Pengapin Galapagos

Pengelasan Ilmiah Galapagos Penguin

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Sphenisciformes
Keluarga
Spheniscidae
Genus
Spheniscus
Nama saintifik
Spheniscus Mendiculus

Status Pemuliharaan Galapagos Penguin:

Terancam

Galapagos Penguin Lokasi:

laut

Fakta Pengapin Galapagos

Mangsa Utama
Krill, Ikan, Udang
Ciri khas
Saiz badan kecil dan kepala hitam sepenuhnya
Habitat
Kepulauan Ocean Rocky
Pemangsa
Leopard Seal, Paus Pembunuh, Hiu
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Jajahan
Makanan kegemaran
Krill
Jenis
Burung
Slogan
Dijumpai di sekitar Khatulistiwa!

Ciri-ciri Fizikal Penguin Galapagos

Warna
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
15 - 20 tahun
Berat
2kg - 4kg (4.4lbs - 8.8lbs)
Ketinggian
48cm - 50cm (19in - 20in)

'Penguin Galapagos terletak lebih jauh ke utara daripada spesies penguin lain di dunia.'



Ini adalah pemandangan yang sangat jarang dan tidak biasa: penguin yang tinggal di iklim yang hangat. Charles Darwin tidak pernah melihat makhluk-makhluk ini dalam perjalanannya ke Galapagos, tetapi hari ini mereka menjadi tontonan menarik untuk mengunjungi pelancong dan pencinta alam yang datang ke rantai pulau dari seluruh dunia. Walau bagaimanapun, jumlah penduduk pada masa ini mengalami penurunan tajam kerana penurunan bekalan makanan dan perubahan dalam kitaran iklim semula jadi. Sekiranya sesuatu tidak dilakukan untuk membalikkan penurunannya, mereka mungkin terdedah kepada kepupusan sepenuhnya.



3 Fakta Penguin Galapagos

  • Spesies penguin Galapagos telah menyesuaikan diri dengan siklus persekitaran tahunan di Kepulauan Galapagos. Masa yang tepatpembiakan, penyusuan, dan memberi makansemuanya berdasarkan perubahan dalam kitaran ini.
  • Penguin Galapagosberkali-kali setahun. Setiap tahi lalat memakan masa kira-kira dua minggu untuk diselesaikan.
  • Penguin kemungkinan berkembang di sekitar Antartika- New Zealand wilayah beberapa30 hingga 40 juta tahun yang lalu, ketika kedua-dua daratan itu secara praktikal saling berhubungan. Satu kumpulan penguin kemudian berpisah dari yang lain dan mengembara ke utara, menimbulkan penguin yang dipanggil.

Nama Ilmiah Penguin Galapagos

Nama saintifik penguin Galapagos adalahSphensiscus mendiculus. Perkataan itumendiculusadalah istilah Latin yang secara kasar diterjemahkan menjadi pengemis cacat atau sedikit. Orang pertama yang mengklasifikasikannya adalah ahli zoologi Sweden Carl Jakob Sundevall pada tahun 1871, beberapa dekad setelah pelayaran terkenal Darwin ke pulau itu.



Penguin Galapagos hanya satu daripada empat hidup spesies dari yang berjalur penguin genus. Tiga yang lain adalah Penguin Magellan , Penguin Humboldt , dan juga Penguin Afrika , yang semuanya menghuni pantai Amerika Selatan dan Afrika . Mereka diberi nama untuk tanda di bahagian muka dan badan mereka. Keluarga dariSpheniscidae, serta keseluruhan pesanan dariSphenisciformes, juga termasuk setiap spesies penguin yang hidup sekarang.

Penampilan dan Tingkah Laku Pengapin Galapagos

Penguin Galapagos sangat ahli keluarga penguin. Ia menampilkan badan hitam dan perut putih yang terkenal yang mencirikan banyak spesies penguin. Satu perbezaan utama dalam penampilan adalah jalur bulu putih yang melengkung di sepanjang sisi kepala dan kawasan payudara. Pewarnaan lain yang menarik termasuk mata merah dan tompok-tompok putih dan merah jambu di sepanjang bahagian bawah tekak dan tekak.

Penguin Galapagos berukuran sekitar 20 inci dan beratnya 4 hingga 6 paun. Ia adalah spesies penguin terkecil kedua di dunia, hanya dipukul oleh penguin kecil daripada Australia dan New Zealand . Jantan sedikit lebih besar daripada wanita rata-rata, tetapi kedua-dua jantina serupa dalam penampilan.



