Rusa

Pengelasan Ilmiah Rusa

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Cervidae
Genus
Rangifer
Nama saintifik
Rangifer Tarandus

Status Pemuliharaan Rusa:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Rusa:

Eurasia
Eropah
Amerika Utara
laut

Fakta Rusa

Mangsa Utama
Rumput, Herba, Beri
Habitat
Hutan berdekatan dengan tundra Artik
Pemangsa
Manusia, Beruang, Serigala
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Juga dikenali sebagai Caribou

Ciri Fizikal Rusa

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Putih
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
50 mph
Jangka hayat
12-15 tahun
Berat
60-320kg (132-705lbs)

'Mengembara lebih banyak ruang darat dengan berjalan kaki setiap tahun daripada makhluk lain yang berkeliaran di Bumi'

Rusa telah menjadi makhluk aneh. Kisah tentang kemampuan terbang untuk menarik kereta luncur Santa dan kisah-kisah seperti itu telah menjadikannya tumpuan yang menyeronokkan bagi orang muda dan tua. Namun, ada banyak yang perlu dipelajari mengenai haiwan besar ini yang terdapat di iklim yang lebih sejuk di seluruh dunia.

Rusa adalah salah satu spesies rusa terbesar kedua di belakang karibu. Haiwan-haiwan ini diketahui meliputi kawasan tanah seluas 3,100 batu persegi selama perjalanan sepanjang tahun. Mengembara dalam kawanan, rusa boleh melindungi anggota lain dalam kumpulan mereka. Sebahagian besarnya, rusa adalah makhluk yang lembut dan santai.



3x Fakta Rusa Menakjubkan

  • Rusa mempunyai kemampuan untuk menggunakan hidung mereka untuk memanaskan udara yang mereka hirup sebelum memasuki paru-paru mereka.
  • Burung helang emas adalah salah satu pemangsa betis rusa terbesar ketika dilahirkan.
  • Para saintis telah mempelajari rusa lebih dari dua abad.

Nama Ilmiah untuk Rusa

Rangifer Tarandus adalah nama saintifik untuk rusa. Rangifer pada mulanya dikenali sebagai buruj kecil yang terdapat di antara buruj Cassiopeia dan Camelopardalis. Dalam bahasa Latin, Rangifer dan Tarandus bermaksud rusa dengan Rangifer menjadi nama umum dan Tarandus menjadi nama khusus.



Ciri Fizikal Rusa

Walaupun terdapat berbagai jenis rusa yang dapat bervariasi dalam ukuran dari satu spesies ke spesies lain, rusa biasa berdiri rata-rata 4 kaki di bahu. Haiwan ini boleh tumbuh hingga enam kaki. Panjangnya sama dengan katil bersaiz kembar.

Berat rusa boleh berkisar dari satu jenis ke jenis yang lain. Rusa betina rata-rata beratnya sekitar 240 paun, yang dua kali lebih berat daripada gurita rata-rata. Seorang lelaki mempunyai berat purata 365 paun, sedikit kurang dari separuh berat a beruang grizzly . Namun, telah dicatat bahawa beberapa rusa dapat mencapai 700 pound. Ini adalah seperlima berat kenderaan purata.

Untuk melindungi mereka dalam keadaan Artik yang sejuk di mana mereka tinggal, rusa mempunyai bulu tebal yang menutupi seluruh tubuh mereka. Bulu ini terdiri dari rambut berongga yang memungkinkan udara terperangkap dan dipanaskan agar rusa tetap hangat. Rambut berongga terlindung ini juga memberi lebih daya apung di dalam air untuk mengapung bila perlu. Ciri ini menjadikan penyeberangan sungai menjadi lebih mudah semasa migrasi. Bulu rusa boleh menjadi salah satu dari banyak warna coklat dengan warna kuning muda. Tompok-tompok putih terdapat di bahagian dada, perut, leher dan bahagian atas kuku.

Kuku rusa adalah alat berguna yang penting untuk kelangsungan hidup mereka. Ukuran kuku lebar. Pada musim sejuk kuku keras, membiarkan rusa memotong salji dan ais untuk tarikan. Pada musim yang lebih panas, kuku rusa menjadi lebih lembut dan memungkinkan untuk berenang lebih mudah dan mencengkam lumpur. Terdapat bunyi yang dapat dibezakan ketika tendon menggosok tulang kuku.

Kedua-dua rusa jantan dan betina tumbuh tanduk. Namun, tanduk rusa jantan cenderung berukuran dua kali lebih besar. Beludru yang mengelilingi tanduk lelaki cenderung jatuh pada akhir bulan Ogos. Mereka menumpahkan tanduk mereka menyusuli jalan Fall yang berlaku pada akhir Oktober atau November. Perempuan tidak cenderung membuang tanduk mereka hingga musim bunga.

Rusa (Rangifer Tarandus)

Kelakuan Rusa

Rusa boleh berjalan hingga 50 batu sejam! Selain menjadi pelari laju, rusa juga juara penghijrahan. Haiwan tersebut diketahui menempuh perjalanan lebih dari 3,100 batu dalam satu tahun - panjangnya sama dengan perlumbaan transenden diri, lorong kaki terpanjang di dunia.

Rusa mengembara dalam bungkusan besar yang dapat memuat puluhan ribu haiwan pada waktu tertentu selama bulan-bulan musim panas. Kumpulan ini dikenali sebagai kawanan. Para saintis percaya bahawa ini memberikan kelegaan dari nyamuk, lalat warble, dan lalat bot hidung yang dapat mengganggu rusa. Apabila cuaca mulai sejuk, kawanan itu mulai menipis. Selama ini kawanan dapat berkurang hanya dengan hanya sepuluh anggota dalam satu masa. Ini sering berlaku pada musim rut yang berlaku pada musim gugur. Ini juga merupakan masa ketika pembiakan paling kerap berlaku di kawanan.



Habitat Rusa

Anda akan menemui rusa yang tinggal di iklim kutub dan Artik. Sebilangan besar rusa dijumpai di hemisfera utara. Kawanan ternak telah dijumpai di Eropah, Asia dan Amerika Utara. Haiwan itu lebih suka hutan kerana ruang ini dipenuhi dengan sumber makanan yang diperlukan haiwan itu untuk bertahan hidup. Penutup pokok yang tebal seperti pain, cemara dan pokok konifer yang lain memberi tempat rusa untuk tidur. Pokok-pokok ini memberikan perlindungan dari unsur cuaca dan mudah dilihat oleh pemangsa.

Lokasi Subspesies Rusa Di Seluruh Dunia

Terdapat enam subspesies utama rusa yang diketahui berkeliaran di Bumi hari ini. Ini termasuk yang berikut:

  • Rusa svalbard- Ditemui di kepulauan Svalbard, Norway, ini adalah subspesies terkecil dari rusa yang direkodkan.
  • Rusa hutan Finland- Subspesies rusa ini jarang dan diklasifikasikan sebagai baka terancam. Rusa hutan Selesai biasa di Karelia Rusia dan wilayah termasuk Karelia Utara, Kainuu, dan Savonia di tengah selatan Finland.
  • Boreal Woodland caribou- Lebih dikenali sebagai Woodland caribou, Boreal Woodland caribou tinggal di hutan Kanada dan Amerika Utara.
  • Caribou tanah tandus- Sub-spesies rusa ini termasuk Porcupine caribou juga. Haiwan ini dijumpai di seluruh wilayah Kanada termasuk Nanavut dan Wilayah Barat Laut. Terdapat juga rakaman perantauan caribou yang tandus di sekitar Kitaa, Greenland juga.
  • Rusa Tundra Eurasia- Juga dikenal sebagai rusa gunung, subspesies rusa ini dapat ditemukan menikmati suasana Semenanjung Skandinavia barat. Anda akan menemui sebahagian besar kawanan ini yang terletak di Norway.
  • Peary caribou- Terkecil dari Caribou Amerika Utara, saudara-saudara rusa ini tinggal di Pulau Artik Tinggi Nanavut dan juga Wilayah Barat Laut Kanada.

Diet Rusa

Dikelaskan sebagai herbivora, rusa hidup dalam diet tumbuhan dan tumbuh-tumbuhan. Beberapa makanan kegemaran rusa termasuk daun willow dan birch, cendawan, sedges, rumput kapas, dan tumbuh-tumbuhan tanah. Haiwan itu menikmati buah-buahan dan buah beri jika ada. Walau bagaimanapun, walaupun makanan ini baik-baik saja sebagai makanan ringan, memakannya dengan banyak tidak menyihatkan bagi rusa.

