Geoffroys Tamarin

Pengelasan Ilmiah Tamoff Geoffroys

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Callitrichidae
Genus
Saguinus
Nama saintifik
Saguinus Geoffroyi

Status Pemuliharaan Geoffroys Tamarin:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Geoffroys Tamarin Lokasi:

Amerika Tengah
Amerika Selatan

Fakta Geoffroys Tamarin

Mangsa Utama
Buah, Serangga, Tikus
Ciri khas
Saiz badan kecil dan ekor panjang dan nipis
Habitat
Hutan tropika dataran rendah
Pemangsa
Penjaja, Ular, Kucing Liar
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Tentera
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Mamalia
Slogan
Mempunyai bentuk V yang khas di kepala!

Ciri-ciri Fizikal Geoffroys Tamarin

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
24 mph
Jangka hayat
8 - 15 tahun
Berat
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Panjang
18cm - 30cm (7in - 12in)

'Tamarin Geoffroy dapat melompat hingga 16 kaki dari satu puncak ke puncak yang lain.'



Tamarin Geoffroy adalah omnivora yang memakan getah pokok, serangga, buah-buahan, dan pelbagai tanaman. Mereka aktif pada waktu siang dan menghabiskan sebahagian besar masa mereka di pokok. Ini adalah haiwan sosial yang hidup dalam kumpulan 3 hingga 5 monyet . Mereka berkomunikasi antara satu sama lain dengan menggunakan wisel, obrolan bernada tinggi, serak, dan juga bersin. Haiwan ini dapat hidup hingga 13 tahun di alam liar.



5 Fakta Tamarin Geoffroy

  • Haiwan ini mempunyaisehelai rambut putih yang tebaldi kepalanya.
  • Mereka tinggal di Amerika Selatan dan Amerika Tengah .
  • Mereka adalahmonyet terkecil yang tinggal di Panama .
  • Tamarin berlapis busuk dan tamarin berjambul merah adalahdua nama lain untuk haiwan ini.
  • Haiwan ini tbergerak lebih kurang satu batu setiap hari untuk mencari makanan.

Nama Ilmiah Tamarin Geoffroy

Nama saintifik untuk monyet ini adalahSaguinus geoffroyi. Perkataan ituSaguinusbermaksud, 'marmoset.'Saguadalah bahasa Portugis untuk marmoset, dandalam kitaadalah bahasa Latin yang bermaksud 'atau berkaitan dengan.' Bahagian kedua dari nama saintifiknyageoffroyi, berasal dari nama naturalis Perancis Etienne Geoffroy Saint-Hilaire. Tamarin ini diberi nama selepasnya.



Seiring dengan disebut sebagai tamarin Geoffroy, haiwan ini kadang-kadang disebut sebagai tamarin bertali rufous atau tamarin berjambang merah.

Haiwan ini tergolong dalam keluarga Callitrichidae. Mereka berada dalam keluarga yang sama dengan marmoset. Haiwan ini juga ada di Mammalia kelas .

Penampilan Tamarin Geoffroy

Tamarin milik Geoffroy mempunyai lapisan bulu hitam dan cokelat di punggungnya bersama dengan bahagian bulu merah di bahagian belakang leher dan bahunya. Bahagian bulu inilah yang memperolehnya dengan nama tamarin berjambul merah dan berkarat. Ekornya berwarna hitam dengan cincin cokelat muda, dan dada dan kaki depannya berwarna putih. Tamarin Geoffroy ini mempunyai bulu hitam di wajahnya dan sehelai rambut putih tebal yang berdiri di kepalanya. Sebilangan orang mengatakan bahawa ia mempunyai potongan rambut mohawk putih. Makhluk ini mempunyai telinga kecil, hitam dan mata gelap yang ingin tahu.



Ukuran tamarin Geoffroy dewasa berkisar antara 8,5 hingga 11 inci. Panjang ekornya berukuran 12 hingga 16.5 inci. Tamarin lelaki Geoffroy beratnya kira-kira 1 paun sementara betina berat 1.1 paun. Sekiranya anda memegang dua hamster di telapak tangan anda, beratnya sama dengan tamarin Geoffroy 1 paun.

Kelakuan Tamarin Geoffroy

Haiwan ini kecil, jadi rentan terhadap banyak pemangsa. Nasib baik, ia mempunyai beberapa cara untuk melindungi dirinya sendiri. Untuk satu, haiwan ini pantas! Sebenarnya, kelajuan terpantasnya ialah 24 mph. Juga, mereka tetap berada di puncak pohon untuk mengelakkan pemangsa di tanah. Mereka mengingatkan monyet lain mengenai pemangsa dengan menggunakan kicauan, wisel dan bunyi klik. Haiwan ini juga menggerakkan kepala, ekor dan lengannya untuk memberi amaran kepada orang lain mengenai pemangsa. Memaklumkan monyet lain dari pemangsa di kawasan itu memberi peluang kepada semua orang untuk bersembunyi.

Tamarin Geoffroy adalah haiwan sosial yang biasanya hidup dalam kumpulan 3 hingga 5 monyet. Kumpulan terbesar boleh berjumlah hingga 20 ekor haiwan. Sekumpulan tamarin Geoffroy disebut pasukan.

Ketika datang ke orang, monyet-monyet ini cuba menjauhkan diri dari pandangan. Tetapi lelaki boleh menjadi agresif dengan lelaki lain ketika bersaing untuk betina semasa musim pembiakan. Tamarin lelaki Geoffroy boleh menyakiti satu sama lain dalam pertengkaran. Ekor yang patah, calar dalam dan cakar yang cedera hanyalah beberapa contoh kecederaan.

Habitat Tamarin Geoffroy

Makhluk ini tinggal di Amerika Selatan dan Amerika Tengah. Secara khusus, mereka tinggal di Panama dan Columbia . Habitatnya merangkumi hutan lebat kering dan juga hutan hujan tropika. Mereka tinggal di perkumpulan pepohonan yang lebat, jadi mereka mempunyai banyak tempat untuk bersembunyi. Mereka hidup dalam iklim dengan kelembapan sederhana.

Penduduk Tamarin Geoffroy

Sejauh populasi, terdapat 4 hingga 6 tamarin Geoffroy untuk setiap kilometer persegi (kira-kira setengah batu) di beberapa kawasan Pulau Barro Colorado di Panama. Namun, di wilayah lain di pulau itu, terdapat sebanyak 20 hingga 30 monyet per kilometer persegi. Pulau itu sendiri berukuran sekitar 9,600 ekar. Jumlah makhluk ini di pelbagai kawasan bergantung pada bagaimana haiwan ini membahagi wilayahnya.

Status pemuliharaan haiwan ini adalah Least Concern. Populasi haiwan ini dipercayai berkurang dengan kehilangan habitat akibat penebangan hutan.

Makhluk ini tinggal di Amerika Selatan dan Amerika Tengah. Secara khusus, mereka tinggal di Panama dan Columbia . Habitatnya merangkumi hutan lebat kering dan juga hutan hujan tropika. Mereka tinggal di perkumpulan pepohonan yang lebat, jadi mereka mempunyai banyak tempat untuk bersembunyi. Mereka hidup dalam iklim dengan kelembapan sederhana.

Diet Tamarin Geoffroy

Apa yang dimakan oleh tamarin Geoffroy? Mereka adalah omnivora yang bermaksud mereka mempunyai daging dan tumbuhan dalam makanan mereka. Kadal , serangga , telur, buah, dan bunga semuanya ada di menu. Juga, tamarin Geoffroy memakan getah pokok atau nektar. Gigi mereka tidak dirancang untuk menggali batang pokok untuk mencari getah. Jadi, mereka mencari kawasan di mana getah sudah keluar dari sebatang pokok.

Haiwan ini berkongsi habitatnya di Panama dengan seekor burung yang disebut flycatcher yang zalim. Sekarang, sepertinya tamarin Geoffroy dan burung kecil mempunyai sedikit persamaan. Tetapi, berkaitan dengan serangga, kedua haiwan ini memiliki diet yang serupa. Tamarin Geoffroy telah diketahui mendengar panggilan dari flycatcher yang zalim, sehingga mereka dapat menikmati serangga yang dijumpai oleh burung-burung ini. Inilah sebabnya mengapa beberapa saintis memanggil tamarin Geoffroy sebagai pencari oportunistik. Dengan kata lain, flycatcher yang zalim melakukan kerja keras untuk mencari serangga dan semua tamarin Geoffroy harus memakannya.

