Rusa Pere Davids

Pengelasan Ilmiah Pere Davids Deer

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Cervidae
Genus
Elaphurus
Nama saintifik
Cervus wallichi

Status Pemuliharaan Rusa Pere Davids:

Pupus di alam liar

Lokasi Rusa Pere Davids:

Asia

Fakta Rusa Pere Davids

Nama Muda
Fawn
Kelakuan Berkelompok
  • Sosial
Anggaran Saiz Penduduk
Kurang daripada 2,000
Ancaman Terbesar
Kehilangan habitat dan pemburuan
Ciri Paling Cemerlang
Kaki panjang, kaki berselaput, kuku tersebar
Ciri khas
Kaki panjang, kaki berselaput, kuku tersebar
Nama lain)
Milu, Elaphure
Tempoh Kehamilan
9 Bulan
Saiz Sampah
1
Habitat
Paya dan tanah paya
Pemangsa
Harimau, manusia
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Diurnal
Nama yang selalu digunakan
Rusa Pere David
Lokasi
Timur Laut dan timur tengah China
Slogan
Mempunyai jaring antara jari kaki, membantu berenang!
Kumpulan
Mamalia

Ciri Fizikal Rusa Pere Davids

Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
18 mph
Jangka hayat
18 tahun
Berat
298 - 441 paun
Ketinggian
3.9 kaki
Panjang
6.5 kaki - 7.21 kaki
Umur Kematangan Seksual
2 tahun 3 bulan
Zaman Penyapihan
3 bulan

'Rusa Pere David mempunyai jaring antara jari kaki dan merupakan perenang yang sangat baik'



Rusa Pere David hidup dalam kumpulan besar. Mereka adalah herbivora yang kebanyakannya memakan rumput. Jangka hayat rusa ini adalah 18 tahun. Sebilangan besar rusa Pere David betina mempunyai hanya satu bayi atau fawn. Seorang fawn berdiri dan menyusui ibunya dalam beberapa jam selepas dilahirkan.



5 Fakta Rusa Pere David

• Rusa Pere David berasal dari bahagian timur laut dan timur tengah China

• Mereka tinggal di kawasan paya dan paya



• Rusa ini memiliki kuku yang tersebar dengan anyaman untuk membantu mereka berenang

• Mereka adalah haiwan sosial yang hidup bersama dalam kumpulan besar

• Rusa ini mempunyai mantel kemerahan pada musim panas dan mantel kelabu pada musim sejuk



Nama Saintifik Rusa Pere David

Walaupun rusa Pere David adalah nama umum haiwan ini, nama saintifiknya adalah Elaphurus davidianus. Istilah Latin Elaphurus bermaksud ia tergolong dalam keluarga Cervidae (rusa). Davidianus merujuk kepada ahli zoologi Perancis dan Pastor Katolik Armand David yang menemui rusa ini di China. Keluarga rusa ini adalah Cervidae dan kelasnya adalah Mammalia. Di Perancis, perkataan Father adalah Pere sehingga terjemahan harfiah nama mamalia ini adalah rusa Father David.

Orang Cina mempunyai nama lain untuk rusa Pere David. Perkataan itu adalah sibuxiang dan bermaksud 'empat tidak serupa'. Ini merujuk kepada fakta bahawa mamalia ini mempunyai kuku seperti lembu , leher a unta , ekor a keldai dan tanduk rusa. Dengan kata lain, rusa ini mempunyai ciri empat haiwan yang semuanya digulung menjadi satu!

Rupa & Kelakuan Rusa Pere David

Pada musim panas, rusa Pere David mempunyai mantel coklat kemerahan dengan jalur hitam di bahunya. Tetapi, pada musim sejuk, mantelnya berubah menjadi kelabu coklat. Warna-warna ini membantu menyamarkan rusa pada musim yang berbeza. Rusa Jantan Pere David mempunyai tanduk yang panjangnya 21 hingga 31 inci. Tanduk yang berukuran 31 inci panjangnya sama dengan 2 pin boling yang tersusun. Rusa jantan menggunakan tanduk mereka untuk melawan lelaki lain ketika bertanding untuk betina semasa musim kawin. Rusa-rusa ini boleh berdiri di belakang kaki mereka dan bertembung dengan tanduk mereka dalam pertempuran.

Rusa Pere David berukuran 6 ½ hingga panjang lebih dari 7 kaki. Rusa sepanjang 7 kaki sepanjang pokok Krismas yang besar. Juga, rusa ini boleh menimbang dari 298 kg hingga 441 lbs Rusa Pere David seberat 441 paun sama dengan separuh dari seekor kuda dewasa. Walaupun 441 lbs adalah berat paling berat dari rusa Pere David, seekor rusa Whitetail dapat tumbuh menjadi lebih dari 500 lbs.

Rusa Pere David mempunyai kuku, tetapi ia berbeza dengan kuku jenis rusa lain. Kebanyakan rusa mempunyai kuku yang sempit dengan jari-jari kaki ditekan rapat. Sebagai alternatif, rusa Pere David mempunyai kuku yang tersebar dengan anyaman di antara jari kaki mereka. Kenapa? Kuku ini membantu menggerakkan rusa Pere David melalui air ketika mereka berenang di paya dan paya. Sebilangan besar rusa ini menghabiskan banyak waktu dengan berdiri di air yang bisa setinggi bahu mereka.

Reka bentuk unik kuku rusa ini bagus untuk berenang, tetapi ia tidak menambah kepantasannya. Rusa Pere David hanya dapat berjalan sekitar 18 batu sejam. Bandingkan ini dengan rusa Whitetail yang dapat mencapai kecepatan hingga 30 batu per jam atau satu Rusa yang boleh berjalan sejauh 50 batu sejam!

Rusa ini adalah mamalia sosial, keluar dan suka hidup dalam kumpulan besar yang kadang-kadang dipanggil kawanan, geng atau massa. Ketika rusa Pere David berlimpah, mungkin ada puluhan atau bahkan ratusan rusa dalam kawanan. Tambahan, tinggal di kawanan memberi perlindungan dari pemangsa seperti harimau . Setelah rusa mula berlari, seekor harimau mempunyai masa yang sukar untuk mencari dan memisahkan satu rusa untuk menyerang. Di samping itu, sekumpulan rusa yang berlari dapat mencederakan seekor harimau yang sedang berusaha memasuki kawanan.

Habitat Rusa Peter David

Rusa Pere David berasal dari timur laut dan timur tengah China. Mereka berasal dari iklim subtropika yang tinggal di kawasan rawa dan sekitar paya. Cangkir webbed mereka membolehkan mereka menghabiskan banyak masa berenang. Kuku mereka juga memberi sokongan ketika berjalan di kawasan berlumpur dan basah.

Diet Rusa Pere David

Apa yang dimakan oleh rusa Pere David? Mereka adalah herbivora dan memakan makanan yang kebanyakannya berumput. Namun, jika rumput kekurangan bekalan terutama pada musim sejuk, mereka akan memakan tanaman air yang tumbuh di dalam dan sekitar kawasan paya.

Rusa Pere David secara naluriah tahu apa jenis rumput dan tumbuh-tumbuhan untuk dimakan. Tetapi, jika mereka memakan rumput atau tumbuh-tumbuhan lain yang tercemar dengan bahan kimia atau racun perosak, mereka boleh menjadi sangat sakit atau mati.

Pemangsa dan Ancaman Rusa Pere David

Status pemeliharaan rasmi rusa Pere David sudah pupus di alam liar. Pada akhir tahun 1800-an terdapat beberapa rusa yang tinggal di China. Penduduk mereka telah dikurangkan dengan banyak orang memburu dan memakannya. Sekumpulan kecil rusa ini adalah milik Maharaja China bernama Tonghzi. Tetapi, banjir merobohkan pagar tempat rusa itu disimpan, dan mereka melarikan diri. Rusa tersebut diburu dan dimakan oleh petani dan tentera di kawasan itu. Jadi, ketika mereka tinggal di alam liar, pemangsa utama mereka adalah lelaki . Harimau juga memangsa rusa Pere David.

Hari ini, terdapat sebilangan kecil rusa Pere David yang hidup dalam kurungan di kebun binatang dan tempat perlindungan. Usaha sedang dilakukan untuk meningkatkan populasi rusa ini semasa mereka tinggal di kawasan terlindung.

Pembiakan Rusa, Bayi dan Umur Pere David

Musim kawin adalah pada bulan Jun untuk rusa ini. Rusa Pere David jantan bergabung dengan sekumpulan wanita untuk berkawan dengan satu atau lebih. Selama ini, rusa jantan cenderung bertengkar dengan rusa jantan lain untuk melindungi kumpulan betina yang dengannya. Rusa jantan memukul atau membungkus satu sama lain dengan tanduknya sebagai kaedah pertempuran. Lelaki yang lebih kuat menang.

