Narwhal

Pengelasan Ilmiah Narwhal

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Cetacea
Keluarga
Monodontidae
Genus
Monodon
Nama saintifik
Monokon monodon

Status Pemuliharaan Narwhal:

Berhampiran Diancam

Fakta Menyenangkan Narwhal:

Hidup dan berburu di Artik yang sejuk!

Fakta Narwhal

Mangsa Utama
Sotong, ikan kod, halibut, dan krustasea
Nama Muda
Anak lembu
Kelakuan Berkelompok
  • Kumpulan
Fakta Menyeronokkan
Hidup dan berburu di Artik yang sejuk!
Anggaran Saiz Penduduk
Lebih daripada 100,000 individu matang
Ancaman Terbesar
Pemburuan dan perubahan iklim
Ciri Paling Cemerlang
Gading yang terkenal
Nama lain)
Narwhale atau narwal
Saiz Sampah
Satu atau dua
Habitat
Persekitaran laut
Pemangsa
Jerung, paus pembunuh, manusia, beruang kutub, dan burung walrus
Diet
Karnivor
Cara hidup
  • Kumpulan
Nama yang selalu digunakan
Narwhal
Lokasi
Lautan Artik dan Atlantik
Kumpulan
Mamalia

Ciri-ciri Fizikal Narwhal

Warna
  • Kelabu
  • Biru
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Kulit
Kelajuan tertinggi
42.5 mph
Jangka hayat
Sehingga 50 tahun
Berat
800kg - 1.600kg (1.800lbs - 3,500lbs)
Panjang
4m - 6m (13ft - 20ft), tidak termasuk gading
Umur Kematangan Seksual
Sehingga sembilan tahun

Dengan gadingnya yang besar, narwhal dengan tepat mendapat julukan unicorn laut.

Narwhals berkeliaran di perairan sejuk di Laut Artik dan Atlantik Utara untuk mencari mangsa. Kadang-kadang mereka mencari oksigen dalam kumpulan yang lebih besar, yang memungkinkan pelancong dan orang lain untuk melihat pemandangan yang menawan. Manusia secara tradisional memburu mereka kerana sumber daya yang sangat besar, tetapi spesies ini belum berada dalam bahaya kepupusan.



3 Fakta Narwhal yang Luar Biasa!

  • Nama spesies berasal dari kata Old Norse nar, yang bermaksud mayat. Ini merujuk kepada kulit pucat haiwan. Nama alternatif bagi spesies tersebut adalah narwhale atau narwal.
  • Narwhal telah memainkan peranan penting dalam budaya Inuit, Viking, dan Scotland dan Inggeris. Tanduknya dipercayai mengandungi khasiat dan penawar ajaib. Viking membuat gading menjadi cawan dengan anggapan bahawa mereka dapat menghentikan racun dengan berkesan.
  • Tambang Narwhals sangat teruk dalam kurungan. Semua percubaan untuk menangkapnya mengakibatkan narwhwh mati dalam beberapa bulan, sehingga para saintis tidak dapat mempelajarinya secara dekat dan secara peribadi untuk memahami tabiat dan tingkah laku mereka.

Nama Ilmiah Narwhal

The nama saintifik dari narwhal adalah Monodon monoceros. Ini berasal dari perkataan Yunani yang bermaksud satu gigi, satu tanduk. Spesies ini adalah satu-satunya anggota genus yang masih hidup. Oleh itu, istilah narwhal secara teknikal boleh merujuk kepada spesies atau genus. Ia juga milik keluarga Monodontidae. Satu-satunya anggota keluarga yang hidup adalah ikan paus beluga. Lebih jauh, ia berkaitan dengan semua ikan paus, lumba-lumba, dan cetacea lain.



Penampilan dan Kelakuan Narwhal

Narwhal pada dasarnya menyerupai ikan paus kecil. Walau bagaimanapun, hanya kecil berbanding cetacea lain. Dengan standard lain, narwhal sebenarnya adalah mamalia laut besar dengan ukuran badan 13 hingga 20 kaki dan ukuran gading sekitar 10 kaki. Ia juga mempunyai berat 1.5 tan. Ini menjadikannya hampir panjang bas dan berat kereta.

