Rusa

Pengelasan Ilmiah Rusa

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Cervidae
Nama saintifik
Odocoileus virginiana

Status Pemuliharaan Rusa:

Berhampiran Diancam

Lokasi Rusa:

Asia
Eurasia
Eropah
Amerika Utara

Fakta Rusa

Mangsa Utama
Biji, Buah, Rumput
Ciri khas
Telinga panjang dan beberapa spesies jantan mempunyai tanduk
Habitat
Hutan lebat dan kawasan penanaman
Pemangsa
Serigala, Beruang, Cougar
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Kacang
Jenis
Mamalia
Slogan
Terdapat sekitar 40 spesies berbeza!

Ciri Fizikal Rusa

Warna
  • Coklat
  • Putih
  • Jadi
  • Jingga
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
43 mph
Jangka hayat
10 - 20 tahun
Berat
10kg - 450kg (22lbs - 990lbs)
Ketinggian
60cm - 105cm (24in - 206in)

Rusa mencari-cari di hutan dan dataran, rusa adalah salah satu pemandangan yang paling biasa dan dikenali di seluruh alam.




Rusa telah berkembang biak di seluruh dunia dan mengembangkan banyak penyesuaian untuk membantunya mengatasi keperitan dunia yang bermusuhan. Tanduk agungnya adalah beberapa ciri yang paling terkenal di kerajaan binatang, digunakan untuk pertahanan dan isyarat seksual. Apabila terganggu, ia dapat beraksi dengan kepantasan, kelincahan, dan kemampuannya yang luar biasa. Dan ini telah mengembangkan kemampuan unik untuk mencerna semua jenis tumbuh-tumbuhan. Rusa adalah sejenis kisah kejayaan evolusi.



Fakta Rusa

  • Haiwan ini secara tradisional memainkan peranan penting dalam pelbagai budaya dan mitologi di seluruh dunia. Lukisan gua terkenal di Lascaux, yang berusia sekitar 17.000 tahun, menggambarkan kanvas kuda, rusa, dan haiwan lain yang kaya dengan khayalan.
  • Lambang kekuatan dan bangsawan, mereka pernah menghiasi banyak bendera, sepanduk, dan lambang Eropah abad pertengahan.
  • Jantan dikenali sebagai dolar atau rusa, sementara betina disebut kelinci. Pada spesies yang lebih besar, istilah yang betul adalah lembu dan lembu.
  • Rusa menumpahkan dan kemudian tumbuh kembali tanduk mereka setiap tahun setelah akhir musim kawin.

Nama Ilmiah Rusa

Cervidae adalah nama saintifik untuk semua spesies rusa. Kata ini berasal dari kata Latin cervus, yang bermaksud rusa atau rusa. Keluarga Cervidae tergolong dalam urutan Artiodactyla, yang mewakili semua ungulat atau haiwan berkuku yang rata dengan kaki tertentu. Pesanan itu merangkumi zirafah , bison , kuda nil , babi , unta , biri-biri , dan lembu . Bukti yang lebih baru menunjukkan bahawa cetacea juga merupakan anggota perintah sejak mereka berevolusi dari ungulas merata puluhan juta tahun yang lalu.

Ahli taksonomi secara amnya bersetuju bahawa terdapat tiga subkeluarga haiwan ini. Capreolinae, yang merangkumi rusa , rusa berekor putih, dan rusa , dikenali sebagai rusa Dunia Baru. Cervinae, yang menampilkan rusa, rusa merah, muntjac tropis, dan rusa berumbai, dikenal sebagai rusa Dunia Lama. Subfamili ketiga, Hydropotinae, diwakili oleh rusa air sahaja. Istilah Old World dan New World tidak menunjukkan julat rusa sekarang tetapi bagaimana ia berkembang. Mereka dapat dibezakan antara satu sama lain dengan perbezaan utama dalam morfologi rangka mereka.