Tempoh kehamilan seorang wanita adalah sekitar 9 bulan dan dia melahirkan bayi secara langsung, juga disebut sebagai fawn pada bulan April atau Mei. Sebilangan besar rusa Pere David betina mempunyai seekor rusa. Mempunyai dua fawn pada satu masa lebih jarang berlaku. Fawns berat antara 25lbs dan 29lbs semasa kelahiran dan mula tumbuh dengan cepat!

Seperti fawns lain, rusa ini dilahirkan dengan bintik-bintik putih di kot mereka. Bintik-bintik itu hilang ketika mereka semakin tua. Seorang fawn dapat melihat ketika dilahirkan tetapi tidak dapat langsung berjalan. Namun, seekor rusa berjuang untuk bangkit dan meletakkan kakinya dengan segera. Ini masuk akal. Sekiranya fawn yang baru lahir tinggal di tanah di alam liar, ia akan mudah terdedah kepada pemangsa seperti harimau atau korsak musang .

Seorang rusa menyusui ibunya sehingga mereka disapih dan mula makan rumput dengan rusa yang lebih tua. Seorang anak rusa tinggal bersama ibunya selama kira-kira 14 bulan ketika ia siap bertahan tanpa pertolongan darinya.

Rusa Pere David hidup sekitar 18 tahun di alam liar. Rusa Pere David yang tertua telah hidup adalah 23 tahun dan ketika itu ditawan di mana rusa ini dijaga dengan baik.

Apabila rusa ini bertambah tua, mereka terdedah kepada penyakit yang mempengaruhi tisu otot mereka yang juga dikenali sebagai miopati. Secara kebetulan, jenis miopati ini serupa dengan miopati kuda yang berlaku pada kuda.

Penduduk Rusa Pere David

Walaupun status pemeliharaan rasmi rusa Pere David sudah pupus di alam liar, terdapat beberapa pengecualian. Usaha yang dilakukan oleh ahli konservasi untuk meningkatkan populasi telah mula bekerja. Sebilangan rusa ini telah dibebaskan kembali ke alam liar dengan harapan mereka akan membiak dan menambahkan populasi lebih banyak lagi. Juga, masih banyak rusa Pere David yang dijaga di kebun binatang dan tempat perlindungan lain. Penduduk dianggarkan sekitar tahun 2000.

Salah satu sebab pertumbuhan populasi mamalia ini yang perlahan adalah rusa betina hanya mempunyai satu bayi per sampah. Tetapi, jika populasi rusa Pere David terus bertambah, ia mungkin akan menerima status pemuliharaan yang baru dan terkini.

Soalan Lazim Rusa Pere David

Adakah rusa Pere David sudah pupus?

Secara rasmi, rusa Pere David disenaraikan sebagai pupus di Liar. Tetapi, ini tidak bermakna tidak ada yang wujud di mana sahaja. Program pembiakan telah memungkinkan pembebasan beberapa rusa ini kembali ke alam liar. Di samping itu, terdapat rusa Pere David yang dipamerkan di pelbagai kebun binatang di China, Amerika Syarikat dan tempat lain.

Berapakah jumlah rusa Pere David yang tinggal?

Kira-kira 2,000 rusa ini tersisa di dunia. Ahli konservasi berusaha untuk meningkatkan populasi rusa ini setiap tahun.

Bagaimana rusa Pere David pupus di China?

Rusa Pere David menjadi pupus di alam liar di China kerana mereka selalu diburu untuk makanan atau sukan. Kehilangan habitat tanah lembap mereka turut menyumbang kepada penurunan populasi rusa ini. Pembinaan jalan adalah satu perkara yang mengambil ruang tanah basah dari rusa Pere David dan haiwan lain yang tinggal di sana.

Apa yang dimakan oleh seekor rusa Pere David?

Rusa ini memakan rumput setiap hari. Akan tetapi, jika rumput tidak banyak di sepanjang tahun, mereka akan memakan tanaman akuatik yang tumbuh di kawasan paya.

Siapa yang menemui rusa Pere David?

Rusa ini mendapat namanya dari paderi Katolik dan ahli zoologi / botani yang menjumpainya. Namanya ialah Father Armand David. Dia menjumpai rusa ini serta banyak spesies haiwan dan tumbuhan lain dalam ekspedisi ke China pada pertengahan tahun 1800-an. Dia dihantar ke sana untuk mendokumentasikan spesies ini supaya orang lain dapat mengetahui lebih lanjut mengenai mereka.

Lihat semua 38 haiwan yang bermula dengan P

Sumber

    Artikel Yang Menarik