Penguin Diraja

Pengelasan Ilmiah Penguin Diraja

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Sphenisciformes
Keluarga
Spheniscidae
Genus
Eudyptes
Nama saintifik
Eudyptes Schlegeli

Status Pemuliharaan Penguin Diraja:

Rentan

Lokasi Penguin Diraja:

Antartika
laut

Fakta Penguin Diraja

Mangsa Utama
Krill, Ikan, Udang
Ciri khas
Paruh oren dengan bulu kuning di kepala
Habitat
Kepulauan Antartika berbatu
Pemangsa
Leopard Seal, Paus Pembunuh, Hiu
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Jajahan
Makanan kegemaran
Krill
Jenis
Burung
Slogan
Boleh mencapai kelajuan 20mph!

Ciri Fizikal Penguin Diraja

Warna
  • Kelabu
  • Kuning
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Jangka hayat
15 - 20 tahun
Berat
3kg - 6kg (6.6lbs - 13lbs)
Ketinggian
60cm - 68cm (24in - 27in)

'Satu Acara Bisa Menghapuskan Penguin Diraja'



Penduduk di Antartika dan perairan sub-Antartika, penguin kerajaan tetap 'teka-teki, terbungkus misteri, di dalam teka-teki.' Selepas beberapa dekad kajian, para penyelidik masih belum yakin 100 peratus ke mana spesies itu akan terbang sekitar enam bulan dalam setahun! Mereka mungkin berkeliaran Orang Australia , Tasmania , dan New Zealand perairan - dan sebilangan besar bukti menunjukkan demikian - tetapi kepastian mengenai perkara itu terus menjauhi ahli burung.



Kita tahu bahawa penguin ini hanya berkembang biak di sekitar Pulau Macquarie dan memakai mahkota bulu emas. Tetapi yang paling membimbangkan, satu peristiwa yang dahsyat - seperti badai ganas atau tumpahan minyak - dapat menghilangkan penguin kerajaan dalam sekejap.

5 Fakta Penguin Diraja yang Menarik

  • Para saintis masih tidak pasti di mana penguin kerajaan menghabiskan musim sejuk.
  • Penguin ini hanya berkembang biak di dalam dan sekitar Pulau Macquarie, sebidang tanah kecil di antara Australia dan Antartika. Habitat pembiakan haiwan yang dilarang adalah kerentanan yang membimbangkan.
  • Penguin ini melakukan penyelaman sepanjang 150 kaki.
  • Kedua-dua penguin lelaki dan wanita mempunyai tugas memelihara anak ayam.
  • Penguin ini dieksploitasi dengan kejam untuk minyak mereka pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20.

Nama Ilmiah Penguin Diraja

Eudyptes Schlegeliadakah nama saintifik penguin ini. Eudyptes berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud 'penyelam yang baik.' Schlegeli adalah ahli zoologi terhormat pseudo-Latin, Herman Schlegel, orang pertama yang menggambarkan penguin kerajaan.



Penampilan dan Kelakuan Penguin Diraja

Penguin ini kelihatan hampir sama dengan penguin makaroni . Satu-satunya perbezaan adalah dagu putih bekas berbanding yang hitam. Kerana persamaan yang mencolok, banyak saintis percaya penguin kerajaan adalah subspesies penguin makaroni. Tetapi taksonomi penguin diperdebatkan dengan hangat, dan penyelidik lain menegaskan ada cukup perbezaan genetik antara kedua-dua haiwan tersebut sehingga memerlukan klasifikasi yang berbeza.

Yang terbesar dari jambul penguin spesies, bangsawan berukuran sekitar 26 hingga 30 inci, menimbang skala antara 6,6 dan 17,6 paun, dan lelaki biasanya lebih besar daripada betina.

Bulu kepala kuning spesies, yang menyerupai mahkota kerajaan, adalah namanya. Walau bagaimanapun, individu muda hanya memakai sebaris bulu emas di setiap mata. Mereka juga mempunyai bil oren terang, panjang, cerah.



Penyelam yang kuat, penguin ini secara teratur membuat terjun 50 hingga 150 kaki yang berlangsung sekitar dua minit.

Dua Penguin Diraja di perairan, Kepulauan Macquarie, Australia
Dua Penguin Diraja di perairan, Kepulauan Macquarie, Australia

Habitat Penguin Diraja

Penguin ini tidak melakukan perjalanan jauh dan jauh untuk membiak. Sebaliknya, tahun demi tahun, mereka kembali ke tiga pulau antara Antipod dan Antartika: Macquarie, Bishop, dan Clerk. Di pantai kerikil mereka, penguin ini membangun rumah untuk musim pembiakan dan menjadikannya pangkalan dari September hingga Februari.

Diet Penguin Diraja

Penguin diraja bertahan dengan diet pescetarian yang kecil ikan , krill, krustasea, dan kadang-kadang sotong .

Pemangsa dan Ancaman Penguin Diraja

The Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam menyenaraikan penguin diraja sebagai Berhampiran Diancam.

Pemangsa Semula jadi

Pelekap bulu adalah pemangsa semula jadi utama penguin diraja. Anjing laut gajah kadang-kadang menghancurkan penguin, dan skua burung kadang-kadang sapu anak ayam dan telur.

Antara tahun 1870 dan 1919, pemburuan penguin diraja adalah perniagaan besar Down Under. Kaya dengan lemak minyak, penguin ini disembelih dan ditekan untuk sumber daya mereka yang berharga. Tasmania mengeluarkan lesen memburu penguin, dan dianggarkan 150.000 diambil setiap tahun.

Syukurlah, para pegawai memenuhi industri mengerikan dengan berbagai undang-undang perlindungan alam sekitar, dan populasi penguin ini sejak berkembang.

Tetapi mereka tidak keluar dari hutan pepatah.

Oleh kerana penguin ini hanya berkembang biak di satu daerah, spesies ini sangat rentan terhadap cuaca yang merosakkan dan kesalahan maritim komersial tanpa paksa, seperti tumpahan minyak. Oleh kerana mereka penuh sesak, secara teorinya, satu peristiwa bencana dapat menghilangkan seluruh penduduk dalam satu serangan.

Dengan demikian, ancaman pemanasan global menimbulkan bayangan besar terhadap penguin kerajaan. Secara khusus, fluktuasi suhu air secara drastis dapat meningkatkan ekosistem laut dan mengurangi persediaan makanan, menyebabkan kelaparan dan kematian massal.

Pencemaran plastik, pemusnahan habitat, dan tempat penangkapan ikan komersial yang berdekatan - yang lebih dekat dengan perairan penguin ini setiap tahun - juga menimbulkan ancaman serius.

Pembiakan Penguin Diraja, Bayi, dan Jangka Hayat

Pembiakan

Penguin ini hanya berkembang biak di satu wilayah: gugusan Pulau Macquarie, yang berkarpet di pantai dan lereng berbatu vegetatif.

Setiap tahun, raja lelaki datang ke darat pada bulan September - mendahului wanita - untuk mengubahsuai dan membina sarang pembiakan. Ada yang memilih untuk menggali di lereng dan pasir; yang lain membina sarang batu dan rumput dari bawah ke atas.

Peletakan telur bermula pada bulan Oktober apabila betina kembali dan memilih pasangan bermusim mereka yang monogami. Tidak seperti beberapa spesies penguin lain yang mengasingkan diri untuk kawin, bangsawan berkembang biak di jajahan besar.

Penguin ini biasanya bertelur dua telur dalam jarak beberapa hari. Tetapi untuk alasan yang tidak diketahui, ibu bapa hampir selalu mendorong yang pertama, yang biasanya lebih kecil, dari sarang sebelum menetas.

Kedua ibu bapa mengeram telur yang lebih besar selama sekitar 35 hingga 40 hari sehingga menetas.

Bayi

Setelah anak itik tiba, penguin ibu segera pergi mencari makan di laut selama kira-kira dua minggu sementara jantan tinggal bersama bayi, menjaga mereka tetap hangat dan selamat. Ketika para wanita kembali dan mengambil alih tugas memelihara anak ayam, lelaki itu keluar.

Semasa dilahirkan, anak-anak kecil berwarna kelabu kecoklatan dan putih ke bawah.

Pada usia sebulan, anak-anak musim ini membentuk sekolah asuhan kanak-kanak yang dipanggil crèches. Pengelompokan ini mempunyai tiga tujuan: perlindungan, kehangatan, dan sosialisasi. Ia juga memberi ibu bapa penguin lebih banyak masa untuk mencari makan.

Selepas kira-kira dua bulan, anak ayam mencair, tumbuh bulu kalis air, dan keluar dari sarang. Antara tujuh hingga sembilan tahun, penguin mencapai kematangan seksual.

Jangka hayat

Penguin ini di alam liar biasanya hidup antara 15 dan 20 tahun.

Penduduk Penguin Diraja

Pada masa ini, jumlah populasi penguin kerajaan liar berjumlah 850,000 pasang - sekitar 1,700,000 individu. Koloni terbesar, kira-kira 500,000 pasang, berkembang biak di sekitar Hurd Point di Pulau Macquarie.

The IUCN mengkategorikan penguin ini sebagai Hampir Terancam, yang bermaksud spesies tersebut menghadapi kemungkinan kepupusan pada masa akan datang tetapi belum ada di rumpai. Namun, semua penguin menjadi spesies yang dilindungi pada tahun 1961 ketika Perjanjian Antartika 1959 berkuatkuasa.

Penguin Diraja di Zoo

Oleh kerana sekatan pembiakan wilayah spesies ini, tidak ada satupun zoo A.S. yang mempunyai penguin ini! Malah kebun binatang dan akuarium di Australia dan New Zealand tetap berpegang teguh penguin kecil , gentoos , dan raja-raja .

Lihat semua 21 haiwan yang bermula dengan R

Artikel Yang Menarik