Harimau Sumatera

Pengelasan Ilmiah Harimau Sumatera

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Panthera
Nama saintifik
Panthera Tigris Sumatera

Status Pemuliharaan Harimau Sumatera:

Terancam

Lokasi Harimau Sumatera:

Asia

Fakta Harimau Sumatera

Mangsa Utama
Rusa, Lembu, Babi hutan
Habitat
Hutan tropika yang lebat
Pemangsa
Manusia
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Spesies harimau terkecil!

Ciri Fizikal Harimau Sumatera

Warna
  • Hitam
  • Putih
  • Jingga
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
60 mph
Jangka hayat
18 - 25 tahun
Berat
80kg - 150kg (176lbs - 330lbs)

Terakhir dari Harimau Pulau Sunda


Hebat tetapi semakin rentan, harimau Sumatera berada di ambang kepupusan . Satu abad yang lalu, mereka berkeliaran di seluruh pulau Sunda di Indonesia barat. Hari ini, hanya sebilangan kecil di Pulau Sumatera yang tinggal. Ahli konservasi rajin berusaha untuk memelihara spesies tersebut, tetapi usaha mereka tidak mengatasi pemusnahan dan pemburuan tempat tinggal yang mematikan. Para penyelidik meramalkan bahawa jika keadaan tidak cepat berubah menjadi lebih baik, harimau Sumatera akan menjadi kucing besar pertama yang pupus pada abad ke-21.



Tujuh Fakta Menarik Tentang Harimau Sumatera

  • Antara 12,000 hingga 6,000 tahun yang lalu, setelah permukaan laut meningkat dengan ketara, harimau Sumatera menjadi terpencil dari harimau daratan.
  • Harimau Sumatera mempunyai bulu jeruk-tan yang lebih dalam dan jalur yang lebih luas daripada spesies harimau yang lain.
  • Hampir 50 peratus anak harimau tidak hidup selama dua tahun.
  • Kira-kira 250 harimau Sumatera hidup dalam kurungan di kebun binatang yang berfokus pada pemuliharaan di seluruh dunia.
  • Bangsawan abad ketujuh belas menjadikan harimau di istana mereka sebagai simbol status dan kekuasaan mereka.
  • Dalam tinjauan Global Planet Haiwan 2004, orang di seluruh dunia memilih harimau sebagai haiwan kegemaran mereka, dengan mengalahkan anjing itu.
  • Pulau Sumatera adalah Buku Rimba kehidupan sebenar planet ini; ia adalah satu-satunya tempat di mana harimau, badak, orangutan, dan gajah tinggal bersama di alam liar.

Nama Saintifik Harimau Sumatera

Nama saintifik untuk harimau Sumatera adalahPanthera tigris sondaica. Panthera berasal dari perkataan Latin klasik 'panthēra' dan Yunani Kuno 'pánthēr.' Ahli bahasa menduga kata itu adalah portmanteau dari “pâs,” yang bermaksud “semua” dalam bahasa Yunani Kuno, dan “thḗra,” yang bermaksud “apa yang diburu.”

Kadang kala, anda mungkin melihat nama saintifik disenaraikan sebagaiPanthera tigris sumatrae, tetapi penyelidikan genetik baru-baru ini mencetuskan perubahan taksonomi menjadiPanthera tigris sondaica.



Penampilan dan Kelakuan Harimau Sumatera

Penampilan

Harimau Sumatera memakai bulu jingga-jingga yang cantik dengan jalur hitam tebal. Sekiranya anda menghampiri - yang sama sekali tidak disarankan - anda akan melihat garis-garis mereka meruncing menjadi bintik-bintik, dan kaki belakang juga mempunyai garis putus-putus kecil di antara yang padat. Sama seperti corak setiap jalur zebra yang unik, begitu juga dengan setiap corak harimau. Lebih-lebih lagi, corak mantel mereka berwarna dalam dan kelihatan ketika dicukur sepenuhnya. Berbanding dengan spesies lain, harimau Sumatera mempunyai lebih banyak jalur.

Harimau Sumatera tidak tumbuh seperti mane di leher mereka, dan bulu jantan lebih besar daripada spesies harimau lain. Misai mereka panjang dan kuat, dan telinga mereka kecil dan bulat. Harimau Sumatera mempunyai iris kuning, dan ekornya kira-kira separuh ukuran badan mereka.

Spesies harimau terkecil, jantan Sumatera mempunyai berat sekitar 100 hingga 140 kilogram (220 hingga 310 paun); betina sedikit lebih ringan dengan berat 75 hingga 110 kilogram (165 hingga 243 paun). Dari segi panjang, jambang jatuh antara 2.2 dan 2.5 meter (87 hingga 100 inci), dan wanita antara 2.15 dan 2.3 meter (85 hingga 91 inci). Anda mungkin akan menemui ungkapan 'pasak untuk menambat' ketika mengetahui panjang harimau, tetapi apa maksudnya? Frasa merujuk jarak dari hidung ke belakang, tidak termasuk ekor dan tidak memperhitungkan kelengkungan penambahan panjang.

Kerana ukurannya yang lebih kecil, harimau Sumatera lebih tangkas daripada spesies harimau lain. Dari segi kelajuan, mereka dapat berlari hingga 65 kilometer per jam (40 batu per jam) dalam ledakan pendek.

Harimau Sumatera terbaring di rumput
Harimau Sumatera terbaring di rumput

Kelakuan

Harimau Sumatera percaya untuk menjimatkan tenaga dan tidur 18 hingga 20 jam sehari! Sekiranya mereka tinggal di tempat yang juga dihuni orang, mereka biasanya memburu pada waktu malam. Tetapi kamera tersembunyi mendedahkan bahawa ketika manusia tidak ada, perburuan siang hari adalah kebiasaan.

Sebagai penghuni pulau, harimau Sumatera seperti Michael Phelpses dari dunia kucing besar. Mereka adalah perenang yang hebat! Mereka menyukai air dan bahkan memiliki anyaman kaki untuk menavigasi kolam, sungai, dan tasik di mana mereka menghabiskan banyak masa.

Umumnya, harimau adalah haiwan kesendirian, tetapi itu tidak menceritakan keseluruhan kisahnya. Pada masa kelaparan, mereka akan berkongsi makanan dengan baik, walaupun dengan kucing dari 'keluarga' yang berbeza.

Ketika harimau Sumatera siap keluar dengan sendirinya, baik jantan maupun betina membentuk 'wilayah asal.' Wanita biasanya memilih tempat yang dekat dengan ibu mereka dan sering berkunjung di awal. Lelaki, bagaimanapun, menjelajah lebih jauh dan tidak pulang hampir sama sekali, jika pernah.

Harimau mendirikan wilayah mereka dengan menyemburkan rembesan air kencing dan kelenjar, membuat jejak scat, dan mencakar pohon dengan tanda yang unik. Kegiatan ini bukan sahaja berfungsi sebagai amaran sempadan, tetapi juga memberi maklumat penting kepada harimau lain, seperti status seks dan pembiakan individu.

Harimau Sumatera kadang-kadang berjuang untuk wilayah, dan pertempuran ini berakhir dengan kematian sekitar 35 persen pada waktu itu. Harimau yang tidak mahu kehilangan nyawa kerana sebidang tanah terguling di punggung mereka untuk menyerah. Apabila ini berlaku, harimau yang dominan dapat mengizinkan pemohon tetap berada di darat dengan pemahaman tentang rendahnya jaraknya.

Roaring, chuffing, grunting, snarling, mendesis, menggeram, dan bahkan meowing adalah semua vokalisasi yang digunakan oleh harimau Sumatera untuk berkomunikasi. Suara gemuruh mereka, yang menunjukkan keagresifan, dapat didengar sejauh 3 kilometer. Chuffing, snort frekuensi rendah, memberi isyarat kepuasan dan kebahagiaan.



Habitat Harimau Sumatera

Harimau Sumatera liar berasal dari satu tempat dan satu tempat sahaja: Sumatera, salah satu Kepulauan Sunda Indonesia. Kerana jumlah mereka yang semakin berkurang, mereka tinggal di subpopulasi terpecah-pecah, di dataran rendah pesisir dan hutan gunung yang tidak dikultivasi.

Pada ketika ini, sejak minyak sawit , akasia, dan kebun getah menyerang habitat semula jadi mereka, mayoritas tinggal di taman nasional terlindung, seperti Taman Nasional Bukit Barisan Selatan dan Taman Nasional Gunung Leuser. Para penyelidik percaya bahawa Taman Nasional Kerinci Seblat adalah rumah bagi subpopulasi terbesar.

Harimau Sumatera memerlukan banyak ruang untuk tinggal, dan mereka lebih suka tinggal jauh di dalam hutan untuk mengelakkan kontak manusia. Pada masa ini, dan tidak idealnya, sehingga tiga harimau dapat menempati kawasan seluas 39 batu persegi yang sama.

Diet Harimau Sumatera

Harimau Sumatera mewajibkan karnivor, yang bermaksud mereka bergantung secara biologi pada diet daging. Di Sumatera, menu mereka terdiri daripada monyet , burung , tapir , babi hutan , kancil , landak , ikan , dan, sangat menyeksakan dan menyusahkan penduduk manusia, ternakan.

Walaupun ukuran dan kekuatannya, hanya 10 peratus perburuan harimau berjaya. Harimau Sumatera biasanya menikmati makanan besar seminggu sekali. Ketika mereka menangkap seekor binatang, harimau menggunakan rahang mereka yang kuat untuk mengikat leher mangsa dan mengikatnya ke tanah dengan lengan depan mereka. Pada akhirnya, harimau mencekik sasaran hingga mati.

Pemangsa dan Ancaman Harimau Sumatera

Harimau Sumatera tidak memiliki pemangsa semula jadi, tetapi aktiviti manusia adalah ancaman besar. Peningkatan penebangan hutan untuk memberi jalan kepada getah, akasia, dan minyak sawit pertanian - yang memberi makan industri kosmetik, gula-gula, dan 'bahan bakar bersih' - telah menghancurkan populasi harimau di pulau itu. Perkebunan masuk, yang mendorong binatang keluar, memaksa mereka ke tempat-tempat dengan mangsa yang lebih sedikit dan lebih banyak hubungan dengan manusia, kombinasi yang mematikan. Perdagangan kayu haram juga menyumbang kepada masalah tersebut.

Pemburuan adalah satu lagi masalah besar. Harimau Sumatera berharga untuk kulit, gigi, tulang, misai, dan juga bahagian peribadi mereka. Walaupun pemburuan haram adalah haram dan boleh dihukum penjara dan denda besar, penduduk tempatan mengambil risiko kerana pasaran gelap untuk bahagian harimau menguntungkan. Satu pembunuhan harimau dapat menyara keluarga tempatan selama setahun.

Harimau Sumatera liar tidak menyukai manusia. Mereka lebih suka menghindari orang, tetapi itu semakin sukar dilakukan kerana manusia semakin menceroboh tanah mereka. Di Sumatera, harimau lapar dan gelisah menyerang manusia dan bahkan mula memakannya.

Dr. John Goodrich, ketua saintis untuk organisasi pemuliharaan kucing besar bernama Panthera, menjelaskan bahawa hutan adalah 'paru-paru planet kita.' Untuk melanjutkan analogi, kadar penebangan hutan yang pesat di Indonesia adalah setara dengan planet yang mempunyai kebiasaan merokok dua bungkus sehari. Selama 30 tahun yang lalu, 30 juta ekar (12 juta hektar) hutan telah hilang akibat penebangan hutan dan penebangan kayu.



Pembiakan Harimau Sumatera: Berkawan, Bayi, dan Jangka Hayat

Berkawan

Seperti manusia, harimau Sumatera berkembang biak sepanjang tahun, tetapi kebanyakan kelahiran berlaku antara bulan Mac dan Juni, dengan lonjakan yang lain pada bulan September. Apabila seorang wanita sudah bersedia dan bersedia, dia akan mengeluarkan aroma tertentu dan penyuaraan dial-up untuk memberi tahu lelaki di sekitarnya.

Wanita hamil sekitar tiga hingga empat bulan, atau 93 hingga 114 hari, dan kelahiran tiga hingga lima anak. Sebahagian besarnya, ibu harimau Sumatera akan menaikkan anak mereka - aka bayi harimau - dengan sendirinya. Dalam keadaan yang jarang berlaku, lelaki akan membantu.

Harimau induk melahirkan di tempat-tempat terlindung, termasuk padang rumput tinggi, rimbunan, gua, dan celah-celah berbatu. Untuk memastikan perlindungan terbaik untuk keturunan mereka, ibu juga membuat kandang tersembunyi untuk menjaga bayi mereka yang baru lahir.

