Penguin jambul

Pengelasan saintifik Penguin Crested

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Sphenisciformes
Keluarga
Spheniscidae
Genus
Eudyptes
Nama saintifik
Laridae kuat;

Status Pemuliharaan Penguin Crested:

Rentan

Penguin Crested Lokasi:

laut
Oceania

Fakta Penguin Crested

Mangsa Utama
Krill, Ikan, Udang
Ciri khas
Paruh merah dan kening kuning terang
Habitat
Kepulauan Antartika berbatu
Pemangsa
Leopard Seal, Paus Pembunuh, Hiu
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Jajahan
Makanan kegemaran
Krill
Jenis
Burung
Slogan
Mempunyai kening kuning yang panjang!

Ciri-ciri Fizikal Penguin Crested

Warna
  • Kelabu
  • Kuning
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
15 - 20 tahun
Berat
3kg - 6kg (6.6lbs - 13lbs)
Ketinggian
60cm - 68cm (24in - 27in)

Penguin jambul mempunyai alis kuning panjang.




Ia tinggal di kawasan berair di sebuah pulau Antartika berbatu bernama Pulau Snare, di mana ia memakan krill dan makanan lain. Penguin ini adalah salah satu daripada enam spesies berbeza yang hidup di kawasan umum. Penguin jambul berwarna kelabu, kuning, hitam, dan putih. Ia hidup selama 20 tahun di alam liar.



Fakta Penguin Crested Luar Biasa!

• Penguin memakan krill, cumi-cumi muda, dan binatang kecil lain yang tinggal di air.
• Ia tinggal hanya di satu pulau, berhampiran New Zealand.
• Penguin jambul biasanya menghasilkan seekor anak ayam setiap tahun.
• Mereka dimangsa oleh orcas, anjing laut macan tutul, dan berbagai burung.
• Penguin ini hidup bebas di pelbagai kebun binatang di tempat-tempat seperti Antwerp dan Paradisio.

Nama Ilmiah Penguin Crested

Nama saintifik penguin jambul adalah Eudyptes robustus. Nama Eudyptes didasarkan pada kata-kata Yunani yang bermaksud 'penyelam yang baik.' Kata robustus berkaitan dengan bagaimana penguin hidup, dengan cara yang kuat dan kuat. Mereka tahan lasak dan dapat hidup sendiri dalam semua jenis persekitaran, walaupun mereka berpasangan untuk membesarkan anak ayam mereka.



Penampilan Penguin Crested

Penguin jambul adalah burung bersaiz sederhana yang mempunyai alis bulu kuning cerah yang mengalir dari kedua matanya kembali ke belakang kepalanya. Ini sama pada kedua-dua jantina. Selain daripada itu, walaupun jantina sangat serupa, lelaki cenderung sedikit lebih besar dan mempunyai mulut yang lebih berat. Kedua-dua burung mempunyai mata merah terang, tetapi mata tidak merah seperti penguin pelompat batu. Burung muda cenderung kurang menguasai, dengan dagu pucat dan puncak pendek. Kedua-dua orang dewasa dan remaja mempunyai garis putih khas di pipi dan jalur putih-merah jambu telanjang di sekitar paruh.

Penguin jambul di atas batu
Penguin jambul di atas batu

Kelakuan Penguin Crested

Walaupun penguin jambul kelihatan sangat damai, penguin jambul bertengkar setiap tahun kerana perlunya pasangan baru, baik bagi penguin muda untuk mencari jodoh dan untuk orang tua yang memerlukan pasangan baru. Dalam pergaduhan ini, burung itu digenggam oleh leher dan dipukul dengan sayap burung yang digenggam.

Penguin jambul dapat membuat sejumlah vokalisasi, mulai dari laungan mendesis dan letupan hingga suara terompet dan suara bray yang berirama yang membawa jarak jauh ketika mereka berada di laut. Walaupun semua aktiviti ini dilakukan, burung-burung ini sering damai dan berkelakuan baik. Burung-burung tidak mencari pertengkaran dan pada umumnya mereka akan tenang setelah tempoh pertempuran berakhir.



Habitat Penguin Crested

Penguin jambul hidup di laut dan di darat, bergantung pada bagian musim mana ia berada. Tidak banyak yang diketahui mengenai habitat penguin semasa musim tidak bersarang, walaupun mereka telah dilihat di darat di Tasmania, New Zealand, dan tempat-tempat lain. Sebahagian besar penguin ini bersarang di kawasan jajahan padat di batuan pantai atau di bawah penutup pokok hutan Olearia. Di tempat-tempat ini, penguin menggali lubang cetek dan melapisi bahagian bawahnya dengan rumput, ranting, daun, kerikil, atau gambut. Mereka kemudian akan menambah sebatang lumpur untuk menaikkan paras sarang di atas permukaan tanah.

