Gorila Gunung

Pengelasan Ilmiah Gunung Gorila

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Primata
Keluarga
Hominidae
Genus
Gorila
Nama saintifik
Gorilla Berengei Berengei

Status Pemuliharaan Gorila Gunung:

Terancam

Gunung Gorila Lokasi:

Afrika

Fakta Gunung Gorila

Mangsa Utama
Daun, Benih, Herba
Habitat
Hutan tropika dan hutan di kawasan pergunungan
Pemangsa
Manusia, Leopard
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Sosial
Makanan kegemaran
Daun
Jenis
Mamalia
Slogan
Populasi terpencil dijumpai di pergunungan!

Ciri Fizikal Gorila Gunung

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
35-50 tahun
Berat
204-227kg (450-500lbs)

Besar tetapi lembut, garang tetapi penuh kasih sayang, gorila gunung adalah kontras ekstrem yang menarik.



Raksasa pengangkut kayu besar ini berada jauh di dalam hutan awan di Afrika tengah. Gorila gunung menunjukkan kecerdasan yang tajam dan kehidupan emosi dan sosial yang kaya. Sebagai salah satu saudara terdekat hidup manusia, mereka memberikan gambaran menarik mengenai evolusi dan perkembangan kita sendiri. Walaupun wujudnya damai, gorila gunung kini terancam oleh pencerobohan manusia dan perubahan iklim.



Fakta Gunung Gorila

  • Berdasarkan satu metrik ukuran genom, gorila berkongsi sekitar 98.4 peratus DNA yang sama dengan manusia. Ini hanya sedikit lebih rendah daripada persamaan 98.7 peratus antara simpanse dan manusia.
  • Gorila gunung individu dapat dikenali dengan bentuk dan corak hidungnya, sama seperti manusia yang dapat dikenali dengan cap jari mereka. Tidak ada dua gorila yang mempunyai corak yang sama.
  • Oleh kerana rambut berambut perak di sepanjang punggung gorila gunung dewasa, mereka juga sering dikenali sebagai punggung perak.
  • Gorila gunung bayi melekat pada ibu mereka untuk dua atau tiga tahun pertama kehidupannya.
  • Aroma adalah aspek penting dalam komunikasi gorila. Bau boleh memberi isyarat ancaman berdekatan dari pemangsa atau ketersediaan pembiakan wanita.

Nama Ilmiah Gunung Gorila

Nama saintifik gorila gunung adalahGorila beringei beringei. Ini sebenarnya adalah salah satu daripada dua subspesies dari gorila timur - yang lain adalah gorila tanah rendah timur atau gorila Grauer. Walaupun spesies yang sama, mereka dipisahkan oleh pilihan geografi dan cenderung tidak berkahwin.

Spesies hidup yang paling dekat adalah gorila barat . Ia pernah diklasifikasikan sebagai subspesies ketiga dalam kumpulan gorila timur, tetapi analisis genetik menunjukkan cukup banyak perbezaan untuk membenarkan penentuan spesies yang terpisah.

Gorila gunung milik keluarga yang sama,Hominidae, sebagai cimpanzi , orang utan , dan manusia , menjadikannya sepupu yang agak jauh bagi kami. Walaupun sukar untuk memberikan tarikh yang tepat, nenek moyang manusia dan gorila yang biasa muncul berpisah sekitar sembilan hingga sepuluh juta tahun yang lalu. Ini adalah masa perkiraan ketika garis keturunan evolusi gorila dan manusia menyimpang.

Penampilan Gorila Gunung

Gorila gunung adalah seekor primata yang besar dengan lengan panjang, hidung yang rata, kepala yang memanjang, hampir berbentuk kerucut, dan perut yang besar dan bengkak. Rambutnya hampir sama sekali berwarna hitam atau kecoklatan, tetapi lelaki yang lebih tua juga mempunyai coretan perak atau putih di sepanjang belakang. Kaki, tangan, muka, dan payudara benar-benar botak.

Berbanding dengan subspesies dataran rendah timur yang berkait rapat, gorila gunung mempunyai rambut lebih panjang, lengan lebih pendek, dan fizikal yang lebih besar. Ini membolehkan mereka hidup dalam keadaan lebih sejuk yang kadang-kadang turun di bawah beku pada waktu malam.

Gorila gunung khasnya tingginya sekitar empat hingga enam kaki ketika berdiri di atas kedua kakinya. Ini mengenai ukuran orang biasa. Namun, kerana jumlahnya yang besar, beratnya boleh mencapai 300 hingga 500 paun. Gorila jantan biasanya lebih besar daripada betina dan beratnya hingga dua kali lebih banyak. Secara keseluruhan, gorila gunung adalah primata kedua terbesar di dunia, di belakang hanya gorila dataran rendah timur yang berkait rapat.



gorila gunung (Gorilla beringei beringei) muka gorila gunung dengan berus

Kelakuan Gorila Gunung

Gorila gunung mempunyai kaedah pergerakan yang unik yang dikenali sebagai knuckle-walking. Ini bermaksud bahawa ia berjalan di keempat-empat anggota badan dengan buku jari yang melengkung di atas tanah. Namun, ia juga mampu berjalan dengan dua kaki untuk masa yang terhad. Tangannya sangat cekap dan mampu menggenggam, merobek, dan menarik dengan ketepatan yang hanya dilalui oleh manusia.

Seperti kera besar lain, gorila gunung dianggap sebagai salah satu makhluk paling pintar di planet ini. Dipercayai bahawa mereka mampu melakukan refleksi diri, penggunaan alat, dan merancang dengan teliti. Kajian intensif terhadap gorila tawanan seperti ‘Koko’ yang terkenal telah menunjukkan bahawa individu dapat memahami dan menggunakan bahasa isyarat dengan sedikit kemahiran. Mereka juga merupakan makhluk sosial yang dapat menertawakan, bersedih, dan membina hubungan yang kuat dengan orang lain. Tingkah laku sosial mereka kompleks dan canggih. Grooming adalah aspek penting dalam ikatan sosial. Bukan sahaja menjaga gorila bebas dari kotoran dan parasit, tetapi juga mengukuhkan hubungan penting dalam kumpulan yang lebih besar.

Gorila hidup dalam kumpulan kecil yang disebut pasukan yang kadang-kadang boleh melebihi 20 individu. Kumpulan-kumpulan ini terdiri daripada seorang lelaki dominan tunggal, sejumlah wanita, dan keturunan muda. Lelaki yang dominan adalah orang dewasa yang lebih tua yang memberikan organisasi dan perlindungan kepada semua ahli. Dia mempunyai hak pembiakan hampir eksklusif dengan betina. Konfigurasi pembiakan ini dikenali sebagai harem. Kadang-kadang beberapa lelaki yang lebih muda (biasanya anak lelaki atau saudara lelaki pemimpin) boleh menyertai kumpulan itu, tetapi mereka tunduk pada lelaki yang dominan. Laki-laki yang lebih rendah cenderung berpisah dari pasukan jika mereka tidak dapat mencapai kejayaan pembiakan. Mereka boleh pergi sendiri atau membentuk kumpulan bujang lelaki sementara.

Gorila memiliki keperibadian yang agak tenang dan lembut pada waktu, tetapi jika mereka merasakan ancaman, maka jantan dapat menjadi cukup agresif dengan menumbuk dada dan gemuruh mengerikan. Untuk menyampaikan keinginan dan emosi mereka yang kompleks, gorila gunung memiliki sekitar 25 jenis vokalisasi yang berbeza, yang menyatakan semuanya dari penggera hingga rasa ingin tahu. Sama seperti manusia, postur badan dan kontak mata membantu mempermudah komunikasi.

Gorila adalah makhluk darat yang melekat di daratan, tetapi memiliki kemampuan terbatas untuk memanjat ke pohon yang akan menopang beratnya. Kerana saiznya yang lebih kecil, gorila muda adalah pendaki pokok yang agak mahir. Orang dewasa dan kanak-kanak boleh tidur di sarang di tanah atau pokok. Gorila gunung paling aktif pada waktu siang dan tidur pada waktu malam. Ia juga berehat seketika pada waktu siang untuk berehat dan bermain. Secara keseluruhan, keseluruhan kumpulan tunggal boleh merangkumi hingga 16 batu persegi.

Habitat Gorila Gunung

Gorila gunung mendiami jarak yang sangat sempit di tengah Afrika. Pusat populasi utama terdapat di Taman Nasional Mgahinga Gorilla dan Taman Nasional Bwindi yang tidak dapat ditembus di Uganda, serta Taman Nasional Gunung Berapi di Rwanda, dan Taman Nasional Virunga di Republik Demokratik Kongo. Seperti namanya, subspesies lebih memilih kawasan hutan di kawasan pergunungan antara 8.000 hingga 13.000 kaki ke atas. Habitat mereka yang paling biasa termasuk hutan hujan, hutan buluh, padang rumput subalpine, dan hutan campuran.

Diet Gorila Gunung

Gorila gunung merayakan beberapa tumbuh-tumbuhan lazat yang berbeza, termasuk akar, buah, bunga, daun, dan kulit pohon. Walaupun sebahagian besarnya bersifat herbivora, mereka telah diketahui makan serangga jika tiada pilihan makanan lain. Komposisi makanan yang tepat bergantung pada pelbagai tanaman dan pokok tempatan yang ada.

Gorila menghabiskan sekitar seperempat hari mereka mengunyah hingga 75 paun makanan. Dengan usus panjang dan geraham yang unik, ia disesuaikan khas untuk makan dan memecahkan bahan tanaman. Gorila juga memainkan peranan penting dalam menyebarkan benih di sekitar persekitaran.



