Beruang Berkacamata

Pengelasan Ilmiah Beruang Berkacamata

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Ursidae
Genus
Tremarctos
Nama saintifik
Mempunyai Tremarctos

Status Pemuliharaan Beruang Berkacamata:

Terancam

Lokasi Beruang Berkacamata:

Amerika Selatan

Fakta Beruang Berkacamata

Mangsa Utama
Beri, Tikus, Burung
Ciri khas
Cermin mata ringan di cakar muka dan panjang
Habitat
Hutan pantai dan padang pasir
Pemangsa
Manusia, Jaguar, Singa gunung
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
2
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Beri
Jenis
Mamalia
Slogan
Berasal dari pergunungan Andes di Amerika Selatan!

Ciri Fizikal Beruang Berkacamata

Warna
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
20 - 30 tahun
Berat
130kg - 200kg (286lbs - 440lbs)
Ketinggian
1.5m - 2m (4.9ft - 6.6ft)

'Beruang berkacamata berkomunikasi dengan beruang lain dengan suara menjerit, memekik dan menggeram'



Nama beruang ini berkaitan dengan rambut berwarna cokelat atau terang di dekat kedua matanya sehingga kelihatan seperti memakai cermin mata atau cermin mata. Beruang berkacamata jantan boleh tumbuh sepanjang 6 setengah kaki. Beruang ini tinggal di Amerika Selatan. Mereka adalah omnivora yang menjadikan kediaman mereka di pokok.



5 Fakta Beruang Berkacamata

• Beruang ini juga disebut beruang Andean kerana tinggal berhampiran pergunungan Andes di Amerika Selatan

• Beruang berkacamata membuat pelantar atau sarang dahan yang kukuh di pohon di mana mereka boleh makan dan tidur

• Beruang ini aktif sepanjang tahun kerana makanan tersedia untuk mereka sepanjang tahun

• Beruang berkaca mata suka hidup bersendirian

• Beruang ini memakan buah dan tanaman dengan daun berduri serta serangga dan tikus

Nama Ilmiah Beruang Berkacamata

Beruang spektakuler adalah nama umum haiwan ini dan Tremarctos ornatus adalah nama saintifiknya. Kadang-kadang disebut beruang Andean. Ia tergolong dalam keluarga Ursidae dan berada di kelas Mammalia.

Tremarctos ornatus adalah perkataan Yunani. Trem bermaksud lubang sementara arctos bermaksud beruang. Kata lubang adalah rujukan pada lubang di tulang humerus beruang ini. Perkataan ornatus bermaksud dihiasi. Berhias merujuk kepada pewarnaan bulu beruang ini yang tidak biasa.

Beruang ini adalah satu-satunya spesies beruang yang tinggal di Amerika Selatan. Kerabat terdekatnya dikenali sebagai beruang spektakuler Florida atau tremarctos floridanus. Tetapi, beruang Florida sekarang pupus .



Penampilan dan Tingkah Laku Beruang Berkacamata

Bulu di badan beruang berkaca mata berwarna hitam dan coklat. Beruang ini mempunyai bulu berwarna putih atau terang yang membuat corak separuh bulatan di sekitar kedua mata mereka.

Setiap beruang spektakuler mempunyai corak tanda putih yang unik pada bulu yang menutupi kepala, leher, dan dadanya. Tidak ada dua beruang berkaca mata yang sama! Para saintis menganggap tanda ini sebagai 'cap jari' beruang.

Beruang lelaki berukuran dua kali lebih besar daripada betina. Jantan boleh tumbuh hingga 6 setengah kaki dengan berat 220 hingga 380 paun. Untuk meletakkannya dalam perspektif, beruang setinggi 6 kaki sama panjang dengan rata-rata lelaki dewasa yang dewasa. Beruang seberat 380 paun sama dengan dua kanggaru dewasa!