Bagi kebanyakan orang, keluarga Cervidae dikaitkan dengan rusa berekor putih, rusa merah, rusa keldai, rusa, caribou, dan rusa. Tetapi seluruh keluarga sebenarnya mengandungi sejumlah besar kepelbagaian. Ahli taksonomi nampaknya tidak setuju dengan jumlah spesies yang tepat, tetapi oleh kira-kira terdapat sekurang-kurangnya 40 masih hidup, masing-masing unik dengan cara mereka sendiri. Beberapa sumber menyatakan jumlahnya melebihi 50 spesies.

Bukti dari catatan fosil menunjukkan bahawa haiwan ini mungkin berkembang sekitar 20 juta tahun yang lalu. Spesies terawal mungkin makhluk kecil (seperti rusa tikus masa kini) dengan tanduk sederhana dan gading taring. Banyak spesies berkembang semasa era Pleistosen baru-baru ini, termasuk rusa Ireland yang sangat besar, yang tanduknya mungkin mempunyai berat hingga 90 lbs.

Rupa dan Kelakuan Rusa

Sebilangan besar spesies rusa mempunyai satu set ciri khas: dua kuku pada setiap kaki, perut empat ruang, kaki panjang dan spindly, ekor pendek, dan warna mantel yang biasanya berbeza antara coklat, merah, atau abu-abu. Mereka juga berkongsi kecenderungan untuk waktu senja. Tetapi ciri yang paling menonjol dan mencolok adalah set tanduk di kepala.

Hiasan besar ini memperlihatkan persempadanan yang jelas antara lelaki dan wanita. Semua lelaki mempunyai tanduk, sementara wanita kekurangannya. Hanya di caribou (atau rusa) wanita betina juga tumbuh tanduk. Rusa air adalah penyimpangan tunggal di mana jantina tidak tumbuh. Sebaliknya, kedua-dua anggota lelaki dan wanita menanam taring seperti gading dan bukannya jaringan tanduk yang elegan. Ini nampaknya menggambarkan keadaan evolusi mereka yang lebih awal.

Tanduk terdiri dari tulang sederhana (dan dengan demikian dipelihara dengan baik dalam catatan fosil) dengan lapisan kulit dan saluran darah yang disebut baldu untuk membantu mereka tumbuh. Diperlukan beberapa bulan untuk tanduk untuk mencapai perbungaan penuh, sehingga waktu itu rusa akan melenyapkan lapisan baldu. Tujuan utama tanduk adalah untuk membantu haiwan dalam pertempuran dan pembiakan. Oleh kerana tanduk memerlukan pelaburan tenaga yang begitu besar untuk berkembang, ukurannya memberi isyarat kepada wanita untuk pembiakan pembiakan dan kesihatan keseluruhan lelaki. Mereka juga membantu mewujudkan status sosial dan hierarki dalam kumpulan.

Ukuran, kelengkungan, dan struktur tanduk adalah sumber variasi besar antara spesies. Sebahagian daripadanya mempunyai palmate pusat yang besar (seperti tanduk rusa), sementara yang lain mempunyai balok tunggal panjang dengan jumlah cabang yang berbeza-beza. Sebilangan rusa tidak lebih dari sekadar paku sederhana untuk tanduk. Rusa mempunyai tanduk terbesar sehubungan dengan ukuran badan, tetapi rusa itu dapat menyaingi mereka secara mutlak.

Haiwan ini adalah makhluk sosial. Mereka biasanya berkumpul dalam kumpulan kecil untuk memberi makan, mengawan, dan melindungi. Di kawasan yang paling padat, ternakan yang sangat besar dapat terbentuk, bergantung pada banyaknya makanan dan susunan penduduk. Beberapa spesies berhijrah dan akan menempuh jarak ratusan batu dengan kawanannya. Untuk menggambarkan susunan sosial, mereka bergantung pada rasa bau dan komunikasi vokal mereka. Banyak rusa mempunyai kelenjar muka berhampiran bahagian depan mata. Kelenjar dapat melepaskan feromon yang kuat untuk menandakan wilayahnya ketika haiwan itu menggosok tubuhnya ke pokok atau pokok renek. Kelenjar lain berada di kaki dan kaki.

