Monyet Howler

Pengelasan Ilmiah Howler Monkey

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Atelidae
Genus
Alouatta
Nama saintifik
Alouatta

Status Pemuliharaan Monyet Howler:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Monyet Howler:

Amerika Tengah
Amerika Selatan

Fakta Monyet Howler

Mangsa Utama
Buah, Kacang, Benih
Habitat
Hutan hujan dan hutan lebat
Pemangsa
Jaguar, Ular, Burung
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Tentera
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Mamalia
Slogan
Menghabiskan 80% masa untuk berehat!

Ciri-ciri Fizikal Monyet Howler

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
18 mph
Jangka hayat
15-20 tahun
Berat
3-9kg (6,6-20lbs)

Monyet Dunia Baru terbesar



Monyet pelolong adalah monyet Amerika yang terkenal dengan tangisannya yang gemuruh. Howl ini didengar hingga tiga batu. Hidup di Amerika Tengah dan Selatan, monyet ini mencapai panjang 16 hingga 28 inci. Ekor mereka 20 atau 30 inci lagi. Spesies ini secara keseluruhan tidak terancam pada masa ini. Tetapi mereka hidup di bawah ancaman kehilangan habitat dan perburuan manusia yang berterusan.



3 Fakta Monyet Howler yang Luar Biasa

  • Monyet Howler mempunyai penglihatan tiga warna, sama seperti orang!
  • Ekor monyet Howler hingga lima kali lebih panjang daripada badannya!
  • Kulit kayu monyet pelolong terdengar menakutkan, tetapi mereka jarang bertengkar.

Nama Ilmiah Monyet Howler

Nama saintifik monyet Howler adalah Alouatta palliata. Ini adalah kata nama maskulin Latin dan Perancis Baru. Ini bermaksud, 'Monyet tropis Amerika yang melolong dengan ekor yang digunakan untuk berayun di pohon dan memakan buah.'

Terdapat 15 spesies monyet pelolong. Spesies mereka adalah sebahagian daripada keluarga Atelidae. Sepupu Atelidae yang lain adalah monyet labah-labah, monyet berbulu dan monyet labah-labah wol. Semua monyet dalam keluarga ini tinggal di Amerika Selatan dan Tengah.

Subspesies monyet pelolong termasuk pelolong merah Columbia, pelolong hitam Amazon, Maranhao monyet pelolong merah Brazil dan monyet hitam Yucatan di Guatemala, Belize, dan Mexico selatan.

Penampilan & Tingkah Laku Monyet Howler

Monyet Howler lebih besar daripada monyet lain di Dunia Baru. Howler mempunyai lubang hidung lebar yang terbuka di sisi. Mereka tidak mempunyai bantalan di pantat mereka, seperti monyet Dunia Baru yang lain.

Salah satu ciri terpenting mereka adalah ekornya. Mereka menggunakan ekor ini seperti lengan kelima. Ekor mereka mencengkam dahan, menolong mengayunkan pokok dan menahan makanan. Monyet Howler juga mempunyai rambut panjang dan tebal dengan janggut. Rambut di kulit kepala dan wajah mereka berwarna coklat, hitam atau merah. Merah adalah warna mereka yang paling umum, sebagai sebahagian daripada spesies pelolong merah.



Monyet Howler

Monyet Howler menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di pokok. Di sana, mereka berayun dari dahan ke dahan dan makan makanan daun pilihan mereka.

Kumpulan monyet Howler biasanya merangkumi hingga 15 lelaki dan wanita dewasa. Para saintis memanggil kumpulan mereka sebagai 'rombongan.' Seorang lelaki alpha mengendalikan rombongan itu. Apabila lelaki dan wanita muda mencapai usia matang, kumpulan itu memaksa mereka keluar sendiri. Monyet tunggal kemudian mengembara di hutan atau bahkan di antara manusia dan monyet labah-labah, sehingga mereka menemui rombongan lain yang bersedia membawa mereka masuk.

