Kerbau

Pengelasan Ilmiah Kerbau

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Bovidae
Genus
Penyegerak
Nama saintifik
Syncerus Caffer

Status Pemuliharaan Kerbau:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Kerbau:

Afrika

Fakta Kerbau

Mangsa Utama
Rumput, Belukar, Daun
Ciri khas
Bahu bahu dan tanduk melengkung yang besar
Habitat
Padang rumput dan padang rumput
Pemangsa
Manusia, Singa, Buaya
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Tidak mempunyai pemangsa semula jadi!

Ciri Fizikal Kerbau

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
22 mph
Jangka hayat
15 - 22 tahun
Berat
600kg - 907kg (1,323lbs - 2,000lbs)
Panjang
1.7m - 1.8m (67in - 71in)

Semakin terancam oleh pembangunan manusia




Apa yang kurang dimiliki oleh bovine Afrika ini, ia menebus secara substansial. Untuk tidak keliru dengan bison Amerika, Kerbau Afrika dapat menyesuaikan diri dengan berbagai habitat, berjalan hingga 37 mil per jam dan secara harfiah tidak dapat dijinakkan. Selama kira-kira dua dekad hidup mereka, mereka berkeliaran dalam kawanan yang 'mengundi,' sambil merumput di tanah yang semakin terancam oleh pembangunan manusia.



Fakta utama kerbau

  • Tidak ada raksasa lembut: Sifat hiasan kerbau dan kelajuannya kira-kira 35 batu per jam menyebabkan banyak kecederaan dan kematian setiap tahun, menjadikannya julukan 'kematian hitam.'
  • Siapa bosnya?: Pangkal tanduk kerbau jantan yang unik dan melengkung tumbuh untuk bertemu di bahagian atas kepalanya, membentuk sejenis topi keledar yang disebut 'bos.'
  • Mentaliti kawanan: kawanan kerbau menggunakan semacam 'suara' untuk menentukan arah mana yang akan dilanjutkan seterusnya!
  • Keluarga yang jauh: Walaupun semua ahli keluargabovinae, 'Kerbau' hanya berasal dari Afrika dan tidak boleh dikelirukan dengan American Bison atau air 'kerbau!'

Nama saintifik kerbau

Nama saintifik untuk Kerbau Afrika adalahCaffer yang serentak. 'Syncerous' adalah bahasa Yunani, yang berarti 'top together', merujuk kepada pangkal tanduk besar pada kerbau jantan yang tampak bergabung di bahagian atas kepala. 'Caffer' berasal dari bahasa Latin 'Negara Kaffir,' yang merujuk kepada Afrika secara keseluruhan.

Penampilan dan tingkah laku kerbau

Semua kerbau Afrika berukuran besar dan seperti lembu, walaupun mereka tidak mempunyai kaitan genetik dengan lembu. Lelaki rata-rata 1.600 paun untuk orang dewasa - kira-kira sebesar roda empat! Mereka juga berdiri setinggi lima kaki di bahu dan mencapai sepanjang tujuh kaki dari hidung ke ekor. Walaupun ukurannya besar, kerbau pengisian dapat mencapai hingga 37 mil per jam.

Kerbau Afrika juga mempunyai reputasi buruk kerana menjadi perhiasan. Anggarannya berbeza-beza, tetapi serangan mematikan oleh kerbau jubah menjadikannya julukan 'kematian hitam'. Dalam satu kes yang terkenal, seorang pemandu berburu yang berpengalaman di Afrika Selatan telah dibunuh oleh seekor kerbau - anggota kawanan yang sama dengan kerbau yang dituntaskan oleh pemandu itu sendiri. Atas sebab ini, pemburu piala telah menyenaraikan Kerbau Afrika sebagai salah satu daripada lima makhluk paling berbahaya (dan, oleh itu, berharga) untuk diburu.

Di sebalik reputasi ini, penyelidikan juga mendapati kawanan kerbau Afrika agak demokratik dan altruistik. Pergerakan kawanan, misalnya, mengalami semacam 'suara' di mana wanita berbaring ke arah yang ingin mereka bergerak, dengan arah yang paling popular menjadi yang digiring oleh kawanan seterusnya. Kawanan juga akan bersatu untuk melindungi anak lembu dari serangan. Mereka juga akan mencari orang dewasa yang lain.

Kerbau Afrika terdapat dalam empat jenis. Ini termasuk jubah, savana Afrika Barat, savana Afrika Tengah dan kerbau hutan, dan kebanyakannya dibezakan oleh bentuk tanduk dan ukuran relatifnya. Yang paling umum adalah kerbau Cape, yang mempunyai lapisan coklat gelap dari bulu pendek, kasar dan tanduk khas yang besar yang melengkung ke bawah dan kemudian mundur, serupa dengan seekor domba. Kerbau Savanna mirip dengan kerbau Cape, tetapi dengan tanduk yang sedikit lebih pendek dan pelbagai gaya bulu mulai dari coklat muda hingga hitam maya. Kerbau hutan pada umumnya lebih kecil daripada yang lain, dengan bulu coklat yang lebih terang (atau bahkan kemerahan) dan tanduk yang lebih pendek. Kerbau savana yang lebih muda kadang-kadang mempunyai bulu coklat muda juga, tetapi kebanyakan kerbau hutan menyimpannya hingga dewasa.

Kerbau berkumpul dalam kawanan besar, dengan setiap kawanannya terdiri dari 50 hingga 500 anggota. Kadang kala kawanan akan bergabung untuk membuat kawanan super sementara, berjumlah ribuan, untuk mengelakkan singa dan pemangsa lain mudah memilih anggota tunggal untuk diserang. Mana-mana kawanan biasanya terdiri dari betina dan betisnya.

Lelaki akan berkala membentuk 'kumpulan bujang,' kawanan lelaki dewasa yang lebih kecil sahaja. Walaupun begitu, kawanan ini akan terpisah menjadi lelaki yang lebih muda dan lelaki yang lebih tua. Lelaki tertua cenderung lebih suka kesendirian.



Hubungan dengan 'kerbau' yang lain

Walaupun ada nama yang serupa, kerbau Afrika tidak sama dengan 'kerbau' di bahagian lain dunia. Ini termasuk kerbau Air di Asia dan Bison Amerika , sering disebut 'kerbau.' Hanya perlu melihat secara dekat berapa bison yang berbeza dari kerbau - Bison Amerika mempunyai tanduk yang lebih kecil, berbentuk berbeza, bulu yang lebih tebal (sering dengan 'janggut!'), Bonggol di bahu dan bentuk kepala yang sama sekali berbeza.

Kerbau air, sementara itu, berkongsi beberapa ciri lain, tetapi mempunyai beberapa perbezaan besar. Tidak seperti sepupu Afrika mereka, kerbau air banyak dijinakkan. Ini bermakna mereka digunakan, khususnya di seluruh China dan India, sama seperti bagaimana lembu dan lembu digunakan di bahagian lain di dunia. Walaupun kerbau Afrika kadang-kadang diburu daging, sikap mereka yang tidak dapat diramalkan telah menghalangi mereka untuk dijinakkan. Hampir semua kerbau di dunia dijinakkan, dan hampir semua kerbau Afrika liar.

Habitat kerbau

Kerbau Afrika boleh hidup hampir di mana sahaja terdapat air. Ini merangkumi kawasan paya, kawasan sikat separa gersang dan hutan. Mereka tinggal di seluruh benua Afrika, terutamanya Afrika tengah dan selatan. Negara termasuk Sierra Leone, Ghana, Kamerun, Kenya, Republik Afrika Tengah, Afrika Selatan, Botswana dan banyak lagi.

Diet kerbau

Walaupun sifatnya kadang-kadang ganas, kerbau tidak memakan daging. Seperti banyak haiwan yang disayangi, mereka menghabiskan waktu bangun mereka merumput di tumbuh-tumbuhan. Walaupun mereka hanya mempunyai hubungan evolusi yang sangat jauh dengan lembu dan lembu lain, kerbau akan mengunyah keldai seperti seekor lembu. Ini bermakna, mereka akan menyemburkan rumput dari awal untuk mengunyah kembali dan mengekstrak lebih banyak nutrien.

Tidak seperti haiwan merumput yang lain, kerbau Afrika kebanyakannya merumput pada waktu malam. Mereka nampaknya melakukan ini, sebahagiannya, kerana kerbau mengalami kesulitan mengawal suhu badan mereka.



Pemangsa dan ancaman kerbau

Meskipun kerbau menghadapi sejumlah pemangsa di alam liar, ancaman terbesar mereka adalah manusia dan sumber makanan. Kerbau menghabiskan sebagian besar hari mereka untuk merumput, menjadikan mereka rentan terhadap kelaparan semasa musim kemarau. Sementara itu, status berharga mereka oleh pemburu bermaksud tidak kekurangan safari permainan besar yang menargetkan mereka. Pemburu semula jadi Afrika - terutamanya, singa dan sekumpulan anjing liar - menimbulkan ancaman berterusan kepada kerbau yang terpisah dari kawanan.

Ancaman terbesar kepada kerbau Afrika, bagaimanapun, adalah pembangunan manusia yang tidak bertanggungjawab. Pembangunan, seperti mengukir lahan pertanian atau membersihkan ladang untuk perumahan dan pengembangan kota, memotong habitat kerbau, sehingga lebih sulit mencari makanan. Oleh kerana kerbau menghabiskan sebahagian besar hari mereka makan, ini dapat mempengaruhi penduduk dengan cepat. Ini juga dapat membahayakan manusia dari kerbau, seperti kerbau merobek tanaman, merobohkan pagar, dan menyebarkan penyakit kepada ternakan.

Pembiakan kerbau, bayi, dan jangka hayat

Kerbau Afrika melahirkan kira-kira satu anak lembu setiap beberapa tahun. Ibu tetap hamil sehingga setahun penuh - lebih lama daripada manusia, malah! Selepas melahirkan, anak lembu akan tetap bergantung pada ibu selama setahun lagi. Walaupun kerbau jantan tidak akan berperanan langsung dalam membesarkan, anak lembu mengeluarkan tangisan khusus yang akan menyelamatkan semua anggota kawanan itu.

Selepas kelahiran, anak lembu memerlukan empat hingga lima tahun lagi untuk mencapai usia matang. Setelah matang, betina biasanya akan tinggal bersama kawanan tempat mereka dilahirkan, sementara lelaki akan meninggalkan salah satu kawanan “bujang”. Wanita biasanya akan mula mempunyai keturunan sekitar waktu ini.

Di alam liar, kerbau biasanya hidup selama 10-22 tahun, sementara hidup hampir 30 tahun dalam kurungan.

Populasi kerbau

Kerbau menikmati populasi yang sihat di seluruh Afrika, tetapi jumlahnya semakin menurun. Dalam dekad yang lalu, Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Haiwan (IUCN) telah menukar status kerbau dari 'Keprihatinan Paling Sedikit' ke 'Hampir diancam.' Penurunan ini disebabkan oleh amalan pertanian yang menghancurkan tanah penggembalaan mereka, serta ancaman pemburu hadiah dan pemburu daging.

Lihat semua 74 haiwan yang bermula dengan B

Artikel Yang Menarik