Harimau China Selatan

Pengelasan Ilmiah Harimau China Selatan

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Panthera
Nama saintifik
Panthera Tigris Amoyensis

Status Pemuliharaan Harimau China Selatan:

Terancam

Lokasi Harimau China Selatan:

Asia

Fakta Harimau China Selatan

Mangsa Utama
Rusa, Lembu, Babi hutan
Habitat
Hutan tropika yang lebat
Pemangsa
Manusia
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Terdapat kurang dari 20 di alam liar!

Ciri Fizikal Harimau China Selatan

Warna
  • Hitam
  • Putih
  • Jingga
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
60 mph
Jangka hayat
18 - 25 tahun
Berat
100kg - 195kg (221lbs - 430lbs)

'Harimau China Selatan adalah pemangsa yang kuat, pemburu ahli, dan simbol budaya lama kekuatan agung.'



Sub-spesies ini juga mungkin yang paling berbahaya harimau di dunia. Dalam penurunan mendadak sejak abad ke-20, sekarang terbatas pada jarak yang sangat kecil di China , dan satu-satunya spesimen hidup yang diketahui berada dalam kurungan. Ahli konservasi berlumba-lumba untuk menyelamatkan haiwan ini dari kehebatan kepupusan .



4 Fakta Harimau China Selatan yang luar biasa

  • Harimau China Selatan mungkin telah berpisah danberkembang dari keturunan harimau yang lebih tua, yang bermaksud ia lebih mirip dengan jenis harimau kuno daripada jenis baru. Ini disimpulkan dari analisis genetik dan pemerhatian fisiologi mereka.
  • Jalur pada harimau agak setanding dengan cap jari manusia. Oleh kerana sifatnya yang unik (tidak ada dua harimau yang mempunyai corak yang sama), makajalur boleh digunakan untuk membantu mengenal pasti individu.
  • Harimau mempunyai sangat banyakgigitan kuat. Mereka dapat membuka tengkorak binatang dengan rahang mereka.
  • Harimau Selatan Guangdongpasukan bola keranjang dinamakan sempena haiwan ini.

Nama Saintifik Harimau China Selatan

Harimau China Selatan adalah subspesies dari harimau biasa. Ia mengikut nama saintifikPanthera tigris amoyensis. Nama ini mungkin berasal dari dialek Amoy tempatan, yang dituturkan di bandar selatan Xiamen (yang secara historis dikenali sebagai Amoy) dan kawasan sekitarnya.

Walaupun dipisahkan oleh geografi, ia sangat berkaitan dengan Harimau Bengal , Harimau Siberia , Harimau Tanah Melayu , Harimau Caspian, dan Harimau Indochina . Dipercayai bahawa semua jenis ini mampu menghasilkan keturunan yang baik antara satu sama lain, kerana semuanya merupakan bahagian dari spesies yang sama.



Agak jauh, harimau China Selatan tergolong sama genus ,Panthera, sebagai macan tutul , singa , dan jaguar . Walaupun dipisahkan oleh evolusi berjuta-juta tahun, harimau telah diketahui menghasilkan kacukan dengan singa dalam kurungan. Keluarga harimau,Felidae, merangkumi semua kucing yang dikenali di dunia.

Penampilan Harimau China Selatan

Harimau adalah gambaran kekuatan, berkat bahu yang lebar, anggota badan yang besar, kekuatan rahang dan gigitan yang besar, dan cakar yang tajam. Ia memiliki kemampuan untuk menyeret bangkai binatang sama besarnya, jika tidak lebih besar, daripada dirinya sendiri. Walaupun ukurannya sangat besar, harimau China Selatan mungkin merupakan subspesies harimau terkecil di dunia. Harimau jantan berukuran panjang 6 hingga 6.5 kaki dan berat 330 paun. Betina sepanjang 5 kaki dan berat 240 paun. Kita juga dapat membezakan subspesies ini dari sedikit perbezaan bentuk dan gigi tengkorak.

Jalur Harimau China Selatan

Aspek yang paling mencolok dari harimau adalah saiznya yang besar dan warnanya yang tidak dapat dilupakan. Warna ini adalah campuran oren kemerahan, hampir kuning, di sekitar sebahagian besar badan (umumnya berwarna lebih terang daripada subspesies harimau lain) dan putih di sekitar kaki, dada, dan bahagian muka. Jalur hitam khas, yang panjang dan sempit di sepanjang badan, membolehkan harimau mengekalkan penyamaran sambil bergerak di dedaunan lebat. Semua ini digabungkan dengan mata kuning dan moncong merah jambu.



Tembakan sederhana harimau China Selatan melihat kamera

Kelakuan Harimau China Selatan

Lebih suka mengelakkan perjumpaan sosial yang gemar, harimau melakukan hampir semuanya sendiri dan hanya berkumpul untuk membiak dan membesarkan anak. Ketika bertemu dengan harimau lain, ia memiliki serangkaian vokalisasi untuk menandakan keadaan emosinya, termasuk ketakutan, kegelisahan, dominasi, dan ketundukan. Harimau juga meninggalkan tanda aroma melalui air kencingnya untuk mencari pasangan atau menandakan wilayah. Kadang-kadang ia akan mengawal wilayah secara agresif terhadap penceroboh luar.

Harimau lebih suka memburu hampir secara eksklusif dari tanah, tetapi ia mempunyai kemampuan yang luar biasa untuk memanjat pokok dan berenang di perairan yang besar. Keupayaan berenang ini sangat produktif sehingga dapat mengejar mangsa untuk batu menyusuri sungai dan tasik. Ia juga mandi di dalam air untuk tetap sejuk dari sinar matahari musim panas yang memalu.

Salah satu ciri harimau yang tidak biasa adalah kehadiran mata palsu di bahagian belakang kepalanya. Tujuan mereka tidak sepenuhnya jelas, tetapi mata palsu dapat menghalang pemangsa yang berpotensi dari belakang atau membantu anak-anak mengikuti ibu mereka.

Kerana jarang, hampir semua yang kita ketahui mengenai subspesies harimau China Selatan ini berasal dari kajian dan pemerhatian dalam kurungan atau dokumen dari masa lalu. Sangat sedikit anggota subspesies yang disebut-sebut di alam liar sejak tahun 1960-an dan 1970-an.

Habitat Harimau China Selatan

Baru-baru ini pada abad ke-19, harimau China Selatan mendiami sejumlah besar wilayah di sebahagian besar China tengah, termasuk sejauh selatan Hong Kong, tetapi memburu dan habitat kerugian telah mengurangkannya menjadi sebahagian kecil dari ukuran sebelumnya. Kumpulan harimau yang terakhir diketahui sering mengunjungi wilayah yang sangat sempit di selatan China selatan. Taburan ini sangat terpencil dari subspesies harimau lain, jadi tidak ada kemungkinan mereka berkahwin.

Harimau China Selatan dapat berkembang di beberapa habitat yang berbeza, walaupun ia lebih suka hutan dan hutan. Seorang individu dapat mengekalkan banyak sarang di gua, pokok berongga, atau tumbuh-tumbuhan lebat tetapi sebilangan harimau menghabiskan sebahagian besar hidup mereka dengan gerakan tetap tanpa rumah kekal. Wilayah harimau, dan jarak perjalanannya untuk mencari makanan, sangat bergantung pada jumlah mangsa di kawasan itu.

Penduduk Harimau China Selatan

Menurut Senarai Merah IUCN, harimau China Selatan telah terancam kritikal sejak tahun 1996. Sekarang mungkin pupus di alam liar , sejak penampakan harimau yang terakhir disahkan adalah pada tahun 1990-an. Beberapa laporan mengenai harimau liar yang masih ada diketahui palsu atau tidak disahkan. Walau bagaimanapun, walaupun ada beberapa individu yang ada di alam liar, mereka tidak mungkin melakukan comeback sendiri, kerana jumlahnya terlalu rendah.

Ini tidak bermakna subspesies benar-benar pupus. Sehingga tahun 2007, masih terdapat kira-kira 70 individu yang ditawan di kebun binatang atau tempat pembiakan, yang kebanyakannya tinggal di China. Semua spesimen ini berasal dari tawanan daripada populasi liar. Harimau China Selatan hanya mewakili sebahagian kecil dari 3.500 ekor harimau yang tersisa di dunia.

