Anteater

Pengelasan Ilmiah Anteater

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Xenarthra
Keluarga
Myrmecophagidae
Genus
Tamandua
Nama saintifik
Myrmecophaga Tridactyla

Status Pemuliharaan Anteater:

Berhampiran Diancam

Lokasi Anteater:

Amerika Tengah
Amerika Selatan

Fakta Anteater

Mangsa Utama
Semut, Rayap, Serangga
Ciri khas
Moncong memanjang dan lidah melekit panjang
Habitat
Hutan dan padang rumput
Pemangsa
Puma, Ular, Jaguar
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Semut
Jenis
Mamalia
Slogan
Dijumpai di seluruh Belahan Bumi Selatan!

Ciri Fizikal Anteater

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
18 mph
Jangka hayat
9 - 20 tahun
Berat
18kg - 40kg (40lbs - 88lbs)
Panjang
0.9m - 2.1m (3 kaki - 7 kaki)

'Satu anteater boleh memakan sehingga 35,000 semut dalam satu hari.'



Anteater merujuk kepada beberapa mamalia pemakan serangga bersaiz sederhana yang terdapat di Hemisfera Selatan. Mereka adalah haiwan edentate, yang bermaksud mereka tidak mempunyai gigi. Namun, mereka menggunakan lidah panjang untuk memakan serangga yang menjadi sebahagian besar makanan mereka. Anteaters raksasa, yang paling terkenal dari empat spesies, boleh memakan sebanyak 35,000 semut atau anai-anai dalam satu hari. Sebilangan besar ahli zoologi akan memberitahu anda, 'Jangan main-main dengan anteater kerana ia sebenarnya tidak mahu berkawan'



5 Fakta Anteater yang Luar Biasa

  • Anteater mempunyailidah terpanjang mana-mana haiwanberkaitan dengan ukuran badannya.
  • Pigami kemalasan adalah salah satu saudara terdekat anteater, tetapi nenek moyang mereka yang biasa adalahberumur lebih dari 55 juta tahun.
  • Kaki mereka, yang kelihatan seperti wajah panda, adalah sebahagian daripada warna pelindung anteater raksasa. Anteaters bayi mempunyai warna yang serupa, yang manamembolehkan bayi 'lenyap' sambil menjadikan ibunya kelihatan lebih besar.
  • Kaki keempat-empat spesies ini sangat besar,cakar panjang dan tajamyang memerlukan haiwan berjalan di buku jari atau pergelangan tangan mereka untuk mengelakkan diri dari menikam diri sendiri.

Nama Saintifik Anteater

Nama saintifik anteater gergasi adalahMyrmecophaga tridactyla, yang berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud anteater tiga jari. Ini adalah haiwan yang difikirkan oleh kebanyakan orang ketika merujuk kepada anteaters. Anteatre lain adalah tamanduas selatan (Tamandua tetradactylaanteaters utara (Tamandua Mexicodan anteaters sutera (Cyclopes didactylus), haiwan terkecil dalam ini pengelasan . Tamandua bermaksud anteater dalam bahasa ibunda Tupi dan dalam bahasa Portugis Brazil. Tetradactyla adalah bahasa Yunani untuk empat cakar. Siklon, juga dari bahasa Yunani, bermaksud tupai , sedangkan didactylus bermaksud dua jari kaki.

Penampilan dan Kelakuan Anteater

Dari empat spesies anteater, anteater raksasa adalah yang terbesar, biasanya berukuran lima hingga lapan kaki panjang dari hidung hingga ekor, beratnya hingga 140 paun. Ia mempunyai hidung panjang dan kepala sempit dengan mata kecil dan telinga bulat. Anteaters raksasa mempunyai rambut kelabu atau coklat kasar dengan garis putih dan hitam sepanjang badannya. Ekor lebatnya sepanjang dua hingga tiga kaki.



Anteaters raksasa mempunyai cakar depan yang panjang, di mana mereka melengkung untuk berjalan. Mereka menggunakan kaki dan cakar yang kuat untuk menangkis binatang yang lebih besar dan dapat menjadi agresif ketika memojok, membesarkan kaki belakang mereka, menggunakan ekornya untuk keseimbangan. Mereka umumnya bersifat sosial, menghindari haiwan lain, termasuk pemakanan lain, hanya berkumpul untuk berkawan.

Haiwan-haiwan ini memiliki penglihatan yang lemah, sehingga mereka menggunakan deria penciuman mereka, yang 40 kali lebih kuat daripada manusia, untuk mencari makanan. Anteaters raksasa mempunyai lidah yang dapat mencapai dua kaki, bermula dari tulang dada mereka. Unjuran berduri menghadap ke belakang menutupi lidah mereka, yang, digabungkan dengan air liurnya yang melekit, membantu mengumpulkan pepijat.

Tamandua Utara jauh lebih kecil daripada anteaters gergasi, panjang badannya berkisar antara 1.5 kaki hingga 2.5 kaki, dengan ekor berukuran 1.3 kaki hingga 2.2 kaki. Anteaters ini berwarna coklat kecoklatan dengan 'V' hitam yang terserlah di belakang mereka. Anteatre ini aktif pada waktu siang atau malam, biasanya selama kira-kira lapan jam dan menghabiskan sekitar separuh masa mereka di pokok, kebanyakannya berlubang.



Tamandua selatan, juga dikenal sebagai anteatre berkerah, berkisar antara 1,7 kaki hingga 2,9 kaki, dengan ekor berukuran 1,3 kaki hingga 1,9 kaki. Sebahagiannya mempunyai tanda hitam yang kuat pada badan yang berambut perang, cokelat atau coklat. Bahagian bawah dan hujung ekor tidak berbulu dan agak bersisik. Mereka terutamanya pada waktu malam tetapi kadang-kadang aktif pada waktu siang. Anteatre berkerah menghabiskan banyak masa mereka mencari makan di arboreally kerana mereka agak kekok di tanah. Apabila terancam di pohon, anteater ini dapat mencabut dahan dengan kaki belakang dan ekornya, menggunakan lengan bawahnya yang kuat untuk mempertahankan diri.

Tamanduas kadang-kadang disebut sebagai 'bau busuk hutan' kerana kemampuannya meledakkan bom busuk seperti skunk dari kelenjar di bawah ekornya ketika terancam.

Anteaters sutera, sejauh ini, spesies terkecil, beratnya kurang daripada satu paun. Mereka adalah makhluk nokturnal, hidup tinggi di pohon, jarang turun ke tanah. Haiwan ini hampir kelihatan seperti creampuffs kecil kerana bulu sutera mereka yang menyerupai biji benih pokok Ceiba di mana mereka utamanya tinggal. Mereka sukar dijumpai di alam liar, sehingga sedikit yang diketahui mengenai tabiat sosial mereka.

Habitat Anteater

Anteater raksasa tinggal di padang rumput, hutan, hutan dan kawasan pergunungan bawah Tengah dan Amerika Selatan . Untuk berkembang maju, mereka memerlukan kawasan berumput yang luas dan banyak semut bersama dengan kawasan hutan.

Tamandua utara tinggal di hutan hujan , ladang, hutan galeri dan savana gersang. Mereka sering tinggal di tepi sungai dan pokok dengan banyak tanaman merambat, yang sering menempatkan semut dan anai-anai sarang. Apabila tidak aktif, mereka berehat di pokok berongga atau liang binatang lain. Dalam Panama , tamandua utara sering berenang di antara pulau.

Tamandua selatan tinggal di Amerika Selatan, mulai dari Venezuela dan Triniti selatan ke utara Argentina , selatan Brazil dan Uruguay pada ketinggian sehingga 6,500 kaki. Anteatre ini juga biasanya tinggal berhampiran sungai dan sungai.

Penduduk Anteater

Jumlah populasi anteater raksasa menurun terutamanya disebabkan oleh kehilangan habitat dan pemburuan berlebihan oleh manusia. Laporan menunjukkan bahawa kira-kira 5,000 hingga 10,000 individu ditinggalkan di alam liar. Menurut IUCN, antena pemakan tamandu dan sutera agak meluas, tetapi anggaran penduduk tidak tersedia.

