: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Evolution Of Elephants, Terdapat di sini: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Kepintaran Gajah, Terdapat di sini: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Maklumat Gajah Afrika, Terdapat di sini: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. Mengenai Gajah Bush Afrika, Terdapat di sini: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Artikel Yang Menarik