Howler monyet melolong sangat menakutkan, terutama bagi orang atau haiwan yang mendengarnya untuk pertama kalinya. Tetapi monyet ini sebenarnya tidak berbahaya. Mereka adalah pemakan daun yang damai melolong untuk saling bercakap. Untuk menjauhkan pemangsa, seperti manusia terlalu dekat dengan rombongan mereka, mereka kencing dari atas. Kecuali anda ingin basah, anda tidak boleh berdiri di bawah monyet yang melolong di pokok!

Seperti yang dikatakan sebelumnya, kumpulan monyet pelolong mempunyai lelaki yang dominan. Tetapi mereka juga mempunyai wanita yang dominan. Lelaki adalah ketua seluruh kumpulan. Wanita itu membantunya menjaga ketenteraman semua orang. Jarang sekali anggota rombongan bertengkar sesama mereka, walaupun kebanyakannya mempunyai sikap pemarah. Mereka saling berdekatan dan saling berjaga-jaga. Kadang-kadang percikan pendek boleh menyebabkan kecederaan, seperti ketika lelaki dan wanita bertengkar antara satu sama lain. Rombongan biasanya mempunyai satu lelaki untuk setiap empat wanita.

Kerana monyet yang melolong menghabiskan 80 peratus hidupnya untuk berehat, mereka dikatakan sebagai monyet paling malas di dunia. Mamalia ini tidak bertindak agresif di sekitar orang, tetapi mereka tidak hidup dengan baik dalam kurungan. Monyet-monyet yang sering ditawan berhenti makan kerana mereka merindui kumpulan mereka. Ini menyukarkan mereka untuk terus hidup. Iaitu, kecuali monyet hitam. Howlers hitam adalah subspesies lembut yang menghasilkan haiwan peliharaan yang baik.

Howler Monkey Howl

Monyet Howler mengeluarkan suara yang dalam dan rendah lebih kuat daripada hampir semua haiwan darat yang lain. Suara bergerak sejauh tiga batu, dengan lelaki lebih kuat daripada wanita. Mereka mengeluarkan suara melolong dengan menarik udara ke dalam kerongkong mereka melalui rongga di tulang hyoid yang besar.

Howling adalah bahagian kritikal dari tingkah laku sosial mereka. Lelaki rombongan memanggil setiap pagi dan malam. Mereka juga memanggil pada siang hari untuk 'bercakap' dengan anggota rombongan lain. Panggilan dapat memberitahu anggota rombongan lain untuk memberi ruang lebih banyak di pokok. Panggilan lain memberitahu kumpulan itu untuk lebih dekat bersama. Masih ada yang mengumumkan penceroboh berdekatan atau memberi amaran kepada ahli kumpulan lain untuk menjauhkan diri daripada pasangan mereka.

Habitat Monyet Howler

Howlers kebanyakannya tinggal di Mexico tropika, seluruh Amerika Tengah, dan Amerika Selatan. Mereka tinggal di hutan awan, hutan hujan dan hutan kering tropika.

Monyet Howler memainkan peranan besar dan penting dalam ekosistem hutan hujan. Apabila lebih banyak pelolong tinggal di hutan, lebih banyak burung juga. Ini berlaku kerana pokok menghasilkan lebih banyak daun dan buah ketika monyet melolong memakannya. Dengan lebih banyak daun dan buah untuk setiap pokok, semakin banyak serangga mengikuti. Banyaknya serangga dapat memberi makan lebih banyak burung.



Diet Monyet Howler

Monyet Howler adalah satu-satunya haiwan Dunia Baru yang dikenali sebagai folivores. Ini bermakna mereka makan daun. Bagaimanapun, mereka tidak memakan daun apa pun. Mereka hanya memilih daun terbaik dari setiap pokok. Daun terbaik adalah yang mempunyai protein dan nutrien lain yang paling banyak.

Monyet Howler suka buah. Tetapi monyet labah-labah memakannya lebih cepat. Monyet labah-labah mencuri sebilangan besar buah sebelum monyet melolong mendapatkannya. Selain buah dari semasa ke semasa, monyet Howler juga suka mencuri telur dari kandang ayam, ketika mereka tinggal dekat dengan manusia.

Kadang kala pelolong makan tumbuhan dengan racun di dalamnya. Ini boleh membuat seluruh rombongan mereka sakit. Selalunya, ia membunuh seluruh kumpulan.

Pemangsa & Ancaman

Ancaman utama monyet yang melolong adalah manusia. Orang memusnahkan hutan tempat monyet tinggal. Mereka merobohkan pokok untuk membuat ladang atau menjual kayu dari habitat monyet pelolong. Ramai orang di Amerika Tengah dan Selatan juga gemar memakan daging pelolong. Monyet yang melolong tidak bertengkar dengan manusia, sehingga mereka menjadi mangsa yang mudah. Orang juga mencuri banyak pelolong dari rombongan mereka untuk kebun binatang atau orang lain yang menginginkannya sebagai haiwan peliharaan rumah tangga. Ramai pelolong yang ditawan mati.

Salah satu ancaman yang paling mengerikan kepada monyet pelolong adalah pendawaian elektrik. Di sebilangan besar Kosta Rika, pelolong mati di kabel hidup di sepanjang jalan. Monyet itu cuba menggunakan wayar untuk mencapai pokok lain. Mereka juga mati pada transformer yang tidak mempunyai penutup.

Reproduksi Monyet Howler, Bayi, dan Jangka Hayat

Pembiakan Monyet Howler

Pelolong wanita mempunyai bayi pertama sebelum berusia empat tahun. Kehamilan berlangsung selama enam bulan. Sebilangan besar kelahiran adalah untuk satu bayi dalam satu masa. Seperti manusia, pelolong mempunyai bayi pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Bayi

Oleh kerana ibu hanya mempunyai satu bayi pada satu masa, mereka menjaga anak mereka dengan baik. Bayi-bayi ini tumbuh dengan cepat. Ibu menjaga mereka untuk tahun pertama, memberi mereka semua makanan, kasih sayang dan pembelajaran yang mereka perlukan untuk bertahan sendiri.

Pada usia kira-kira satu tahun, pelolong muda mesti meninggalkan rombongan mereka. Mereka diusir keluar dari kumpulan untuk mencari yang baru. Dalam tempoh ini, para pelolong muda meneroka hutan. Mereka mencari rombongan lain untuk membawa mereka masuk, kelihatan sangat sedih dan kesepian sepanjang masa. Ramai yang cuba bergabung dengan manusia sebagai rombongan baru mereka. Yang lain cuba menjalin hubungan dengan monyet labah-labah. Tetapi tidak lama lagi, semua monyet pelolong muda mesti mencari jenisnya sendiri untuk menerimanya.

Jangka hayat

Dalam kumpulan kecil mereka dan hidup tinggi di pokok, kebanyakan monyet yang melolong hidup bahagia selama 10 hingga 25 tahun.

Penduduk Monyet Howler

Para saintis menganggap monyet melolong tidak terancam, sebagai spesies. Tetapi manusia terus menghancurkan habitatnya, jadi ini dapat berubah dengan cepat. Secara keseluruhan, kira-kira 100,000 pelolong dari semua subspesies masih hidup.

Howler merah Colombia mempunyai populasi terbesar di antara semua 15 jenis lolongan. Maranhao, monyet penjahat tangan merah Brazil sangat terancam, seperti yang mereka lakukan sejak tahun 1996. Mereka telah diburu dan menderita kehilangan habitat yang mengakibatkan korban jiwa mereka. Ahli ekologi hanya menghitung sekitar 2.500 pelolong tangan merah Maranhao pada tahun 2008. Sejak tahun 2003, ahli ekologi telah menyenaraikan pelolong hitam Yucatan di Guatemala, Mexico dan Belize sebagai juga terancam.

Lihat semua 28 haiwan yang bermula dengan H

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik