Harimau Indochina

Pengelasan Saintifik Harimau Indochina

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Panthera
Nama saintifik
Panthera Tigris Corbetti

Status Pemuliharaan Harimau Indokini:

Terancam

Lokasi Harimau Indokini:

Asia

Fakta Harimau Indochina

Mangsa Utama
Rusa, Lembu, Babi hutan
Habitat
Hutan pergunungan terpencil
Pemangsa
Manusia
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Sekarang dianggap pupus di China!

Ciri-ciri Fizikal Harimau Indokini

Warna
  • Hitam
  • Putih
  • Jingga
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
60 mph
Jangka hayat
18 - 25 tahun
Berat
100kg - 195kg (221lbs - 430lbs)

'Setiap harimau Indochina mempunyai corak garisnya sendiri, jadi tidak ada dua harimau yang sama persis'



Harimau Indochina tinggal di bahagian tenggara Asia. Mereka mempunyai lapisan oren atau emas yang menampilkan corak jalur hitam. Harimau ini hidup bersendirian dan sering tersembunyi. Mereka boleh hidup sehingga berumur 15 hingga 26 tahun di alam liar.



5 Fakta Harimau Indochina

• Harimau Indochina adalah karnivor

• Mereka malam hari dan berburu pada waktu malam

• Harimau ini hidup di hutan hujan tropika dan juga di padang rumput dan pergunungan

• Harimau Indochina berada dalam senarai spesies terancam

• Seekor harimau jantan boleh menimbang hingga 430 paun!

Nama Saintifik Harimau Indochina

Harimau Indochin adalah nama umum haiwan ini sementara nama saintifiknya adalah Panthera Tigris Corbetti. Kata Panthera bermaksud macan tutul dan perkataan Tigris adalah bahasa Latin untuk harimau. Di samping itu, kata Corbetti merujuk kepada seorang lelaki Britain bernama Jim Corbett yang merupakan pemburu yang berubah menjadi pemuliharaan harimau Indochin. Harimau ini tergolong dalam keluarga Felidae dan Mammalia kelas.

Sebagai perbandingan pantas, harimau ini lebih kecil daripada Harimau Bengal , tetapi lebih besar daripada Harimau Tanah Melayu . Harimau Indochina dan harimau Malaya pernah dianggap sebagai subspesies yang sama. Tetapi, pada tahun 2004, secara rasmi dinyatakan bahawa kedua harimau ini adalah subspesies yang berbeza.



Penampilan dan Kelakuan Harimau Indochina

Harimau ini mempunyai lapisan oren atau emas dengan jalur hitam. Warna bulu mereka membantu menyembunyikannya di hutan ketika mencari makanan. Garis-garis pada harimau menyatu dengan bayang-bayang di hutan hujan sehingga sukar untuk melihat kucing besar ini. Harimau ini juga mempunyai bulu putih di perutnya, wajah dan bulu putih di lehernya.

Kucing besar ini mempunyai mata berwarna kuning atau terang yang membolehkannya melihat dengan sempurna dalam kegelapan ketika mereka memburu pada waktu malam. Selain itu, mereka mempunyai pendengaran yang sangat baik yang juga membantu mereka mengesan mangsa seperti rusa, babi hutan, dan bahkan monyet .

Harimau ini mempunyai cakar panjang yang dapat ditarik. Ini bermaksud harimau dapat menarik cakarnya kembali ke cakarnya apabila ia tidak memerlukannya. Cakar ini membolehkan seekor harimau memegang kulit kayu sambil memanjat pokok dengan selamat.

Kaki belakang harimau yang kuat ini membolehkannya melompat dengan mudah ke dahan pokok yang tinggi, berenang dan mengejar mangsa. Harimau ini dapat berlari dengan kelajuan hingga 60 batu sejam. Oleh itu, kelajuan harimau ini hampir secepat curveball baseball pitcher.

Seekor harimau jantan tumbuh panjangnya 8 setengah hingga 9 setengah kaki. Mereka boleh menimbang dari 330 hingga 430 paun. Seekor harimau jantan sepanjang 9 kaki sepanjang garis 7 pin boling. Seekor harimau jantan seberat 430 kilogram sama beratnya dengan kuda dewasa. Harimau betina boleh mempunyai panjang 7 setengah hingga 8 setengah kaki dan beratnya antara 220 hingga 290 paun. Harimau sepanjang 8 kaki setengah sama dengan separuh tinggi zirafah. Harimau seberat 290 paun seberat 3 tandas.

Harimau ini adalah haiwan bersendirian. Satu-satunya masa anda melihat beberapa harimau ini bersama adalah ketika ibu menjaga anak dan semasa musim kawin.

Harimau ini pemalu dan suka tersembunyi dari pandangan. Tetapi, jantan akan menjadi agresif terhadap harimau jantan lain yang memasuki wilayahnya, terutama pada musim kawin. Pernahkah anda melihat kucing di kawasan sekitar anda menggaru kulit pokok? Ini adalah salah satu cara kucing (termasuk harimau ini) menandakan wilayah mereka sebagai isyarat kepada kucing lain untuk menjauhkan diri.

Pandangan sisi seekor harimau indokini yang sedang berjalan

Habitat Harimau Indochina

Harimau Indochina tinggal di kawasan tenggara Asia. Secara khusus, mereka tinggal di Kemboja, Laos, Thailand, Vietnam dan Myanmar. Mereka tinggal di iklim tropika di hutan hujan dan juga di padang rumput dan di pergunungan.

Harimau ini berhijrah ke kawasan yang terletak lebih tinggi di pergunungan untuk mencari makanan sekiranya mangsa kekurangan di wilayah mereka sekarang.

Diet Harimau Indokini

Apa yang dimakan oleh harimau Indochin? Harimau ini adalah karnivor. Jenis daging yang mereka makan bergantung pada apa yang ada di wilayah mereka. Rusa sambar, serow (mamalia seperti kambing), babi hutan dan banteng (lembu liar) adalah mangsa biasa bagi harimau ini. Namun, jika terdapat kekurangan haiwan ini, diet harimau Indochin dapat merangkumi monyet, babi pemukul dan sekata landak !

Harimau ini boleh memakan hingga 88 paun daging dalam satu hidangan. Berat 88 paun beratnya sama dengan 6 bola boling!

Lidah harimau Indochin mempunyai papillae di atasnya. Apabila anda memikirkan papillae bayangkan lonjakan kecil di lidah harimau. Ini membantu seekor harimau Indochina mengeluarkan bulu atau daging dari mangsa mati tanpa melukai lidahnya. Sekiranya anda mempunyai kucing rumah, papillae juga ada di lidahnya! Tetapi, papillae kucing rumah jauh lebih lembut daripada papillae harimau Indochin yang harus mengejar mangsa besar di alam liar.



Pemangsa dan Ancaman Harimau Indochina

Harimau Indochin tidak mempunyai pemangsa haiwan. Manusia hanya ada pemangsa. Sebilangan orang memburu harimau ini untuk sukan atau bulu, cakar atau daging mereka. Beberapa jenis ubat kuno dibuat menggunakan bahagian harimau ini.

Kehilangan habitat adalah satu lagi ancaman bagi harimau Indochina. Kawasan hutan di mana mereka tinggal ditebang dan dibersihkan. Kawasan ini dikhaskan untuk memperluas jalan raya dan mewujudkan lebih banyak ladang.

Status pemeliharaan harimau ini Terancam. Untuk melindungi harimau ini, ada undang-undang yang tidak boleh diburu. Hukuman untuk memburu harimau Indochin boleh dipenjara selama bertahun-tahun. Juga, lebih dari 60 harimau ini dipelihara di kebun binatang untuk melindungi mereka dan meningkatkan populasi mereka.

Pembiakan, Bayi dan Umur Harimau Indochina

Musim kawin harimau Indochina jatuh antara bulan November dan April. Apabila harimau betina sudah bersedia untuk kawin, mereka mengeluarkan aroma untuk menyedarkan harimau jantan. Juga, wanita menjadikan suara menggeram atau mendengkur sebagai cara untuk menarik lelaki. Bukan perkara biasa bagi dua lelaki untuk memperjuangkan satu wanita. Yang terkuat akan menang dan berkawan dengan wanita.

Seekor harimau betina mengandung sekitar 16 minggu. Dia melahirkan secara langsung antara 2 hingga 6 anak. Setiap anak mempunyai berat sekitar 2 paun. Setelah betina hamil, harimau jantan meninggalkan ibu mengandung.

Bayi harimau Indochina dikenali sebagai cubs. Mereka dilahirkan buta dan tidak berdaya di sarang. Mata anak tidak terbuka sekitar 6 hingga 12 hari selepas kelahirannya. Harimau induk menyusu anaknya sehingga berumur sekitar 6 bulan. Selepas itu, dia mengajar anak-anaknya bagaimana memburu makanan dan membawa mereka beberapa mangsa yang ditangkapnya. Seekor harimau ibu sangat peka terhadap keselamatan anaknya. Sekiranya dia merasakan anak-anaknya berada dalam bahaya, dia akan memindahkannya ke sarang atau kawasan lain untuk menjauhkannya dari pemangsa.

Kira-kira 18 atau 24 bulan, anak-anak itu cukup tua untuk meninggalkan kandang ibu mereka dan keluar sendiri. Dalam 2 atau 3 tahun, mereka akan mula memiliki anak mereka sendiri.

Harimau Indochina hidup dari 15 hingga 26 tahun. Seekor harimau Sumatera (mirip dengan harimau Indokini) yang menjadikannya kediaman di San Diego Zoo berumur 25 tahun. Harimau Sumatera itu adalah yang tertua yang tercatat.

Seiring usia harimau Indochina mereka dapat mengalami masalah penglihatan yang boleh menyebabkan kekurangan makanan kerana mereka tidak dapat menangkap mangsanya. Selain itu, jika harimau yang lebih tua jatuh sakit atau cedera, ia mudah diserang oleh harimau lain di daerah itu.

Penduduk Harimau Indochina

Status pemuliharaan harimau Indochina adalah Terancam . Penduduk semakin berkurang kerana kehilangan habitat dan perburuan haram.

Jumlah populasi harimau Indochina sukar untuk dianggarkan kerana kucing besar ini sangat baik untuk tetap disembunyikan. Namun, dipercayai ada sekitar 350 yang tersisa. Kepekatan harimau Indochine yang terbesar adalah di Thailand.

Lihat semua 14 haiwan yang bermula dengan I

Artikel Yang Menarik