Gorila Timur

Pengelasan Ilmiah Gorila Timur

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Hominidae
Genus
Gorila
Nama saintifik
Gorila berengei

Status Pemuliharaan Gorila Timur:

Terancam Kritikal

Lokasi Gorila Timur:

Afrika

Fakta Gorila Timur

Mangsa Utama
Daun, Benih, Herba
Habitat
Hutan tropika dan hutan di kawasan pergunungan
Pemangsa
Manusia, Leopard
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Sosial
Makanan kegemaran
Daun
Jenis
Mamalia
Slogan
Primata terbesar di dunia!

Ciri-ciri Fizikal Gorila Timur

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
35 - 50 tahun
Berat
204kg - 227kg (450lbs - 500lbs)
Ketinggian
1.5m - 1.8m (5 kaki - 6 kaki)

'Gorila Timur dikenali sebagai primata hidup terbesar'



Gorila timur tergolong dalam genus gorila. Ini adalah salah satu kera yang hebat dan sangat berkaitan dengan manusia. Sering kali diperhatikan bahawa gorila timur, yang paling sering dijumpai di hutan di puncak gunung, dilengkapi dengan beberapa ciri yang memudahkannya bertahan di alam liar.



Gorila timur dengan nama saintifik Gorilla beringei jauh lebih dekat manusia daripada berfikir pertama dan dapat melakukan beberapa tugas seperti mengupas buah dengan tangan - seperti manusia. Gorila timur mempunyai dua subspesies seperti sekarang - gorila gunung timur dan gorila dataran rendah timur, yang juga dikenal sebagai gorila Grauer.

Fakta Gorila Timur yang luar biasa!

  • Gorila timur lelaki yang berusia di atas 12 tahun mengalami perubahan warna bulu - terutama di punggungnya - yang berubah dari hitam ke kelabu, sehingga memberi mereka nama 'silverbacks.'
  • Sama seperti manusia, gorila timur mempunyai lima jari di setiap tangan dan lima jari di setiap kaki.
  • Cetakan hidung mereka boleh digunakan untuk mengenal pasti setiap gorila timur, sama seperti cap jari manusia. Ia unik dan tidak ada dua yang sama.
  • Gorila timur mempunyai 32 gigi dan telinga yang agak kecil.
  • Gorila timur sangat pintar dan mempunyai cara komunikasi yang berbeza. Mereka menggunakan sekitar 25 suara yang berbeza untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Nama saintifik gorila timur

Umumnya dikenali sebagai gorila Timur, makhluk ini tergolong dalam keluarga dan kelas kera besar dan mamalia masing-masing dan berasal dari nama saintifik Gorilla beringei dan tergolong dalam genus gorila.



Perkataan 'gorila' berasal dari sejarah Hanno yang merupakan pelayar dan penjelajah dan dalam lawatan ke pantai Afrika Barat. Anggota lawatan itu menemui orang-orang yang kemudiannya digelar 'gorila.'
Walaupun tidak jelas sama ada anggota ekspedisi itu menemui gorila, kajian mengenai spesimen itu sesuai dengan perihal apa yang digambarkan oleh Hanno, sehingga memberikan nama kepada mereka.

Anggota lelaki dari keluarga gorila timur - sering dikenali sebagai 'silverbacks' ketika mereka bertambah tua apabila bulu di punggung mereka berubah dari hitam menjadi kelabu selama bertahun-tahun - ini memberi mereka nama.

Gorila timur mempunyai dua subspesies yang dikenali - gorila gunung timur dan gorila dataran rendah timur.



Penampilan dan tingkah laku gorila timur

Gorila timur diketahui mempunyai badan yang kuat dan kukuh yang ditutup dengan bulu berwarna hitam. Mereka mempunyai dada lebar dan lengan panjang. Walau bagaimanapun, kawasan dada, seperti muka, tangan, dan telapak kaki gorila ini lebih kurang berbulu daripada bahagian badan yang lain.

Seiring usia lelaki, bulu di punggung mereka mula berubah dari hitam menjadi kelabu. Subspesies gorila gunung, bagaimanapun, memiliki bulu berwarna biru kebiruan yang biasanya lebih pendek daripada gorila timur.

Gorila timur lelaki, rata-rata, tingginya kira-kira 1,7 meter (sama dengan ketinggian yang sama dengan orang biasa). Bagaimanapun, mereka juga boleh mencapai ketinggian 1.9 meter dalam beberapa kes. Sementara itu, gorila Timur betina biasanya hanya setinggi 1.5 meter.

Berat badan, gorila timur lelaki biasanya berayun antara 300-440 lbs., Sementara betina biasanya sekitar 195-220 lbs.

Gorila timur hidup dalam kumpulan dan interaksi sosial mereka berdasarkan kumpulan tempat mereka menjadi sebahagian. Kumpulan ini biasanya dipimpin oleh lelaki perak, bersama dengan wanita dan keturunan mereka. Kumpulan sering saling berkaitan, masing-masing terdiri daripada 35 hingga 50 ahli.

Gorila ini diketahui menghabiskan sekitar 40% hari mereka bersantai dan 30% yang lain melakukan aktiviti yang berkaitan dengan makanan. Baki hari biasanya dihabiskan untuk berkeliaran. Mereka diketahui berehat dan tidur di sarang mereka yang dibina di atas pokok atau kadang-kadang juga di atas tanah.

Sebilangan besar gorila timur damai. Namun, sebilangan lelaki agresif untuk menegaskan dominasi mereka.

Lelaki belakang perak gorila timur di hutan hujan.

Habitat Gorila Timur

Gorila timur boleh didapati di pelbagai kawasan. Di mana ia dijumpai sering bergantung pada subspesies. Kedua-dua subspesies ini terdapat di kawasan yang berlainan - mulai dari Uganda, Rwanda, dan Republik Demokratik Kongo.

Gorila dataran rendah timur atau gorila Grauer sering dijumpai di bahagian timur Republik Demokratik Kongo. Sementara itu, gorila gunung timur selanjutnya dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang diedarkan di seluruh wilayah.

Sebilangan dari mereka tinggal di pergunungan Virunga pada ketinggian sekitar 1500 hingga 400 meter di atas permukaan laut sementara yang lain sering terletak di taman nasional Bwindi di Uganda, di mana mereka biasanya tinggal di pergunungan curam - antara ketinggian 1100 hingga 2400 meter. Beberapa tempat lain di mana gorila dataran rendah timur termasuk kawasan antara tasik Tanganyika dan Edward dan Sungai Lualaba.

Oleh kerana sebahagian besar kehidupan Gorila Timur melibatkan berlari atau memanjat, otot mereka yang mengagumkan memberi mereka kekuatan di sepanjang badan atas dan bawah lengan mereka. Dengan jari dan ibu jari seperti manusia, mereka dapat dengan mudah mengumpulkan makanan dari tempat tinggi dan rendah.

Diet Gorila Timur

Sumber menunjukkan bahawa gorila timur terutama herbivora, yang memperoleh nutrien mereka dari tumbuh-tumbuhan di habitat semula jadi mereka. Walau bagaimanapun, diet boleh berbeza dari mana mereka berada dan berapa ketinggian tempat tinggal mereka.

Gorila yang kebanyakan terdapat di kawasan Bwindi biasanya memakan buah-buahan. Jika tidak, di lokasi lain, gorila timur juga dapat memakan bunga, kulit pohon, dan dalam beberapa kes, bahkan invertebrata kecil. Makanan mereka juga termasuk beri liar, jamur, dan kayu.

Pemangsa & Ancaman Gorila Timur

Ancaman utama yang mengintai gorila timur adalah kemerosotan habitat, perburuan liar, dan kekerasan di daerah tempat mereka tinggal. Telah diperhatikan bahawa banyak gorila ini telah mati akibat tembakan di habitat mereka. Leopard dan yang ganjil buaya dipercayai pemangsa utama gorila timur. Sementara itu, ancaman kesihatan terhadap gorila timur termasuk mikrofilaria, Simian Immunodeficiency Virus, dan Malaria.