Beruang betina mempunyai berat antara 130 hingga 170 paun dan panjangnya sekitar 3 setengah hingga 4 kaki. Fikirkan beruang berkaki empat kaki yang sama panjangnya dengan barisan 8 pensil. Beruang betina seberat 170 paun sama beratnya dengan seekor kanggaru dewasa.

Beruang ini adalah salah satu spesies beruang terkecil di dunia. Beruang kutub adalah beruang terbesar di dunia. Sebagai perbandingan, beruang kutub jantan panjangnya antara 8 hingga 9 kaki sementara beruang berkacamata jantan boleh sepanjang 6 setengah kaki.

Beruang ini adalah haiwan yang bersendirian dan pemalu. Mereka sering tersembunyi dari pandangan sepanjang masa. Sudah tentu, mereka dilihat bersama semasa musim pembiakan. Tidak seperti jenis beruang lain, beruang berkaca mata tetap aktif sepanjang tahun. Mereka tidak berhibernasi kerana mereka mempunyai sumber makanan sepanjang musim.

Beruang berkacamata berjalan di atas batu
Beruang berkacamata berjalan di atas batu

Habitat Beruang Berkacamata

Beruang ini tinggal di Amerika Selatan di pergunungan Andes tropika. Wilayah mereka meliputi Peru, Bolivia, Columbia, Ekuador, dan Venezuela.

Beruang ini hidup di hutan awan yang terletak 14,000 kaki di pergunungan Andes. Mereka disebut hutan awan kerana iklim tropika dan awan atau kabut tingkat rendah yang sentiasa meliputi puncak pohon. Beruang berkacamata menghabiskan banyak masa untuk bersantai di dahan pokok dan turun ketika mereka ingin mencari makanan. Mereka mempunyai cakar yang tajam dan panjang dan kaki depannya lebih panjang daripada yang belakang. Kedua ciri ini membantu beruang ini memanjat tinggi ke pohon. Di samping itu, mereka menggunakan cakar dan kekuatan mereka untuk membengkokkan dan mematahkan dahan untuk membuat sarang platform di sebatang pokok.

Sebilangan besar beruang ini tinggal di kawasan yang sama sepanjang tahun. Mereka hanya akan bermigrasi dalam jarak dekat jika perlu melakukannya untuk mencari makanan.

Diet Beruang Berkacamata

Apa yang dimakan oleh beruang berkacamata? Beruang ini adalah omnivor. Mereka banyak memakan tanaman termasuk pelepah sawit, buah, umbi anggrek, kacang, dan buah beri. Beruang ini juga memakan serangga dan binatang kecil seperti burung dan viscachas (sejenis tikus). Kadang-kadang mereka akan memakan haiwan mati atau bangkai, mereka dapati di hutan.

Beruang ini adalah omnivora kerana mereka mempunyai akses ke tumbuh-tumbuhan dan haiwan sebagai sumber makanan di hutan Pergunungan Andes. Bandingkan ini dengan beruang kutub yang hidup di persekitaran arktik yang beku. Beruang kutub adalah karnivor kerana mereka mempunyai akses mudah ke walrus, anjing laut, dan haiwan lain yang dapat mereka tangkap dan makan.

Terdapat beberapa katak beracun yang tinggal di pergunungan Andes. Ini akan memudaratkan makan beruang berkacamata.



Pemangsa dan Ancaman Beruang Berkacamata

Beruang spektakuler dewasa tidak mempunyai pemangsa kecuali manusia . Sebilangan orang memburu beruang ini untuk cakar, kulit, atau bulunya. Yang lain memburu mereka untuk mendapatkan daging beruang. Di samping itu, beberapa beruang berkaca mata menuju ke ladang. Mereka mungkin dilihat sebagai ancaman oleh petani dan dibunuh.

