Serigala Merah

Pengelasan saintifik Red Wolf

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Canidae
Genus
Canis
Nama saintifik
Canis Lupus Rufus

Status Pemuliharaan Serigala Merah:

Terancam Kritikal

Lokasi Serigala Merah:

Amerika Utara

Fakta Serigala Merah

Mangsa Utama
Rusa, Tikus, Rakun
Ciri khas
Bulu kemerahan dan kaki putih nipis
Habitat
Padang rumput dan rawa pantai
Pemangsa
Serigala, Coyotes, Manusia
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
5
Cara hidup
  • Pek
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Hanya 100 di alam liar!

Ciri-ciri Fizikal Serigala Merah

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Bersih
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
46 mph
Jangka hayat
10 - 12 tahun
Berat
18kg - 41kg (40lbs - 90lbs)
Panjang
95cm - 120cm (37in - 47in)

Serigala merah adalah spesies serigala bersaiz sederhana, yang terdapat di kawasan rawa pesisir di bahagian selatan Amerika Utara timur. Menjelang tahun 1970-an serigala merah tulen dianggap telah pupus di alam liar, tetapi populasi sejak itu diperkenalkan semula di North Carolina yang dikatakan kini berjumlah 100 orang serigala merah.



Serigala merah berkeliaran di seluruh tenggara Amerika Syarikat dari Texas ke Florida ke New York. Habitat bersejarah serigala merah merangkumi kawasan hutan, tanah rawa dan padang rumput pesisir di mana ia akan menjadi salah satu pemangsa teratas. Walau bagaimanapun, hari ini, populasi serigala merah dunia hanya terhad di kawasan terlindung di North Carolina.



Serigala merah umumnya lebih kecil dari pada serigala kelabu, yang terdapat di lebih banyak bahagian utara Amerika Utara. Serigala merah diberi nama untuk bulu berwarna kayu manis mereka, yang berwarna merah kecoklatan dengan tompok-tompok gelap di punggung mereka. Serigala merah juga mempunyai hidung lebar dan telinga yang besar untuk ukuran kepalanya.

Dengan cara yang serupa dengan taring lain, dan spesies serigala lain, serigala merah adalah haiwan yang sangat ramah, tinggal di sebungkus dengan sebilangan individu serigala merah yang lain. Bungkus serigala merah biasanya mengandungi lelaki dan wanita yang dominan dan keturunannya dan mengandungi antara 2 hingga 10 anggota. Serigala merah juga merupakan haiwan teritorial, dengan bungkus serigala merah menjaga jaraknya dari pencerobohan oleh bungkus serigala merah lain di kawasan itu.



Walaupun serigala merah diketahui berburu bersama sebagai satu kumpulan untuk menangkap haiwan yang lebih besar seperti rusa, serigala merah terutama memakan haiwan yang tinggal di darat lebih kecil seperti arnab dan tikus. Serigala merah juga memakan burung, rakun dan haiwan kecil lain. Semasa cuba memburu binatang yang lebih besar, bungkus serigala merah bekerjasama untuk mengelirukan dan membelai mangsa mereka.

Dalam jangkauan sejarah mereka, serigala merah dianggap sebagai salah satu pemangsa yang paling dominan di persekitaran mereka, hanya terancam oleh taring yang lebih besar seperti serigala kelabu atau koyote sekali-sekala. Pemburu manusia menghapuskan populasi serigala merah di sebilangan besar kawasan semula jadi mereka, dan populasi itu akhirnya dianggap pupus terutamanya kerana kehilangan habitat.

Serigala merah biasanya dapat membiak pada usia 2 tahun dan mula mengawan pada musim bunga yang lebih panas pada bulan Februari dan Mac. Serigala merah betina melahirkan sampah hingga 10 ekor selepas tempoh kehamilan yang berlangsung selama sekitar 60 hari. Kanak-kanak dilahirkan buta dan dijaga oleh bungkusan yang lain sehingga mereka dapat memburu diri mereka sendiri dan sama ada tinggal bersama ibu bapa mereka atau meninggalkan untuk memulakan paket mereka sendiri.



Hari ini, serigala merah tidak lagi pupus di alam liar sejak mereka diperkenalkan semula ke North Carolina pada tahun 1987, dan populasi di sana sekarang dianggap hanya lebih dari 100 individu serigala merah. Walaupun begitu, serigala merah masih dianggap sebagai haiwan yang terancam punah dan dianggap sebagai spesies haiwan terancam ke-10 di dunia.

Lihat semua 21 haiwan yang bermula dengan R

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik