Mandrill

Pengelasan Ilmiah Mandrill

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Cercopithecidae
Genus
Mandrillus
Nama saintifik
Mandrillus Sphinx

Status Pemuliharaan Mandrill:

Berhampiran Diancam

Lokasi Mandrill:

Afrika

Fakta Mandrill

Mangsa Utama
Buah, Akar, Serangga
Habitat
Hutan tropika yang lebat dan pesisir
Pemangsa
Leopard, Helang, Ular
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Tentera
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Mamalia
Slogan
Hidung dan pantat berwarna khas!

Ciri Fizikal Mandrill

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
20-28 tahun
Berat
11.5-30kg (25-60 kilogram)

'Mandrill mempunyai penampilan yang benar-benar unik yang membezakannya daripada primata lain.'



Walaupun beratnya hampir sama dengan seekor kera, mandrill sebenarnya adalah sejenis monyet, membelah waktunya antara tanah dan pokok. Warna wajahnya yang cerah dan bulu yang berkilauan aneh adalah penggilap kepala serta-merta untuk pelancong yang gemuk dan juga para pengunjung kebun binatang. Walau bagaimanapun, penyebaran tamadun manusia telah mengancam kelangsungan hidup spesies di seluruh habitat asalnya di Afrika.



3 Fakta Mandrill yang Luar Biasa

  • Mandrill memaparkanwarna yang jelas dan menarikdi sekeliling badan yang menentang penerangan mudah. Ciri ini pernah mendorong Charles Darwin untuk menulis, 'Tidak ada anggota lain di seluruh kelas mamalia yang diwarnai dengan cara yang luar biasa seperti mandrill lelaki dewasa.'
  • Mandrillssimpan makanandalam merekakantung pipi yang lebih besar.
  • PerwatakanKawan dariRaja singa, walaupun digambarkan sebagai babun, tampak memiliki wajah mandrill yang berwarna-warni.

Nama Ilmiah Mandrill

Nama saintifik untuk mandrill adalahMandrillus sphinx. Ia dinamai sempena tokoh mitologi Yunani kuno yang mempunyai kepala a manusia dan badan binatang, mungkin menggambarkan penampilannya yang pelik. Mandrill hanya satu dari dua spesies hidup di genus . Spesies hidup lain adalahMandrillus leucophaeus, biasanya dikenali sebagai hanya latihan. Kedua-dua spesies ini mempunyai struktur sosial, habitat, dan penampilan yang serupa, tetapi latihannya juga jauh lebih berwarna daripada saudara kandungnya.



Mandrill adalah sebahagian daripada keluargaCercopithecidae, yang merangkumi semua Dunia Lama monyet . Seperti namanya, monyet Dunia Lama tinggal secara eksklusif di Afrika dan Asia . Ini membezakan mereka dengan monyet Dunia Baru, yang tinggal di Amerika. Perbezaan fizikal antara mereka halus, tetapi monyet Dunia Lama tidak mempunyai ekor prehensil dan mempunyai hidung yang lebih menonjol.

Penampilan Mandrill

Penampilan unik, mandrill mempunyai moncong yang sangat panjang, kening yang menonjol, dan ekor yang pendek, hampir tidak ada. Ini dilengkapi dengan lapisan elegan dari bulu hijau gelap dan kelabu dengan jambul rambut putih di perutnya dan janggut kuning panjang. Dikombinasikan dengan anggota badannya yang panjang, berotot, badan yang padat, dan kepalanya yang membesar, mandrill kelihatan agak tidak biasa bagi mata manusia, seolah-olah dipasang dari pelbagai bahagian. Tetapi spesies ini sebenarnya cukup mahir dan lincah dengan berbagai gerakan dan postur. Walaupun biasanya berjalan di atas semua anggota badan, mandrill juga dapat duduk atau berbaring di hujung belakangnya yang agak tebal. Ia juga mempunyai ibu jari dan jari kaki yang berlawanan untuk menggenggam objek dan memanjat pokok. Haiwan itu menghabiskan sebahagian hidupnya di atas tanah, melompat dari dahan ke dahan.

Aspek yang paling dikenali dalam penampilan mandrill adalah tanda eksotik pada bahagian tubuh tertentu, termasuk bahagian hidung dan mulut merah terang, pipi biru muda, dan hujung belakang yang berwarna-warni. Tanda ini sebenarnya berfungsi sebagai fungsi sosial yang penting. Apabila marah atau dikerjakan, beberapa warna pada badan akan menjadi lebih kuat. Paparan pantat juga dapat menunjukkan ketundukan atau ketersediaan kawin wanita.