Anak beruang memang mempunyai pemangsa kerana ukurannya yang kecil. Di samping itu, mereka buta dan tidak berdaya ketika dilahirkan. Malangnya, ini menjadikan mereka menarik bagi pemangsa yang mungkin berada di kawasan itu. Pemangsa mereka termasuk kopar , jaguar , beruang dan orang berkacamata dewasa. Seekor anak lembu mungkin diserang jika mengembara jauh dari ibunya.

Beruang ini kehilangan habitat mereka kerana hutan ditebang dan tanah dibersihkan. Hutan boleh ditebang untuk memberi laluan kepada jalan raya, lebuh raya atau saluran gas. Atau, tanah itu dapat diubah menjadi lahan pertanian.

Status pemeliharaan rasmi beruang berkacamata adalah Terancam . Untuk membantu meningkatkan populasi beruang ini, undang-undang telah diberlakukan untuk memburu mereka. Juga, kebun binatang termasuk Rosamond Gifford Zoo mempunyai program pemuliharaan yang disediakan untuk melindungi beruang ini dan meningkatkan populasi.

Pembiakan Beruang Berkacamata, Bayi dan Jangka Hayat

Musim kawin untuk beruang berkacamata jatuh antara April dan Jun. Betina mengeluarkan aroma tertentu yang menarik perhatian lelaki semasa musim kawin. Dua beruang lelaki mungkin memperjuangkan perhatian seorang wanita. Seekor beruang betina hamil selama 6 hingga 7 bulan dan melahirkan 1 hingga 2 bayi secara langsung. Kadang kala seekor beruang betina akan melahirkan 3 ekor anak, tetapi itu tidak biasa. Sebagai catatan, seorang wanita hanya melahirkan setiap 2 hingga 3 tahun.

Bayi yang baru lahir beratnya hanya 11 auns! Bayangkan satu tin sup dari kabinet dapur anda. Seekor beruang seberat 11 ons beratnya hampir sama dengan sup itu. Mata beruang bayi ditutup semasa lahir dan tidak boleh dibuka sehingga beruang itu berusia sekitar satu bulan. Ia boleh bergerak, tetapi bergantung pada ibunya untuk segalanya. Bulu bayi yang baru lahir berwarna hitam dengan beberapa tanda putih di atasnya. Tanda menjadi lebih jelas apabila beruang muda tumbuh.

Anak-anak itu tinggal bersama ibu mereka selama 2 tahun berkeliaran di punggungnya ketika dia mengajar mereka untuk mencari makanan dan berteduh. Mereka tumbuh dengan cepat sehingga berat badan 22 paun pada usia 6 bulan. Setelah mencapai usia 2 tahun, the beruang muda membuat jalan keluar ke dunia sendiri.

Jangka hayat beruang spektakuler di alam liar antara 20 hingga 25 tahun. Beruang yang dipelihara di kebun binatang boleh hidup berusia 30-an. Adalah beralasan bahawa seekor beruang yang hidup di persekitaran yang dilindungi kemungkinan besar hidup lebih lama daripada seekor di alam liar. Rekod untuk beruang berkaca mata tertua adalah yang hidup selama 36 tahun dan 8 bulan di Zoo Nasional di Washington DC.

Beruang berkacamata yang hidup di kebun binatang terdedah kepada keadaan yang disebut sindrom alopecia. Keadaan ini menyebabkan rambut gugur di bahagian sisi dan di tempat lain di badan beruang.

Penduduk Beruang Berkacamata

Status pemeliharaan beruang berkaca mata adalah Terancam . Adalah sukar untuk mendapatkan nombor yang tepat mengenai jumlah populasi beruang ini kerana ia sering menyembunyikan. Tetapi, para saintis menganggarkan populasi antara 6,000 hingga 10,000 beruang di bahagian utara pergunungan Andes.

Dengan masalah kehilangan habitat dan perburuan, populasi beruang ini nampaknya semakin berkurang.

Lihat semua 71 haiwan yang bermula dengan S

Artikel Yang Menarik