Narwhal dicirikan oleh gading yang menonjol di tengkoraknya, sirip yang terbalik, dan rabung punggung dan bukannya sirip yang betul di bahagian belakang. Setiap rabung punggung sepenuhnya unik bagi individu, yang membantu para saintis mengenal pasti mereka sekilas. Narwhals berubah warna sepanjang hayatnya. Mereka bermula dengan warna biru tua atau kelabu semasa lahir dan kemudian menggunakan corak berbintik-bintik yang lebih putih di sekitar perut dan sisi mereka ketika mereka meningkat usia. Sebilangan narwhals yang lebih tua hampir keseluruhannya berwarna putih.



Dengan lapisan tebal pelembap, narwhal sangat disesuaikan untuk kehidupan di perairan dingin di utara. Ciri-ciri fizikalnya, termasuk kemampuan menyusui, membuktikan bahawa narwhal adalah mamalia semata-mata. Hemoglobin khusus dalam darah membolehkannya tenggelam dalam jangka waktu yang sangat lama, tetapi perlu sekali-sekala muncul ke permukaan untuk mendapatkan oksigen dari udara.

Narwhale hidup dan bergerak dalam jumlah besar sehingga 20 atau 25 individu, walaupun beberapa buah mungkin hanya mengandungi beberapa narwhal. Semasa musim penghijrahan, kumpulan ini bergabung untuk membentuk sekumpulan ratusan bahkan ribuan individu. Sebaik sahaja mereka sampai di tempat tujuan mereka, kumpulan itu kemudian berpecah kepada kumpulan mereka yang lebih kecil dan berpisah. Aspek lain dalam kehidupan sosial mereka tidak difahami dengan baik. Kelompok-kelompok tersebut tampaknya tidak memiliki organisasi khusus dalam hal usia, seks, atau hubungan keluarga, jadi tidak sepenuhnya jelas bagaimana mereka terbentuk. Mereka berkomunikasi dengan yang lain dan mengumpulkan maklumat mengenai persekitaran mereka, termasuk lokasi mangsa, melalui pelbagai wisel, klik, dan ketukan yang dibuat oleh pergerakan udara antara ruang berhampiran lubang tiupan.

Narwhal, monoceros Monodon lelaki berenang di lautan
Narwhal, monoceros Monodon lelaki berenang di lautan

Narwhal Tusk

Gading spiral gading narwhal adalah alat yang sangat mengagumkan. Dengan hampir 10 juta ujung saraf, ia adalah organ deria yang sangat baik yang dapat mengumpulkan maklumat mengenai tekanan air, suhu, dan kemasinan. Tanduk ini sebenarnya tumbuh dari gigi besar dan kemudian menonjol melalui bibir atas tengkorak ke kiri, memberikannya unicorn. Menariknya, narwhal mempunyai dua gigi. Pada kebanyakan individu, gigi kedua biasanya tidak berkembang, tetapi dalam kes yang sangat jarang diketahui tumbuh menjadi gading kedua dari tengkoraknya.



Tujuan gading itu belum diketahui. Namun, para saintis menduga bahawa ia mungkin memainkan peranan penting dalam ritual kawin narwhal. Narwhals juga terlibat dalam latihan yang dikenali sebagai tusking di mana seekor lembu menggosok gadingnya ke lembu yang lain. Ini mungkin berkaitan dengan penguasaan sosial atau komunikasi maklumat deria. Tidak mungkin terlibat dalam pengumpulan makanan atau pertahanan, kerana gading jantan jauh lebih besar daripada gading wanita.

Habitat Narwhal

Sebagai spesies cetacea paling utara di dunia, narwhale menghuni perairan dingin Kanada, Greenland, Rusia, dan Norway. Ia berhijrah ke sekitar lautan Atlantik dan Artik setiap tahun, lebih suka perairan pesisir bebas ais pada musim panas dan perairan berais yang lebih dalam pada musim sejuk. Narwhal hidup pada kedalaman yang berbeza bergantung pada apa yang dilakukannya. Ketika berburu, ia dapat menyelam hampir 3.000 kaki di bawah air untuk mencari makanan. Tetapi ketika berhijrah, ia lebih suka tinggal di kawasan dangkal yang lebih dangkal.

Diet Narwhal

Narwhal mempunyai makanan yang agak khusus yang terdiri daripada sotong, udang, ikan kod, halibut, dan spesies ikan lain. Diet sangat berbeza mengikut musim. Pada musim panas, ia hampir tidak makan sama sekali, sebaliknya bergantung pada kedai lemak.

