Beruang Panda Gergasi

Pengelasan Ilmiah Beruang Panda Raksasa

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Ursidae
Genus
Ailuropoda
Nama saintifik
Ailuropoda melanoleuca

Status Pemuliharaan Beruang Panda Raksasa:

Rentan

Lokasi Beruang Panda Raksasa:

Asia

Fakta Seronok Beruang Panda Giant:

Buluh merangkumi 99 peratus makanan mereka!

Fakta Beruang Panda Raksasa

Mangsa
Buluh, Buah, Tikus
Nama Muda
Kiub
Kelakuan Berkelompok
  • Bersendirian
Fakta Menyeronokkan
Buluh merangkumi 99 peratus makanan mereka!
Anggaran Saiz Penduduk
2,000
Ancaman Terbesar
Hilang habitat
Ciri Paling Cemerlang
Pemanjangan tulang pergelangan tangan berfungsi sebagai ibu jari
Nama lain)
Kucing Beruang Raksasa, Beruang Buluh
Tempoh Kehamilan
5 bulan
Habitat
Hutan buluh lembap tinggi
Pemangsa
Manusia, Leopard, Burung Mangsa
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Diurnal / Nokturnal
Nama yang selalu digunakan
Panda Gergasi, Beruang Panda Raksasa
Bilangan Spesies
1
Lokasi
Pergunungan di bahagian tengah China
Slogan
Buluh merangkumi 99 peratus makanan mereka!
Kumpulan
Mamalia

Ciri-ciri Fizikal Beruang Panda Raksasa

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
20 mph
Jangka hayat
20 - 35 tahun
Berat
110kg - 250kg (242lbs - 551lbs)
Ketinggian
1.5m - 1.8m (4.9 kaki - 6 kaki)
Umur Kematangan Seksual
4 - 8 tahun
Zaman Penyapihan
12 - 15 bulan

Pengelasan dan Evolusi Beruang Panda Raksasa

The Giant Panda adalah spesies beruang yang terdapat di pergunungan China tengah dan barat. Salah satu haiwan yang paling terkenal dan mudah dikenali di dunia, Giant Panda juga merupakan salah satu haiwan yang paling jarang dan berada di bawah ancaman besar di persekitaran semula jadi, terutamanya dari kehilangan habitat. Panda Raksasa unik di antara beruang kerana mereka tidak hibernasi, mempunyai bayi yang sangat kecil ketika dilahirkan dan bertahan dengan diet yang hampir sepenuhnya vegetarian. Sejak Giant Panda pertama kali ditemui oleh seorang naturalis Perancis pada tahun 1869, ia telah menjadi simbol global untuk pemuliharaan dengan World Wildlife Fund menggunakannya sebagai logo mereka. Orang-orang Cina juga melihat Panda Raksasa sebagai simbol kedamaian dan banyak usaha telah dilakukan untuk mencuba dan melindungi penduduk yang tinggal di habitat asalnya.



Anatomi dan Penampilan Beruang Panda Raksasa

The Giant Panda adalah beruang bersaiz sederhana hingga besar yang seperti spesies lain mempunyai kepala besar, ekor pendek dan moncong panjang dengan hidung besar, yang memberi mereka rasa bau yang sangat baik. Bulu tebal Panda Giant berwarna putih berkrim dengan tompok-tompok hitam besar di anggota badan, bahu, telinga dan hidung, dan tompok-tompok hitam khas di sekitar mata kecil mereka. Panda Raksasa hanya memakan buluh dan mempunyai sejumlah penyesuaian fizikal untuk membantu penggunaannya termasuk pemanjangan tulang pergelangan tangan mereka yang bertindak sedikit seperti ibu jari, yang membolehkan Panda Gergasi mencengkam batang buluh. Mereka juga mempunyai rahang besar dengan otot rahang yang kuat yang bersama dengan geraham rata mereka, memungkinkan Ganda Panda menghancurkan batang dan daun buluh untuk mengekstrak nutrien.



Taburan dan Habitat Beruang Panda Raksasa

Dari segi sejarah, Panda Raksasa telah dijumpai di seluruh dataran rendah di Lembangan Sungai Yangtze tetapi aktiviti Manusia yang meningkat di kawasan-kawasan ini telah mendorong Panda Gergasi tinggi ke pergunungan. Populasi terpencil masih terdapat di enam banjaran gunung yang berbeza di China tengah dan barat, di mana mereka menghuni hutan seluas dan hutan konifer dengan buluh tebal di bawah ketinggian antara 5.000 hingga 13.000 kaki. Hutan dengan ketinggian tinggi ini sejuk, berawan dan lembap dan umumnya mengalami tahap hujan yang tinggi. Diperkirakan bahawa warna unik Ganda Panda dapat membantu mereka menyatu dengan hutan berkabut ini ketika mereka mencari makanan. Namun, kehilangan habitat ini untuk penebangan hutan merupakan ancaman terbesar bagi Panda Gergasi hari ini kerana mereka bergantung sepenuhnya pada buluh untuk bertahan hidup.

Tingkah Laku dan Gaya Hidup Beruang Panda Raksasa

The Giant Panda adalah haiwan kesendirian yang menempati wilayah yang ditandai dengan rembesan dari kelenjar bau dan tanda calar pada pokok. Panda Raksasa Jantan berkeliaran lebih dari dua kali lipat dari ukuran betina, dengan wilayahnya bertindih dengan beberapa Pandas Raksasa betina yang dengannya dia memiliki hak pembiakan. Oleh kerana buluh tidak berkhasiat, Panda Gergasi mesti makan banyak buluh setiap hari dan boleh memakan hingga 30kg daun buluh, pucuk dan batang yang kira-kira 40% dari berat badannya. Oleh itu, Panda Raksasa mendedikasikan antara 12 hingga 15 jam sehari untuk mengunyah buluh yang mereka lakukan dengan duduk, membiarkan kaki depan mereka mencengkam tanaman. Walaupun Panda Raksasa tampaknya menghabiskan sepanjang hari makan atau tidur, mereka juga terkenal pandai memanjat pokok dan bahkan dapat berenang dengan baik ketika diperlukan.



Pembiakan Beruang Panda Raksasa dan Kitaran Hidup

Panda raksasa berkembang biak antara bulan Mac dan Mei ketika betina mula menunjukkan dia ingin berkawan dengan membuat serangkaian rintihan dan pelukan untuk menarik perhatian lelaki. Setelah tempoh kehamilan yang berlangsung sekitar lima bulan, Panda Gergasi betina melahirkan satu atau dua anak di dasar pohon atau gua yang berongga. Anak-anak beruang Panda sangat kurang berkembang saat berukuran hanya 15cm dan beratnya hanya 100g, mereka boleh menjadi lebih rentan kerana mereka juga buta dan tidak berbulu dan tidak boleh merangkak sehingga berumur hampir tiga bulan. Walaupun seorang wanita melahirkan anak kembar, dia hanya dapat menjaga seorang yang menunggang hingga berusia 6 bulan dan kemudian dapat berlari di sebelahnya. Anak beruang Panda disapih ketika berusia sekitar satu tahun tetapi tidak meninggalkan ibu mereka sehingga mereka berumur 18 bulan. Sebilangan anak boleh tinggal bersama ibu mereka selama beberapa tahun sehingga dia hamil lagi dan mereka pergi untuk mendirikan wilayah mereka sendiri.

Diet Beruang Panda Raksasa dan Mangsa

Walaupun diklasifikasikan sebagai haiwan karnivora (belum lagi spesies beruang), Panda Raksasa memakan buluh hampir secara eksklusif di hutan di sekitarnya. Dikenal dengan menggunakan lebih daripada 30 spesies tanaman buluh yang berlainan, Panda Giant memakan bahagian tanaman yang berlainan pada waktu yang berlainan tahun untuk memanfaatkannya. Mampu memakan hingga 30kg buluh sehari, Giant Panda menggunakan rahang yang kuat untuk menghancurkan pelbagai bahagian tanaman menjadi pes yang lebih mudah dicerna. Menghabiskan lebih dari separuh hari mereka makan, Panda Giant juga menambah makanan mereka dengan tanaman lain termasuk rumput dan buah-buahan, serta tikus dan burung kadang-kadang. Walaupun mereka dapat makan hampir separuh dari berat badan mereka di bahagian buluh dalam satu hari, Panda Gergasi masih perlu minum air dan melakukannya dari aliran gunung yang dibekalkan oleh ais dan salji yang mencair lebih tinggi di lereng.

Pemangsa dan Ancaman Beruang Panda Raksasa

Kerana habitat Ganda Panda yang besar dan unik, orang dewasa tidak mempunyai pemangsa semula jadi di dunia mereka yang sejuk dan penuh dengan buluh. Bagaimanapun, anak-anak tidak berdaya sehingga mereka berusia sekurang-kurangnya satu tahun dan menjadi mangsa pemangsa yang lebih besar seperti Leopards dan Birds of Prey. Manusia bagaimanapun merupakan ancaman terbesar bagi Panda Raksasa di pergunungan China kerana mereka telah memburu binatang yang luar biasa ini kerana bulu mereka yang unik, hampir pupus di beberapa kawasan. Walaupun hukuman yang berat untuk perburuan liar kini telah memperlambat pemburuan, Panda Giant berada di bawah ancaman ekstrem dari kehilangan habitat dalam bentuk penebangan hutan untuk pembukaan hutan dan pembukaan lahan untuk pertanian. Oleh itu, mereka terpaksa dimasukkan ke dalam kantong kecil dan terpencil dari kawasan semula jadi mereka yang sangat luas, dan mengalami penurunan jumlah penduduk mereka yang teruk.



Fakta dan Ciri Menarik Panda Raksasa

The Giant Panda selalu memikat orang dan dengan itu menggunakan sebilangan nama yang berbeza dengan nama saintifiknya yang bermaksud 'cat-foot black and white' dan nama bahasa Cina diterjemahkan secara harfiah menjadi 'Giant Bear Cat', kerana Giant Panda mempunyai celah untuk murid di mata mereka seperti kucing. Mereka juga dikenali sebagai Beruang Buluh oleh penduduk tempatan kerana jumlah yang banyak mereka makan. Anak kucing Panda raksasa sangat kecil semasa dilahirkan sehingga beratnya sama dengan tikus rata-rata dan pada 100g kira-kira 0.001% berat ibu mereka. Di Pergunungan Qinling di Provinsi Shaanxi China, populasi kecil Panda Raksasa berwarna coklat dan putih boleh didapati di antara yang hitam dan putih yang standard. Panda Giant berkomunikasi antara satu sama lain dengan menggunakan satu siri panggilan, dengan 11 bunyi Ganda Panda yang berbeza telah dikenal pasti.

Hubungan Beruang Panda Raksasa dengan Manusia

Ganda Panda telah dikagumi oleh orang selama beratus-ratus tahun tetapi lebih banyak lagi kerana warna hitam dan putihnya yang indah pada masa lalu. Sejak penemuan mereka oleh dunia barat dan menyedari kesadaran mereka di alam liar, Panda Raksasa telah menjadi salah satu haiwan besar di dunia yang terkenal dengan semakin banyak projek dan usaha dilaksanakan untuk mencuba dan menyelamatkan mereka dari kepupusan. Mereka bagaimanapun telah dipengaruhi secara drastik oleh peningkatan aktiviti Manusia di habitat asalnya yang akhirnya menyebabkan penurunan populasi yang besar dan pengasingan populasi yang tinggal. Walaupun penampilan mereka kelihatan suka dipeluk, Panda Raksasa adalah spesies beruang dan walaupun serangan terhadap Manusia jarang terjadi, tidak mungkin terdengar bahaya kepada orang-orang (terutama mereka yang berusaha memasuki kandang tertawan).

Status Pemeliharaan Beruang Panda Raksasa dan Kehidupan Hari Ini

Selama beberapa dekad, Giant Panda disenaraikan oleh IUCN sebagai spesies haiwan yang Terancam di alam liar. Sangat dipercayai bahawa Panda Raksasa menghadapi kepupusan liar dalam waktu dekat jika tidak banyak yang dilakukan untuk melindunginya. Kerajaan China telah mewujudkan 33 rizab Panda Giant dan lebih dari 50% habitat semula jadi kini dilindungi oleh undang-undang. Penyelidikan yang menyeluruh juga dilakukan untuk mencegah Panda Raksasa pupus tetapi ia tidak dapat bertahan tanpa hutan buluh yang unik. Namun, setelah 10 tahun peningkatan jumlah penduduk menjadi sekitar 2.000 individu dewasa, Panda Giant kini telah dikeluarkan dari senarai spesies yang terancam punah dan sebaliknya digolongkan sebagai Rentan oleh IUCN terutama berkat usaha pemerintah China untuk tidak hanya melindungi alam mereka habitat tetapi juga dengan program pembiakan yang berjaya.

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Bagaimana mengatakan Beruang Panda Raksasa di ...
Bahasa BulgariaPanda besar
Bahasa InggerisPanda
Bahasa CatalanPanda besar
Bahasa CzechPanda besar
Bahasa DenmarkPanda
Bahasa JermanPanda besar
Bahasa InggerisPanda besar
Bahasa EsperantoGranda pando
SepanyolAiluropoda melanoleuca
Orang EstoniaPanda besar
Bahasa FinlandIsopanda
Bahasa Perancispanda besar
Bahasa IbraniPanda gergasi
Bahasa CroatiaPanda besar
Bahasa HungaryPanda besar
Bahasa IndonesiaPanda
Bahasa ItaliAiluropoda melanoleuca
Orang JepunPanda besar
Bahasa LatinPanda Besar
Bahasa MelayuPanda Gergasi
BelandaPanda besar
Bahasa InggerisPanda
Bahasa PolandPanda besar
PortugisPanda besar
Bahasa InggerisAiluropoda melanoleuca
Bahasa SloveniaPanda besar
Bahasa InggerisPanda
Bahasa SwedenPanda besar
Orang TurkiDev panda
Orang VietnamPanda besar
Orang CinaPanda
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Fakta Panda Raksasa, Terdapat di sini: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Maklumat Panda Raksasa, Terdapat di sini: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Artikel Yang Menarik