Pemangsa dan Ancaman Gunung Gorila

Kerana ukuran dan kekuatannya yang cukup besar, gorila gunung ini memiliki sedikit pemangsa semula jadi di alam liar. Hanya haiwan besar seperti macan tutul dan buaya telah diketahui secara rutin membunuh gorila tunggal, terutama kanak-kanak dan bayi gorila. Tidak ada pemangsa yang cukup garang untuk menyerang seluruh pasukan yang bersatu.

Dengan sedikit pemangsa semula jadi, ancaman terbesar bagi kelangsungan hidup mereka adalah aktiviti manusia, termasuk perang, perburuan haram, dan kehilangan habitat dari perlombongan, pertanian, dan industri. Sejenis amalan pertanian yang dikenali sebagai tebing dan bakar, di mana petani membersihkan tanah dengan membakar tumbuh-tumbuhan, sangat merugikan habitat gorila gunung. Dan kerana manusia dan gorila sangat mirip, tidak jarang penyakit membuat lompatan antara spesies semasa hubungan rapat. Perubahan iklim akan semakin memperburuk ancaman perubahan persekitaran yang perlu disesuaikan dengan gorila.

Oleh kerana organisasi sosial gorila gunung yang rapuh, kematian lelaki terkemuka boleh memberi kesan mendalam kepada kumpulan tersebut dan menguraikan keseluruhan struktur sosial. Sekiranya tidak ada pengganti yang sesuai untuk pemimpin yang segera tersedia, maka kumpulan itu boleh berpisah secara kekal.

Pembiakan Gorila Gunung, Bayi, dan Jangka Hayat

Pembiakan gorila berkongsi banyak aspek yang sama dengan pembiakan manusia. Wanita mempunyai tempoh kehamilan sembilan bulan yang sama. Mereka cenderung hanya melahirkan bayi tunggal pada satu masa. Dan mereka boleh kawin sepanjang tahun dan bukannya satu musim tertentu. Namun, tidak seperti manusia, gorila hanya dapat melahirkan sekali setiap beberapa tahun kerana masa pertumbuhan keturunan yang lebih lama dan tekanan pada tubuh ibu.

Berbanding dengan gorila yang lebih matang, bayi yang baru lahir sangat mengejutkan. Beratnya hanya sekitar empat paun di luar rahim. Sejak kelahirannya, bayi yang baru lahir hampir tidak dapat dipisahkan dari ibunya, yang akan dilahirkannya selama dua atau tiga tahun pertama kehidupannya. Itu juga mengenai berapa lama masa untuk menyapih anak sepenuhnya.

Untuk sebahagian besar masa remaja yang masih ada, seekor gorila akan mula belajar kemahiran komunikasi dan sosial yang berharga melalui waktu bermain yang kerap seperti mengejar dan gusti. Menyusui dan menjaga adalah tanggungjawab utama ibu, tetapi seluruh pasukan mempunyai minat untuk membesarkan anak.

Gorila jantan memulakan kehidupan dewasa dengan rambut hitam tulen. Ciri ini menjadikan mereka mendapat nama hitam. Namun, mereka cenderung mengembangkan rambut perak di punggung dan pinggul mereka pada usia sekitar 12 tahun. Lelaki ini dikenali sebagai silverbacks. Mereka sangat melindungi kejayaan pembiakan mereka sendiri. Sekiranya seorang wanita dan bayinya bergabung dengan kumpulan baru, maka lelaki yang dominan boleh membunuh anak itu untuk mendorong wanita itu membiak lagi, sehingga dia dapat mulai melahirkan anak-anaknya sendiri.

Biasanya memerlukan sekurang-kurangnya satu dekad sebelum seseorang mencapai kematangan seksual sepenuhnya. Secara keseluruhan, gorila gunung dapat hidup sekitar 35 tahun di alam liar, tetapi jangka hayat hingga 50 tahun telah didokumentasikan.

Penduduk Gorila Gunung

Gorila gunung pernah tersebar luas di pergunungan Afrika tengah, tetapi jumlah penduduk telah menurun dengan mendadak sejak abad ke-20. Terdapat kira-kira seribu gorila gunung yang tersisa di dunia (dan sekitar 5,000 jumlah anggota spesies gorila timur). Separuh dari mereka tinggal di hutan Virunga.

Berkat usaha pemuliharaan yang teliti, jumlah gorila gunung telah menunjukkan tanda-tanda peningkatan setelah jumlahnya menurun terancam kritikal tahap. The Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) Senarai Merah kini menyenaraikannya terancam . Namun, mereka tetap berisiko kehilangan tanah dari ancaman melanggar.

Iklim politik yang lebih stabil di rantau ini secara dramatis akan meningkatkan prospek kelangsungan jangka panjang subspesies - dan begitu juga usaha untuk menghentikan pencerobohan dan pemburuan manusia di rantau ini. Pemerintah Afrika telah mulai mengambil peranan yang lebih aktif dalam pemeliharaan spesies asli mereka, memberi mereka harapan untuk masa depan yang mungkin.

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Artikel Yang Menarik