Spesies rusa terkecil adalah pudu yang rendah hati. Panjangnya boleh berkisar antara satu hingga tiga kaki. Spesies Cervidae terbesar adalah rusa. Panjangnya boleh mencapai 10 kaki dan berat hingga 1.800 lbs. Di antara kedua ekstrem ini terletak rusa ekor putih yang biasa, yang tinggi dan beratnya hampir sama dengan manusia. Jantan cenderung lebih besar daripada betina di hampir setiap spesies.



Rusa Merah di sebelah sungai
Rusa Merah di sebelah sungai

Habitat Rusa

Haiwan ini terdapat di hampir semua benua di bumi, termasuk hamparan besar Amerika Utara, Amerika Selatan, Eropah, dan Asia. Afrika adalah pengecualian. Ia mengandungi hanya satu spesies rusa asli, rusa merah Barbary. Australia tidak mempunyai spesies asli, tetapi beberapa telah diperkenalkan ke alam liar. Haiwan ini tumbuh subur di hutan lebat, hutan hujan tropika, tanah basah, dan padang rumput. Beberapa spesies menghuni tundra sejuk di utara, memakan tumbuh-tumbuhan yang jarang. Mereka paling sering dijumpai di kawasan antara hutan dan dataran terbuka. Mereka juga dapat menyesuaikan diri dengan lingkungan kota dan pinggir kota, yang bermaksud bahawa beberapa spesies dapat berkembang walaupun ada manusia.

Diet Rusa

Makanan haiwan ini terdiri hampir keseluruhannya dari daun, rumput, lichen, tunas, buah, dan ramuan. Keluarga rusa adalah sejenis ruminan - mamalia yang mempunyai kemampuan untuk memecah dan memfermentasi tanaman dengan perutnya yang berempat. Setiap ruang mengandungi pelbagai mikrob untuk membantu tugas ini. Setelah makanan diproses oleh perut pertama, haiwan itu akan menghidupkannya semula sebagai cud dan berusaha mengunyah bahan tanaman yang sukar. Makanan kemudian dikeluarkan melalui ruang perut yang tersisa untuk dicerna. Walau bagaimanapun, tidak seperti banyak ruminan lain seperti domba dan lembu, lelangitnya lebih selektif. Mereka lebih suka makanan berkualiti tinggi yang lebih mudah dicerna. Ini disebabkan oleh banyak tenaga dan pemakanan yang diperlukan untuk menanam tanduk.

Pemangsa dan Ancaman Rusa

Haiwan ini merupakan sumber makanan penting bagi banyak pemangsa di alam liar, termasuk beruang , singa gunung , jaguar , harimau , lynx , coyote , serigala , dan raptor besar. Burung dan mamalia kecil boleh memakan bangkai rusa yang mati. Haiwan individu, terutama anak muda, rentan terhadap predasi. Mereka tidak sepenuhnya bertahan terhadap pemangsa yang ganas, tetapi apabila diberi pilihan, mereka biasanya lebih suka berlari. Rusa ekor putih memiliki kemampuan untuk berlari hingga 30 MPH. Mereka juga dapat melonjak jarak jauh hingga 30 kaki. Sekiranya terdapat ancaman di sekitarnya, rusa boleh cuba memberi amaran kepada anggota kawanan yang berdekatan. Moose yang lebih bersendirian dilindungi berdasarkan ukurannya.

Sejak manusia pertama kali berkembang, rusa secara historis merupakan sumber makanan, pakaian, dan bahan penting bagi kebanyakan masyarakat. Pemburuan dan kehilangan habitat moden telah mengancam beberapa spesies rusa, terutama di Asia Selatan dan wilayah Pasifik, tetapi dengan pengawasan yang bertanggung jawab, jumlah rusa dapat dipertahankan dengan jumlah yang sihat. Perubahan iklim juga menimbulkan masalah akut. Apabila habitat semula jadi rusa berubah, ia akan memaksa banyak dari mereka untuk menjelajah lebih jauh ke utara.