Dalam ukurannya, monyet barangkali adalah monyet Dunia Lama yang terbesar. Jantan spesies itu boleh mempunyai berat sekitar 70 paun dan mungkin lebih dari 100 paun sambil mencapai ketinggian lebih dari 30 inci. Ukuran mandrill hampir sama dengan anjing besar. Walau bagaimanapun, betina jauh lebih kecil daripada lelaki; beratnya hanya sekitar 30 paun. Perbezaan melampau antara ukuran mandrill pada jantina adalah salah satu yang terbesar di kalangan primata. Satu lagi perbezaan seksual yang penting ialah lelaki cenderung mempunyai warna sukan yang lebih cerah. Ini mempunyai implikasi penting terhadap tingkah laku kawin spesies, kerana warna yang lebih terang mungkin menandakan dominasi.

Gigi Mandrill

Gigi taring besar biasanya tersembunyi dari pandangan, tetapi ketika mandrill membuka mulutnya, gigi menjadi sangat jelas.

Kelakuan Mandrill

Pewarnaan hanyalah satu aspek dari strategi komunikasi yang luas dari mandrill. Isyarat visual, postur badan, penanda aroma, dan penyuaraan digunakan untuk menyampaikan segala macam maklumat untuk kawin, suka bermain, peringatan, dan tingkah laku lain. Contohnya, pendedahan gigi adalah salah satu isyarat yang paling biasa. Ini sebenarnya adalah tanda keramahan dan keramahan dan bukannya tindakan agresif. Sekiranya mandrill menjadi marah, maka ia akan menampar tanah dengan tangannya dan menatap dengan kuat pada sasarannya. Grooming adalah satu lagi tingkah laku biasa yang membantu mengeratkan hubungan antara ahli kumpulan. Mereka juga akan menggunakan pelbagai bunyi vokal seperti menggerutu dan melolong untuk menyampaikan mood, terutamanya jika mereka kehilangan hubungan visual antara satu sama lain. Dan kehadiran kelenjar bau di dada membolehkan mereka memberi isyarat kehadiran mereka dengan menggosok pelbagai bahan kimia pada objek.

Kerana hubungan sosial adalah aspek penting dalam tingkah laku mereka, mandor mencari keselamatan dalam jumlah besar. Satu kumpulan, yang dikenali sebagai pasukan atau gerombolan, boleh dianggotai oleh sekitar 50 anggota, walaupun beberapa kumpulan dapat bergabung bersama dalam jangka waktu yang singkat. Kumpulan terbesar yang pernah direkodkan adalah sekitar 1,200. Gerombolan mempunyai hierarki sosial yang berbeza di mana setiap anggota mempunyai tempat. Di puncak hierarki adalah lelaki dominan tunggal yang mempunyai hak pembiakan eksklusif dan tanggungjawab untuk mempertahankan kumpulan dari ancaman luar. Kesihatan dan kestabilan keseluruhan gerombolan sering bergantung pada tindakan pemimpin.

Mandrill lelaki dan wanita menunjukkan hubungan yang sangat berbeza dalam dan kumpulan. Lelaki cenderung menjauhkan diri dari kumpulan setelah mencapai tahap matang sepenuhnya dan kadangkala akan membentuk kumpulan bujang lelaki. Betina tinggal dalam kumpulan yang sama dengan kelahiran mereka, yang sering memungkinkan mereka untuk membentuk ikatan seumur hidup yang kuat antara satu sama lain.

Kepintaran Mandrill tidak begitu banyak diterokai oleh saintis gorila dan cimpanzi , tetapi pengamatan dalam tahanan dan liar telah mendokumentasikan pelbagai penggunaan alat yang berbeza, baik untuk mencari makanan dan dandanan. Kajian juga menunjukkan bahawa mereka mampu menampilkan memori jangka panjang, pengecaman wajah, dan penyelesaian masalah yang baik.

Habitat Mandrill

Mandrills terutama tinggal di hutan Afrika Barat, sering bersebelahan dengan sungai, tanah lembap , atau savana. Rangkaian utama haiwan merangkumi negara-negara di Kongo , Gabon , Kamerun , dan Guinea Khatulistiwa . Walaupun terutama disesuaikan untuk gaya hidup darat, spesies ini sebenarnya berkumpul pada waktu malam di pohon-pohon untuk keselamatan dan keselesaan. Mereka mempunyai kecenderungan untuk beralih antara pokok yang berbeza setiap malam dalam jangkauannya.

Penduduk Mandrill

Menurut Senarai Merah IUCN, yang mengklasifikasikan status pemuliharaan banyak spesies, mandrill saat ini terdedah hingga pupus. Jumlah penduduk yang tepat tidak diketahui, tetapi pemusnahan habitat dari pertanian, industri, dan penempatan manusia nampaknya menjadi penyebab utama penurunan mereka yang perlahan. Daging sapi Mandrill, atau perburuan hidupan liar untuk makanan, masih merupakan praktik yang sedang berlangsung di Afrika abad ke-21 juga. Untuk mencegah kepunahan mereka, upaya pemeliharaan difokuskan pada lembaga tindakan anti perburuan dan pengawasan untuk mencegah pemburuan berlebihan. Ahli konservasi juga perlu bekerjasama dengan pemerintah daerah untuk menghentikan penurunan habitat semula jadi. Mandrills belum memerlukan langkah kecemasan untuk bertahan, tetapi kecenderungan penurunan jumlahnya membimbangkan.

