Kelinci

Pengelasan Ilmiah Hare

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Lagomorpha
Keluarga
Leporidae
Genus
Lepus
Nama saintifik
Lepus

Status Pemuliharaan Kelinci:

Berhampiran Diancam

Lokasi Kelinci:

Afrika
Asia
Amerika Tengah
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Oceania
Amerika Selatan

Fakta Kelinci

Mangsa Utama
Rumput, Buah, Benih
Habitat
Tumbuhan yang lebat dan ladang terbuka
Pemangsa
Burung Hantu, Hawk, Coyote
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
6
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Boleh mencapai kelajuan lebih dari 40 mph!

Ciri Fizikal Kelinci

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
45 mph
Jangka hayat
2-8 tahun
Berat
1-5.5kg (3-12lbs)

Kelinci adalah salah satu mamalia darat terpantas di dunia.



Kepantasan ini sangat penting untuk kelangsungan hidupnya. Dengan kekurangan pertahanan lain yang luar biasa, haiwan kecil dan pemalu ini dapat mengatasi pemangsa dengan kecepatan dan daya tahan yang luar biasa. Kelinci adalah pemandangan yang sangat biasa, tetapi banyak yang menjadi mangsa pemangsa yang ganas atau pemburu manusia sebelum mereka boleh mati akibat semula jadi.



3 Fakta Kelinci

  • Kelinci ini menonjol dalam mitologi dan cerita rakyat masyarakat manusia di seluruh dunia. Legenda Kelinci Putih, di mana semangat seorang wanita mengambil bentuk kelinci dan menghantui bumi pada waktu malam, adalah tonggak utama beberapa cerita rakyat Britain. Haiwan ini juga merupakan motif umum dalam sastera dan seni, termasuk Alice's Adventures in Wonderland. Dalam beberapa tradisi, ia digambarkan sebagai penipu.
  • Kelinci adalah haiwan nokturnal yang menghabiskan malam terjaga dan siang tidur.
  • Gigi depan kelinci tidak pernah berhenti tumbuh sepanjang hayatnya. Haiwan mesti menggosok gigi dengan mengunyah rumput.

Nama Ilmiah Kelinci

Kelinci itu bukan satu spesies, melainkan keseluruhan genus yang dikenali sebagai Lepus (yang merupakan nama Latin untuk kelinci). Seperti yang mungkin sudah anda ketahui, genus adalah tahap pengkelasan saintifik betul-betul di atas spesies. Terdapat kira-kira 30 spesies dalam genus Lepus. Terdapat sedikit kekeliruan yang popular antara istilah kelinci, jackrabbit, dan arnab. Kelinci dan jackrabbit adalah istilah yang dapat ditukar yang menggambarkan perkara yang sama, tetapi istilah arnab berlaku untuk genus haiwan yang berbeza sepenuhnya. Lebih membingungkan, lima spesies arnab sebenarnya disebut kelinci, termasuk kelinci herpid yang terancam dari Nepal dan kelinci batu merah di Afrika.

Kelinci vs Arnab

Hares dan arnab kedua-duanya tergolong dalam keluarga Leporidae yang sama dan keturunan Lagomorpha (walaupun mereka pernah dianggap sebagai tikus). Perbezaan utama adalah telinga kelinci yang lebih besar, gaya hidup yang lebih bersendirian, dan kecenderungan untuk menanggung usia muda di atas tanah daripada di liang. Oleh kerana golongan muda tidak mempunyai perlindungan, mereka mesti bersedia untuk mengurus diri mereka sendiri sebaik sahaja dilahirkan. Perbezaan lain ialah dengan serat otot yang lebih panjang, kelinci lebih sesuai untuk larian jarak jauh.



Kelihatan dan Kelakuan Kelinci

Haiwan ini mempunyai penampilan yang agak khas yang ditandai dengan telinga yang sangat panjang, kaki belakang yang panjang, moncong pendek, mata besar, dan badan yang gagah. Mereka biasanya dihiasi dengan warna putih, hitam, abu-abu, tan, atau oren kemerahan untuk menyatu dengan persekitarannya. Sebilangan spesies berubah menjadi putih pada bulan-bulan musim sejuk atau tetap putih sepanjang tahun sebagai bentuk penyamaran di salji. Untuk menukar warna, kelinci ini mencair pada musim bunga.