Penguin Galapagos disesuaikan khusus untuk persekitaran laut, di mana ia menghabiskan banyak waktunya untuk berburu dan mandi. Mata diubah untuk membiaskan cahaya di dalam air dengan betul, dan telinga dilindungi dari perubahan tekanan oleh organ khusus. Sekali pandang sayap akan memberitahu anda bahawa organ organ udara yang diubah suai membolehkan penguin meluncur dengan mudah melalui air.

Oleh kerana gaya berjalan yang canggung dan keseimbangan yang buruk, penguin itu seperti kekok di darat dan cepat dan lincah di perairan. Itulah satu sebab utama mengapa pusat kehidupan sosial penguin adalah tanah jajahan. Dicirikan oleh suara keras dan pergerakan berterusan, koloni memberikan perlindungan dan keselamatan kepada semua anggota yang rentan. Kumpulan ini juga menawarkan rakan berburu yang dijamin ketika mencari makanan.

Penguin Galapagos berkomunikasi antara satu sama lain melalui penyuaraan dan pergerakan badan. Panggilan ini membantu mengekalkan perpaduan kumpulan di koloni dan perburuan. Walaupun mempunyai sifat sosial, penguin ini sangat bersifat wilayah dan akan mempertahankan sarang mereka dari penceroboh luar. Mereka juga telah menyesuaikan beberapa panggilan dan gerakan antagonis untuk menangkis pengunjung yang tidak diingini. Ini agak serupa dengan cara manusia membentuk rumah dan komuniti yang lebih besar. Penguin akan menyambut jiran selagi mereka tidak terlalu dekat dengan sarang.

Oleh kerana penguin biasanya disesuaikan dengan lingkungan dingin dan dingin di selatan yang melampau, spesies ini hidup dengan keberadaan yang agak rapuh dan tidak menentu di iklim Kepulauan Galapagos yang lebih panas. Suhu udara yang tinggi (yang dapat mencapai Fahrenheit 80-an) adalah masalah yang konsisten bagi penguin, tetapi ia telah menyesuaikan beberapa strategi untuk menangani hal ini. Sebagai contoh, penguin akan menghabiskan banyak waktunya di air yang lebih sejuk untuk menyejuk. Ia juga akan menyebarkan siripnya dan membongkok agar matahari tidak bersinar di kakinya. Tompok tanpa bulu di wajah memberikan sedikit kelegaan dari cuaca panas. Sekiranya semuanya gagal, spesies ini mempunyai keupayaan untuk mengatasi lebihan haba dengan terengah-engah.

Habitat Penguin Galapagos

Seperti namanya, penguin Galapagos secara eksklusif mendiami Kepulauan Galapagos, yang terletak di sebelah barat Ecuador di Amerika Selatan. Ia adalah satu-satunya spesies yang terletak di utara Khatulistiwa, tetapi hanya hujung utara pulau terpenting di rantai yang melintasi garis. Penguin ini kebanyakannya menempel di pantai berbatu di pantai, di mana Cromwell Current dan Humboldt Current yang sejuk bertemu dengan rantai pulau untuk membawa bekalan makanan yang cukup sepanjang tahun. Hampir semua penguin terletak di hujung barat rantai pulau.

Diet Galapagos Penguin

Penguin Galapagos adalah karnivor burung yang memakan hampir secara eksklusif makhluk laut kecil, termasuk sardin, ikan teri, burung belatuk, dan invertebrata, yang semuanya berukuran kurang dari satu inci. Penguin ini bekerja dalam satu pasukan untuk mengejar mangsa ke tempat yang diinginkan dan kemudian merampas makanan dari bawah dengan paruhnya yang tajam. Deria bau juga berperanan dalam mencari mangsa. Hampir tidak ada dietnya berasal dari haiwan darat.

Ancaman terbesar untuk bekalan makanan ini adalah gangguan dari kitaran El Niño. Ini adalah fasa panas yang luar biasa dalam pergerakan air laut ke seluruh Pasifik. Air suam memperlambat laju nutrien naik ke permukaan lautan, yang menyebabkan stok ikan menurun. Sekiranya air terlalu panas, penguin mungkin berhenti berkembang biak sama sekali dan bahkan mati kelaparan.

Pemangsa dan Ancaman Galapagos Penguin

Penguin Galapagos yang kecil dan gemuk menghadapi banyak ancaman dari pemangsa yang rakus. Ketika penguin berenang melalui air, itu dapat dimakan oleh hiu atau Galapagos anjing laut . Pewarnaan penguin memberikan sumber penyamaran yang baik. Apabila dilihat dari atas, bahagian bawah hitam menyatu dengan air gelap di bawah. Apabila dilihat dari bawah, perut putih bercampur dengan air cetek ringan di atas. Sekiranya penyamaran ini gagal, maka kelajuan dan kelincahan memberikan pertahanan yang baik.

Di darat, penguin menghadapi ancaman yang cukup besar dari pemangsa lama, elang Galapagos, yang dapat merayap kapan saja dan membunuh penguin yang perlahan dan canggung. Spesies yang diperkenalkan seperti anjing , kucing , tikus , dan lain-lain yang besar burung telah menimbulkan ancaman baru dan mengancam kumpulan penguin yang stabil. Spesies yang diperkenalkan juga membawa penyakit yang dapat mematikan populasi hidupan liar asli.

Manusia tidak semestinya menimbulkan ancaman langsung kepada spesies ini, tetapi tindakan kita mungkin menyumbang kepada kematiannya. Kerana perubahan yang dilakukan oleh siklus El Niño, penguin ini sangat rentan terhadap sedikit gangguan dalam bekalan makanan mereka. Ini diburukkan lagi dengan kemusnahan ikan dari pencemaran dan penangkapan ikan berlebihan. Punca bahaya lain adalah kehilangan tempat bersarang semula jadi akibat banjir dan persaingan dengan spesies lain.

Pembiakan Galapagos Penguin, Bayi, dan Jangka Hayat

Penguin Galapagos adalah spesies monogami yang menjadi pasangan hidup. Proses pacaran untuk mendapatkan pasangan melibatkan ritual yang panjang dan penuh kasih sayang seperti pembukaan, penorehan tagihan, dan tepukan flipper. Tanda-tanda kasih sayang ini berterusan walaupun mereka mengikat untuk mengukuhkan ikatan pasangan ini selama bertahun-tahun mereka bersama. Penguin Galapagos tidak memiliki musim pembiakan yang mapan. Walaupun dapat kawin kapan saja sepanjang tahun, keputusannya untuk berkembang biak biasanya ditentukan oleh banyaknya makanan dan oleh itu keadaan persekitaran lautan di sekitarnya.

Setelah berpasangan, penguin akan membuat sarang bersama-sama dari batu dan ranting di kawasan tertekan kecil di sepanjang pantai. Sarang memberi perlindungan kepada anak ayam muda terhadap pemangsa dan panas terik matahari. Untuk berpasangan, betina berbaring di tanah, sementara lelaki berusaha naik ke atas. Keseluruhan proses hanya berlangsung sekitar satu atau dua minit.

Setelah diresapi, penguin betina akan menghasilkan tiga cengkeraman telur sepanjang tahun dengan dua telur per kopling. Telur ini akan menetas setelah sekitar 38 hingga 42 hari. Kedua ibu bapa berkongsi tugas inkubasi, makan, dan perlindungan, sering bergantian antara satu sama lain antara tugas.

Anak ayam muda bermula dengan bulu kelabu, gebu, halus di kepala dan belakang, bersama dengan tompok-tompok putih di perut dan pipi. Memerlukan masa sekitar dua bulan untuk mencapai tahap penuh. Ini bermakna mereka memperoleh bulu yang lengkap. Pada penguin, tentu saja bulu tidak digunakan untuk terbang, melainkan untuk membantu mereka berenang dan membuat mereka tetap hangat di air dingin.

Pada usia sekitar tiga hingga enam bulan, penguin akan mencapai kebebasan daripada ibu bapa mereka. Walau bagaimanapun, kematangan seksual datang kemudian. Wanita akan mencapai usia matang setelah tiga hingga empat tahun, sementara lelaki memerlukan masa sekitar empat hingga enam tahun untuk mencapai perkara yang sama. Jangka hayat maksimum di alam liar adalah antara 15 hingga 20 tahun, tetapi pemangsa atau kelaparan dapat mengurangkan potensi hidupnya dengan ketara.

Penduduk Penguin Galapagos

Kerana penurunan selama bertahun-tahun, hanya sekitar 1.200 penguin Galapagos yang masih ada di alam liar. Hampir semua penguin yang tersisa berkerumun di wilayah kecil sepanjang pantai rantai pulau.

Status Pemuliharaan

Menurut Senarai Merah IUCN, penguin Galapagos kini merupakan terancam spesies. Nasib spesies ini telah lama diabaikan hingga abad ke-21, ketika para penyelidik akhirnya berusaha menyelamatkannya dari kepupusan. Sebilangan upaya pemuliharaan ini diarahkan untuk membangun situs sarang baru dan mencegah penipisan ikan di perairan sekitarnya. Sebilangan besar usaha menyelamatkan spesies akan bergantung pada usaha manusia untuk mencegah perubahan iklim dari luar kawalan.

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Artikel Yang Menarik