Avocet

Pengelasan Ilmiah Avocet

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Charadriiformes
Keluarga
Recurvirostridae
Genus
Recurvirostra
Nama saintifik
Recurvirostra

Status Pemeliharaan Avocet:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Avocet:

Asia
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Oceania
Amerika Selatan

Fakta Avocet

Mangsa Utama
Serangga. Ikan, Krustasea
Ciri khas
Paruh melengkung panjang dan bulu yang mencolok
Bahagian sayap
77cm - 80cm (30in - 32in)
Habitat
Tanah lembap yang sederhana
Pemangsa
Anjing, Kucing, Stout
Diet
Karnivor
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Serangga
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
4
Slogan
Mempunyai paruh melengkung, terbalik!

Ciri Fizikal Avocet

Warna
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
10 - 15 tahun
Berat
140g - 400g (5oz - 14oz)
Panjang
42cm - 45cm (16in - 18in)

Avocet adalah sejenis burung rendang yang terdapat di lumpur lumpur di iklim yang lebih panas di dunia. Terdapat empat spesies avocet yang berbeza iaitu Avocet Pied, avocet Amerika, avocet leher merah dan avocet Andean.



Alpukat umumnya terdapat di habitat berair dekat dengan pantai termasuk tanah paya, tanah lembap dan paya. Habitat tepat alpukat bergantung pada spesies kerana alpukat Pied dijumpai di Eropah dan Asia, alpukat Amerika dijumpai di pantai Pasifik Amerika Utara, alpukat leher merah di Australia dan alpukat Andean dijumpai secara bersarang. tinggi di Pergunungan Andes.



Avocet adalah burung yang sangat khas kerana fakta bahawa avocet mempunyai paruh yang panjang dan nipis dan terbalik yang menyapu dari sisi ke dalam air untuk menangkap makanan. Seperti pengembara lain, alpukat juga mempunyai kaki panjang dan kaki berselubung untuk membantunya dalam memburu cetek.

Avocet adalah spesies burung yang agak besar dan kuat, sering dilaporkan mengancam burung lain untuk meninggalkan tempatnya. Avocet adalah burung yang cukup ramah dan sering dilihat terbang, berburu, berhijrah dan bersarang di kawanan besar.



Avocet adalah haiwan karnivor dan terutama memakan serangga dan invertebrata kecil lain untuk bertahan hidup. Avocet juga memakan ikan kecil, krustasea dan juga amfibia yang ganjil ketika mereka berburu di dalam air.

Kerana saiznya yang agak besar, avocet mempunyai bilangan pemangsa yang terhad di persekitaran semula jadi dengan anjing, kucing, stoat dan musang menjadi pemangsa utama ayam dan telur alpukat.

Avocet diketahui berkembang biak di tanah terbuka, umumnya dekat dengan air. Alpukat betina bertelur sekitar 4 biji telur yang diinkubasi oleh kedua ibu bapa sehingga ia menetas sebulan kemudian. Anak ayam alpukat dijaga oleh kedua ibu bapa sehingga mereka melarikan diri (terbang dari sarang) pada usia antara 4 dan 6 minggu.

Hari ini, avocet nampaknya berkembang maju terutamanya di UK, di mana kerja-kerja pemuliharaan yang luas telah dilakukan untuk mencuba dan membangun populasi avocet setelah ia pupus di Britain pada tahun 1800-an. Hari ini, avocet juga tertera pada logo untuk RSPB (Royal Society for the Protection of Birds).



Lihat semua 57 haiwan yang bermula dengan A

Bagaimana untuk mengatakan Avocet dalam ...
Bahasa JermanAvocet
Bahasa InggerisAvocet
SepanyolRecurvirostridae
Bahasa PerancisAvocette
Bahasa FinlandAvosetite (suku)
Orang TurkiBurung Pedang
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Ensiklopedia Burung

Artikel Yang Menarik