Tamarin Singa Emas

Pengelasan Ilmiah Tamarin Singa Emas

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Callitrichidae
Genus
Leontopithecus
Nama saintifik
Leontopithecus Rosalia

Status Pemuliharaan Tamarin Singa Emas:

Terancam

Golden Lion Tamarin Lokasi:

Amerika Selatan

Fakta Tamarin Singa Emas

Mangsa Utama
Buah, Serangga, Mamalia Kecil, Reptilia Kecil
Habitat
Hutan tropika dataran rendah
Pemangsa
Penjaja, Kucing Liar, Ular, Tikus
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Tentera
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Mamalia
Slogan
Berasal dari hutan hujan timur Brazil!

Ciri-ciri Fizikal Tamarin Singa Emas

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Emas
  • Jingga
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
24 mph
Jangka hayat
8-15 tahun
Berat
550-700g (19-25oz)

Tamarin singa emas adalah monyet kecil yang berasal dari hutan hujan timur Brazil. Tamarin singa emas hari ini dianggap sebagai spesies yang terancam punah kerana dianggarkan terdapat sekitar 1.000 individu tamarin singa emas yang tersisa di alam liar.



Tamarin singa emas terkenal dengan bulunya yang terang (seperti namanya) berwarna keemasan dan oren. Tamarin singa emas adalah salah satu primata terkecil di dunia dengan rata-rata dewasa tamarin singa emas tumbuh hanya 20cm! Tamarin singa emas juga mempunyai ekor yang sangat panjang yang selalunya lebih panjang daripada badan tamarin singa emas. Walaupun panjang ekor tamarin singa emas itu panjang, itu bukan prehensile yang bermaksud bahawa tamarin singa emas tidak dapat menggunakan ekornya untuk meraih pohon dan berpegangan.



Tamarin singa emas memimpin dan keberadaan arboreal yang bermaksud bahawa tamarin singa emas menghabiskan sebahagian besar hidupnya mendiami dan bergerak di pokok-pokok. Tamarin singa emas mempunyai kuku tajam yang hampir menyerupai cakar yang membantu tamarin singa emas bergerak dan memanjat pokok dengan lebih mudah. Kaki dan ekor tamarin singa emas sering berwarna sedikit hitam.

Tamarin singa emas adalah haiwan omnivora sehingga tamarin singa emas berpesta pada campuran tumbuhan dan haiwan. Tamarin singa emas memakan buah-buahan manis, buah beri, daun, serangga dan mamalia kecil dan reptilia yang wujud bersama di puncak pokok.



Seperti, banyak spesies monyet lain, tamarin singa emas adalah mamalia diurnal yang bermaksud bahawa ia terjaga dan memburu makanan pada siang hari dan tidur pada waktu malam. Pemangsa terbesar tamarin singa emas adalah haiwan nokturnal seperti ular, kucing liar dan tikus yang boleh sampai ke tamar singa emas di tempat rehat mereka di pokok. Walau bagaimanapun, tamarin singa emas sering tidur di lubang bersarang atau lubang kecil di pokok yang menyukarkan pemangsa nokturnal yang besar untuk sampai ke sana.

Tamarin singa emas hidup bersama dalam kumpulan (dikenali sebagai tentera) dengan setiap pasukan tamarin singa emas melakukan rondaan di wilayah mereka yang seluas 100 ekar (400,000 meter persegi). Pasukan tamarin singa emas dipimpin oleh jantan dan betina pembiakan dan pergaduhan sering terjadi antara pasukan tamarin singa emas di wilayah mereka.

Tamarin singa emas biasanya berkembang biak setahun sekali dari bulan September hingga Mac, walaupun diketahui bahawa tamarin singa emas betina mempunyai lebih dari satu sampah setiap tahun. Selepas tempoh kehamilan sekitar 4 bulan, tamarin singa emas betina akan melahirkan anak kembar. Tamarin singa emas bayi dijaga oleh tamarin singa emas ibu sehingga tamin singa emas bayi berusia sekitar 3 bulan dan kemudian cukup besar dan cukup kuat untuk mula menjaga diri mereka sendiri. Hanya 50% daripada semua bayi tamarin singa emas yang dianggap dapat bertahan pada tahun pertama kehidupan mereka.



Hari ini tamarin singa emas adalah spesies terancam, kesan sampingan yang menyedihkan dari penebangan hutan secara drastik di persekitaran tamarin singa emas. Diperkirakan hanya 2% dari habitat hutan tamarin singa emas yang masih berdiri yang bermaksud bahawa pasukan tamarin singa emas dipaksa mendekat. Hari ini, mayoritas tamarin singa emas liar menghuni hutan simpan yang terdiri dari hutan paya dekat dengan ibu kota Brazil, Rio de Janeiro.

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik