Impala

Pengelasan Ilmiah Impala

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Bovidae
Genus
Aepyceros
Nama saintifik
Aepyceros Melampus

Status Pemuliharaan Impala:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Impala:

Afrika

Fakta Impala

Mangsa Utama
Rumput, Benih, Bunga
Habitat
Savana berhutan dan kawasan semak yang lebat
Pemangsa
Hyena, Singa, Buaya
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Mampu melompat lebih dari 10 kaki

Ciri-ciri Fizikal Impala

Warna
  • Coklat
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
12-15 tahun
Berat
37-75kg (81.6-165lbs)

Ketika terkejut, seekor binatang impala dapat melompat setinggi 10 kaki.



Impala tinggal di kawasan hutan ringan dan savana di Afrika selatan dan timur. Antelop bersaiz sederhana ini mengembara dan berkumpul dalam kawanan beratus-ratus semasa musim hujan. Hujan membawa banyak rumput, tunas, tumbuhan, semak dan semak untuk merumput. Pada musim kemarau, kawanan ini bekerjasama untuk mencari makanan dalam proses yang disebut 'menjelajah', sebagai sebahagian dari mana mereka memakan daun, ranting dan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh tinggi.



Fakta Teratas Impala

  • Dengan ketinggian hingga 39 inci, impala seukuran anjing besar
  • Tanduk impala jantan boleh tumbuh sama panjangnya dengan tinggi badannya
  • Impala adalah herbivor

Nama Ilmiah Impala

Impala mempunyai nama saintifik Aepyceros melampus. Nama ini berasal dari bahasa Yunani Kuno, dengan Aepyceros yang bermaksud 'bertanduk tinggi' dan melampus yang bermaksud 'kaki hitam.' Nama umum impala adalah dari bahasa Zulu.

Impala tergolong dalam kerajaan Animalia, filum Chordata dan kelas Mammalia. Bersama dengan lembu, antelop , biri-biri , kambing , kerbau dan bison , mereka tergolong dalam keluarga Bovidae. Semua bovidae ini mempunyai kuku dan tanduk. Tanduk berbeza dari rusa, bagaimanapun, kerana tumbuh dari depan tengkorak haiwan dan tidak menumpahkan atau cabang.

Penampilan & Kelakuan Impala

Impala kebanyakannya mempunyai bulu coklat-merah yang membantu mereka bersembunyi di antara sikat. Tetapi mereka berwarna putih di perut, dagu, bibir, telinga dalam, alis dan ekornya. Ekor dan belakang haiwan juga mempunyai sekumpulan garis-garis hitam yang membentuk huruf 'M.' Jika tidak, mereka mempunyai lebih banyak hitam di hujung dahi, paha dan hujung telinga mereka.

Impala betina, yang disebut burung betina, tidak mempunyai tanduk. Tetapi jantan, jantan, tumbuh tanduk melengkung dengan penampilan berpintal yang terkenal kerana rabung. Tanduk ini berwarna hitam dan tumbuh sepanjang 36 inci.

Laki-laki berukuran antara 30 dan 36 inci dari kuku hingga bahu mereka. Betina tumbuh pada jarak yang lebih kecil dari 28 hingga 33 inci. Panjangnya dari kepala hingga pangkal ekor mereka adalah antara 47 dan 63 inci, untuk kedua-dua jantina. Ekor impala menambah panjangnya antara 12 hingga 18 inci. Berat biasanya 88 hingga 99 paun untuk wanita dan 132 hingga 143 paun untuk lelaki.

Anggota badan impala panjang, langsing dan anggun dengan kelenjar bau di pergelangan kaki. Kaki ini membantu mereka melonjak hingga 30 kaki atau tingginya hingga 10 kaki.

Impala biasanya bersatu dalam kawanan 100 hingga 200 haiwan. Untuk musim kemarau, kawanan ini termasuk lelaki dan wanita yang bekerjasama untuk mencari makanan. Apabila musim hujan bermula, kawanan itu berpisah menjadi kawanan jantan dan kawanan betina. Kumpulan baru ini merumput di banyak rumput dan tumbuh-tumbuhan lain.



Habitat Impala

Impala lebih suka tinggal berhampiran sumber air di kawasan hutan, padang rumput dan savana Afrika. Di Afrika, haiwan ini masih hidup di seluruh Kenya, Botswana, Angola, Malawi, Zimbabwe, Zambia, Mozambik, Namibia, Rwanda, Afrika Selatan, Swaziland, Uganda, Zaire dan Tanzania. Herds baru-baru ini mula tinggal di Gabon. Tetapi di Burundi, impala tempatan sudah pupus.

Diet Impala

Impala membuktikan herbivora yang sangat mudah disesuaikan. Mereka mengubah diet mereka mengikut tumbuh-tumbuhan apa yang ada di sekitar mereka. Mereka lebih gemar makan rumput segar. Tetapi mereka kemudian akan bergantung pada banyak jenis dedaunan, termasuk ramuan dan pucuk, apabila tidak ada rumput. Makanan lain yang mereka makan termasuk pokok renek, semak, buah dan buah akasia.

Sama seperti kucing peliharaan anda, impala memilih air yang mereka minum. Mereka lebih suka air tasik atau sungai, berbanding kolam atau genangan air yang keruh. Tetapi mereka juga dapat memakan tumbuh-tumbuhan hijau yang cukup untuk menjaga kesihatan diri.

