Burung Frigate

Pengelasan Ilmiah Frigatebird

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Pelecaniformes
Keluarga
Fregatidae
Genus
Frigate
Nama saintifik
Frigate

Status Pemuliharaan Frigatebird:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Frigatebird:

laut

Fakta Burung Frigatebird

Mangsa Utama
Ikan, Ketam, Sotong
Ciri khas
Lebar sayap besar dan tekak merah lelaki yang membesar
Bahagian sayap
150cm - 250cm (59in - 98in)
Habitat
Pantai dan pulau tropika
Pemangsa
Manusia, Tikus, Kucing
Diet
Karnivor
Cara hidup
  • Jajahan
Makanan kegemaran
Ikan
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
1
Slogan
Dijumpai menghuni pulau dan pantai tropika!

Ciri Fizikal Frigatebird

Warna
  • Coklat
  • Bersih
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
9 mph
Jangka hayat
15 - 25 tahun
Berat
0.9kg - 1.9kg (1.9lbs - 4.2lbs)
Ketinggian
65cm - 100cm (25in - 39in)

'Burung frigatebird adalah burung dengan lebar sayap terbesar dibandingkan dengan ukuran tubuhnya.'



Terdapat lima spesies burung frigate yang berbeza yang boleh ditemui berhampiran pantai tropika dan subtropika di seluruh dunia. Burung-burung ini dapat terbang berjam-jam, hari, atau bahkan berminggu-minggu pada waktu kerana lebar sayapnya yang besar. Mereka mempunyai badan dan sayap hitam yang langsing. dan lelaki mempunyai kantung merah yang sangat unik yang mengembang ketika mereka berusaha menarik pasangan.



5 Fakta Burung Frigatebird yang luar biasa

• Frigatebirds juga dikenali sebagaiburung manusia-perang.
• Berbanding dengan ukuran badan mereka, burung inilebar sayap lebih besar daripada burung lain.
• Wanita boleh menghabiskan sehinggasatu setengah tahun membesarkan mereka anak ayam sebelum ia akan bersedia untuk keluar dengan sendiri.
• Burung ini kerapmencuri ikandan makanan lain dari burung laut lain menggunakan paruhnya yang dipancing.
• Di darat, burung frigate tinggal di kawasan yang besar tanah jajahan dengansehingga 5,000 burung lain.

Nama saintifik Frigatebird

Nama saintifik frigatebird adalahFrigate. Kadang-kadang diejaFrigate, ini adalah suborder dariPelecaniformes keluarga , dikenali sebagaiFregatidae.Fregatidaeadalah keluarga yang menjadi milik semua burung ini. Mereka ditakrifkan sebagai burung laut dengan kaki jaring.



Terdapat lima subspesies yang berbeza, yang merangkumi:

  • frigatebird yang hebat (Fregata Minor)
  • burung frigatebird Krismas (Andrewsi Frigate)
  • frigatebird yang luar biasa (Magnificens frigat)
  • Ascension Frigatebird (Frigat helang)
  • frigatebird yang lebih rendah (Fregata Ariel)

Penampilan dan Kelakuan Frigatebird

Burung-burung ini kebanyakan berwarna hitam, dan mereka memiliki tagihan, yang digunakan untuk menangkap dan / atau mencuri ikan dari burung lain. Mereka juga mempunyai kaki berselubung yang sangat kecil. Semasa musim pacaran mereka, lelaki dapat dikenali dengan mudah oleh kantungnya yang berwarna merah terang di leher mereka, yang dikenali sebagaikantung gular. Bahagian badan mereka menjadi sebesar kepala seseorang ketika mereka berusaha menarik perhatian wanita. Wanita dewasa mempunyai tanda putih di bahagian bawahnya.

Empat dari lima spesies (burung frigatebirds yang hebat, burung frigatebirds Krismas, burung frigatebirds Ascension, dan burung frigatebirds yang hebat) semuanya memiliki ukuran yang hampir serupa. Mereka mempunyai leher pendek dengan badan yang sangat langsing. Burung frigatebird yang luar biasa panjangnya sekitar 45 inci, dan tiga subspesies lain hampir sama besar. Burung frigatebird yang lebih kecil jauh lebih kecil daripada rakan sejawatnya dan panjangnya hanya sekitar 28 inci.



Burung ini mempunyai sayap yang sangat berbeza. Mereka sempit dan meruncing ke titik di kedua sisi. Selain itu, burung ini terkenal dengan lebar sayapnya yang sangat panjang. Panjang sayap lelaki boleh lebih dari dua meter. Ini setinggi Michael Jordan. Sebenarnya, jika dibandingkan dengan ukuran badan mereka, lebar sayap burung ini lebih besar daripada burung lain.

Muka dan kaki ditutup dengan bulu hitam. Mereka mempunyai 11 bulu penerbangan utama di sayapnya dan 23 bulu sekunder.

Oleh kerana lebar sayap dan badannya yang kecil, burung frigatebird sangat udara. Mereka mampu melambung dalam jangka masa yang sangat lama tanpa perlu mengepakkan sayap mereka. Oleh kerana itu, burung-burung ini menghabiskan banyak waktu untuk terbang dan mungkin tinggal di udara selama berhari-hari atau bahkan berminggu-minggu, hanya kembali ke darat ketika tiba waktunya untuk memancing.

Burung ini tidak dapat berenang, tidak seperti burung lain. Mereka juga mempunyai kaki yang sangat pendek, yang menghalangi mereka untuk dapat terbang dari air dan menjadikannya sukar untuk mereka berjalan di darat.

Habitat Frigatebird

Frigatebirds tinggal berhampiran pantai tropika dan separa tropika di seluruh dunia. Dalam kebanyakan kes, mereka tinggal dalam jarak 100 batu dari tanah sehingga mereka dapat dengan mudah kembali berkembang biak dan bersarang. Jangkauan dan lokasi tepat burung ini dapat berbeza-beza berdasarkan tempat mereka dapat mencari makanan. Oleh kerana mereka terbang dengan arus naik di bawah awan kumulus, angin perdagangan juga dapat mempengaruhi tempat mereka terbang.

Burung frigatebird yang hebat dapat dijumpai di kawasan yang berlainan di sepanjang bahagian tropika di Lautan Atlantik, seperti Florida dan Caribbean. Burung-burung ini juga dapat dijumpai di sepanjang Lautan Pasifik di lepas pantai Tengah dan Amerika Selatan antara Mexico dan Ecuador. Mereka juga tinggal di sepanjang Kepulauan Galapagos.

Burung frigatebird yang hebat juga terdapat di kawasan tropika yang berlainan di seluruh dunia. Burung-burung ini tinggal di sepanjang Lautan Pasifik sejauh utara Hawaii. Mereka juga boleh ditemui di dekat Pulau Wake, Kaledonia Baru, dan Galapagos di Pasifik Tengah dan Selatan. Selain itu, anda juga dapat menemui burung frigatebird yang hebat di Lautan Hindi berhampiran Pulau Krismas, Maldives, Mauritius, dan Aldabra.

Frigatebirds Krismas tinggal berhampiran Christmas Island, Australia, yang terletak di Lautan Hindi.

Ascension frigatebirds tinggal berhampiran Pulau Burung Boatswain, yang terletak di Lautan Atlantik Selatan di lepas pantai Pulau Ascension.

Frigatebird yang kurang hidup tinggal di lautan di sekitarnya Australia . Burung-burung ini sering dijumpai di beberapa pulau yang lebih terpencil, seperti Pulau Krismas, di mana mereka suka membiak.

Penduduk Frigatebird

Adalah sukar bagi para saintis untuk memantau populasi burung ini kerana mereka sering bergerak dan tidak membiak sebanyak spesies lain. Dianggarkan terdapat antara 59,000 dan 71,000 pasangan pembiakan burung frigatebird yang hebat di seluruh dunia, menjadikan status pemuliharaannya adalah paling tidak prihatin . Jumlah makhluk ini di seluruh dunia kini semakin meningkat.

