Dodo

Pengelasan Ilmiah Dodo

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Columbiformes
Keluarga
Columbidae
Genus
Raphus
Nama saintifik
Raphus Cucullatus

Status Pemuliharaan Dodo:

Hilang

Lokasi Dodo:

laut

Fakta Dodo

Mangsa Utama
Buah Tambalacoque
Ciri khas
Paruh cangkuk dan tidak dapat terbang
Habitat
Hutan tropika
Pemangsa
Manusia, Kucing, Anjing
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Buah Tambalacoque
Jenis
Burung
Slogan
Berasal dari pulau Mauritius!

Ciri Fizikal Dodo

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
10 - 30 tahun
Berat
20kg (44 paun)
Ketinggian
1m (3 kaki)

Dodo itu adalah burung terbang bersaiz sederhana yang ditemui di Pulau Mauritius pada tahun 1590-an dan dinyatakan pupus kurang dari satu abad kemudian, pada tahun 1681. Walaupun badan dodo berukuran kalkun, ia dianggap telah paling berkait rapat dengan burung yang lebih kecil seperti burung merpati dan burung merpati.



Dodo mendiami hutan tropis di pulau kecil Mauritius yang terletak di Lautan Hindi. Seperti pulau Madagascar yang berjiran, Mauritius melepaskan diri dari benua Afrika ketika tanah pertama kali terbelah, menyebabkan hidupan liarnya sangat unik dan dodo tidak terkecuali.



Dodo mempunyai badan yang besar, sayap yang keras kepala, ekor kecil, melengkung, kaki pendek, dan paruh besar. Bulu dodo berwarna kelabu, hitam dan putih dan paruh besar dodo melengkung adalah salah satu ciri khasnya.

Dodo adalah burung berukuran besar yang disesuaikan dengan kehidupan tanpa pemangsa besar di darat, yang menyebabkan dodo berperilaku luar biasa untuk burung. Walaupun mempunyai sayap, dodo tidak dapat terbang kerana mereka terlalu kecil dan lemah untuk menyokong badan dodo yang bulat. Dodo juga diketahui tidak gentar terhadap penjajah Eropah yang akhirnya menyebabkan kematian spesies tersebut.



Dodo memakan buah masak yang jatuh ke tanah, memakan buah pokok Tambalacoque (yang sering disebut pokok dodo). Pokok yang berumur panjang ini kini berada dalam bahaya kepupusan kerana bergantung pada dodo untuk pembiakannya sendiri; benihnya hanya dapat bercambah (bercambah) setelah melalui sistem pencernaan dodo (biji mempunyai lapisan yang sangat tebal).

Di hutan asalnya di pulau Mauritius, dodo tidak memiliki pemangsa semula jadi sehingga manusia mendarat pada akhir abad ke-16. Tetapi bukan hanya manusia yang memburu burung yang ramah dan jinak ini, dodo bersama sarangnya diburu oleh binatang yang dibawa manusia termasuk anjing, kucing dan monyet.

Kerana kekurangan pemangsa semula jadi, dodo berkembang untuk membuat sarangnya di tanah di mana dodo betina akan bertelur. Tempoh inkubasi telur dodo diperkirakan antara 4 dan 6 minggu, ketika anak ayam dodo akan menetas dan dipelihara oleh ibunya sebelum menjadi mandiri ketika dewasa.

Dodo itu mungkin berkembang di tempat perlindungan kecil Mauritius sebelum ia diambil alih oleh peneroka Eropah yang memburu dan memakan dodo, memanfaatkan alam semula jadi yang tidak takut. Haiwan yang dibawa ke pulau itu sering menggeledah sarang rentan dodo, menyebabkan kepunahan seluruh spesies hanya dalam lebih dari 80 tahun kontak manusia.

Lihat semua 26 haiwan yang bermula dengan D

Bagaimana untuk mengatakan Dodo di ...
Bahasa CzechDrone Mauricijsk√Ĺ
Bahasa DenmarkMabuk
Bahasa JermanDodo
Bahasa InggerisDodo
SepanyolDodo
Bahasa PerancisRaphus cucullatus
Bahasa CroatiaDodo
Bahasa ItaliDodo
Bahasa Ibranidoo doo
BelandaDodo
Bahasa HungaryDodo
Orang JepunDodo
Bahasa InggerisDodo
Bahasa PolandDrontowate
PortugisDodo
Bahasa SwedenDront
Orang TurkiDodo
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Ensiklopedia Burung

Artikel Yang Menarik