Hares adalah haiwan terbesar secara fizikal dalam urutan Lagomorphs. Mereka lebih besar daripada arnab yang berkait rapat dan pikas . Berukuran sekitar 16 hingga 28 inci dari kepala ke ekor, mereka sedikit lebih besar daripada yang biasa kucing rumah . Tubuh dilengkapi dengan kaki 6 inci dan telinga 8 inci. Spesies yang paling berat adalah kelinci Artik sekitar 11 paun. Jantan dikenali sebagai jack, sementara betina disebut jill. Kedua-duanya cukup mirip dalam ukuran dan penampilan, walaupun betina cenderung sedikit lebih besar, yang jarang terjadi pada mamalia.

Haiwan kesendirian ini cenderung terbentuk dalam pasangan kecil atau unit keluarga yang disebut pemanduan. Satu-satunya masa mereka berkumpul di antara kelinci lain adalah mencari pasangan yang sesuai. Tidak seperti arnab, mereka cenderung hidup secara eksklusif di atas tanah. Sekiranya mereka perlu mencari keselamatan, maka mereka biasanya akan bersembunyi di rumput atau semak.



Walaupun mereka tidak melihatnya, kelinci adalah makhluk yang luar biasa secara fizikal dengan deria pendengaran, bau, dan penglihatan yang berkembang dengan baik. Sudut pandang yang luas membolehkan mereka mengesan pemangsa yang datang dari mana saja di sekitar mereka kecuali tempat buta kecil di depan hidung mereka. Mereka juga menghasilkan feromon dari kelenjar bau, yang mungkin berperanan dalam kawin. Sebilangan spesies mampu meletup dengan pantas antara 40 hingga 50 MPH dan kelajuan yang lebih konsisten sekitar 30 MPH. Berkat anggota belakang yang kuat, mereka dapat melompat 10 kaki di udara. Mereka juga merupakan perenang yang sangat baik yang dapat melintasi sungai dan perairan yang besar tanpa masalah.

Kelinci berlari di hutan musim sejuk
Kelinci berlari di hutan musim sejuk

Telinga panjang

Kelinci mempunyai telinga yang sangat besar. Berkaitan dengan ukuran badan, mereka mungkin yang terbesar di antara semua mamalia hidup. Dipercayai bahawa mereka mempunyai telinga panjang kerana dua sebab yang berbeza. Pertama, telinga membolehkan mereka mendengar suara dari hampir semua arah. Kedua, telinga berfungsi untuk menghilangkan panas badan dan menjaga kelinci tetap sejuk, terutama pada bulan-bulan yang lebih panas sepanjang tahun. Ini penting untuk kelangsungan hidup haiwan ini kerana haiwan ini tidak dapat berpeluh atau terengah-engah untuk menahan panas. Sebenarnya, apabila cahaya menyinari telinga, kadang-kadang anda dapat melihat tambalan darah yang padat di dalamnya yang akan membengkak dalam keadaan panas sehingga menurunkan suhu badan.

Habitat Hare

Haiwan ini berlaku secara semula jadi di seluruh Eropah, Asia, Afrika, dan Amerika Utara. Oleh kerana sebilangan besar habitat yang telah disesuaikan oleh gen ini, setiap spesies mendiami kawasan geografi yang berbeza. Kelinci snowshoe adalah spesies terkenal yang berlaku dari Alaska ke kawasan pergunungan di California dan Nevada. Kelinci Afrika, seperti namanya, mendiami sebahagian besar Afrika. The kelinci Artik adalah salah satu daripada beberapa spesies yang disesuaikan untuk kawasan sejuk utara Kanada dan Greenland.

Kelinci Eropah - yang mendiami Eropah, Timur Tengah, dan sejauh timur Siberia - mungkin merupakan spesies kelinci yang paling biasa di dunia. Dalam beberapa abad terakhir, ia telah diperkenalkan ke Australia, New Zealand, Amerika Selatan, dan beberapa bahagian di Amerika Utara sebagai permainan memburu. Tetapi setelah menyebar di luar kendali, spesies ini sekarang dianggap sebagai hama di banyak tempat di dunia, kerana memakan tanaman dan mengalahkan spesies tempatan.

Di mana sahaja ia dijumpai, haiwan ini lebih suka mendiami dataran terbuka seperti padang rumput, padang rumput, padang pasir, tundra, dan savana. Walaupun ini kadang-kadang mendedahkan mereka kepada pemangsa, kelajuan mereka yang luar biasa sering memungkinkan mereka melarikan diri walaupun di dataran rata yang relatif. Sekiranya mereka perlu bersembunyi, maka kelinci akan menyembunyikan diri di rumput, semak, atau lubang. Hanya beberapa spesies yang tinggal di kawasan yang lebih berhutan.

