Loon biasa

Pengelasan Ilmiah Loon Biasa

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Gaviiformes
Keluarga
Gaviidae
Genus
Gavia
Nama saintifik
Gavia Sentiasa

Status Pemuliharaan Loon Biasa:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Loon Biasa:

Eropah
Amerika Utara

Fakta Loon Biasa

Mangsa Utama
Ikan, Katak, Serangga
Ciri khas
Saiz badan besar dan menakutkan, panggilan seperti yodel
Bahagian sayap
100cm - 136cm (39in - 53.5in)
Habitat
Tasik air tawar di iklim yang lebih sejuk
Pemangsa
Manusia, Helang, Osprey
Diet
Omnivor
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Ikan
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
2
Slogan
Juga dikenali sebagai Great Northern Diver

Ciri Fizikal Biasa Loon

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
15 - 25 tahun
Berat
3kg - 5kg (6,6 paun - 11 kilogram)
Panjang
63cm - 81cm (24.8in - 31.8in)

'Pakar memburu bawah air'



Walaupun canggung di darat, binatang biasa adalah pemburu anggun di atas air. Burung air yang kebanyakannya cuaca sejuk ini belajar menyelam sebelum belajar terbang, dan akan kembali ke sarang yang sama dengan pasangan yang sama setiap tahun selama hampir satu dekad. Burung itu telah memasuki sejumlah legenda asli Amerika Utara, dan juga wajah koin satu dolar Kanada. Walaupun pencemaran menghilangkan loon biasa di sebahagian besar Amerika Utara timur, unggas ini berkembang pesat di Kanada, terutama. Walaupun nama 'loon' berasal dari jalan konyolnya, ia mungkin digambarkan lebih baik dengan nama Inggerisnya yang lain: 'Great Northern Diver.'



Fakta umum biasa yang luar biasa!

  • Penyelam dalam: Loon biasa dapat menyelam sejauh 200 kaki di bawah air untuk menangkap ikan!
  • Sudah terkenal: duit syiling satu dolar Kanada, yang disebut 'loonie', mempunyai ciri biasa!
  • Frequent-flyer: Lon biasa boleh terbang sejauh ratusan kilometer ketika berhijrah!
  • Keras dan bangga: Bunyi Loon termasuk 'yodel' yang khas ketika menuntut wilayah!

Nama saintifik loon biasa

Nama saintifik untuk loon biasa, juga dikenal sebagai 'Great Northern Diver,' adalahgavia selalu.Gaviaberasal dari istilah latin untuk burung laut, danselaluboleh dari perkataan Norway untuk 'abu' (untuk penampilannya) atau kata-kata latinSaya tenggelamataumengongkong, yang bermaksud 'tenggelam' atau 'menyelam.'

Penampilan dan tingkah laku loon yang biasa

Loon kelihatan seperti banyak itik lain, kecuali tagihannya lebih tajam, seperti burung penyanyi. Bulu-bulunya kebanyakan berwarna hitam, dengan corak bintik-bintik putih yang hampir menyerupai sayap dan kerongkongnya dan bahagian bawah putih.

Bunyi loon yang biasa diketahui oleh orang yang tinggal berdekatan dengan habitatnya. Ini termasuk yodel yang khas, suara ratapan dan suara meraung. Panggilan biasa digunakan untuk mencari pasangan atau mengisytiharkan tempat bersarang.



Loon Biasa (Gavia Immer)

Kaki di loon biasa

Kaki loon biasa dipasang lebih jauh di badannya daripada burung air yang lain. Ini menjadikan mereka perenang dan penyelam yang sangat baik. Namun, kelihatan canggung setiap kali berjalan di darat. Jalan kaki yang bodoh ini dipercayai mengapa ia mendapat nama 'loon.' Kaki yang unik juga menjadikannya berbeza dengan bebek lain. Walaupun kebanyakan itik mendarat di atas air dengan menggerakkan kaki mereka, loon biasa harus meluncur di perutnya.

Habitat loon biasa

Lon biasa lebih suka kawasan sejuk berhampiran air. Mereka paling kerap dijumpai di seluruh Kanada dan biasa di New England. Selain Kanada, loon biasa di Alaska, Greenland, Iceland dan Scotland. Mereka cenderung tinggal di dekat kolam yang lebih kecil pada musim panas, ketika mereka bersarang, dan berhijrah ke tasik dan pesisir yang lebih besar pada musim sejuk.

Diet loon biasa

Lon biasa memakan banyak ikan. Ia adalah pakar menyelam ke dalam air untuk memburu. Ikan tertentu yang biasa dimakan oleh loon bergantung pada tempat ia menghabiskan sebahagian besar waktunya. Untuk loon berhampiran kawasan pesisir, makan malam bermaksud penipu, ikan haring, ikan batu dan ikan laut. Sementara itu, loon biasa di dekat air tawar akan memakan bass, hinggap, pike, sunfish dan trout.

Untuk memburu, loon biasa pertama kali akan mencucuk kepalanya di bawah permukaan air. Setelah melihat mangsanya, ia dapat menyelam sedalam 200 kaki! Ikan yang lebih kecil boleh ditelan keseluruhan, sementara ikan yang lebih besar dibawa ke tempat di mana ia boleh dimakan.



Pemangsa dan ancaman biasa

Manusia berdiri sebagai ancaman terbesar bagi loon, walaupun ancamannya tidak parah. Pencemaran air menyebabkan loon biasa hilang dari timur Amerika Utara. Walau bagaimanapun, Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam menyenaraikan loon biasa sebagai 'paling tidak diberi perhatian,' bererti ia tidak berisiko hilang pada masa ini.

Lon biasa juga boleh mengambil risiko telurnya diambil oleh mamalia kecil. Ini mungkin mengubah laman web bersarang apabila ini berlaku.

Bagaimana pencemaran mempengaruhi loon biasa

Air beracun menimbulkan ancaman bagi loon biasa, kerana ia lebih menyukai jenis air yang sama di mana ia dilahirkan. Itu bermaksud bahawa loon biasa yang menetas di tasik yang tercemar akan, menurut beberapa kajian , cari tasik yang tercemar sama ketika ia bersarang di kemudian hari. Ia akan mencari jenis tasik ini, walaupun tasik itu mempunyai lebih sedikit ikan atau lebih buruk lagi untuk menetas anak ayam baru.

Pembiakan loon biasa, bayi, dan jangka hayat

Lon biasa berkembang biak secara monogami, bermaksud lelaki dan wanita yang sama akan membiak setiap tahun. Loon biasa hidup selama kira-kira 10 tahun, dan akan berkembang biak setahun sekali untuk sebahagian besar hidup mereka. Setiap tahun, wanita betina biasa akan menghasilkan dua gelung bayi, atau anak ayam. Ini jauh lebih sedikit daripada burung air biasa. Seekor itik mallard betina, akan bertelur sebanyak 13 telur setiap tahun.

Lon biasa biasanya akan membina sarang berhampiran tepi air, kebanyakannya keluar dari kayu, alang-alang dan rumput. Mereka menggunakan sarang, atau laman bersarang yang sama, setiap tahun. Jantan mungkin memindahkan sarang jika telur hilang dari pemangsa.

Lon biasa mula berkembang biak pada usia dua tahun. Mereka akan menjumpai pasangan pada awal musim panas dan keduanya akan mengintai tempat bersarang dengan mengelilinginya ke atas dan mengeluarkan bunyi bising. Ibu biasanya akan bertelur dua. Telur loon biasa akan duduk hampir sebulan sebelum menetas, dengan kedua ibu bapa bergantian duduk di atas telur. Setelah menetas, ibu dan bapa memberi makan anak-anak ayam semasa mereka membesar. Anak ayam akan memakan masa hampir tiga bulan untuk belajar terbang, tetapi kurang dari seminggu untuk berenang dan menyelam. Lelaki dan wanita akan berhijrah secara berasingan ke tempat-tempat musim sejuk setelah anak-anak ayamnya tumbuh. Kedua-duanya kemudian kembali ke tempat pembiakan yang sama pada awal setiap musim panas.

Populasi loon biasa

Anggaran Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) sebanyak 640,000 loon biasa wujud di seluruh dunia. Sebilangan besar loon ini terletak di Amerika Utara, terutamanya di Kanada. Kira-kira 2,600 loon biasa dianggarkan tinggal di Eropah.

Walaupun populasi nampaknya sedikit meningkat di Amerika Utara, IUCN mengatakan jumlahnya semakin menurun di Eropah.

Lihat semua 59 haiwan yang bermula dengan C

Artikel Yang Menarik