Paus Pembunuh

Pengelasan Ilmiah Paus Pembunuh

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Cetacea
Keluarga
Delphinidae
Genus
Orcinus
Nama saintifik
Orcinus Orca

Status Pemuliharaan Paus Pembunuh:

Terancam

Lokasi Paus Pembunuh:

laut

Fakta Paus Pembunuh

Mangsa Utama
Seal, Ikan, Sotong
Habitat
Perairan lautan dan pantai di seluruh dunia
Pemangsa
Manusia, Jerung yang Lebih Besar
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Di bawah
Makanan kegemaran
Meterai
Jenis
Mamalia
Slogan
Biasanya memakan lebih dari 200 kg makanan sehari!

Ciri Fizikal Paus Pembunuh

Warna
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Lancar
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
50-60 tahun
Berat
6,804-8,618kg (15,000-19,000 lbs)

Paus Pembunuh (orca) terdapat di semua lautan dunia baik panas dan sejuk dari perairan beku di kutub Utara dan Selatan hingga ke laut tropika. Paus pembunuh adalah anggota terbesar keluarga lumba-lumba, dan terdapat kira-kira 5 spesies paus pembunuh yang berlainan di lautan.



Paus pembunuh berburu dalam kumpulan yang disebut polong yang biasanya mengandungi 6 hingga 40 paus pembunuh. Paus pembunuh itu memburu ikan, anjing laut dan singa laut yang lebih besar dan selalunya burung dan mamalia laut.



Paus pembunuh sedih diburu di seluruh dunia untuk daging dan ikan paus mereka, yang digunakan sebagai bahan bakar lama. Kerana larangan ikan paus dalam beberapa tahun terakhir, populasi paus pembunuh dapat mulai pulih kembali.

Paus pembunuh adalah pemburu yang dominan tetapi mendapat namanya dari jumlah daging yang dimakannya daripada mempunyai perangai yang agresif. Beberapa paus pembunuh diketahui secara relatif akrobatik secara semula jadi, walaupun kebanyakannya dilatih di kebun binatang dan akuarium.



Paus pembunuh mempunyai kelajuan tertinggi sekitar 30 batu sejam tetapi dapat bergerak pada kecepatan 26 mph untuk jangka waktu yang lama. Adalah biasa bagi paus pembunuh berenang lebih dari 50 batu tanpa berhenti.

Paus pembunuh adalah haiwan yang besar dan penuh stok yang mempunyai sirip punggung yang besar, dengan tanda hitam dan putih paus pembunuh menjadi ciri khas mereka. Paus pembunuh lelaki lebih besar daripada paus pembunuh wanita dengan paus pembunuh lelaki yang panjangnya sekitar 8 meter. Paus pembunuh wanita sedikit lebih kecil daripada paus pembunuh jantan dengan paus pembunuh wanita yang panjangnya sekitar 7 meter.

Paus pembunuh hari ini dianggap sebagai spesies terancam kerana kehilangan habitat dan pemburuan dari manusia. Walaupun paus pembunuh secara umum tidak dilihat sebagai ancaman besar bagi manusia, ada beberapa kejadian, terutama di taman laut, di mana paus pembunuh telah menyerang pelatihnya.



Paus pembunuh sering disebut sebagai serigala laut, kerana paus pembunuh adalah pemangsa yang dominan dan memburu bungkus dengan cara yang serupa dengan serigala di darat. Biasanya, paus pembunuh rata-rata akan memakan lebih dari 200 kg makanan setiap hari yang merangkumi lebih daripada 20 spesies mamalia laut yang berbeza dan lebih daripada 30 spesies ikan besar yang berbeza.

Seperti sepupu ikan lumba-lumba mereka, paus pembunuh adalah haiwan yang sangat lantang dan berkomunikasi antara satu sama lain dengan menggunakan klik dan wisel dalam proses yang dikenali sebagai echolocation. Paus pembunuh diketahui paling lantang dan bising ketika paus pembunuh sedang berburu dan paus pembunuh lebih tenang dan lebih tenang ketika mereka sedang berehat. Paus pembunuh diketahui menggunakan bunyi yang berbeza ketika paus pembunuh mengambil bahagian dalam aktiviti yang berbeza.

Paus pembunuh wanita melahirkan satu paus pembunuh bayi kira-kira lima tahun sekali. Paus pembunuh wanita tidak mencapai kematangan seksual sehingga berumur kira-kira 15 tahun, dan tempoh kehamilan kira-kira berumur 18 bulan. Paus pembunuh bayi dilahirkan dengan warna kekuningan ke bahagian putih kulit paus pembunuh bayi, yang memudar menjadi warna putih yang cemerlang ketika paus pembunuh bayi semakin tua. Paus pembunuh ibu menjaga anak lembu mereka selama beberapa tahun pertama kehidupan. Paus pembunuh bayi hanya memberi makan susu ibu mereka sehingga mereka berusia sekitar satu tahun, ketika paus pembunuh bayi akan mula menjadi makanan pejal.

Paus pembunuh boleh hidup sehingga berumur 60 tahun tetapi ini dianggap sangat bergantung pada kehendak paus pembunuh. Sebagai perbandingan, paus pembunuh yang disimpan dalam kurungan selalunya tidak akan hidup lebih lama dari 25 tahun tetapi di paus pembunuh liar hidup lebih lama.

Lihat semua 13 haiwan yang bermula dengan K

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik