Panda Merah

Pengelasan Ilmiah Panda Merah

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Ailuridae
Genus
Ailurus
Nama saintifik
Ailurus emas

Status Pemuliharaan Panda Merah:

Terancam

Lokasi Panda Merah:

Asia

Fakta Menyenangkan Panda Merah:

Terdapat kurang daripada 3,000 yang tersisa di alam liar!

Fakta Panda Merah

Mangsa
Buluh, Beri, Telur
Nama Muda
Kiub
Kelakuan Berkelompok
  • Bersendirian
Fakta Menyeronokkan
Terdapat kurang daripada 3,000 yang tersisa di alam liar!
Anggaran Saiz Penduduk
kurang daripada 3,000
Ancaman Terbesar
Hilang habitat
Ciri Paling Cemerlang
Bulu tebal berwarna berkarat dan muka berjalur
Nama lain)
Panda Kecil, Fire Fox
Tempoh Kehamilan
4 bulan
Habitat
Hutan gunung dengan ketinggian tinggi
Pemangsa
Snow Leopard, Marten, Manusia
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Nokturnal
Nama yang selalu digunakan
Panda Merah
Bilangan Spesies
1
Lokasi
Himalaya
Slogan
Terdapat kurang daripada 3,000 yang tersisa di alam liar!
Kumpulan
Mamalia

Ciri Fizikal Panda Merah

Warna
  • Coklat
  • Bersih
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
24 mph
Jangka hayat
8 - 12 tahun
Berat
3kg - 6.2kg (7lbs - 14lbs)
Panjang
60cm - 120cm (24in - 47in)
Umur Kematangan Seksual
18 bulan
Zaman Penyapihan
5 bulan

Pengelasan dan Evolusi Panda Merah

Panda Merah adalah spesies mamalia karnivor berukuran kucing yang dijumpai mendiami hutan gunung sederhana di lereng Himalaya. Seperti namanya, mereka berkaitan dengan Panda Raksasa yang lebih besar dan lebih terkenal (walaupun kedekatan hubungan mereka masih belum pasti dengan sains), bersama-sama juga berkongsi sebilangan ciri dengan Raccoon sehingga Pandas Merah dikelaskan dalam keluarga mereka sendiri. Panda Merah juga dikenali dengan sebilangan nama yang berlainan di wilayah asalnya termasuk Panda Kecil, Beruang Kucing Merah dan sebagai Fox Fox di Nepal. Seperti sepupu mereka yang jauh lebih besar, Panda Merah bergantung pada buluh untuk memberi makan dan dengan penebangan hutan yang cepat di kawasan unik ini, semakin sedikit haiwan ini dapat dimakan, yang akhirnya menyebabkan Panda Merah disenaraikan sebagai spesies yang terancam punah.



Anatomi dan Penampilan Panda Merah

Panda Merah berukuran hampir sama dengan kediaman besar, dengan wajah seperti kucing dan ekor lebat panjang. Bulu tebal mereka yang berwarna berkarat menutupi badan mereka kecuali telinga, pipi, moncong dan bintik-bintik yang hampir berwarna putih di atas mata mereka. Panda Merah juga mempunyai garis-garis coklat kemerahan yang mengalir di kedua sisi moncong putih mereka, bersama dengan cahaya dan cincin gelap bergantian di ekornya. Panda Merah juga mempunyai cakar semi-ditarik untuk membantu pendakian dan kestabilan di antara dahan dan rahang kuat dan kuat yang mereka gunakan untuk mengunyah buluh. Seperti Panda Gergasi, Panda Merah juga memiliki tulang pergelangan tangan yang memanjang yang bertindak sedikit seperti ibu jari, memungkinkan mereka memegang buluh semasa mereka mengunyahnya. Panda Merah juga mempunyai bulu yang lebat yang dapat membantu menghangatkannya pada musim sejuk yang sejuk serta bulu yang tebal dan berbulu di telapak kaki mereka yang bukan hanya membantu menjaga kaki mereka hangat tetapi juga mencegahnya tergelincir di dahan basah.



Taburan dan Habitat Panda Merah

Panda Merah didapati menghuni hutan sederhana di Himalaya pada ketinggian antara 1.800 dan 4.000 meter. Lereng-lereng gunung yang tinggi ini cenderung ditutupi hutan kayu keras yang lebat dengan buluh di bawah lantai yang sangat penting untuk kelangsungan hidup Panda Merah. Jangkauan sejarah mereka meluas ke Bhutan, Nepal, India, Myanmar dan China di mana julat mereka bertindih dengan Panda Raksasa yang lebih jarang, tetapi hari ini Panda Merah telah pupus dari kawasan tertentu dan jumlah populasi dengan cepat menurun di kawasan lain. Oleh kerana ekologi rapuh dari hutan asalnya, hutan gunung dan kebergantungan mereka untuk memakan buluh, Panda Merah didorong ke dalam kantong yang lebih kecil dan lebih terpencil dari julat mereka yang pelbagai dengan faktor lain termasuk perubahan iklim yang mempengaruhi kekurangan banyak buluh.

Kelakuan dan Gaya Hidup Panda Merah

Panda Merah adalah haiwan malam dan umumnya bersendirian kecuali lelaki dan wanita yang berkumpul untuk berkawan selama musim pembiakan. Panda Merah menghabiskan waktu siang dengan tidur di dahan tinggi di kanopi pokok dengan ekor panjang dan lebat yang melilit di sekelilingnya untuk memastikan mereka tetap hangat. Walaupun mereka diketahui memberi makan di pohon, mereka biasanya turun ke tanah setelah senja untuk mulai mencari makan dalam keselamatan kegelapan. Panda Merah adalah haiwan teritorial yang menandakan tambalannya dengan kotoran, air kencing dan melepaskan rembesan musky dari kelenjar duburnya. Mereka juga dikenali untuk berkomunikasi antara satu sama lain dengan menggunakan wisel pendek dan jeritan. Panda Merah adalah pendaki yang kuat dan tangkas yang tidak hanya tidur dengan selamat di dahan pada siang hari tetapi juga dapat melabuhkan batang jika diancam oleh pemangsa yang dibantu oleh cakarnya yang tajam.



Pembiakan Panda Merah dan Kitaran Hidup

Panda Merah biasanya membiak antara Januari dan Mac dan setelah tempoh kehamilan yang berlangsung sekitar empat bulan, betina melahirkan 1 - 5 anak yang dilahirkan buta dan walaupun mereka mula membuka mata dalam beberapa minggu, mata anak-anak Panda Merah tidak dibuka sepenuhnya sehingga berumur kira-kira sebulan. Sebelum anak-anaknya dilahirkan, Panda Merah betina membina sarang di lubang pohon, akar atau belukar buluh yang dilapisi dengan daun, lumut dan bahan tanaman lembut lainnya. Anak-anak Panda merah mungkin tidak meninggalkan sarangnya sehingga berumur tiga bulan dan cukup kuat untuk merundingkan cabang-cabang yang sukar. Mereka memakan buluh semata-mata sehingga mereka cukup tua untuk memakan makanan lain dan mencapai ukuran dewasa sepenuhnya setelah kira-kira satu tahun. Walau bagaimanapun, terdapat kadar kematian yang tinggi pada Pandas Merah muda sehingga 80% tidak mencapai usia dewasa sepenuhnya.

Diet Panda Merah dan Mangsa

Walaupun Panda Merah tergolong dalam kumpulan mamalia karnivor, makanan mereka hampir vegetarian kerana rebung merangkumi sebahagian besar makanan mereka. Namun, kerana Panda Merah adalah mamalia, ia mempunyai sistem pencernaan yang pendek yang bermaksud bahawa walaupun buluh tetap sedikit nutrisi, mereka tidak dapat memanfaatkan sebagian besar makanan mereka. Tidak seperti Panda Raksasa, Panda Merah juga akan makan pelbagai makanan lain untuk menambah dietnya seperti biji-bijian, buah beri dan rumput, bersama dengan belukar, tikus, kadal, anak ayam dan telur burung. Seiring dengan penglihatan, bau dan pendengarannya, Panda Merah juga mempunyai misai putih yang panjang di moncongnya yang membantunya menavigasi tumbuh-tumbuhan lebat di kegelapan malam, ketika mencari makanan secara aktif.

Pemangsa dan Ancaman Panda Merah

Kerana kenyataan bahawa Panda Merah mendiami hutan gunung dengan ketinggian tinggi, mereka sebenarnya memiliki lebih sedikit pemangsa semula jadi daripada mereka yang tinggal lebih jauh di lereng. Snow Leopards dan Martens adalah satu-satunya pemangsa sebenar Panda Merah bersama dengan Birds of Prey dan karnivor kecil yang menjadi mangsa anak kecil dan lebih rentan. Ancaman terbesar bagi Panda Merah adalah orang yang telah mempengaruhi spesies ini terutamanya melalui penebangan hutan terhadap habitatnya yang sangat unik. Oleh kerana pencerobohan Manusia, perburuan dan perburuan haram telah terjadi penurunan drastik dalam jumlah populasi Panda Merah dengan populasi ini juga didorong ke daerah yang lebih terpisah dan terpencil. Salah satu masalah utama adalah bahawa populasi ini akan terancam oleh pembiakan yang menyebabkan individu kurang berjaya di kawasan ini.



Fakta dan Ciri Menarik Panda Merah

Hidup tinggi di iklim gunung yang sejuk bererti bahawa Panda Merah disesuaikan dengan baik untuk tetap hangat dengan bulu lebat dan ekor seperti selimut. Namun, pada hari-hari yang sangat sejuk, Panda Merah telah diketahui berjemur tinggi di kanopi untuk memanaskan badan ketika tidur pada waktu siang. Kajian yang dilakukan pada tahun 2001 mendapati bahawa 79% dari Panda Merah melaporkan di mana terdapat dalam jarak 100 meter dari badan air terdekat, menunjukkan bahawa sumber air yang baik mungkin juga penting bagi keperluan habitat mereka yang sudah ketat. Bukti juga menunjukkan bahawa kadar pembiakan Panda Merah telah menurun yang diyakini berkaitan dengan penurunan makanan yang mereka makan agar dapat bertahan dan membiak dengan jayanya.

Hubungan Panda Merah dengan Manusia

Panda Merah telah dikagumi oleh orang-orang selama bertahun-tahun tetapi banyak pengalaman yang kita miliki dengan mereka berada di kebun binatang dan institusi haiwan kerana haiwan langka dan rahsia ini sangat sukar dilihat di alam liar. Walau bagaimanapun, ini adalah salah satu faktor kematian mereka kerana satu kampung India melaporkan bahawa 47 Panda Merah ditawan dan dijual ke kebun binatang di seluruh dunia hanya dalam satu tahun. Gangguan manusia terhadap habitatnya yang unik dan khusus walaupun dipercayai menjadi sebab terbesar penurunan bilangan Panda Merah di seluruh Himalaya dengan penebangan hutan terutamanya dalam bentuk pembalakan sebagai salah satu penyebab utama. Seperti Panda Raksasa, Panda Merah sangat bergantung pada tebal buluh ketinggian untuk bertahan dan tanpanya ia tidak mempunyai tempat lain untuk pergi.

Status Pemuliharaan Panda Merah dan Kehidupan Hari Ini

Hari ini, Panda Merah disenaraikan dalam Senarai Merah IUCN sebagai spesies haiwan yang Terancam dalam persekitaran semula jadi dan oleh itu sangat terancam kepupusan dalam masa terdekat. Dianggarkan kurang dari 3.000 Panda Merah yang masih tinggal di alam liar dengan sebahagian besar dari mereka tinggal di kawasan perlindungan kecil di taman negara. Sejumlah program pembiakan tawanan juga telah dibuat di Asia, Eropah dan Amerika Utara dan nampaknya cukup berjaya dalam pekerjaan mereka.

Lihat semua 21 haiwan yang bermula dengan R

Bagaimana untuk mengatakan Panda Merah di ...
Bahasa BulgariaPanda merah
Bahasa CatalanPanda merah
Bahasa CzechPanda merah
Bahasa DenmarkPanda merah
Bahasa JermanPanda kecil
Bahasa InggerisPanda Merah
Bahasa EsperantoPanda kecil
SepanyolAilurus emas
Bahasa FinlandKultapanda
Bahasa PerancisPanda kecil
Bahasa IbraniPanda merah
Bahasa CroatiaPanda merah
Bahasa HungaryBeruang kucing merah
Bahasa IndonesiaPanda Merah
Bahasa ItaliAilurus emas
Orang JepunPanda kurang
BelandaPanda Kleine
Bahasa InggerisPanda merah
Bahasa PolandPanda kecil
PortugisPanda merah
Bahasa InggerisPanda merah
Bahasa SloveniaPanda kucing
Bahasa SwedenBeruang kucing
Orang TurkiPanda kecil
Orang VietnamPanda merah
Orang CinaPanda merah
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Mengenai Panda Merah, Terdapat di sini: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Fakta Panda Merah, Terdapat di sini: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Diet Panda Merah, Terdapat di sini: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Maklumat Panda Merah, Terdapat di sini: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Pemuliharaan Panda Merah, Terdapat di sini: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Artikel Yang Menarik