Ibis

Pengelasan Ilmiah Ibis

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Ciconiiformes
Keluarga
Threskiornithidae
Nama saintifik
Threskiornithidae

Status Pemuliharaan Ibis:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Ibis:

Afrika
Asia
Amerika Tengah
Eurasia
Oceania
Amerika Selatan

Fakta Ibis

Mangsa Utama
Ikan, Ketam, Serangga
Ciri khas
Badan bulat dan leher panjang serta paruh
Bahagian sayap
80cm - 120cm (32in - 47in)
Habitat
Paya, tanah lembap dan paya
Pemangsa
Falcon, Hawks, Herons
Diet
Omnivor
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Ikan
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
2
Slogan
Terdapat di kawasan paya, paya dan tanah lembap!

Ciri Fizikal Ibis

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
8 - 15 tahun
Berat
0.3kg - 2kg (0.6lbs - 4lbs)
Ketinggian
50cm - 65cm (19.7in - 25in)

Ibis suci dihormati oleh orang Mesir Purba, tetapi tidak ada spesies burung yang menghuni Mesir moden.



Dengan spesies yang terdapat di seluruh benua tolak Antartika, haiwan ibis, sejenis burung, adalah salah satu burung pengembara yang terkenal di dunia. Hampir 30 spesies yang berlainan masih ada, dan mereka sangat berbeza dari segi ukuran, pewarnaan, dan pemboleh ubah lain. Beberapa spesies ibis kini pupus, dan beberapa spesies dikelaskan sebagai terancam .



Fakta Ibis yang luar biasa!

  • Pewarnaan ibis didasarkan pada tingkah laku dan habitat makannya. Seperti flamingo, ibis merah mendapat warna merah jambu terang dari makanannya yang udang.
  • Ibis dapat mengenal pasti makanan yang dijumpainya semasa mencari dengan paruhnya tanpa melihatnya terlebih dahulu, terima kasih kepada perasa sensitif di dalam bilnya.
  • Sebilangan besar spesies ibis mempunyai kawasan kosong, termasuk kepala, muka, dan dada. Semasa musim pembiakan, kawasan ini berubah menjadi merah terang.
  • Ibis jantan dan betina bertelur bertelur, dan mereka juga bergilir memberi makan anak ayam.
  • Ibis berkaitan dengan bangau, dan mereka tergolong dalam urutan yang sama,Ciconiiformes, sebagai tong sampah.

Nama Ilmiah Ibis

Haiwan ibis tergolong dalam kelasBurung, perintah ituPelecaniformes,dan keluargaThreskiornithidae. Mereka selanjutnya diklasifikasikan menjadi 12 genera yang berbeza, dan 28 spesies burung yang masih ada dijumpai di seberang mereka. Istilah 'ibis' adalah perkataan tradisional yang digunakan untuk kumpulan burung ini dalam bahasa Latin dan Yunani Kuno. Kata 'ibis' juga terkait dengan istilah Mesir 'hab,' yang berarti 'burung suci.'

Penampilan dan Tingkah Laku Ibis

Ibis berbeza mengikut penampilan dari satu spesies ke spesies yang lain. Walau bagaimanapun, burung yang mengarungi ini cenderung rata-rata panjang antara 22 dan 30 inci. Spesies terbesar, ibis raksasa, rata-rata panjangnya lebih dari tiga kaki dan berat rata-rata 10 paun. Ibis betina cenderung lebih kecil daripada jantan, biasanya beratnya lebih kurang 10 ons kurang dan memiliki bil yang lebih kecil dan sayap yang lebih pendek.

Walaupun terdapat variasi penampilan di seluruh spesies, semua haiwan ibis memiliki badan berbentuk bola sepak dan kaki dan jari kaki yang panjang. Tagihannya yang panjang dan melengkung digunakan untuk mencari lumpur dan air untuk makanan. Menariknya, bil bayi ibis betul-betul lahir dan mula melengkung ke bawah sekitar 14 hari selepas kelahiran.

Ibis berbeza warna dari spesies ke spesies, dan pewarnaannya juga ditentukan oleh kebiasaan dan habitat makanan mereka. Sebagai contoh, pewarnaan merah jambu ibis merah berasal dari fakta bahawa ia menggunakan jumlah besar udang . Sebilangan besar ibis mempunyai kepala atau wajah yang botak, dan kulit yang mendasari berubah menjadi merah terang semasa musim pembiakan.

Rang undang-undang burung pengembara ini direka khas untuk membantu mereka mencari tempat mencari makanan. Lubang hidung mereka terletak di pangkal tagihan dan bukan hujungnya, yang membolehkan mereka terus bernafas semasa menyelidiki. Mereka juga menggunakan perasa sensitif dalam bil mereka untuk mengenal pasti makanan yang mereka dapati, menghilangkan keperluan untuk menjatuhkan makanan dan melihatnya terlebih dahulu.

Sebilangan besar spesies ibis biasanya senyap. Namun, selama musim pembiakan, mereka mungkin mengi, memicit, atau bernafas dengan kuat untuk membuat kehadiran mereka diketahui. Ibis betina kadang-kadang menggunakan suara khas untuk memanggil anak mereka.

Burung sosial, ibis biasanya tinggal bersama di kawanan besar. Terutama aktif pada siang hari, kawanan ibis menghabiskan waktu siang dengan memberi makan, berehat, dan bersantai. Semua spesies burung yang ada dapat terbang, dan mereka terbang bersama-sama dalam kawanan dari tempat roosting ke tempat makan dan kembali lagi. Mereka kadang-kadang terbang dalam formasi garis lurus dan kadang-kadang dalam formasi berbentuk V. Luar biasa, ibis dalam penerbangan mengalahkan sayap mereka secara serentak dan bahkan peralihan antara mengepak dan meluncur pada masa yang sama. Semasa dalam penerbangan, ibis menjaga leher dan kaki mereka memanjang, bergantian antara mengepak dan berlayar.

Ibis membina sarang padat, biasanya keluar dari kayu, di kawasan semak dan pokok yang rendah. Beberapa spesies bahkan membinanya di tebing curam. Mereka bersarang dalam kumpulan besar yang boleh terdiri daripada ratusan hingga ribuan pasangan pembiakan.

Semasa musim pembiakan, yang berbeza mengikut spesies dan habitat, kawanan ibis individu berkumpul untuk membentuk koloni besar. Beberapa spesies ibis berkawan dengan pasangan yang sama dari tahun ke tahun sementara yang lain berkawan dengan pasangan baru setiap tahun. Kedua ibu bapa menyediakan sarang untuk telur. Betina biasanya bertelur tiga hingga lima telur setiap musim dan tempoh inkubasi rata-rata antara tiga hingga empat minggu. Selama ini, kedua ibu bapa secara bergilir-gilir menanam telur.

Setelah menetas, anak ayam biasanya berwarna coklat, kelabu, atau hitam ke bawah. Kedua ibu bapa secara bergilir memberi makan anak ayam dengan membiarkan setiap anak ayam mencapai kepalanya di dalam mulut ibu bapa dan mengambil makanan yang dimuntahkan. Anak ayam Ibis rata-rata di mana saja dari 28 hingga 56 hari, dan mereka menjadi bebas sepenuhnya dari satu hingga empat minggu selepas itu. Walau bagaimanapun, beberapa spesies ibis tinggal bersama ibu bapa mereka lebih lama untuk mengetahui perkara-perkara yang lebih baik seperti corak penghijrahan dan strategi makan.



ibis berkepala hitam (Threskiornis melanocephalus) ibis hitam dan putih di paya

Habitat Ibis

Burung-burung ini terdapat di semua kawasan panas (biasanya tropis hingga subtropis) di dunia kecuali pulau-pulau di Pasifik Selatan. Mereka paling sering dijumpai di tanah basah, tetapi juga terdapat di tanah pertanian, padang rumput terbuka, padang rumput, dan kawasan berhutan. Walaupun kebanyakan habitat ibis terdapat di permukaan laut, beberapa ibis terletak di kawasan pergunungan.

Tiga spesies ibis biasanya dijumpai di Amerika Utara: ibis berkilat,Falcinellus putih berkilatPlegadis chihiEudocimus. Sebilangannya, seperti ibis hadada, terdapat di Afrika. Yang lain, seperti ibis pertapa,Geronticus eremita, terdapat di Afrika Utara dan Timur Tengah. Satu spesies yang disebut ibis leher jerami,Threskiornis spinicollis, hanya terdapat di Australia. Ibis suci,Threskiornis aethiopica, dihormati di Mesir Purba. Kini, spesies ini tidak lagi dijumpai di Mesir, tetapi terletak terutamanya di Arab Selatan dan di Afrika Sub-Sahara.

Diet Ibis

Burung-burung ini adalah pemakan oportunis, yang bermaksud bahawa mereka akan memakan apa sahaja yang mereka temui selagi ia boleh dimakan. Namun, untuk sebahagian besarnya, mereka cenderung lebih karnivor dan hidup terutamanya serangga larva, cacing, udang , kumbang , belalang , kecil ikan , dan krustasea lembut. Kadang-kadang, burung-burung ini juga memakan alga dan tumbuhan akuatik, tetapi organisma tersebut jarang membentuk sebahagian besar makanan mereka.

Pemangsa dan Ancaman Ibis

Sebilangan besar spesies ibis meluas dan melimpah di banyak tempat di dunia. Walau bagaimanapun, ada yang dianggap terancam . Iblis pertapa Afrika Utara dan Timur Tengah, misalnya, diklasifikasikan sebagai terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) . Setelah dijumpai di Eropah tengah dan selatan, Algeria, dan Turki, spesies ini kini hanya terdapat di Turki dan Maghribi. Satu lagi spesies ibis yang terancam disebut ibis Jepun atau jambul,Nipponia nippon, berada di ambang kepupusan hampir pada akhir abad ke-20. Beberapa spesies juga disenaraikan sebagai menghadapi risiko kritikal, termasuk ibis raksasa, ibis zaitun kerdil, ibis Waldrapp atau utara botak, dan ibis berkulit putih.

Terdapat 28 spesies ibis yang masih ada, atau kini ada, di seluruh dunia. Enam spesies telah hilang pupus , termasuk dua burung yang tidak dapat terbang -apteribiskepulauan Hawaii danxenicibisJamaica, yang mempunyai sayap seperti kelab.

Ibis menghadapi pelbagai pemangsa bergantung pada habitatnya. Pemangsa ibis yang biasa termasuk burung pemangsa, monyet , gagak, ular , dan iguana . Faktor-faktor yang boleh memberi kesan negatif terhadap tahap populasi termasuk pemburuan yang kuat; saliran habitat tanah lembap; penggunaan racun perosak; dan pembalakan komersial laman web bersarang. Telur ibis dan anak ayam ibis juga sering jatuh dari sarang.



Pembiakan Ibis, Bayi, dan Jangka Hayat

Rata-rata, ibis hidup selama 16 hingga 27 tahun. Ibis putih tertua yang tercatat di alam liar berusia sekurang-kurangnya 16 tahun dan empat bulan. Terletak di Florida pada tahun 1972, burung itu dibalut di Alabama pada tahun 1956.

Musim pembiakan berbeza mengikut spesies, lokasi geografi, dan faktor lain. Ketika tiba masanya untuk membiak, kawanan ibis individu berkumpul untuk membentuk koloni pembiakan yang besar. Semasa musim pembiakan, burung yang biasanya sunyi ini menjadi sangat ribut. Mereka mengeluarkan suara seperti mengi dan menggeram untuk menarik perhatian pasangan yang berpotensi. Sebilangan spesies ibis berkawan dengan pasangan yang sama dari tahun ke tahun sementara yang lain berkawan dengan pasangan yang berbeza setiap tahun.

Ibis jantan dan betina bekerjasama untuk menyediakan sarang telur menggunakan alang-alang, ranting, dan rumput. Apabila telur tiba - biasanya di mana saja dari tiga hingga lima bertelur setiap musim - kedua ibu bapa secara bergilir-gilir mengusahakannya. Tempoh inkubasi berlangsung selama tiga hingga empat minggu. Anak ayam kemudian dijaga oleh kedua ibu bapa. Ibis lelaki atau wanita memakan makanan dan kemudian memasukkannya semula ke dalam mulutnya. Anak ayam itu kemudian menuju kepalanya ke mulut ibu bapa untuk mengambil makanan.

Anak ayam Ibis mula melarikan diri (cukup dikembangkan untuk penerbangan) dari 28 hingga 56 hari selepas dilahirkan. Selalunya memerlukan masa satu hingga empat minggu lagi untuk burung-burung menjadi bebas sepenuhnya daripada ibu bapa mereka. Walau bagaimanapun, beberapa spesies ibis tetap bersama ibu bapa mereka untuk jangka masa yang lebih lama.

Penduduk Ibis

Tahap populasi bagi kebanyakan spesies ibis tetap stabil. Walau bagaimanapun, beberapa spesies telah terancam, dan penyebab utamanya adalah kehilangan habitat. Kegiatan pembalakan komersial menghilangkan laman bersarang, menyebabkan tahap populasi menurun. Habitat tanah lembap sering dikeringkan untuk tempat tinggal manusia, menghilangkan kawasan selamat untuk ibis berkembang. Burung-burung juga diburu secara intensif di beberapa kawasan, dan telurnya juga dapat dipengaruhi oleh penggunaan racun perosak yang meluas.

Usaha telah dilakukan untuk meningkatkan tahap populasi ibis untuk spesies yang terancam. Sebagai contoh, ibis Waldrapp, atau ibis botak, pernah dikelaskan sebagai terancam kritikal oleh IUCN. Terima kasih kepada program pembiakan tawanan yang berjaya, spesies ini kini disenaraikan sebagai terancam .

Lihat semua 14 haiwan yang bermula dengan I

Artikel Yang Menarik