Penguin Magellan

Pengelasan saintifik Penguin Magellan

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Sphenisciformes
Keluarga
Spheniscidae
Genus
Spheniscus
Nama saintifik
Spheniscus magellanicus

Status Pemuliharaan Penguin Magellanic:

Berhampiran Diancam

Magellanic Penguin Lokasi:

laut
Amerika Selatan

Fakta Penguin Magellan

Mangsa Utama
Sotong, Sotong, Sardin
Ciri khas
Paruh hitam dan sayap kecil
Habitat
Kepulauan Antartika
Pemangsa
Singa Laut, Seal Leopard, Paus Pembunuh
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Sotong
Jenis
Burung
Slogan
Terancam oleh tumpahan minyak!

Ciri Fizikal Penguin Magellan

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
22 mph
Jangka hayat
15 - 20 tahun
Berat
2.7kg - 6.5kg (5.9lbs - 14lbs)
Panjang
61cm - 76cm (24in - 30in)

'Penguin Magellan adalah perenang cepat yang mencapai kelajuan 15 mph atau lebih.'



Penguin Magellan hidup di pantai di Amerika Selatan. Mereka adalah karnivor yang memakan ikan dan beberapa krustasea. Penguin ini membuat sarang di liang dan bahkan di bawah semak. Mereka adalah haiwan yang sangat sosial hidup dalam kumpulan yang merangkumi sebanyak 400,000 penguin! Jangka hayat burung ini adalah 25 hingga 30 tahun.



5 Fakta Penguin Magellan yang luar biasa!

  • Burung-burung ini dapat menumpahkan bulu untuk menyejukkan jika terlalu panas
  • Mereka makan krill, sotong, dan sotong
  • Penguin wanita dapat mencari pasangannya dengan mendengar panggilan tertentu
  • Burung ini mempunyai kelenjar khas yang memungkinkan mereka mengeluarkan garam yang mereka serap dari air lautan
  • Populasi penguin ini semakin berkurang

Nama Ilmiah Penguin Magellan

The nama saintifik penguin Magellanic adalah Spheniscus magellanicus. Magellanicus merujuk kepada penjelajah Ferdinand Magellan. Dia memperhatikan penguin ini ketika dia belayar dekat Amerika Selatan pada tahun 1520. Ia tergolong dalam keluarga Spheniscidae dan berada di kelas Aves.

Penampilan dan Tingkah Laku Penguin Magellan

Penguin Magellanic mempunyai bulu hitam di punggung, kepala, dan sayap mereka. Mereka mempunyai bulu putih di bahagian bawah dan dua jalur hitam di bahagian atas dada mereka. Ini berbeza dengan saudara terdekat mereka yang terancam Penguin Afrika yang hanya mempunyai satu jalur hitam di dadanya. Penguin Magellanic juga mempunyai cincin putih yang mengalir dari dagu hingga ke atas mata mereka.



Julat ketinggian burung ini dari 24 hingga 30 inci. Beratnya dari 5 hingga 14 paun. Lelaki biasanya lebih besar daripada wanita. Sebagai contoh, penguin Magellan yang tingginya 30 inci sama tinggi dengan 2 pin boling yang ditumpuk untuk membuat menara. Penguin seberat 10 paun sama beratnya dengan ukuran purata kediaman . Penguin Magellan adalah anggota terbesar genus Spheniscus.

Sirip penguin Magellanic serta bulu licin membantunya berenang melalui air dengan kelajuan tinggi. Paling pantas perjalanan penguin ini ialah 15 mph. Tahap kepantasan ini membantu mereka menangkap mangsa termasuk ikan dan beberapa krustasea.

Penguin ini menyerap banyak air masin ketika mereka berenang di lautan. Mereka mempunyai kelenjar khas yang terletak di dekat mata mereka yang mengeluarkan garam, jadi badan mereka tidak terlalu banyak.



Apabila penguin Magellan menjadi panas, ia menaburkan beberapa bulu untuk menyejukkan suhu badannya. Telah dikenal juga untuk menonjolkan sayapnya di samping untuk meningkatkan peredaran udara. Kadang kala penguin ini akan terengah-engah seperti anjing!

Sekiranya manusia mendekati sekumpulan penguin Magellan, burung-burung ini dengan cepat mencari perlindungan di liang-liang mereka. Tambahan, fakta bahawa sekelompok penguin dapat mencapai setinggi 400.000 memberi perlindungan kepada burung ini dari pemangsa. Keselamatan dalam jumlah!

Warna penguin Magellan membantu melindunginya dari pemangsa sambil menyembunyikannya dari mangsa. Bahagian bawah putih penguin menjadikannya tersembunyi dari ikan dan mangsa lain yang tidak dapat melihatnya daripada cahaya yang menyaring dari atas. Selain itu, bulu-bulu hitam di punggungnya menyembunyikannya dari beberapa pemangsa ketika mereka menyatu dengan perairan laut yang gelap. Gabungan warna ini disebut pembayang.

Burung ini pastinya merupakan haiwan sosial yang hidup dengan ratusan ribu penguin lain. Sekumpulan penguin dikenali sebagai jajahan. Walaupun burung-burung ini menjauh dari manusia ketika mereka mendekat, mereka agresif dengan penguin lain. Sebenarnya, mereka dikenali sebagai salah satu penguin paling agresif daripada banyak spesies.