Diet Kelinci

Kelinci adalah haiwan herbivor yang kebanyakannya memakan rumput di alam liar. Ini ditambah dengan kacang, buah, sayur, dan kulat. Terdiri daripada selulosa yang sukar, rumput sangat sukar dicerna. Kerana haiwan ini kekurangan perut yang banyak lembu , kancil , dan ruminan lain, dipercayai bahawa mereka telah berevolusi untuk memakan kotoran mereka sendiri, yang mengandungi banyak nutrien yang tidak dicerna. Ini memberi mereka peluang kedua untuk mencerna nutrien apa pun yang tersisa dalam makanan.

Pemangsa dan Ancaman Kelinci

Kelinci adalah mangsa semula jadi dari banyak kucing, burung, dan reptilia besar di seluruh dunia. Kelinci snowshoe adalah haiwan mangsa yang paling biasa dari yang kuat lynx . Spesies ini melalui kitaran boom / bust yang tidak biasa di mana bilangannya terhempas akibat pemburuan berlebihan dan kemudian perlahan-lahan mula pulih. Kitaran ini berlaku dalam jangka masa lapan hingga 11 tahun biasa. Sementara itu, kedua-dua kelinci coklat dan kelinci Eropah adalah mangsa musang . Pemangsa biasa yang lain termasuk bobcats , helang, helang , burung hantu bersalji , serigala , coyote , beruang , dan sekata musang .

Kelinci secara tradisional menjadi sumber makanan biasa bagi orang, dan mereka masih merupakan haiwan yang paling banyak diburu hingga kini. Sebilangan besar pemburuan ini dilakukan secara bertanggungjawab. Namun, ancaman yang lebih besar adalah kehilangan habitat dan pemecahan, yang menyebabkan jumlahnya menurun di seluruh dunia.

Pembiakan Kelinci, Bayi, dan Jangka Hayat

Musim pembiakan kelinci cukup kompetitif dan sengit. Lelaki akan saling bertengkar untuk mendapatkan akses kepada wanita, sementara wanita akan memaksa lelaki untuk mengejarnya sebagai ujian stamina dan tekadnya. Ini juga berfungsi untuk membantu haiwan itu tetap cergas. Sekiranya betina sama sekali tidak bersedia untuk mengawan, maka dia boleh meletakkan lelaki tepat di seberang wajah dengan pukulan tegas. Musim pembiakan kelinci sedikit berbeza mengikut spesies. Sebilangan spesies dapat membiak setiap saat sepanjang tahun, sementara yang lain hanya berkembang biak pada musim bunga dan musim panas.

Kedua-dua kelinci dan arnab mempunyai reputasi untuk kadar pembiakan yang produktif. Betina biasanya dapat melahirkan satu hingga lapan anak dalam satu sampah (jarang hingga 15 tahun) dengan tiga anak setahun. Jumlah muda biasanya bergantung pada banyaknya makanan. Ibu biasanya akan membawa anak-anak selama sekitar 40 hari. Tersembunyi di rumput atau kemurungan yang besar, kelinci muda, juga dikenali sebagai leveret, dilahirkan dengan mata terbuka dan bulunya tumbuh sepenuhnya. Mereka dapat mula melompat dalam beberapa minit setelah keluar dari rahim. Ini kerana mereka tidak akan mendapat perlindungan daripada kumpulan yang lebih besar. Ibu sendiri hanya mengunjungi anak-anak sekali sehari dalam jangka masa yang sangat singkat, biasanya untuk menyusui mereka.

Penyapuan biasanya bermula sekitar 10 hari dan berlangsung sehingga 23 hari. Walaupun secara fungsional mereka bebas sejurus selepas kelahiran, kematangan seksual memakan masa sekitar satu hingga dua tahun di kebanyakan spesies kelinci. Jangka hayat biasa adalah antara empat hingga lapan tahun di alam liar. Sekiranya seekor kelinci menghindari penyakit dan predasi, maka jangka hayat maksimum mungkin adalah sekitar 12 tahun.

Penduduk Kelinci

Sebilangan besar spesies kelinci nampaknya sihat secara relatif. Mengikut IUCN Senarai Merah, yang menjejaki status pemuliharaan banyak haiwan, kebanyakan spesies kelinci kini diklasifikasikan sebagai paling tidak prihatin . Beberapa spesies, seperti kelinci Corsican, jackrabbit sisi putih, dan jackrabbit hitam, adalah terdedah . Kelinci Hainan di Hainan, China, dan tebang Tehuantepec Mexico adalah keduanya terancam hingga pupus. Angka populasi yang tepat tidak tersedia, tetapi beberapa spesies nampaknya merosot dari pertanian dan kehilangan habitat lain.

Lihat semua 28 haiwan yang bermula dengan H

Artikel Yang Menarik