Pemangsa dan Ancaman Tamarin Geoffroy

Tidak menghairankan bahawa monyet terkecil di Panama mempunyai banyak pemangsa. Kucing liar, ular , raptor seperti helang, dan kotimundi berada dalam senarai pemangsa. Banyak pemangsanya dapat memanjat pokok juga yang memungkinkan mereka memangsa makhluk kecil ini.

Kadang-kadang keluarga tamarin Geoffroy dapat mengubah jadual pemangsa. Haiwan ini telah diketahui berkerumun, atau mengacau, pemangsa untuk mengejarnya keluar dari wilayah mereka. Orang ramai boleh menjadi belasan ekor monyet atau lebih. Sebagai contoh, jika coatimundi, binatang seperti rakun, memasuki wilayah keluarga tamarin Geoffroy, monyet-monyet itu mungkin berkumpul bersama dalam gerombolan untuk mengejarnya. Sering kali, pemangsa akan kewalahan dan menjauh. Kerja berpasukan!

Manusia juga pemangsa tamarin Geoffroy. Mereka ditangkap oleh manusia dan dijual sebagai haiwan peliharaan eksotik. Ini sangat berbahaya bagi tamarin Geoffroy. Manusia tidak dapat merawatnya dengan baik dan haiwan itu mungkin akan mati akibatnya. Mereka dimaksudkan untuk hidup di alam liar.

Haiwan ini juga mengalami kehilangan habitat akibat penebangan hutan dan pengembangan kawasan ladang. Sebilangan makhluk kecil ini diketahui mengembara ke kawasan bandar dan terbunuh di jalan raya dengan kereta.

Status pemeliharaan rasmi tamarin Geoffroy adalah: Keprihatinan Sekurang-kurangnya . Sebilangan besar monyet ini tinggal di taman negara yang terletak di Colombia dan Panama. Ini memberi mereka perlindungan dari kehilangan habitat dan penangkapan oleh manusia.

Pembiakan Tamarin, Bayi dan Jangka Hayat Geoffroy

Haiwan ini membiak pada bulan Januari dan Februari. Tamarin Geoffroy wanita melilit ekornya untuk menarik lelaki. Para saintis telah menentukan bahawa beberapa haiwan ini mempunyai satu pasangan sementara yang lain mempunyai beberapa pasangan. Pendek kata, ia berbeza dari satu kumpulan ke satu kumpulan. Tempoh kehamilan untuk tamarin Geoffroy wanita antara 140 hingga 145 hari. Tempoh kehamilannya hampir sama dengan saudara terdekatnya tamarin atas kapas .

Makhluk ini menggunakan rongga, atau lubang, di pohon untuk berteduh dan sebagai sarang untuk melahirkan bayi. Kejadian biasa tamarin Geoffroy melahirkan anak kembar. Marmoset wanita juga mempunyai kembar. Malangnya, seorang kembar boleh mati dalam beberapa bulan. Bayi kedua mungkin tidak sihat atau kuat seperti bayi pertama. Monyet yang baru lahir, juga dipanggil bayi, dilahirkan ditutupi dengan rambut hitam yang kebanyakannya berwarna putih di wajah mereka. Beratnya 1.4 hingga 1.8 auns semasa kelahiran. Bayi yang baru lahir berukuran 1.8 auns beratnya sama seperti bola tenis. Mereka disusui oleh ibu mereka untuk beberapa bulan pertama kehidupan.

Menjelang usia 5 minggu, bayi atau bayi bergerak dan makan makanan pejal selama 7 minggu. Tamarin lelaki Geoffrey berkongsi dalam menjaga bayi dengan wanita. Dia menggendong bayi di punggungnya dan menggayakan rambut mereka. Bukan perkara biasa bagi kakak dan kakak dalam keluarga untuk membantu dalam penjagaan bayi juga. Bayi disusui berusia 18 minggu dan hidup secara bebas pada 25 minggu.

Tamarin Geoffroy dapat hidup hingga 13 tahun di alam liar. Tamarin Geoffroy tertua hidup dalam kurungan selama 20 tahun! Haiwan ini terdedah kepada parasit usus ketika mereka meningkat usia.

Tamoff Geoffroy di Zoo

Tamarin Geoffroy dipamerkan di Zoo Philadelphia .

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Artikel Yang Menarik