Punca bahaya lain termasuk kutu, kutu, parasit, dan penyakit. Sebilangan penyakit ini boleh ditularkan kepada jenis haiwan lain, terutamanya ternakan.



Pembiakan Rusa, Bayi, dan Jangka Hayat

Musim pembiakan rusa berlaku setiap tahun hanya dalam jangka masa yang singkat. Sebilangan besar spesies mengejar strategi pembiakan yang dikenali sebagai poligini di mana satu lelaki dominan akan mempunyai beberapa pasangan wanita. Hanya beberapa spesies yang lebih suka monogami. Oleh kerana persaingan boleh menjadi sengit, lelaki cenderung menunjukkan kecenderungan agresif sepanjang musim kawin, ketika mereka berusaha menjaga wilayah dan pasangan dari calon pesaing. Seperti disebutkan sebelumnya, ukuran tanduk adalah penentu kejayaan pembiakan.

Setelah rusa betina diresapi, tempoh kehamilan boleh berlangsung antara enam hingga lapan bulan. Ibu cenderung menghasilkan satu atau dua keturunan pada satu masa. Kurang biasa, keldai akan menghasilkan tiga keturunan. Rusa muda dikenal sebagai fawns atau betis, bergantung pada ukuran spesiesnya.

Semasa mencari makan, ibu akan menyembunyikan rusa di tumbuh-tumbuhan berdekatan sehingga haiwan muda itu cukup kuat untuk mula berjalan dengan kekuatannya sendiri. The fawns sering dilahirkan dengan bintik-bintik putih untuk memberikan penyamaran dari pemangsa. Keturunan disapih pada dua hingga lima bulan, tetapi mereka mungkin tinggal bersama ibu sehingga satu tahun. Lelaki sering memainkan peranan minimum dalam membesarkan anak muda.

Selepas tahun pertama kehidupan, lelaki akan mula tumbuh tanduknya setiap tahun. Rusa dapat hidup sekitar 12 tahun di alam liar, memberi atau memakan waktu beberapa tahun, tetapi perburuan, pemangsa, dan perlanggaran kenderaan dapat memangkas jangka hayat mereka. Ramai yang tidak hidup melebihi tahun kelima kewujudannya.

Penduduk Rusa

Kerana eksploitasi komersial, populasi banyak spesies rusa jatuh pada awal dan pertengahan abad ke-20. Tetapi berkat usaha pemuliharaan, populasi telah pulih. Sebilangan anggaran menjadikan jumlah populasi rusa ekor putih biasa sekitar 30 juta. Lebihan penduduk sebenarnya menjadi masalah yang besar, kerana manusia telah memburu banyak pemangsa yang menjaga populasi rusa. Oleh itu, perburuan yang diatur digalakkan di banyak negeri sebagai alat pengendalian penduduk.

Amerika kaya dengan beberapa spesies rusa. Rusa ekor putih menempati jarak yang luas antara pantai Amerika Selatan, Amerika Tengah, Amerika timur, dan bahagian Kanada. Rusa keldai cenderung menduduki Amerika Syarikat barat dan bertindih dengan rusa berekor putih di beberapa tempat. Kumpulan rusa yang sangat besar, termasuk rusa ekor putih, rusa keldai, caribou, rusa, dan rusa, berkumpul di taman nasional Kanada barat.

Walaupun terdapat di mana-mana, banyak spesies dan subspesies rusa terancam. Rusa fallow Parsi, huemul Chili, rusa Kashmir, rusa babi India, rusa Bawean, dan rusa Eld terancam atau terancam secara kritikal. Rusa, rusa air, barasingha, dan lain-lain mendekati status rentan. Rusa Pere David, yang berasal dari China, dinyatakan pupus di alam liar, tetapi usaha telah dilakukan untuk memperkenalkannya kembali ke habitat semula jadi mereka.

Lihat semua 26 haiwan yang bermula dengan D

Artikel Yang Menarik