Ketika musim pembiakan bermula, penguin jantan yang baru mencapai kematangan seksual, bertengkar dengan lelaki lain menyebabkan kecederaan besar. Menggigit, mengepakkan sayap dan panggilan kuat adalah sebahagian daripada pertandingan ini. Penguin Magellanic wanita saling bertarung melawan lelaki juga.

Sepasang Penguin Magellan
Sepasang Penguin Magellan

Habitat Penguin Magellan

Penguin ini tinggal di hujung Amerika Selatan. Secara khusus, di pantai Chile dan Argentina serta di Kepulauan Falkland. Penguin ini hidup dalam iklim yang kering dan sederhana.

Penguin Magellan menghabiskan sebahagian besar masa di perairan lautan di Amerika Selatan. Mereka biasanya berada sekitar 150 kaki dari pantai. Semasa musim pembiakan, habitat mereka menjadi pantai berumput di Amerika Selatan. Mereka tinggal di liang atau membuat sarang mereka di bawah semak.

Pada musim sejuk, penguin Magellan berpindah ke utara di sepanjang pantai Amerika Selatan. Mereka mungkin melakukan perjalanan sejauh Peru atau Brazil.

Diet Penguin Magellan

Apa yang dimakan oleh penguin Magellan? Burung-burung ini adalah karnivor yang memakan krill, sotong , sotong, ikan bilis, dan sardin.

Salah satu fakta yang paling menarik mengenai penguin ini adalah mereka menyelam sejauh 100 hingga 200 kaki ke laut untuk memburu makanan. Makan secara berkumpulan adalah amalan biasa penguin Magellan. Ini adalah ketika sekumpulan besar dari mereka menyelam untuk mangsa dan dapat menangkap lebih banyak ikan daripada hanya satu penguin yang memburu secara solo.

Pemangsa dan Ancaman Penguin Magellan

Anjing laut Leopard , paus pembunuh dan besar anjing laut adalah semua pemangsa penguin Magellan dewasa. Mereka ditangkap oleh pemangsa ini ketika berenang di lautan.

Anak ayam dan telur penguin Magellanic mempunyai beberapa pemangsa. Mereka dimakan oleh burung camar, tikus , musang , dan kadang-kadang kucing liar semasa masih berada di pantai.

Beberapa ancaman lain terhadap penguin ini termasuk kehilangan sumber makanan mereka. Nelayan komersial menangkap banyak ikan yang sama dengan yang dimakan oleh penguin ini. Bersaing dengan industri perikanan komersial untuk makanan telah membahayakan masa depan banyak jenis penguin. Pencemaran air seperti tumpahan minyak menimbulkan ancaman persekitaran kepada penguin Magellan. Banjir di pantai ini juga membahayakan anak ayam dan telur penguin.

Status pemeliharaan rasmi penguin ini adalah Berhampiran Diancam dengan jumlah penduduk yang semakin berkurangan.

Pembiakan Penguin Magellan, Bayi dan Jangka Hayat

Penguin ini monogami. Mereka kembali menjadi pasangan yang sama setiap musim pembiakan bermula pada bulan September. Bagaimana seorang wanita dapat mencari lelaki tertentu di jajahan ratusan ribu penguin? Lagipun, penguin ini sangat bising. Mereka mengeluarkan suara braying seperti keldai. Namun, penguin wanita dapat mengenali jodohnya melalui panggilan uniknya. Burung ini bertelur pada bulan Oktober.

Dengan menggunakan liang untuk perlindungan, penguin betina bertelur 2 biji. Telur mempunyai tempoh pengeraman selama 40 hari. Pada masa itu, lelaki dan wanita berkongsi tugas menjaga telur. Ketika seseorang mengawasi telur, burung lain keluar di lautan untuk mencari makanan.

Penguin bayi dipanggil anak ayam . Mereka dilahirkan dengan berat hanya beberapa auns dan panjangnya sekitar 3 inci. Anak ayam ini bergantung kepada ibu bapa mereka untuk semuanya. Mereka ditutupi bulu berwarna kelabu-biru dan tidak mula tumbuh bulu kalis air sehingga berumur hampir satu bulan. Jadi, sebuah liang berfungsi sebagai tempat perlindungan dan perlindungan yang hangat untuk anak ayam penguin dengan lapisan bulu yang ringan.

Anak ayam penguin memakan mangsa yang dibawa oleh ibu bapa mereka. Salah seorang ibu bapa memakan mangsanya, lalu memasukkannya semula ke mulut anak ayam sehingga bayi dapat mencernanya. Seekor anak ayam semakin tua, ia dapat memakan sekeping kecil ikan koyak dan mangsa lain.

Anak ayam penguin meninggalkan sarang ketika mereka melarikan diri. Fledging adalah apabila anak ayam menumbuhkan koleksi bulu yang dimilikinya ketika dewasa. Anak ayam penguin biasanya meninggalkan sarang berusia sekitar 4 bulan.

Jangka hayat penguin Magellan adalah 25 hingga 30 tahun. Rekod penguin Magellan yang tertua berusia 36 tahun.

Penduduk Penguin Magellan

Menurut Senarai Merah Spesies Terancam IUCN, anggaran populasi penguin Magellan adalah 1.1 hingga 1.6 juta pasangan.

• 900,000 di pesisir Argentina
• 100,000 di Kepulauan Falkland
• Antara 144,000 hingga 500,000 pasangan di Chile

Status pemeliharaan penguin Magellanic hampir diancam dan populasinya semakin berkurang.

Penguin Magellan di Zoo

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Artikel Yang Menarik