Diet Mandrill

Mandrills adalah peternak pakar yang memburu kedua-dua tumbuhan dan haiwan kecil seperti kulat, akar, biji, buah, serangga , cacing, amfibia, biawak , ular , siput , telur, dan mamalia kecil. Makanan mereka benar-benar produktif dan boleh merangkumi seratus spesies yang berbeza. Jantina mandrill mengejar strategi memburu yang berbeza. Lelaki dewasa cenderung mencari makan di tanah, sedangkan wanita dan kanak-kanak cenderung mencari makanan di pokok. Mandrill memainkan peranan penting ekologi dengan membantu menyebarkan benih di sekitar kawasan hutan tempatan.

Pemangsa dan Ancaman Mandrill

Kerana ukurannya yang besar, mandrill memiliki sedikit pemangsa semula jadi di alam liar, kecuali untuk macan tutul dan, tentu saja, manusia, yang secara tradisional memburu mereka untuk mendapatkan makanan. Mandrills boleh terbunuh jika tersentuh secara tidak sengaja dengan racun ular juga. Ukuran kumpulan sahaja memberikan banyak perlindungan terhadap bahaya, tetapi jika seseorang terpojok, gigi taring besar juga memberikan pertahanan yang sesuai. Baru-baru ini, kehilangan habitat telah menjadi bahaya besar bagi keberadaan mereka secara berterusan.

Pembiakan Mandrill, Bayi, dan Jangka Hayat

Mandrills membentuk masyarakat jenis harem di mana lelaki tunggal mempunyai hak kawin eksklusif dengan sekumpulan wanita. Dalam kelainan yang menarik, betina sebenarnya memilih lelaki yang akan dibiakkan. Satu teori adalah bahawa wanita memilih lelaki dengan warna paling terang, kerana intensitas warna adalah pantulan langsung tahap testosteron lelaki, yang menunjukkan kesihatan dan daya maju fizikalnya. Ini adalah contoh pemilihan seksual di mana satu jenis kelamin mengembangkan ciri-ciri yang berlebihan untuk menyampaikan maklumat dan membantu lawan jenis memilih pasangan yang sesuai. Kemungkinan lain adalah bahawa warna lelaki menjadi lebih cerah hanya setelah dipilih oleh wanita. Walau apa pun, pencerobohan lelaki berlaku dan kadang-kadang berubah menjadi mematikan, tetapi tidak begitu ketara seperti yang anda jangkakan.

Waktu musim pembiakan berbeza-beza berdasarkan bekalan makanan, tetapi cenderung terjadi setiap dua tahun antara bulan Julai dan Oktober. Wanita itu akan melahirkan anak muda selama kira-kira enam bulan hingga sekitar Januari hingga Mac sebelum akhirnya melahirkan. Hanya satu mandrill dihasilkan pada satu masa, sementara kembar hanya dapat dilihat dalam kurungan. Untuk dua bulan pertama hidupnya, mandrill muda memakai mantel hitam dan kulit merah jambu, yang akan berkembang menjadi mantel biasa selama beberapa bulan dan tahun berikutnya. Ibu memberikan sebahagian besar perlindungan, memberi makan, dan dandanan, sementara si ayah memberikan sedikit sumbangan secara langsung tetapi dapat membantu secara tidak langsung dengan melindungi kumpulan tersebut.

Setelah mencapai kemerdekaan, mandrill muda mesti mencari makanan sendiri dan berusaha melalui barisan hierarki kumpulan. Seorang mandrill wanita akan mencapai kematangan seksual setelah sekurang-kurangnya empat tahun. Lelaki, sebaliknya, memerlukan sembilan tahun penuh untuk mencapai kematangan seksual. Mandrills biasanya tinggal lebih dari 20 tahun di alam liar. Jangka hayat tertinggi yang pernah dicatatkan adalah 46 tahun dalam kurungan.

Mandrills di Zoo

Mandrills adalah perlawanan biasa di Zoo San Diego . Pasangan mandrill pertama, Peter dan Suzy, tiba pada tahun 1923 tetapi tidak pernah beranak satu sama lain. Kebun binatang itu kemudian mengadakan program pembiakan pada tahun 1938 dan mengekalkan kehadiran mandrill secara konsisten sejak itu, bahkan menyambut anak baru pada tahun 2016. Mandrills juga merupakan pemandangan biasa di Zoo Denver , Zoo San Francisco , dan juga Zoo dan Akuarium Columbus .

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Artikel Yang Menarik