Pemangsa dan Ancaman Narwhal

Oleh kerana saiznya yang besar dan habitat utara yang melampau, narwhal hanya memiliki beberapa pemangsa semula jadi di alam liar seperti paus pembunuh , jerung, dan manusia . Lebih jarang ia diburu oleh beruang kutub dan walrus , yang telah diketahui membunuh narwhals yang terperangkap dalam kolam air dangkal berhampiran ais, tidak dapat bergerak. Untuk mengelakkan mangsa, narwhal mencari ketenangan dan perlindungan dalam kumpulan yang lebih besar. Orang dewasa dapat berjuang keras, jadi pemangsa lebih cenderung untuk menargetkan individu muda, sakit, dan tua. Pewarnaan juga menawarkan tahap penyamaran. Apabila narwhale dilihat dari bawah, perut putih menyatu dengan air cetek. Apabila dilihat dari atas, punggung gelap menyatu dengan air yang lebih dalam di bawah.

Narwhal telah diburu oleh Inuit selama beribu-ribu tahun. Hampir setiap bahagian narwhal digunakan. Blubber dan minyaknya bagus untuk pencahayaan dan memasak. Daging menyediakan sumber vitamin C yang sangat baik yang sukar diperoleh di Kutub Utara. Dan gading digunakan untuk menata tombak dan kecapi. Praktik ini masih dikekalkan di banyak bahagian Artik.

Pemburuan berskala industri pada abad ke-19 dan ke-20 tidak mengancam narwhal dengan tahap yang hampir sama dengan spesies ikan paus yang lain, tetapi ia menyebabkan bilangan menurun dari puncaknya. Memburu bukan satu-satunya ancaman, bagaimanapun. Narwhal juga menghadapi risiko pencemaran (terutamanya pencemaran logam) dan perubahan iklim. Sebagai lautan menjadi panas, bukan hanya mengancam habitat semula jadi narwhal, tetapi juga membuka lautan ke lebih banyak aktiviti manusia seperti eksploitasi dan pengiriman minyak.

Pembiakan Narwhal, Bayi, dan Jangka Hayat

Oleh kerana sukar untuk memerhatikan spesies ini, kitaran pembiakan narwhal kurang difahami. Berdasarkan data yang terhad, dipercayai bahawa lelaki yang dominan mungkin mempunyai beberapa pasangan wanita semasa musim pembiakan antara bulan Mac dan Mei. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, gading jantan dapat berfungsi untuk menarik pasangan dan bertanding.

Selepas tempoh kehamilan 14 bulan, narwhale betina menghasilkan satu atau dua anak pada musim panas berikutnya. Anak lembu muda ini dilahirkan ekor terlebih dahulu dan diharapkan dapat berenang segera dari rahim. Selama 20 bulan akan datang, anak lembu akan mendapat perlindungan dan penjagaan dan mempelajari kemahiran sosial dan kelangsungan hidup yang berharga dari ibu dan kumpulan. Tidak jelas apa peranan ayah dalam membesarkan anak lembu. Oleh kerana lelaki dan wanita cenderung bepergian bersama-sama sebagai satu kumpulan, dianggap bahawa ayah memang mempunyai sedikit pelaburan pada masa mudanya.

Narwhals mempunyai jangka hayat yang sangat panjang dan kuat. Dianggarkan bahawa mereka dapat hidup hingga 50 tahun di alam liar. Umur kematangan seksual tidak begitu diketahui, tetapi lelaki mungkin memerlukan sehingga sembilan tahun. Rata-rata betina mengandung setiap dua hingga tiga tahun, yang memastikan bekalan anak lembu yang berterusan.

Penduduk Narwhal

Mengikut Senarai Merah IUCN , yang mengesan data mengenai status pemuliharaan spesies yang berlainan di alam liar, terdapat kira-kira 123,000 individu narwhal dewasa yang tersisa di seluruh dunia. IUCN menyenaraikannya sebagai spesies yang paling tidak diingini, yang bermaksud tidak memerlukan usaha pemuliharaan khas untuk meningkatkan jumlah penduduk, tetapi organisasi lain seperti World Wildlife Fund menganggapnya hampir terancam. Ancaman yang semakin meningkat seperti perubahan iklim dapat menyebabkan jumlah penduduk menurun pada masa depan.

Lihat semua 12 haiwan yang bermula dengan N

Artikel Yang Menarik