Setelah mereka bergerak di tumbuh-tumbuhan akan mati kerana aktiviti bersarang yang berat, dan pada masa itu koloni akan berpindah ke tempat bersarang baru. Jajahan yang bersarang di dekat sungai mungkin mempunyai kelebihan berbanding orang lain kerana adanya air untuk minum dan mandi, tetapi ini tidak perlu dan banyak koloni bersarang terletak jauh dari perairan.

Diet Penguin Crested

Diet penguin jambul Snares tidak terkenal, tetapi diasumsikan bahawa mereka makan kebanyakan krill, bersamaan dengan cumi-cumi dan ikan kecil. Di mana dan bagaimana mereka menangkap makanan ini tidak terkenal, tetapi nampaknya ini dilakukan dengan cepat ketika berenang di lautan. Mereka nampaknya tidak makan barang makanan lain.

Pemangsa dan Ancaman Penguin Crested

Penguin jambul menjadi mangsa pelbagai pemburu besar, termasuk paus pembunuh , jerung , dan anjing laut leopard . Bayi dan telur mereka diancam oleh petel dan skuas . Mereka tidak diancam oleh manusia atau oleh pemangsa lain yang diketahui. Mereka dilindungi oleh pemerintah New Zealand sebagai bagian dari upaya untuk menjaga agar mereka tetap segar dan sehat.

Pembiakan Penguin Crested, Bayi, dan Jangka Hayat

Penguin jambul jerat akan dapat membiak di suatu tempat dalam lingkungan umur lima hingga sembilan tahun. Mereka bermula pada awal September dan akan berkembang biak antara waktu itu hingga Januari. Apabila mereka membiak, lelaki akan berdiri di kaki belakang dan mengepakkan sayap mereka dalam usaha menarik pasangan. Penguin jambul biasanya kawin seumur hidup, jadi setelah mereka menemui pasangan yang dapat dipercayai, mereka biasanya akan tetap bersamanya seumur hidup mereka. Mereka bertemu setiap tahun di tempat pembiakan penguin, dan setelah mereka berkumpul, mereka akan setia satu sama lain sehingga mereka bertemu lagi pada tahun berikutnya.

Setelah berkawan, penguin akan membina sarangnya di liang-liang yang ada di bebatuan, kemudian menghiasnya dengan apa sahaja bahan lembut yang dapat mereka temukan. Mereka menggunakan sarang ini untuk bertelur, kira-kira satu hingga tiga minggu setelah mereka membiak. Telur pertama akan jauh lebih kecil daripada telur kedua dan kemungkinan tidak akan menetas. Sekiranya berlaku, tidak mungkin dapat bertahan.

Setelah kedua-dua telur itu diletakkan, ibu bapa akan menginkubasi mereka secara bergantian selama 10 hari pertama, kemudian lelaki itu pergi mencari makan selama 12 hari ke depan untuk mencari makanan. Ketika dia kembali peranannya dibalikkan, dan betina mencari makan sementara lelaki duduk di atas telur.

Semasa telur menetas, jantan duduk di atas telur dan menjaganya selama tiga minggu pertama, melindungi anak ayam daripada semua penceroboh sementara betina keluar dan membawa balik makanan untuk anak ayam. Akhirnya, anak ayam itu akan dijaga dan diberi makan oleh kedua ibu bapa. Setelah anak ayam itu tumbuh dan cair, kira-kira 11 minggu, anak ayam itu akan diperkenalkan ke dalam air dan dibiarkan untuk membuatnya sendiri. Setelah burung itu sendiri dapat hidup 15 hingga 20 tahun, memerlukan masa untuk membiak setelah berumur antara 5 hingga 9 tahun.

Penduduk Penguin Crested

Kumpulan ini kini terdiri daripada sekitar 25,000 pasangan. Mereka nampaknya tetap stabil pada angka itu, atau bahkan tumbuh sedikit. Walau bagaimanapun, tidak perlu banyak untuk menjatuhkan mereka sekiranya wabak atau peristiwa lain melanda, dan untuk alasan ini, mereka kini disenaraikan sebagai rentan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam. Pada titik ini, populasi penguin dapat terus bertambah atau dapat menyusut, bergantung pada bagaimana harga penguin selama beberapa tahun ke depan. Ancaman yang berpotensi termasuk pengenalan pemangsa baru, penangkapan ikan berlebihan di sekitar pulau-pulau yang dapat menghabiskan sumber makanan mereka, pencemaran, atau peningkatan suhu air yang menjauhkan mangsa dari pulau-pulau. Atas sebab-sebab ini, pemerintah Selandia Baru telah mengambil tindakan yang akan melindungi tempat makan laut dan habitat Pulau Snares untuk terus melindungi burung-burung ini.

Lihat semua 59 haiwan yang bermula dengan C

Artikel Yang Menarik