Semasa musim sejuk ketika tanaman dan tumbuh-tumbuhan terbatas, rusa menggunakan deria penciuman mereka yang kuat untuk mencari lichen di bawah salji. Dengan menggunakan kuku keras mereka untuk menerobos salji dan salji ais, haiwan dapat mengakses makanan ini. Lembu akan menggunakan tanduknya dalam situasi seperti ini untuk membantu mendapatkan akses ke lichen. Rata-rata, seekor rusa akan memakan antara 9-18 paun makanan setiap hari.

Walaupun bukan pilihan pertama mereka dalam makanan, rusa telah diketahui memakan tikus kecil di atas ocassion. Ini memberi mereka kemampuan untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka dan memenuhi kebutuhan akan protein dan zat besi dalam diet mereka.



Pemangsa dan Ancaman Rusa

Hidup di alam liar, rusa menghadapi ancaman pelbagai jenis pemangsa. Haiwan yang paling biasa mangsa rusa termasuk serigala, helang emas, dan beruang. Namun, apabila dibunuh, haiwan karnivor lain akan memakan daging rusa.

Manusia adalah antara pemangsa rusa terbesar. Mereka memburu binatang untuk mencari daging, kulit dan bulu. Bulu digunakan untuk membuat pakaian hangat untuk keadaan cuaca sejuk yang melampau. Kulitnya disamak. Ini menghasilkan bahan kulit kalis air yang sangat sesuai untuk membuat kasut, khemah dan pakaian.

Walaupun rusa yang dijinakkan tidak sering bimbang tentang pemangsa sebagai ancaman bagi kehidupan mereka, ada jenis ancaman lain yang mereka hadapi. Sebilangan besar rusa yang ditahan tidak dilengkapi dengan jenis lingkungan yang sesuai untuk mempertahankan gaya hidup mereka. Ini boleh menyebabkan haiwan mati akibat kemurungan, penyakit dan juga kelaparan apabila jenis makanan yang tepat tidak disediakan.

Pembiakan Rusa dan Kitaran Hidup

Musim pembiakan rusa berlangsung dari awal Oktober hingga akhir November. Ini dikenali sebagai jalan Fall. Jantan memilih 5-15 betina dari kawanan semasa musim pembiakan untuk membuat harem. Untuk mempersiapkan acara tahunan ini, lelaki akan menggosok baldu dari tanduk mereka. Tubuh mereka mulai bertambah besar dengan pembengkakan leher dan rambut yang terbentuk di bawah leher mereka.

Tempoh kehamilan untuk kehamilan rusa adalah 228-234 hari. Untuk mempersiapkan kelahiran bayi mereka, lembu-lembu itu meninggalkan kawanannya dan melakukan perjalanan ke tempat kelahiran anak lembu pada musim bunga. Adalah biasa bagi ibu-ibu untuk melahirkan satu anak lembu pada satu masa. Terdapat kejadian yang jarang berlaku di mana anak kembar dilahirkan oleh ibu. Ini adalah satu-satunya sampah yang terdapat pada rusa betina untuk tahun ini.

Anak lembu menyusu untuk minggu pertama kehidupan mereka. Makanan pejal ditambahkan ke dalam makanan mereka selepas tempoh ini. Menjelang usia dua minggu, bayi paling kerap menggandakan berat kelahiran mereka. Penyapuan bermula untuk bayi pada usia sekitar enam bulan. Walau bagaimanapun, bayi akan tinggal bersama ibu mereka untuk tahun pertama. Purata jangka hayat rusa yang tinggal di alam liar adalah 15 tahun. Jangka masa ini bahkan lebih sedikit untuk haiwan peliharaan kerana mereka tidak mempunyai rangsangan yang sama dengan apa yang terdapat di habitat semula jadi mereka.

Penduduk Rusa

Terdapat 2,1 juta kawanan rusa dan caribou yang tinggal di berbagai wilayah di seluruh dunia. Jumlah ini kurang daripada separuh populasi yang dilaporkan pada tahun 1996. Pada masa itu para penyelidik menganggarkan bahawa 4.7 juta kawanan berkeliaran di Bumi.

Penurunan populasi mempunyai banyak sebab. Pertama, persekitaran tempat rusa bergantung untuk tempat tinggal dan makanan semakin berkurang dengan perkembangan manusia yang berterusan. Peningkatan populasi serigala dan beruang juga menimbulkan ancaman kepada haiwan. Terakhir, manusia memburu bulu terus menjadi ancaman kepada haiwan ini.

Lihat semua 21 haiwan yang bermula dengan R

Artikel Yang Menarik