Pemangsa & Ancaman Impala

Pemangsa utama impala termasuk binatang menyusui singa , macan tutul , cheetah , hyena dan anjing liar . Tetapi banyak juga yang kehilangan nyawa mereka serigala , manusia, helang , memburu anjing dan karacal. Ketika haiwan itu berusaha meminum air dari sungai atau mereka tidak memperhatikan, impala dapat menjadi makanan bagi buaya Nil yang lapar.

Impala yang ditangkap biasanya adalah yang diserap oleh pemikirannya sendiri semasa merumput. Mereka cenderung berhenti memperhatikan persekitaran mereka ketika berada di sikat rendah, di mana banyak pemangsa mengejar dan mengejutkan mereka. Ketika di tempat terbuka, mereka tetap peka dan bertindak dengan cepat untuk menghindari bahaya.

Melompat ke atas adalah 'pronking,' suatu tingkah laku yang membingungkan pemangsa binatang impala. Ia dapat mengusahakan pemburu manusia yang kemudian berjuang untuk menembak pelompat cepat dan tinggi. Ketika seorang pemangsa mendekat, semua impala di kawanannya mulai bersuara untuk membuat pemandangan yang membingungkan. Sekiranya pronking gagal menghantar pemangsa pergi, impala menyebarkan ke semua arah dan bersembunyi di sikat rendah dan semak. Selain lompatan menegak hingga 10 kaki di udara, impala dapat melonjak hingga 30 kaki ke luar dan melewati semak dan rintangan lain.



Pembiakan Impala, Bayi dan Jangka Hayat

Selain menandakan pertumbuhan makanan berlimpah untuk impala, musim hujan juga menandakan masa untuk lelaki bersaing untuk menguasai wilayah. Kumpulan kawanan musim kering dipisahkan menjadi dua kawanan, satu kumpulan lelaki dan satu kumpulan wanita.

Selepas pemisahan, lelaki yang paling dominan menyemburkan air kencing dan tinja untuk membuat kehadiran mereka diketahui dan menandakan tanah mereka. Dengan menggunakan tanduk panjang mereka, lelaki saling mencabar untuk membuktikan kekuatan mereka. Sebilangan lelaki menjumpai wilayah dan menggembalakan sebanyak mungkin perempuan ke wilayah itu. Setelah berada di wilayah mereka dengan sekumpulan wanita terpikat, lelaki dominan mengawan ketika menggunakan tanduk mereka untuk mengancam pesaing yang masuk.

Untuk menarik perhatian wanita, lelaki yang dominan melakukan lidah. Ini bermaksud mereka menjelirkan lidah ke arah betina yang berkelompok untuk berjalan melalui kawanan jantan. Laki-laki yang tidak dominan di wilayah ini menunjukkan ketidaksetiaan mereka ke tempat kejadian ini dengan melarikan diri atau mengeluarkan lidah mereka dengan keras kepala.

Lelaki tidak berjaya mencapai penguasaan dominasi kawanan menjadi kawanan bujang. Mereka boleh mencabar saingan sepanjang musim. Sudah tentu, lelaki yang lebih muda, lebih tua dan lemah biasanya mendapati diri mereka tinggal dengan bujang untuk merumput sehingga kawanan itu kembali bersama sebagai satu unit untuk musim kemarau.

Setelah berjaya mengawan, betina melahirkan sekitar 11 paun rusa setelah kira-kira tujuh bulan kehamilan. Mereka boleh melahirkan sehingga bulan lapan, jika keadaan tidak sesuai untuk keselamatan anak rusa.

Sebilangan besar kelahiran hanya untuk satu bayi. Ibu dan bayi baru lahir tinggal bersama di kawasan terpencil selama beberapa hari. Si ibu kemudian pergi setiap hari untuk bersama kawanannya, kembali ke sarang rusa untuk menyusu. Akhirnya, mereka berdua bergabung dengan kawanan betina dan keturunan lain di mana peranakan itu menyusui selama empat hingga enam bulan sebelum menyapih.

Seperti manusia yang pergi ke sekolah asuhan pada usia muda, fawns yang disapih tinggal di sub-kumpulan kawanan yang disebut kumpulan semaian. Apabila mereka dewasa pada usia kira-kira satu tahun, wanita dari kumpulan ini tinggal bersama kawanan tersebut. Tetapi lelaki mesti menyertai kumpulan bujang.

Impala hidup selama 12 hingga 15 tahun di alam liar. Tetapi dalam kurungan dan tanpa pemangsa, kekeringan atau penyakit untuk ditentang, banyak yang hidup melebihi usia 20 tahun.

Penduduk Impala

Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) menyenaraikan impala sebagai perhatian paling sedikit, berkenaan dengan pemuliharaan. Ini bermaksud mereka berisiko rendah untuk pupus pada masa ini.

Kira-kira dua juta impala tinggal di liar atau di tanah persendirian hari ini. Kira-kira satu perempat daripadanya tinggal di kawasan terlindung di Botswana, Kenya, Afrika Selatan, Tanzania, Zambia dan Zimbabwe. Populasi tetap stabil kecuali pengecualian subspesies berwajah hitam Angola barat daya dan Kaokoland di Namibia barat laut, yang pada masa ini hanya merangkumi 1000 haiwan. Untuk menolong subspesies dengan wajah hitam memulihkan populasinya, ada yang dilindungi di ladang swasta di Namibia dan Etosha National Park.

Lihat semua 14 haiwan yang bermula dengan I

Artikel Yang Menarik