The IUCN telah menyatakan gorila Timur terancam dan dikatakan bahawa populasi kera ini secara konsisten menurun. Gorila gunung timur mempunyai risiko kepupusan yang lebih tinggi. Sumber menunjukkan bahawa setakat ini, hanya 300 gorila gunung timur yang tersisa. Sementara itu, jumlah keseluruhan gorila Timur di dunia disyaki kurang dari 5.000.

Pembiakan Gorila Timur, Bayi, dan Jangka Hayat

Gorila timur mempunyai sistem pembiakan poliginus yang bermaksud bahawa lelaki dominan setiap kumpulan mengawan dengan semua betina dalam klan. Gorila ini diketahui kawin sepanjang tahun. Setelah hamil, tempoh kehamilan di gorila timur biasanya berlangsung sekitar 8.5 bulan, setelah itu wanita melahirkan bayi tunggal. Wanita melahirkan hanya sekali setiap tiga hingga empat tahun kerana tempoh kehamilan yang panjang dan juga proses ibu bapa.

Sejurus selepas kelahiran, bayi itu bergantung kepada ibu bapa - terutama ibu yang membawanya sehingga ia bersedia merangkak pada usia kira-kira sembilan minggu. Ketergantungan mereka berlangsung selama empat tahun pertama, di mana ibu akan menyusu mereka sebagai sumber makanan utama mereka. Walaupun bayi tidak lagi memerlukan susu ibunya, mereka akan belajar dan bermain setiap hari sehingga mereka dapat mengurus diri sendiri.

Pembiakan mungkin bermula seawal usia 15 tahun, walaupun jangka hayat gorila timur biasanya 35 hingga 40 tahun. Dalam kurungan, primata ini boleh hidup hingga 50 tahun.

Penduduk Gorila Timur

Pada masa ini, gorila timur terancam, dan populasi gorila timur secara konsisten menurun sejak beberapa tahun kebelakangan. Pada tahun 1990-an, populasi gorila ini dianggarkan sekitar 17,000. Walau bagaimanapun, satu laporan baru-baru ini menunjukkan bahawa populasi kini telah menurun kepada kurang dari 5000 orang dan hampir 4,000 orang di seluruh dunia.

Telah juga diperhatikan bahawa gorila dataran rendah timur sekarang tinggal di hanya 13 persen kawasan di mana mereka dulu ditemui. Walau bagaimanapun, gorila gunung timur mempunyai risiko kepupusan yang lebih tinggi.

Usaha Pemuliharaan

Beberapa projek telah dimulai untuk memulihara makhluk yang terancam punah ini. Salah satu projek tersebut adalah Projek Pemuliharaan Walikale Gorila dan Hutan yang bermula pada tahun 2001 setelah populasi gorila timur mulai menurun.
Mereka telah berusaha memelihara habitat semula jadi agar gorila berkembang agar degenerasi habitat tidak menjadi penyebab umum penurunannya.

Projek lain telah mendorong untuk memulai pelancongan yang lebih baik untuk gorila gunung sehingga dana dapat dikumpulkan untuk melindungi mereka. Walau bagaimanapun, orang ramai harus berhati-hati untuk tidak berada di sekitar haiwan semasa sakit kerana sebarang risiko terhadap spesies yang sudah terancam punah harus dan harus dielakkan.

Gorila Timur di Zoo

Laporan menunjukkan bahawa Zoo Antwerp di Belgium merupakan satu-satunya kebun binatang yang mempunyai gorila timur wanita. Walau bagaimanapun, gorila gunung timur tidak diketahui disimpan di kebun binatang di Amerika Syarikat pada masa ini.

Lihat semua 22 haiwan yang bermula dengan E

Artikel Yang Menarik