Para saintis percaya bahawa terdapat antara 3.600 hingga 7.200 burung frigatebird, yang menganggapnya terancam kritikal .

Kemungkinan terdapat beberapa ratus ribu burung frigatebird yang lebih rendah, walaupun populasi mereka semakin berkurang dengan status pemuliharaan paling tidak prihatin .

Dianggarkan hanya terdapat 12.500 frigatebirds Ascension yang tersisa di dunia. Mereka mempunyai status pemuliharaan terdedah .

Frigatebird yang hebat mempunyai status pemuliharaan paling tidak prihatin . Masih banyak burung ini terdapat di seluruh dunia.

Diet Frigatebird

Burung-burung ini akan menggunakan mata kail mereka untuk menangkap mangsa dari lautan. Tidak seperti burung lain, mereka tidak mendarat di atas air untuk menangkap makanan. Ikan terbang adalah salah satu makanan utama yang disukai oleh burung ini. Mereka juga menikmati cephalopoda, seperti sotong , ubur-ubur , menhaden, plankton besar, dan sekata penyu menetas . Sering kali, mereka akan mengikuti bot nelayan dan merampas ikan dari kapal. Mereka juga terkenal kerana mencuri ikan dari burung laut lain.

Selain menangkap ikan dan makhluk laut yang lain, burung-burung ini kadang-kadang memakan telur atau anak ayam dari spesies burung laut lain, beberapa di antaranya termasuk air ricih, terns, petel, dan ubur-ubur dan buah dada .

Pemangsa dan Ancaman Frigatebird

Burung jantan tidak mempunyai terlalu banyak pemangsa semula jadi kerana mereka adalah burung yang lebih besar dan menghabiskan sebahagian besar waktunya melalui udara. Namun, ada beberapa pemangsa yang mengancam mereka ketika mereka berada di darat. Stoat , kucing domestik , dan tikus mungkin memburu burung-burung ini atau memakan telurnya.

Manusia menimbulkan ancaman terbesar bagi burung ini. Sebilangan besar ikan yang mereka makan terlalu banyak makan, yang menurunkan jumlah makanan yang tersedia untuk mereka, menyebabkan lebih banyak burung frigate berisiko mati. Banyak juga yang bersarang di tanah jajahan padat, yang dapat berarti sebahagian besar penduduk mereka dapat dihapuskan sekiranya berlaku bencana tempatan atau alam.

Setiap lima subspesies menghadapi ancaman berbeza berdasarkan tempat mereka tinggal. Contohnya, frigatebird Pulau Krismas menderita ketika banyak habitat pembiakannya dibersihkan semasa Perang Dunia II. Burung-burung ini juga terdedah kepada pencemaran debu dari perlombongan fosfat, yang menyebabkan penurunan jumlahnya. Oleh kerana ancaman dan perubahan habitat ini, status pemuliharaan frigatebird Pulau Krismas adalah terancam kritikal .

Frigatebird Ascension pernah membiak dan bersarang di Pulau Ascension. Namun, pada tahun 1815, kucing liar diperkenalkan ke pulau itu dan menghapuskan penduduknya. Ini meninggalkan sebilangan kecil frigatebirds Ascension yang mampu membiak di luar pesisir di singkapan berbatu. Antara tahun 2002 dan 2004, kucing liar dibasmi dari Pulau Ascension, dan beberapa burung frigatebb Ascension telah mulai bersarang di sana sekali lagi. Walau bagaimanapun, kerosakan itu dianggap sebagai frigatebirds Ascension terdedah .

Walaupun tiga subspesies lain - frigatebird yang hebat, frigatebird yang luar biasa, dan frigatebird yang lebih rendah - masih menghadapi ancaman, jumlah populasinya tidak begitu membimbangkan. Ketiga subspesies ini mempunyai status pemuliharaan paling tidak prihatin .

Pembiakan Frigatebird, Bayi, dan Jangka Hayat

Burung Frigatebird memilih untuk membiak di pulau yang lebih terpencil. Mereka biasanya tinggal di jajahan yang lebih besar yang terdiri daripada sebanyak 5,000 burung, walaupun kelompok bersarangnya lebih kecil, biasanya antara 10 atau 30 dan mungkin hingga 100. Tidak ada musim kawin khusus untuk burung frigat; mereka boleh membiak pada bila-bila masa sepanjang tahun, sering memilih untuk membiak ketika musim pengeringan bermula dan makanan kurang senang dijumpai.

Burung jantan tidak kawin seumur hidup. Namun, mereka tinggal bersama pasangan yang sama untuk keseluruhan musim pembiakan. Untuk menarik pasangan, burung jantan akan mula tinggal di salah satu jajahan. Mereka membuat paparan kawin untuk menarik perhatian wanita. Mereka mengembung kantung gular merah mereka yang besar, menggetarkan sayap mereka, dan mengarahkan mata wang ke atas. Semasa paparan ini, seorang lelaki juga menggetarkan kodnya untuk mengeluarkan suara drum bagi wanita. Apabila seorang wanita memilih lelaki, dia akan terbang kepadanya dan membiarkannya memasukkan wangnya ke dalam. Kedua-dua burung itu kemudian akan mulai 'memusingkan kepala.'

Jantan akan mengumpulkan tongkat dan betina akan menggunakan tongkat ini untuk membuat sarang anyaman setelah burung-burung itu berkopiah. Guano kemudian ditambahkan di atas sarang untuk kestabilan tambahan. Biasanya, burung-burung ini membuat sarangnya di semak atau pokok, tetapi kadang-kadang mereka bersarang di tanah jika tidak ada pokok atau semak.

Burung frigatebird betina bertelur satu telur putih, yang biasanya beratnya antara 6% hingga 7% dari berat ibu. Inkubasi berlangsung antara 41 dan 55 hari, dan burung frigatebird jantan dan betina bergantian menjaga agar telur tetap hangat.

Apabila anak ayam menetas dari telurnya, mereka tidak mempunyai bulu. Selepas kira-kira dua minggu, mereka mula mengembangkan penutup bawah berwarna putih. Lelaki dan wanita mempunyai tanggungjawab untuk memerhatikan anak ayam mereka selama empat hingga enam minggu pertama. Mereka juga memberi makan anak ayam mereka selama tiga bulan pertama atau lebih. Selepas masa ini, lelaki meninggalkan koloni dan betina mesti terus menjaga anak ayamnya sendiri. Anak-anak ayam tinggal di sarangnya selama lima atau enam bulan pertama kehidupan mereka.

Burung frigatebird dewasa memberi makan anak ayamnya dengan menawarkan makanan yang dimakan semula. Ibu bapa membuka mulut sehingga anak ayam boleh masuk ke kerongkong mereka untuk mendapatkan makanan. Pada mulanya, anak-anak ayam perlu makan beberapa kali sehari, tetapi setelah beberapa lama mereka hanya perlu diberi makan sekali setiap hari atau bahkan setiap hari.

Memelihara anak ayam frigatebird boleh memakan masa antara 9 dan 12 bulan. Ini lebih panjang daripada kebanyakan spesies burung lain, kecuali burung enggang tanah selatan dan sebilangan burung. Kerana berapa lama masa yang diperlukan untuk menjaga anak ayam, burung frigatebird biasanya berkembang biak setiap tahun dan bukannya setiap tahun.

Anak-anak ayam melakukan penerbangan pertama di suatu tempat antara usia 20 dan 24 minggu. Burung jantan memerlukan waktu lebih lama untuk mencapai usia kematangan seksual daripada burung lain. Bagi wanita, ini biasanya berumur antara 8 hingga 9 tahun, dan bagi lelaki berumur antara 10 hingga 11 tahun.