Diet Harimau China Selatan

Makanan pilihan harimau China Selatan terdiri daripada haiwan berkuku besar, termasuk antelope , kancil , dan babi hutan . Hanya jika mangsa yang lebih besar habis atau sukar dicari, harimau akan mula mengejar mangsa yang lebih kecil seperti burung , ikan , katak , dan tikus. Sangat jarang seekor harimau memburu dan membunuh manusia, tetapi setelah memperoleh rasa, ia dapat terus memburu manusia seumur hidupnya. Manusia boleh membuat makanan menggoda bagi harimau yang terlalu cedera atau tua untuk menangkap mangsa normal mereka.

Semasa berkeliaran, harimau menyelinap melalui dedaunan dengan hati-hati dan memukul mangsanya dengan satu gerakan pantas, menenggelamkan gigi dan cakar ke bahagian belakang leher atau tengkorak. Sekiranya ini dilakukan dengan berkesan, maka ia akan membunuh haiwan itu dengan serta-merta. Bangkai yang mati kemudian diseret ke dalam penutup dan diberi makan selama beberapa hari. Harimau memakan sebahagian besar tetapi tidak keseluruhan bangkai. Ini mempunyai unjuran besar di lidahnya, yang dikenal sebagai papillae, untuk mengeluarkan daging dari tulang.

Walaupun harganya sangat besar dan kuat, harimau juga memerlukan jumlah makanan dan wilayah yang sama untuk mempertahankannya. Seekor harimau memerlukan sekitar 20 hingga 25 batu persegi wilayah perburuan, dan secara keseluruhan, ia boleh memakan hingga 90 paun makanan dalam satu makanan. Harimau menikmati makanan sebanyak mungkin, kerana harganya dapat dilakukan beberapa hari atau minggu sebelum menjumpai makanan berikutnya.

Pemangsa dan Ancaman Harimau China Selatan

Harimau China Selatan adalah pemangsa puncak. Ia tidak memiliki pemangsa semula jadi lain di alam liar, tetapi ada beberapa ancaman terhadap kelangsungan hidupnya. Harimau boleh cedera dan dibunuh oleh mangsa yang lebih besar, dan orang dewasa juga diketahui kadang-kadang membunuh anak kecil. Oleh kerana tindakan manusia yang cuai atau bermusuhan, jumlah harimau China Selatan berkurang secara mendadak sepanjang abad ke-20. Perubahan iklim dapat menyukarkan peningkatan bilangan di masa depan dengan mengubah habitat semula jadi.

Pembiakan dan Kitaran Hidup Harimau China Selatan

Harimau China Selatan tidak mempunyai musim pembiakan tertentu. Ini membiarkannya bebas berkembang biak sepanjang tahun, tetapi cenderung lebih suka musim sejuk dan musim bunga. Wanita biasanya akan memberi isyarat kepada lelaki melalui tanda aroma atau suara ketika dia sedang panas. Ini kadang-kadang mendorong lelaki untuk bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan akses kepada wanita yang boleh dihasilkan secara reproduktif.

Setelah sepasang suami isteri berpasangan, lelaki sekali lagi meneruskan aktiviti normalnya, sementara wanita dibiarkan bersendirian untuk membawa anak muda sekitar 100 hari sebelum melahirkan. Sampah biasa terdiri daripada satu hingga empat anak pada satu masa, jarang sekali. Tugas utama ibu adalah melindungi anak-anak, memberi makan, dan mengajar mereka untuk memburu dan bertahan hidup sehingga mereka berusia sekitar 18 bulan, setelah itu mereka bebas berkeliaran sendiri dan menjalani kehidupan bebas yang baru. Beberapa anak mungkin tinggal bersama ibu mereka lebih lama.

Memerlukan masa tiga atau empat tahun bagi wanita untuk mencapai kematangan seksual sepenuhnya; sedikit lebih lama untuk lelaki. Kerana masa pematangan yang panjang ini, betina hanya melahirkan setiap tiga hingga empat tahun, yang sangat memperlambat pertumbuhan penduduk. Harimau biasa hidup kira-kira 10 tahun di alam liar. Walau bagaimanapun, beberapa anggota spesies telah diketahui hidup lebih dari 20 tahun, terutama dalam kurungan.

Lihat semua 71 haiwan yang bermula dengan S

Artikel Yang Menarik