Tupai terbang

Pengelasan Ilmiah Tupai Terbang

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Rodentia
Keluarga
Sciuridae
Genus
Pteromiini
Nama saintifik
Pteromiini

Status Pemuliharaan Tupai Terbang:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Tupai Terbang:

Asia
Amerika Tengah
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Amerika Selatan

Fakta Tupai Terbang

Mangsa Utama
Kacang, Beri, Telur
Ciri khas
Saiz badan kecil dan membran meluncur berbulu
Habitat
Hutan dan kawasan hutan
Pemangsa
Kucing. Coyote, Raccoon
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
4
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Kacang
Jenis
Mamalia
Slogan
Boleh meluncur hingga 90 meter!

Ciri Fizikal Tupai Terbang

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
15 mph
Jangka hayat
5 - 8 tahun
Berat
56g - 175g (2oz - 6oz)
Ketinggian
20cm - 30cm (8in - 12in)

Tupai terbang mempunyai kekuatan untuk meluncur sejauh 300 kaki di udara.



Walaupun namanya, tupai terbang tidak terbang dengan cara yang sama seperti burung atau kelawar terbang. Sebaliknya, tupai ini meluncur atau melayang, melalui udara. Omnivor ini makan serangga , cendawan, bunga, dan, tentu saja, kacang. Tupai terbang adalah waktu malam dan mencari makanan pada waktu malam. Mereka dapat mengubah arah 180 darjah ketika meluncur di udara.



5 Fakta Tupai Terbang yang Luar Biasa!

• Tupai ini dapat mengumpulkan dan menyimpan hingga 15,000 kacang dalam satu musim.

• 50 jenis tupai terbang berada dalam kumpulan yang diketahui oleh saintis sebagaiPteromiini.

• Mata pengerat kecil yang sangat besar ini membolehkan cahaya masuk sehingga dapat dilihat pada waktu malam.

• Tupai ini tinggal di Eropah, Asia, Amerika Utara, Mexico, dan Amerika Tengah.

• Pegawai status pemuliharaan tupai ini adalah Keprihatinan Sekurang-kurangnya .

Nama Ilmiah Tupai Terbang

Nama saintifik untuk tupai terbang adalahPteromiini. ‘Ptero’ adalah perkataan Yunani yang bermaksud sayap dan ‘myini’ bermaksud kecil. Ia tergolong dalamSciuridaekeluarga dan kelas Mammalia.

Tupai terbang selatan, tupai terbang utara, tupai terbang Humboldt, dan tupai terbang kerdil Jepun hanyalah empat daripada lebih daripada 50 spesies haiwan ini dipteromiinisuku.



Penampilan dan Kelakuan Tupai Terbang

Tupai ini mempunyai bulu berwarna coklat muda di belakang dan bulu putih di perut mereka. Beberapa jenis tupai mempunyai perbezaan kecil dalam warna bulu. Contohnya, tupai terbang selatan mempunyai bulu putih di perutnya sementara tupai terbang utara mempunyai bulu perut yang berwarna putih di hujungnya dan lebih gelap di dekat kulit. Ciri yang paling terkenal dari semua tupai ini adalah sepasang mata gelap yang besar. Mata mereka membiarkan banyak cahaya yang membantu haiwan ini melihat persekitarannya ketika mereka berburu pada waktu malam.

Tupai ini mempunyai ekor rata, empat kaki kecil, dan misai panjang. Kumis mereka menolong mereka untuk mengelakkan diri daripada terkena objek ketika berburu pada waktu malam. Seperti sepupu mereka, si tupai tanah , mereka mempunyai gigi tajam yang mereka gunakan untuk memotong kacang walnut hitam dan jenis kacang lain.

Tupai dewasa mempunyai badan berukuran 9 hingga 14 inci panjang dengan ekor sekitar empat inci. Beratnya dari dua hingga lapan auns. Sebagai rujukan, tupai panjang 14 inci hampir sama dengan pin boling. Tambahan pula, seekor tupai yang beratnya lapan ons adalah sebesar hamster dewasa.

Spesies terbesar ialah Tupai terbang Giant Merah dan Putih. Ia mempunyai badan sepanjang 23 inci dengan ekor berukuran sekitar 24 inci. Tupai ini juga mempunyai berat sekitar 10 paun. Sebagai alternatif, tupai terbang kerdil Jepun adalah salah satu jenis tupai terkecil. Panjangnya hanya tujuh inci termasuk ekornya dan berat sekitar lima ons.

Tupai ini mempunyai selaput atau lipatan kulit yang disebut patagium. Membran ini tersebar di kedua-dua belah badan tupai yang membolehkannya meluncur di antara dahan pokok. Sekiranya anda melihat tupai terbang bergerak dari pokok ke pokok, selaput itu berbentuk persegi.

Walaupun tupai ini dapat meluncur jarak 300 kaki, jarak luncur rata-rata adalah 65 kaki. Untuk mendapatkan gambaran mental yang lebih baik, ketika seekor tupai terbang meluncur sejauh 300 kaki, ia bergerak sejauh Patung Liberty tinggi (tidak termasuk pangkalnya)! Tupai yang meluncur sejauh 65 kaki menempuh jarak yang sama dengan panjang tiga zirafah dewasa.

Tupai ini menghabiskan sebahagian besar waktunya di pokok sebagai cara untuk tetap selamat dari pemangsa. Ketika mereka berjalan di permukaan tanah, mereka kekok dan akan bersembunyi dari pemangsa berbanding cuba melarikan diri.

Tupai dewasa dan muda tinggal di sarang dengan kira-kira lapan tupai lain. Tupai kecil ini tidak agresif dan jarang dilihat kebanyakannya kerana mereka aktif larut malam.

tupai terbang (Pteromyini) tupai terbang meluncur melalui pokok

Habitat Tupai Terbang

Tupai ini tinggal di Eropah, Asia, Amerika Utara, Mexico, dan Amerika Tengah. Mereka tinggal di hutan lebat dan konifer yang tinggi di pokok. Sekumpulan tupai ini mungkin tinggal di sarang yang ditinggalkan oleh burung besar atau di lubang burung pelatuk di pohon. Tupai ini tinggal di pokok sepanjang masa kerana mereka lebih rentan terhadap pemangsa ketika mereka naik ke permukaan tanah.

Tupai-tupai ini berkomunikasi antara satu sama lain dengan mengeluarkan suara kicauan bernada tinggi ketika meluncur di pepohonan. Kicauan ini dapat digunakan untuk memperingatkan tupai terbang lain mengenai bahaya atau mengenali anggota kumpulan. Ini adalah kualiti yang mereka kongsi dengan tupai tanah, yang mempunyai sistem kicauan dan kulit kayu yang rumit yang mereka gunakan untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Utara, selatan, dan semua spesies tupai yang lain suka tetap hangat! Jadi, jika cuaca menjadi sangat sejuk pada musim sejuk, mereka dapat bertahan dengan meringkuk dengan tupai lain di dalam pokok atau di sarang agar tetap hangat. Cuba bayangkan lapan tupai terbang kerdil Jepun berkerumun di sebatang pokok bersama!

Diet Tupai Terbang

Apa yang dimakan tupai ini? Haiwan ini adalah omnivor dan makan serangga , bunga, telur burung, kacang, jamur, dan buah. Mereka mempunyai diet yang bervariasi dan akan memakan sumber makanan apa pun yang paling banyak terdapat di dalam habitat mereka.

Tupai terbang memakan kira-kira 10 gram makanan setiap hari. Jumlah makanan ini beratnya lebih sedikit daripada bateri AAA yang mungkin anda masukkan ke dalam jam penggera.



Pemangsa dan Ancaman Tupai Terbang

Mungkin tidak akan mengejutkan anda apabila mengetahui bahawa tupai ini mempunyai banyak pemangsa. Sebahagian daripadanya termasuk ular , burung hantu , helang, musang , rakun , bobcats , dan kadang-kadang sama kucing peliharaan .

Sebilangan besar pemangsa haiwan ini tinggal atau boleh memanjat pokok. Ini menjadikan tupai terbang rentan terhadap mereka. Selain itu, banyak haiwan ini tidak aktif sehingga mereka aktif pada masa yang sama. Semasa mencari makanan, a rakun boleh memanjat pokok untuk mengakses sarang tupai ini. Atau, sebuah burung hantu mungkin bergerak ke bawah untuk menangkap tupai terbang yang baru saja meluncur ke arah dahan pokok yang lain.

Manusia adalah ancaman lain kepada tupai ini kerana haiwan ini kadang-kadang ditangkap untuk dijual sebagai haiwan peliharaan. Tupai terbang juga menghadapi kehilangan habitatnya setiap kali kawasan hutan dibersihkan, dan pokok ditebang.

Haiwan ini mempunyai status pemuliharaan paling tidak prihatin . Walaupun habitat mereka terancam, ada beberapa hal yang dilakukan orang untuk menolong tupai terbang. Sebagai contoh, ketika lebuh raya Cherohala dibina di North Carolina, didapati jalan raya itu terlalu lebar untuk tupai terbang utara untuk meluncur. Oleh itu, kepingan paip PVC dilekatkan pada bahagian atas tiang di kedua-dua jalan raya ini. Tupai yang meluncur di lebuh raya ini dapat menarik paip PVC dengan selamat ketika mereka sampai di seberang. Kadang-kadang mereka malah hilang di dalam paip PVC untuk perlindungan terhadap pemangsa di kawasan itu!

Pembiakan Tupai Terbang, Bayi dan Jangka Hayat

Semasa musim kawin, tupai lelaki mengejar betina melalui pokok dengan cara yang suka bermain. Tupai ini membiak dua kali setahun. Musim pembiakan berlaku dari Januari hingga April dan sekali lagi dari bulan Jun hingga Ogos. Seorang lelaki dan wanita tinggal bersama untuk musim pembiakan itu dan mungkin tidak akan bertemu lagi. Tempoh kehamilan, atau kehamilan, berlangsung selama 40 hari.

Seekor tupai melahirkan secara langsung dan boleh melahirkan hingga enam bayi di dalam sampah. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita hanya mempunyai dua hingga tiga bayi dalam satu sampah. Tupai bayi panjangnya sekitar 2 ½ inci dari hidung hingga hujung ekornya. Ini kira-kira selagi ibu jari manusia dewasa.

Tupai bayi dipanggil kit dan disusui oleh ibu mereka di sarang selama 65 hari pertama kehidupan. Mereka dilahirkan tanpa bulu dan mata dan telinga mereka ditutup. Ini menjadikan mereka sangat rentan terhadap binatang yang lebih besar yang mungkin menemui sarang. Jadi, ibu tinggal bersama mereka kecuali ketika dia keluar mencari makanan untuk dirinya sendiri. Ketika berusia kira-kira tiga atau empat hari, telinga kit terbuka. Pada usia 25 hari, mata mereka terbuka. Kit tinggal bersama ibu mereka di sarang sehingga berumur empat bulan. Pada masa itu, mereka dapat mencari makanan mereka sendiri dan dapat bertahan sendiri.

Di alam liar, tupai ini hidup sehingga berumur lima atau enam tahun. Di kebun binatang atau taman hidupan liar, tupai ini boleh hidup hingga berumur 10 tahun. Haiwan ini akan hidup lebih lama di kebun binatang atau taman hidupan liar kerana dilindungi dari haiwan lain, diberi makanan berkhasiat secara berkala, dan dijaga kesihatan oleh pengasuh.

Pada tahun 2018, fosil tupai tertua ditemui di Catalonia Spain oleh ahli paleontologi. Fosil itu dipercayai berusia 11.63 juta tahun!

Penduduk Tupai Terbang

Ketika datang ke populasi, beberapa jenis tupai terbang dikategorikan sebagai menurun, stabil atau trend populasi mereka tidak diketahui. Sebagai contoh, tupai terbang Sipora di Indonesia semakin berkurang sementara populasi tupai terbang Indochina di China stabil.

Kadang kala para saintis menghadapi cabaran untuk mengumpulkan data yang mereka perlukan untuk menentukan populasi spesies tupai terbang tertentu kerana beberapa jenis tupai terbang tinggal di hutan dan kawasan berhutan yang sukar dijumpai oleh manusia. Juga, sekumpulan tupai terbang mungkin tersembunyi sehingga menyukarkan para saintis untuk mendapatkan kiraan yang tepat. Salah satu contohnya ialah tupai terbang pipi Merah. Tidak ada data yang mencukupi untuk menentukan populasinya.

Lihat semua 26 haiwan yang bermula dengan F

Artikel Yang Menarik