Paus Humpback

Pengelasan Ilmiah Paus Humpback

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Cetacea
Keluarga
Balaenopteridae
Genus
Megaptera
Nama saintifik
Megaptera Novaeangliae

Status Pemuliharaan Paus Humpback:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Paus Humpback:

laut

Fakta Paus Humpback

Mangsa Utama
Krill, Ketam, Ikan
Habitat
Kawasan lautan dan pesisir terbuka
Pemangsa
Manusia, Paus Pembunuh
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Krill
Jenis
Mamalia
Slogan
Terdapat kira-kira 80,000 yang tersisa di alam liar!

Ciri Fizikal Paus Humpback

Warna
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Lancar
Kelajuan tertinggi
11 mph
Jangka hayat
50-60 tahun
Berat
36,000-99,800kg (40-100tons)

Paus bungkuk adalah salah satu spesies paus yang lebih besar dengan rata-rata ikan paus bungkuk dewasa berukuran lebih dari 15m panjang (itu masih kira-kira separuh ukuran paus biru).



Paus bungkuk terdapat di semua lautan utama di seluruh dunia, tetapi paus bungkuk cenderung tinggal di tiga kawanan utama, kawanan Atlantik, Pasifik dan Lautan Hindi. Pernah dikira kurang dari 15.000 individu paus bungkuk ditinggalkan di alam liar, dengan populasi paus bungkuk menurun hampir 90% ketika pemburuan ikan paus menjadi popular di kalangan manusia, yang bermaksud bahawa paus bungkuk berada di ambang kepunahan. Sejak undang-undang ikan paus baru diberlakukan, populasi ikan paus bungkuk telah dibenarkan untuk tumbuh semula dan hari ini diyakini terdapat kira-kira 80.000 individu paus bungkuk ditinggalkan di alam liar.



Paus bungkuk menghabiskan bulan-bulan musim panas di perairan kutub yang lebih dingin dan kemudian paus bungkuk berhijrah ke selatan pada musim sejuk ke perairan tropika yang lebih panas di mana paus bungkuk hidup dari simpanan lemak mereka sehingga mereka berhijrah ke utara lagi pada musim panas. Paus bungkuk rata-rata dapat menempuh jarak sekitar 25.000 km setiap tahun ketika paus bungkuk berpindah antara utara dan selatan.

Ibu paus bungkuk cenderung melahirkan anak mereka pada bulan-bulan musim sejuk ketika paus bungkuk berada di perairan selatan yang lebih panas. Ibu ikan paus humpback memberi makan anak lembu pada susu yang dihasilkannya tetapi ini bermaksud bahawa ibu humpback sering sekali minggu ketika dia kembali ke perairan utara yang lebih sejuk pada musim panas kerana ibu paus bungkuk sering tidak akan makan sejak migrasi ke selatan bulan sebelumnya.



Paus bungkuk adalah spesies paus Baleen dan dianggap berkait rapat dengan paus biru dan paus minke. Oleh kerana ikan paus bungkuk adalah sejenis ikan paus Baleen, ini bermaksud bahawa paus bungkuk memiliki deretan piring di mulut besar paus bungkuk, yang digunakan paus bungkuk untuk menyaring zarah makanan kecil keluar dari air. Oleh itu, paus bungkuk tidak mempunyai gigi.

Paus bungkuk terutamanya memakan krill dan plankton yang terdapat di perairan mereka yang berbilion-bilion. Paus bungkuk juga akan memakan ikan kecil dan kepiting yang masuk ke mulut paus bungkuk besar ketika paus bungkuk menyaring sejumlah besar air untuk mengekstrak nutrien dari itu.

Paus bungkuk tidak mempunyai satu tetapi dua lubang pukulan, yang terletak di bahagian atas kepala paus bungkuk. Lubang pukulan paus humpback membolehkan paus bungkuk bernafas di udara di permukaan air. Paus bungkuk (bernafas) sekitar 1-2 kali per minit ketika paus bungkuk sedang beristirahat, dan 4-8 kali per minit setelah paus bungkuk telah menyelam jauh ke dalam laut. Pukulan paus humpback adalah aliran semburan berganda yang naik antara 3 dan 4 meter ke udara di atas permukaan air.



Paus bungkuk sering dilihat bermigrasi bersama dalam kumpulan besar tetapi hubungan antara kumpulan ikan paus bungkuk dianggap sementara dan hanya bertahan selama beberapa hari. Paus bungkuk juga merupakan haiwan yang sangat akrobatik dan sering menjadi kegemaran para pemerhati paus kerana ikan paus bungkuk dapat meluncurkan diri mereka di atas permukaan air.

Lihat semua 28 haiwan yang bermula dengan H

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik