Keldai

Pengelasan Ilmiah Mule

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Perissodactyla
Keluarga
Equidae
Genus
Ekuus
Nama saintifik
Equus halus

Status Pemuliharaan Mule:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi keldai:

Afrika
Asia
Amerika Tengah
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Amerika Selatan

Fakta keldai

Mangsa Utama
Rumput, Rumpai, Sayuran
Pemangsa
Rubah, Serigala, Singa
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Keturunan ibu bapa kuda dan keldai!

Ciri Fizikal Mule

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
15 mph
Jangka hayat
15-20 tahun
Berat
350-450kg (771-992lbs)

'Keldai bodoh masih lebih pintar daripada kuda yang baik atau orang jahat.'



Mules adalah kacukan genetik yang telah menjadi tenaga kerja peradaban manusia selama ribuan tahun. Lebih kuat daripada a kuda , tetapi lebih lembut daripada keldai ; keldai menggabungkan semua elemen terbaik dari kedua baka ke dalam bungkusan yang merupakan pokok usaha pertanian di seluruh dunia.



Fakta Mule yang Luar Biasa!

  • Terdapat nama yang berbeza untuk lelaki dan wanita spesies; keldai adalah lelaki, dan hinney adalah perempuan.
  • Haiwan ini sengaja diciptakan pada zaman kuno untuk menonjolkan ciri-ciri terbaik dari kuda jantan dan juga keldai .
  • Mula steril kerana kelainan kromosom yang dibuat semasa proses pembiakan, tetapi hinney kadang-kadang melahirkan anak kuda ketika dibiakkan dengan kuda jantan atau keldai.
  • Salah satu kejadian keldai yang paling awal direkodkan adalah di Mesir Kuno sekitar tahun 3000 SM.
  • Mereka bertanding dalam semua acara berkuda yang sama, termasuk dressage, seperti kuda.

Nama Ilmiah Mule

Haiwan ini adalah anggota keluarga Equidae dari genus Equus. Nama saintifik mereka adalah Equus mulus, dan itu berlaku untuk kedua-dua spesies jantan dan betina walaupun berbeza namanya. Haiwan jantan, yang disebut keldai, adalah kacukan jantan keldai , dipanggil jack, dan perempuan kuda , dipanggil kuda betina. Seekor betina disebut hinney, juga dieja hinny, dan diciptakan oleh salib keledai betina, disebut jenny atau jenney, dan kuda jantan, disebut sebagai kuda jantan.

Equus adalah perkataan Latin untuk kuda, dan mulus adalah bahasa Latin untuk keldai.



Rupa dan Tingkah Laku Keledai

Haiwan ini kelihatan seperti bentuk sebenarnya, kacukan genetik yang dihasilkan kuda jantan dan a keldai . Walaupun pada amnya berwarna coklat atau kelabu, mereka boleh datang dalam jaket dan warna yang terdapat pada kuda dan keldai. Mereka lebih besar daripada lebih ramping daripada bicu dan lebih kecil tetapi lebih tegap daripada colt. Kepala mereka lebih pendek, tebal, dan lebih mirip dengan keldai sedangkan telinga mereka lebih panjang daripada seekor kuda tetapi lebih pendek daripada keldai.

Ukuran rata-rata haiwan ini adalah antara 50 hingga 70 inci, dan beratnya boleh berkisar antara 600 hingga 1,500 paun. Haiwan kecil yang beratnya hanya 50 paun telah dibiakkan, dan jantan yang paling banyak dicatat seberat 2,200 paun. Berat itu berkisar dari lelaki bersaiz rata-rata jentolak hingga berat dua beruang grizzly disatukan. Apollo, keldai terbesar dan paling berat, juga memiliki ketinggian 19.1 tangan yang mengagumkan, sekitar 77 inci!

Perangai haiwan ini adalah ideal yang cuba dicapai oleh penternak ketika menggabungkan kualiti colt dan jek . Di dalamnya, anda mempunyai kekuatan dan ketahanan seekor keldai yang bercampur dengan perangai kedua ibu bapa. Stallions mempunyai kecenderungan untuk terbang, atau mudah ketakutan, dan jack dikenali sebagai degil dan sukar dikendalikan. Keledai adalah binatang yang tabah, sabar, dan amarah.



Dua keldai minum air
Dua keldai minum air

Habitat keldai

Mules dijumpai di seluruh dunia. Mereka terletak di setiap benua tetapi Antartika dan pembiakannya menjadikan mereka sangat sesuai untuk menangani hampir semua iklim. Dengan kulit mereka yang lebih keras, jika dibandingkan dengan a kuda jantan , mereka cenderung terlalu panas, dan mereka memerlukan lebih sedikit makanan daripada kuda menjadikan makanan lebih mudah.

Keledai adalah spesies ciptaan manusia dan, dengan demikian, mereka tidak memiliki habitat semula jadi. Mereka boleh didapati di mana sahaja manusia membawanya.

Diet Mule

Mengenai dietnya, keldai tidak berbeza dengan ibu bapanya. Mereka memakan pelbagai jenis rumput dan pokok renek kecil. Sekiranya mereka tidak memiliki kawasan yang cukup luas untuk mencari makan dengan jayanya, biasanya satu hingga dua ekar, maka makanan mereka dapat ditambah dengan makanan jerami, biji-bijian, atau pellet.

Hasil lain dari hibridisasi spesies adalah bahawa, walaupun mereka mempertahankan ukuran colt , mereka hanya memerlukan sebahagian daripada jumlah makanan yang diperlukan untuk memberi makan seekor kuda jantan. Apabila tidak bekerja, mereka menghabiskan sebahagian besar harinya untuk makan atau berehat.

Pemangsa dan Ancaman Mule

Ancaman utama yang dihadapi oleh mereka adalah penyakit. Kuda-kuda , keldai , dan keldai semua menghadapi penyakit serupa seperti tetanus, ensefalomielitis kuda timur, dan influenza kuda. Rawatan yang sewajarnya untuk keldai, pemeriksaan doktor haiwan yang kerap, dan program vaksinasi membantu mencegah kontraksi penyakit ini, atau sekurang-kurangnya untuk mengurangkan kesannya. Oleh kerana mereka adalah haiwan peliharaan sepenuhnya, mereka biasanya tidak menghadapi ancaman dari pemangsa mana pun.

Pembiakan keldai, Bayi dan Jangka Hayat

Seperti disebutkan di atas, mereka dibiakkan dengan pembiakan silang a besar dengan jek . Mare melahirkan bayi, yang disebut foal, setelah tempoh kehamilan 11 hingga 12 bulan. Rata-rata keldai hidup kira-kira 30 tahun, tetapi ada keldai yang hidup hingga usia 40-an. Mules, sebagai peraturan, dianggap tidak subur. Semua keldai sejati, jantan, selalu subur sementara hinney, betina, mengalami kejadian kehamilan. Sebab utama kemandulan ini adalah kerana bilangan kromosom yang ganjil akibat pembiakan silang. Keldai mempunyai 62 kromosom sementara keldai mempunyai 63, dan ini mengakibatkan ketidaksesuaian pembiakannya.

Penduduk Mule

Haiwan ini wujud di enam dari tujuh benua dengan pengecualian Antartika. Mereka hidup hampir secara eksklusif dalam perawatan manusia kerana, kerana masalah kesuburan yang dibincangkan di atas, mereka tidak dapat berkembang biak di alam liar untuk mempertahankan kawanan liar. Bilangan penduduk yang dipercayai hampir mustahil untuk didapatkan; bagaimanapun, Jabatan Pertanian A.S. melaporkan kira-kira 200,000 keldai tinggal di Amerika Syarikat sahaja pada tahun 1998. Keledai itu dikategorikan sebagai spesies paling tidak prihatin .

Mules di Zoo

Haiwan ini merupakan pemandangan biasa di kebun binatang di seluruh Amerika Syarikat. Mereka sering dijumpai di kebun binatang juga kerana perangai mereka yang rata. The Zoo San diego mempunyai beberapa keldai, dan mereka baru-baru ini menyumbangkan beberapa kepada CalFire untuk digunakan sebagai haiwan pembungkus di kawasan gurun terpencil di negeri ini untuk membantu memerangi kebakaran liar.

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Artikel Yang Menarik