Mesti

Pengelasan Ilmiah Kudu

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Bovidae
Genus
Tragelaphus
Nama saintifik
Tragelaphus Strepsiceros

Status Pemuliharaan Mesti:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Kudu:

Afrika

Perlu Fakta

Mangsa Utama
Daun, Herba, Buah, Bunga
Habitat
Kawasan hutan semak dan dataran savana
Pemangsa
Singa, Leopard, Anjing Liar
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Daun
Jenis
Mamalia
Slogan
Tinggal dalam kumpulan sehingga 24 individu!

Ciri Fizikal Kudu

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Bersih
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
60 mph
Jangka hayat
8-14 tahun
Berat
120-256kg (265-565lbs)

'Anggota ekosistem Afrika yang cepat, kuat dan damai.'



Nama kudu menggambarkan dua yang berbeza antelope spesies, disebut kudu lebih besar dan kudu lebih rendah, yang terdapat di wilayah selatan dan timur Afrika. Kedua-dua jenis ini ditandai dengan tanduk panjang yang berpusing yang tumbuh di kepala lelaki dewasa. Mereka juga mempunyai habitat, struktur tubuh dan warna yang serupa, walaupun terdapat perbedaan ukuran antara spesies yang lebih besar dan lebih kecil. Tabiat penggembalaan pasif dan penyamaran semula jadi membantu mereka mengelakkan mudah dilihat oleh banyak pemangsa di habitat asalnya.



3 Fakta Mesti

  • Kelajuan tinggi:Makhluk ini dapat mencapai kelajuan lebih dari 60mph ketika berusaha melarikan diri dari pemangsa.
  • Tanduk upacara:Tanduk spiral haiwan ini dihargai dalam praktik keagamaan tempatan dan juga dijadikan alat muzik.
  • Pertandingan sopan:Walaupun lelaki kadang-kadang terlibat dalam pemerkosaan, mereka biasanya tidak terlalu ganas ketika bertanding dengan pasangan.

Mesti Nama Ilmiah

Kudu, atau koodoo yang dieja, berasal dari nama yang diberikan kepada haiwan oleh Khoikhoi nomad, yang berasal dari barat daya Afrika . Kudu yang lebih besar dikelaskan sebagaiTragelaphus strepsicerosdan kudu yang kurangtragelapbus tanpa janggut. GenusTragelaphusberkongsi namanya dengan kata yang awalnya dikemukakan oleh ahli falsafah Yunani kuno Aristoteles dalam lisannya menggambarkan haiwan yang dibayangkan yang separuh kambing dan separuh kancil .

Perlu Penampilan

Kedua-dua spesies mempunyai struktur dan perkadaran yang serupa, walaupun terdapat beberapa perbezaan yang ketara dalam ciri luarannya. Kedua-duanya mempunyai bulu kelabu hingga coklat yang dipecahkan oleh serangkaian jalur putih dan tanda lain, selalunya termasuk chevron yang kelihatan di hidung mereka. Spesies yang lebih rendah biasanya mempunyai antara 11 dan 15 jalur putih di badan mereka, sementara spesies yang lebih besar biasanya mempunyai antara 6 dan 10.



Ukuran badan adalah salah satu perbezaan utama antara kedua-dua spesies. Spesies yang lebih rendah umumnya tingginya 3 hingga 3,5 kaki dan beratnya antara 130 hingga 230 paun. Kudu yang lebih besar boleh mencapai ukuran yang lebih besar, dengan ketinggian bahu yang berpotensi hingga 5 kaki dan berat total orang dewasa yang matang antara 260 hingga 600 paun. Jantan lembu terbesar dalam catatan beratnya melebihi 690 paun.

Semua kudu jantan mempunyai potensi untuk menumbuhkan tanduk berputar yang cukup lama sesuai dengan ukuran tubuhnya. Laki-laki kudu yang lebih rendah dapat menumbuhkan tanduk yang panjangnya hingga 3.5 kaki, sementara beberapa kudu yang lebih besar telah dilaporkan tanduk sukan sepanjang 6 kaki. Tanduk ini cenderung membuat 2 hingga 3 putaran besar ketika mereka miring ke belakang dari kepala menuju ke titik terminal, yang membezakannya dari tanduk yang rapat yang terlihat pada antelop lain.

Kudu diasingkan dengan latar belakang putih

Perlukan Perilaku

Sebagai herbivor , sebagian besar biologi dan tingkah laku kudu diarahkan untuk bertahan hidup di habitat asli yang berpotensi keras dan menghindari pemangsa berbahaya. Mereka cenderung untuk diam ketika mereka merumput, yang memungkinkan pewarnaan mereka memberikan penyamaran yang berkesan. Mereka paling aktif pada waktu malam atau pagi dan berlindung di sikat lebat pada waktu siang. Kudu sering bepergian dalam kumpulan kecil atau kawanan, tetapi mereka juga sering dilihat sendirian. Sama seperti jenis antelope lain, haiwan ini memiliki refleks penerbangan yang kuat dan dapat bergerak sangat cepat ketika berhadapan dengan ancaman langsung.



Mempunyai Habitat

Kedua-dua spesies kudu berasal dari bahagian selatan dan timur Afrika. Greater kudu mempunyai taburan geografi yang jauh lebih besar yang merangkumi bahagian Ethiopia , Tanzania , Kenya dan sejauh selatan Afrika Selatan . Terdapat juga beberapa populasi terasing dari subspesies cottoni yang terdapat di Afrika tengah. Kudu yang lebih rendah mempunyai taburan yang jauh lebih kecil dan hanya terdapat di kawasan timur berhampiran Tanduk Afrika, termasuk Ethiopia dan Kenya.

Haiwan-haiwan ini mempunyai potensi lompatan dan jentolak yang kuat, yang menolong mereka menavigasi medan kasar di sekitar bukit atau pergunungan dan menempa dengan berani melalui sikat lebat dan pertumbuhan di kawasan berhutan. Mereka cenderung mendiami kawasan hutan dan hutan, terutama di sepanjang sumber air. Kudu yang lebih sedikit bergantung kepada air berbanding dengan sepupu mereka yang lebih besar. Kedua-dua spesies dapat memenuhi beberapa keperluan air mereka dengan mencari jenis tanaman tertentu ketika mereka merumput.

Selamat menjalani diet

Kudu adalah pengusaha yang fleksibel yang menggunakan pelbagai jenis bahan tanaman di kawasan hutan, semak dan terbuka. Kudu yang lebih rendah diketahui mempunyai diet yang kebanyakannya dedaunan dari pokok dan pokok renek, dengan kebanyakan selebihnya berasal dari tanaman merambat dan tanaman serupa. Walau bagaimanapun, kudu juga dapat memakan tunas muda yang lembut, akar tanaman dan bahkan dapat menargetkan beberapa jenis buah apabila mereka dapat menemukannya. Tanaman sukulen yang menyimpan air juga menjadi sasaran utama pada musim kemarau. Kudu dalam kurungan biasanya diberi makan rumput atau rumput kering alfalfa di samping beberapa makanan semula jadi dan pelet atau biskut yang diperkaya.

Pemangsa dan Ancaman Kudu

Orang kudu berkongsi kawasan asal mereka dengan banyak pemangsa yang bersendirian dan berkemas yang menimbulkan ancaman besar terhadap kelangsungan hidup mereka. Mungkin pemangsa yang paling berbahaya adalah spesies kucing besar, termasuk singa , cheetah dan macan tutul . Kucing cenderung menggunakan kombinasi siluman, kesabaran dan kepantasan untuk menyerang kudu yang bertindak pantas semasa mereka merumput. Pek berisi hyena dan Anjing pemburu Afrika juga dikenali memerangkap atau mengesan kudu sebagai mangsa.