Pembiakan dalam kurungan boleh terbukti mencabar - bahkan mematikan. Pada tahun 2019, pinjaman pejantan berusia 7 tahun bernama Asim, dari kebun binatang safari Denmark, dibawa ke Zoo London untuk mengawan dengan wanita berusia 10 tahun bernama Melati. Ahli zoologi percaya bahawa pasangan itu adalah 'pasangan yang sempurna' yang keturunannya akan menghasilkan kepelbagaian genetik yang sangat diperlukan dalam populasi yang semakin berkurang. Tetapi perkara tidak berjalan seperti yang dirancang Setelah beberapa minggu perkenalan diukur, kedua harimau itu ditempatkan di kandang yang sama. Mereka segera bertempur, dan Asim membunuh Melati.

Bayi

Bayi harimau Sumatera dilahirkan buta dan beratnya sekitar 1 kilogram (2 paun). Satu atau dua minggu setelah memasuki dunia, mereka membuka mata untuk pertama kalinya.

Bayi memakan susu ibu mereka selama dua bulan, dan pada masa itu mereka diperkenalkan dengan daging. Untuk 11 hingga 18 bulan pertama kehidupan, mereka tinggal bersama ibu mereka dan belajar bagaimana memburu, berlindung, dan mempelai. Walaupun anak meninggalkan ibu mereka setelah dua tahun, mereka terus membesar sehingga mereka berusia sekitar lima tahun.

Di setiap sampah, anak yang dominan muncul. Anak yang yakin ini memimpin masa bermain dan merupakan orang yang paling awal meninggalkan rumah. Kehidupan bayi harimau Sumatera tidak menentu. Ancaman, seperti kelaparan dan pembunuhan dominasi harimau dewasa lelaki, selalu ada. Sebenarnya, 50 peratus anak lembu tidak dapat bertahan selama dua tahun.

Jangka hayat

Harimau Sumatera hidup antara 18 dan 25 tahun. Harimau tertua yang pernah dirakam hidup hingga 26 tahun.

Penduduk Harimau Sumatera

Harimau tidak baik.

Disenaraikan sebagai Terancam Kritikal dalam Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN), harimau Sumatera berbahaya hampir pupus di alam liar.

Satu abad yang lalu, kira-kira 100,000 harimau berkeliaran bebas. Perkara telah berkurangan secara drastik sejak itu. Pada tahun 1970, lebih dari 1.000 Harimau Sumatera tinggal di Indonesia. Hari ini, hanya tinggal 400 orang, dan beberapa penganalisis percaya jumlahnya hampir 250. Tiada subpopulasi mempunyai lebih dari 50 individu, dan habitatnya cepat hilang.

Harimau Sumatera adalah satu-satunya spesies harimau yang masih ada di Kepulauan Sunda. Dua yang lain, harimau Bali dan harimau Jawa, masing-masing pupus pada tahun 1950-an dan 1970-an.

Puluhan, jika tidak beratus-ratus, kumpulan pemuliharaan berusaha mencegah kepupusan. Selain itu, harimau Sumatera disenaraikan dalam beberapa senarai spesies terancam dan dilindungi, termasuk:

  • Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Spesies Fauna dan Flora Liar yang Terancam (CITES)
  • Undang-Undang Republik Indonesia No. 5 Mengenai Pemeliharaan Sumber Hidup dan Ekosistemnya
  • Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Senarai Merah Alam


Kumpulan dan agensi kerajaan yang dikhaskan untuk menyelamatkan harimau Sumatera termasuk:

  • Projek Harimau Sumatera
  • Kementerian Hutan Indonesia bekerjasama dengan Zoo Australia
  • Taman Taman Safari
  • Pelan Pemulihan Harimau Global
  • Tempat Perlindungan Batu Nanggar untuk Harimau Sumatera
  • Pemeliharaan Alam Liar Tambling


senarai di atas tidak lengkap. Sekiranya anda mengetahui kumpulan pemuliharaan harimau Sumatera yang terakreditasi - bukan peribadi, kebun binatang mencari keuntungan dan tempat perlindungan - sila pesan kami . Sekiranya, setelah usaha yang wajar, kami menentukan kredibilitinya, kami akan menambahkannya ke senarai.

Lihat semua 71 haiwan yang bermula dengan S

Artikel Yang Menarik