Diet Anteater

Semua jenis anteaters menggunakan cakar tajam mereka untuk merobek sarang semut dan sarang serangga. Mereka makan dengan cepat, menjentikkan lidah panjang hingga 150 kali seminit. Sebilangan besar anteaters dan tamandua gergasi memakan sarang semut atau gundukan anai-anai dalam masa kurang dari 40 saat. Makanan segera ini mempunyai tujuan dua kali ganda. Untuk satu, mereka meninggalkan sebilangan serangga di sarang mereka untuk tinggal semula sehingga mereka mempunyai sumber makanan yang berterusan. Kedua, mereka menghindari sengatan yang menyakitkan dari semut ketika serangga mula menyedari bahaya pada sarang mereka. Anteaters sutera memakan serangga yang terdapat di bahagian atas pokok. Tamandua selatan menghindari makan semut tentera dan semut pemakan daun kerana spesies ini mempunyai pertahanan kimia yang kuat. Mereka juga makan madu dan lebah .

Pemangsa dan Ancaman Anteater

Senarai Merah International Union for Conservation of Nature (IUCN) secara rasmi mengelaskan anteaters gergasi sebagai terdedah , kerana mereka adalah mamalia yang paling terancam di Amerika Tengah dan pupus di Guatemala , Penyelamat dan Uruguay. Kehilangan habitat padang rumput mereka adalah ancaman besar kerana penanam tebu kerap membakar ladang mereka, yang akhirnya mempengaruhi habitat anteater. Sebilangan manusia memburu mereka untuk mencari makanan, sementara yang lain membunuhnya hanya kerana mereka menganggap anteaters sebagai perosak. Di Cerrado Biome Brazil, banyak yang terkorban akibat lalu lintas jalan raya. Cougars dan jaguar adalah pemangsa semula jadi mereka.

Projek Iber√° telah menyelamatkan lebih dari 10 anteaters yatim piatu dan memperkenalkannya semula ke alam liar di Argentina. Ahli konservasi mengumpulkan data di Cerrado Biome untuk menentukan bagaimana jalan raya mempengaruhi haiwan ini dengan harapan perlindungan baru akan diberlakukan.

Tamandua utara tidak dianggap terancam. Pemangsa semula jadi mereka termasuk jaguar , besar ular , dan helang . Helang Harpy , helang elang dan berkaca mata burung hantu mangsa anteaters sutera. Status pemeliharaan tamanduas dan anteaters sutera disenaraikan sebagai paling tidak prihatin .

Pembiakan Anteater dan Kitaran Hidup

Semua anteaters betina melahirkan bayi tunggal, walaupun tempoh kehamilan berbeza mengikut spesies dan kadang-kadang mengikut wilayah. Anteaters raksasa mempunyai tempoh kehamilan sekitar 190 hari, sementara kehamilan tamandua berkisar antara 130 hingga 150 hari. Anteaters sutera mempunyai kehamilan 120 hari.

Anteaters wanita melahirkan secara berdiri. Bayi segera naik ke punggung ibu mereka dan mempunyai bulu yang lengkap dan tanda seperti orang dewasa. Mereka menghabiskan sebahagian besar masa menyusui di punggung ibu mereka untuk tetap selamat dari pemangsa, tinggal di sana sehingga mereka kira-kira separuh dari ukuran ibu mereka. Mereka dapat menghabiskan masa sehingga dua tahun dengan ibu mereka dan biasanya menjadi bebas ketika wanita hamil lagi. Anteaters lelaki menyembunyikan testisnya di dalam badan mereka; sedikit yang diketahui mengenai tabiat pembiakan mereka, tetapi mereka dapat membiak sekerap setiap sembilan bulan. Anteaters mencapai kematangan seksual antara 2.5 hingga 4 tahun. Jangka hayat mereka adalah 14 tahun di alam liar dan sebanyak 26 tahun dalam kurungan.

Perempuan Tamandua adalahpoliester, bererti mereka akan menjadi panas berkali-kali semasa musim kawin jika mereka tidak diresapi. Berkawan biasanya berlaku pada musim gugur, dengan kelahiran pada musim bunga. Bayi-bayi ini juga melekap di punggung ibu mereka, tetapi wanita kadang-kadang akan meletakkan bayi di dahan yang selamat semasa dia mencari makan. Jangka hayat maksimum mereka adalah sekitar 9 tahun.

Betina anteater sutera meletakkan anak mereka di sarang daun kering di dalam batang pokok. Kedua ibu bapa membesarkan anak muda, dengan lelaki kadang-kadang membawa bayi di punggungnya. Ibu bapa memberi makan anak mereka dengan menghidupkan semula serangga separa pencernaan. Haiwan ini mempunyai jangka hayat rata-rata 2,3 tahun.

Anteaters di Zoo

Kira-kira 90 anteaters gergasi tinggal di kebun binatang di seluruh dunia. Pembiakan berlaku sepanjang tahun dalam kurungan, walaupun kelahiran jarang berlaku. The Zoo San Diego adalah salah satu daripada beberapa kemudahan yang mempunyai anteatre. Anteaters pertama berasal dari Paraguay pada tahun 1937, dan kelahiran pertama di kebun binatang terjadi pada tahun 1980. Diet mereka mungkin juga berbeza, dengan anteaters dalam kurungan mendapat diet protein tinggi yang dihasilkan khas bersama buah dan daging selain serangga.

Kedua-dua Zoo San Diego dan Zoo Denver sering menjauhkan anteatre mereka dari pameran, menggunakannya terutamanya sebagai duta haiwan, yang bermaksud ia hanya dipaparkan untuk acara khas atau program jangkauan.

Lihat semua 57 haiwan yang bermula dengan A

Soalan Lazim Anteater (Soalan Lazim)

Apa yang makan anteaters?

Bergantung pada tempat mereka tinggal, spesies anteater dimangsa oleh cougars, jaguar, ular besar, burung hantu, helang dan helang.

Adakah anteater memakan semut?

Sudah tentu, mereka makan, tetapi mereka tidak memakan semua jenis semut. Mereka sering mengelakkan spesies semut dengan isyarat kimia yang kuat.

Adakah anteaters mesra?

Mereka tidak ramah kerana mereka lebih suka menjalani gaya hidup sendirian, selalunya jauh dari anteatre lain. Mereka bahkan tidak peduli dengan pasangan.

Apakah perbezaan antara anteater dan aardvark?

Walaupun mereka mempunyai ciri-ciri yang serupa, seperti diet serangga mereka dan ketiadaan kawasan berduri dan sedikit bersisik pada kulit mereka, mereka sangat berbeza. Lautan memisahkan mereka dengan anteaters yang tinggal di Amerika Tengah dan Selatan dan aardvarks tinggal di Afrika. Mereka juga mempunyai klasifikasi taksonomi yang berbeza. Aardvarks adalah anggota perintah Tubulidentata, sementara anteaters adalah anggota pesanan Xenarthra. Anteaters tidak mempunyai gigi, sementara aardvarks.

Bagaimana untuk mengatakan Anteater dalam ...
Bahasa BulgariaAnteater yang besar
Bahasa CatalanAnteater
Bahasa CzechAnteater hebat
Bahasa DenmarkAnteater besar
Bahasa JermanAnteater gergasi
Bahasa InggerisAnteater Gergasi
SepanyolMyrmecophaga tridactyla
Bahasa FinlandGrebe Crested yang hebat
Bahasa PerancisTamanoir
Bahasa HungaryAnteater berjaga
Bahasa ItaliMyrmecophaga tridactyla
Orang JepunOarikui
BelandaAnteater Gergasi
Bahasa InggerisSemut gergasi
Bahasa PolandAnteater gergasi
PortugisAnteater gergasi
Bahasa SwedenJättemyrslok
Orang CinaSemut yang rakus
Sumber
  1. National Geographic, Terdapat di sini: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/giant-anteater/#close
  2. Kate Horowitz untuk Mental Floss, Terdapat di sini: https://www.mentalfloss.com/article/64660/15-majestic-facts-about-anteater
  3. Sea World, Terdapat di sini: https://seaworld.org/animals/facts/mammals/giant-anteater/
  4. Institut Biologi Zoo & Konservasi Nasional Smithsonian, Terdapat di sini: https://nationalzoo.si.edu/animals/giant-anteater
  5. Mom.com, Terdapat di sini: https://animals.mom.com/kinds-anteaters-3374.html
  6. Bagaimana Stuff Berfungsi, Terdapat di sini: https://animals.howstuffworks.com/mammals/anteater-vs-aardvark.htm#:~:text=Anteaters%20are%20part%20of%20the%20order%20Pilosa%2C%20along% 20dengan% 20sloths. & Text = Selain% 20dari% 20dari% 20tongue% 20dan mempunyai% 20banyak% 20fur% 20an% 20aardvarks.
  7. Zoo San Diego, Terdapat di sini: https://animals.sandiegozoo.org/animals/tamandua-or-lesser-anteater

Artikel Yang Menarik