Manusia adalah pemangsa dan ancaman alam sekitar yang serius terhadap daya tahan jangka panjang populasi kudu. Orang memburu binatang untuk daging mereka, kulit besar dan tanduk ternama, yang secara tradisional digunakan untuk membuat muzikal, hiasan dan pelbagai benda rumah tangga. Habitat asli, terutama kudu yang lebih rendah, juga terancam oleh pertumbuhan penempatan manusia yang berterusan dan pengembangan perusahaan pertanian komersial di seluruh wilayah.

Kudu yang lebih rendah sangat rentan terhadap pemecahan habitat dan pemburuan kerana sebaran geografinya yang kecil, yang mendorong klasifikasi mereka sebagai hampir terancam . Mereka juga boleh mengalami kerugian populasi yang besar dari penyakit berjangkit seperti rinderpest, yang telah merosot pada masa lalu. Kudu besar mempunyai julat asli yang jauh lebih besar dan dianggap sebagai spesies paling tidak prihatin oleh ahli konservasi.

Pembiakan Kudu, Bayi, dan Jangka Hayat

Sebilangan herbivora boleh menjadi ganas semasa musim kawin, tetapi kudu adalah antara spesies yang lebih damai di benua ini. Lelaki sering bersaing dengan menunjukkan ukuran profil sehingga seseorang menarik diri. Walau bagaimanapun, mereka mungkin secara fizikal berjuang dengan mengunci tanduk jika salah satu pesaing tidak mundur. Ales yang menang sering bergelut dengan wanita pada mulanya kemudian mengikutinya sebentar sebelum benar-benar mengawan.

Betina tetap hamil selama kira-kira 240 hari sebelum melahirkan anak lembu tunggal, yang beratnya biasanya sekitar 10 hingga 15 paun. Ibu berpisah dari kumpulan mereka sebelum mereka melahirkan bayi mereka. Mereka meninggalkan anak lembu yang tersembunyi dengan teliti di sikat semasa mereka mencari makan semasa penumbuk 4 atau 5 minggu selepas kelahiran. Pada ketika ini, anak lembu menemani ibu dalam ekspedisi mencari makan sehingga berumur sekitar 6 bulan.

Walaupun penjagaan dan perhatian ibu kudu menunjukkan anak mereka yang masih muda, kira-kira separuh dari anak lembu mati sebelum tanda 6 bulan. Penyelidik menganggarkan bahawa hanya sekitar 1 dari 4 individu yang berumur hingga 3 tahun. Kudu mencapai kematangan seksual dalam beberapa tahun, tetapi lelaki jarang berjaya mengawan sehingga berumur sekitar 4 atau 5 tahun. Selain daripada kadar kematian yang tinggi pada masa muda, haiwan ini sering hidup hingga 10 hingga 15 tahun di alam liar dan hingga 20 tahun dalam kurungan.

Dua orang dewasa dan satu bayi kudu

Mempunyai Penduduk

Penyelidik menganggarkan terdapat kurang daripada 100,000 baki kudu yang masih tinggal di Afrika. Jangkauan asli mereka yang terhad digabungkan dengan gangguan habitat yang ketara oleh manusia menjadi perhatian serius. Kira-kira satu pertiga dari mereka tinggal di Taman Negara dan kawasan perlindungan lain.

Angka populasi yang tepat untuk kudu yang lebih besar tidak diketahui, walaupun julat subspesies cottoni yang sangat terhad, hanya terdapat di Chad dan Sudan , bererti ia boleh menjadi calon bahaya.

Mesti Di Zoo

The Zoo Negara Smithsonian mempunyai populasi kecil kudu yang tersedia untuk diperhatikan oleh pengunjung. Mereka melaporkan kelahiran anak lembu kudu pada tahun 2019. Lebih dari belasan kebun binatang bandar dan negeri lain di seluruh negara, termasuk Zoo Maryland , juga dipamerkan kudu lebih rendah untuk penonton yang berminat.

Lihat semua 13 haiwan yang bermula dengan K

Artikel Yang Menarik