Burung jantan mempunyai jangka hayat yang panjang berbanding dengan spesies burung yang lain. Jangka hayat frigatebird yang luar biasa adalah sekitar 34 tahun, jangka hayat frigatebird yang hebat adalah antara 30 dan 34 tahun, jangka hayat frigatebird adalah sekitar 25 tahun, dan jangka hayat frigatebird yang lebih rendah adalah antara 17 dan 23 tahun.

Burung Frigate di Zoo

Terdapat sangat sedikit kebun binatang dan akuarium yang melihat dari dekat haiwan yang menakjubkan ini. Dua tempat di mana anda boleh adalah Akuarium Negeri Texas dan Taman Kehidupan Laut di Hawaii.

Lihat semua 26 haiwan yang bermula dengan F

Soalan Lazim Frigatebird (Soalan Lazim)

Adakah frigatebirds karnivor, herbivora, atau omnivora?

Burung jantan adalah karnivor. Mereka memakan ikan, sotong, kura-kura, telur, dan juga anak ayam burung laut yang lain.

Apakah kantung merah pada burung frigatebird?

Kantung merah terang pada frigatebird disebut kantung gular. Hanya lelaki yang mempunyai beg ini, dan ia mengembang ketika mereka berusaha menarik pasangan wanita.

Apa yang dimakan oleh burung frigatebird?

Burung Frigate menikmati ikan terbang. Mereka juga makan sotong, plankton besar, ubur-ubur, kura-kura laut yang menetas, dan telur serta anak ayam burung laut lain.

Mengapa mereka dipanggil burung frigatebird?

Kata frigatebird berasal dari La Frégate, perkataan Perancis yang bermaksud kapal perang yang pantas. Pelaut Perancis yang melihat burung frigatebird memberi mereka nama panggilan ini kerana menyerupai mereka dengan manusia perang. Seperti lelaki perang, burung frigate dapat melambung dalam jangka masa yang lama dan (lelaki) mempunyai leher merah.

Berapakah bahagian sayap burung frigatebird?

Burung frigatebird boleh mempunyai lebar sayap yang panjangnya dua atau lebih meter.

Apa itu frigatebird yang luar biasa?

Frigatebird yang luar biasa adalah salah satu subspesies dari frigatebird. Ia adalah spesies terbesar haiwan ini. Burung frigatebird yang hebat dapat ditemui di perairan subtropika dan tropika antara Peru dan Mexico, di pantai Pasifik antara Brazil dan Florida, di Kepulauan Cape Verde, dan di Kepulauan Galápagos.

Adakah frigatebirds kawin seumur hidup?

Tidak, burung frigate tidak boleh hidup seumur hidup. Namun, mereka tinggal bersama pasangan yang sama pada setiap musim pembiakan.

Adakah burung frigatebird tidur semasa terbang?

Burung jantan boleh tidur ketika terbang, tetapi tidak terlalu banyak. Mereka hanya tidur kurang dari 3% waktu mereka terbang, dan hanya pada waktu malam. Namun, ketika mereka berada di darat, burung frigatebird mungkin tidur selama 12 jam atau lebih.

Sumber
  1. Britannica, Terdapat di sini: https://www.britannica.com/animal/frigate-bird
  2. Audubon, Terdapat di sini: https://www.audubon.org/field-guide/bird/magnificent-frigatebird
  3. Edge of Existence, Terdapat di sini: http://www.edgeofexistence.org/species/christmas-frigatebird/#:~:text=Habitat%20and%20Ecology, termasuk%20seabird%20eggs%20and%20chicks.
  4. Projek Mentol Biru, Terdapat di sini: https://www.bluebulbprojects.com/MeasureOfThings/results.php?amt=2&comp=length&unit=m&searchTerm=2+meters
  5. Harapan Hidup Dunia, Terdapat di sini: https://www.worldlifeexpectancy.com/bird-life-expectancy-great-frigatebird
  6. Tree Hugger, Terdapat di sini: https://www.treehugger.com/new-study-proves-birds-can-sleep- while-flying-4858587

Artikel Yang Menarik