Syaitan Tasmania

Pengelasan Ilmiah Tasmanian Devil

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Dasyuromorphia
Keluarga
Dasyuridae
Genus
Sarcophilus
Nama saintifik
Sarcophilus harrisii

Status Pemuliharaan Iblis Tasmania:

Berhampiran Diancam

Lokasi Tasmanian Devil:

Oceania

Fakta Syaitan Tasmania

Mangsa Utama
Tikus, Tikus, Arnab
Habitat
Rimbunan hutan
Pemangsa
Ular, Manusia, anjing Liar
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Tikus
Jenis
Mamalia
Slogan
Dijumpai secara eksklusif di pulau Tasmania!

Ciri Fizikal Syaitan Tasmania

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
15 mph
Jangka hayat
5-8 tahun
Berat
6-8kg (13-18 paun)

'Tasmanian Devils melepaskan bersin untuk menakut-nakuti binatang yang ingin berperang'



Seorang Tasmanian Devil adalah marsupial. Mereka malam hari, memburu mangsa pada waktu malam. Mamalia ini adalah makanan karnivor burung , serangga , katak , dan bangkai (haiwan mati). Tasmanian Devils menjalani kehidupan sendirian. Mereka boleh mencapai usia sekitar lima tahun di alam liar.



Fakta Syaitan Tasmania yang luar biasa!

• Mamalia ini hidup di sebuah pulau bernama Tasmania
• Mereka tidur di gua dan balak berlubang pada siang hari
• Marsupial ini dapat membuka rahangnya 80 darjah (sangat lebar!) Untuk memakan mangsanya
• Baby Tasmanian Devils disebut imps atau joeys

Nama Ilmiah Syaitan Tasmania

Nama saintifik Tasmanian Devil ialah Sarcophilus harrisii. Mereka kadang-kadang dipanggil syaitan beruang kerana kelihatan seperti beruang mini. Bahagian pertama dari nama saintifiknya, Sarcophilus, adalah gabungan beberapa perkataan Yunani. Sarc bermaksud daging dan filus (philo) bermaksud cinta. Ini merujuk kepada minat haiwan ini untuk memakan daging. Harrisii adalah bahasa Latin untuk Harris. George Harris adalah nama naturalis yang pertama kali menerbitkan penerangan tentang Tasmanian Devil pada tahun 1807.



Klasifikasi keluarganya adalah Dasyuridae dan berada di kelas Mammalia. Tasmanian Devils berada dalam klasifikasi keluarga yang sama dengan yang lain tinggal di Australia yang disebut sebagai quoll . Quolls kadang-kadang disebut kucing asli.

Penampilan dan Tingkah Laku Syaitan Tasmania

Tasmanian Devil adalah mamalia kecil dengan bulu coklat pendek atau hitam dengan sehelai rambut putih di dadanya. Sebilangan marsupial ini mempunyai tompok rambut putih di dekat ekornya yang gelap. Kaki depan marsupial ini lebih panjang daripada kaki belakangnya. Mereka mempunyai mata gelap dan telinga kecil seperti mousel. Haiwan ini mempunyai penglihatan dan pendengaran yang sangat baik yang memungkinkan mereka mengesan mangsa pada waktu malam.

Mereka terkenal dengan rahang yang sangat kuat. Sebenarnya, rahang marsupial ini mempunyai kekuatan gigitan sebanyak 94 paun. Kekuatan gigitan yang kuat itu membolehkan mereka dengan mudah memakan daging, rambut, tulang, dan organ haiwan mati yang mereka dapati. Sebilangan saintis menyebut Tasmanian Devils sebagai kekosongan persekitaran kerana mereka membersihkan bangkai yang mereka temui di habitatnya.



Tasmanian Devils adalah marsupial karnivor terbesar di dunia. Mereka telah memegang gelaran ini selama lebih dari 80 tahun! Secara khusus, makhluk ini berat antara 9 dan 29 paun. Iblis Tasmania seberat 29 paun sama beratnya dengan tiga tin satu galon cat. Mamalia ini berkisar antara 20 hingga 31 inci. Gambar dua pin boling berbaris dari hujung ke hujung dan anda mempunyai panjang setan Tasmania 31 inci. Ekor mamalia ini sama dengan separuh panjang badannya. Haiwan ini menyimpan lemak di ekornya untuk digunakan untuk tenaga. Jadi, jika anda melihat salah satu daripada haiwan ini dengan ekor tebal, anda tahu ia sihat.

Salah satu ciri pertahanan marsupial ini ialah ia dapat mengeluarkan bau jika terasa terancam. Ini serupa dengan apa yang a skunk lakukan ketika merasa takut. Setan Tasmania muda sangat pandai memanjat pokok untuk melepaskan diri dari pemangsa. Haiwan ini dapat berlari hingga lapan batu per jam yang memberi mereka peluang baik untuk membuatnya selamat ke tempat persembunyian.

Haiwan ini adalah mamalia bersendirian. Namun, mereka memang mempunyai reputasi agresif. Anda mungkin mengenali Tasmanian Devil dari kartun Bugs Bunny yang popular. Perwatakan yang tidak senonoh itu tidak pernah berhenti! Pada hakikatnya, haiwan ini hanya agresif ketika berinteraksi dengan Tasmanian Devils yang lain semasa memakan mangsa. Mereka menjerit, menjerit, menjerit dan menggeram satu sama lain ketika mereka mengelilingi bangkai dan cuba mencuri potongan terbesar. Setiap haiwan yang memakan mangsa mati ingin menguasai seluruh kumpulan. Bolehkah anda bayangkan betapa bisingnya apabila sebilangan besar haiwan ini berkumpul untuk makan?

Ketika dua Setan Tasmania bertembung, mereka membuka mulut untuk mengungkapkan gigi, menggeram, dan menengking satu sama lain. Telinga mereka berubah menjadi merah ketika hidung dari hidung dengan Iblis Tasmania yang lain. Mereka bahkan mungkin bersin pada lawan mereka. Kenapa? Membiarkan bersin adalah usaha untuk menakut-nakuti binatang lain untuk mengelakkan pergaduhan. Reputasi mereka untuk bersikap garang ada kaitannya dengan suara jeritan yang mereka buat satu sama lain.

Syaitan Tasmania berjalan di jalan mengendus

Habitat Iblis Tasmania

Tasmanian Devils tinggal di Tasmania. Tasmania adalah negara kepulauan Australia. Mereka dulu mendiami benua Australia, tetapi populasi mereka menurun hingga tidak ada yang tersisa di daratan. Mereka tinggal di kawasan semak dan hutan Tasmania. Iklim adalah ringan dengan curah hujan rendah hingga sederhana.

Pada siang hari, haiwan ini tidur di balak, sarang, atau liang yang berlubang. Pada waktu malam, mereka keluar untuk mencari mangsa. Bulu gelap mereka membantu mereka menyatu dengan persekitaran mereka semasa mereka bergerak di luar tempat perlindungan mereka. Haiwan ini tidak berhijrah, tinggal di kawasan yang sama sepanjang musim.

Diet Syaitan Tasmania

Apa yang dimakan oleh Tasmanian Devils? Mereka memakan burung, katak, dan serangga. Mereka dikenali sebagai pemulung yang bermaksud mereka memakan mangsa yang telah dibunuh oleh haiwan lain. Kadang kala mamalia ini bergerak sejauh sepuluh batu untuk mencari makanan. Mereka boleh memakan pelbagai jenis haiwan dan cenderung memakan mangsa yang paling banyak terdapat di habitat mereka. Ringkasnya, haiwan ini bukan pemakan pemilih!

Marsupial karnivor adalah klasifikasi untuk Tasmanian Devils. Ini adalah perkara yang jarang berlaku. Cuba fikirkan beberapa marsupial terkenal lain seperti beruang koala , rahim dan, tentu saja, kanggaru . Semua marsupial tersebut adalah herbivor. Mereka memiliki gigi yang dirancang untuk memakan tumbuh-tumbuhan dan rumput sedangkan seorang Iblis Tasmania memiliki gigi dan rahang yang dibuat untuk memecah daging, tulang, dll.

Biasanya, seorang Iblis Tasmania memakan sekitar 20% dari berat badannya. Jadi, seorang Iblis Tasmania 20 paun akan memakan sekitar empat paun makanan dalam tempoh makan. Empat paun makanan sama dengan berat seperempat bola boling. Sebilangan haiwan ini boleh memakan hingga 40% berat badan mereka!

Pemangsa dan Ancaman Syaitan Tasmania

Musang dan anjing peliharaan adalah pemangsa Syaitan Tasmania. Kadang kala haiwan ini mengembara ke peternakan dalam usaha menangkap ayam atau ternakan kecil lain. Seekor anjing besar yang tinggal di ladang cenderung menyerang Iblis Tasmania yang dijumpainya di wilayahnya.

The Tasmanian baji-tailed helang berkongsi habitat yang sama dengan haiwan ini. Helang dan Syaitan Tasmania mungkin bertembung satu sama lain ketika mereka berdua berusaha untuk memburu mangsa mati yang sama.

Haiwan ini dibunuh oleh kereta ketika cuba melintas jalan. Makhluk ini aktif pada waktu malam sehingga pemandu yang menyusuri jalan mungkin tidak melihat mereka cuba melintas. Juga, makhluk-makhluk ini kehilangan habitat mereka untuk membina dan memperluas tanah ladang.

Marsupial ini rentan terhadap tumor muka yang mematikan yang disahkan ketika salah satu daripada haiwan ini menggigit yang lain. Tumor muka barah yang jarang berlaku ini merupakan ancaman kesihatan terbesar bagi haiwan ini. Tumor yang tumbuh di wajah dan mulutnya menghalang haiwan itu memakannya sehingga menyebabkannya kelaparan.

Mengingat semua ancaman ini, tidak menghairankan bahawa status pemeliharaan rasmi dari Tasmanian Devil adalah Terancam . Penduduk mereka semakin berkurangan. Nasib baik, mereka dilindungi oleh Akta Perlindungan Spesies Terancam Tasmania.

Pembiakan Syaitan Tasmania, Bayi dan Jangka Hayat

Musim pembiakan bermula dari bulan Februari hingga April. Apabila seorang wanita sudah bersedia untuk mengawan, dia akan meninggalkan aroma di atas pokok di seluruh habitat untuk lelaki. Lelaki mengesan bau ini dan bertarung dengan lelaki lain untuk perhatian wanita. Lelaki terkuat, paling dominan menang. Lelaki dan wanita Tasmanian Devils mempunyai banyak pasangan sepanjang hidup mereka.

Tempoh kehamilan seorang wanita adalah kira-kira tiga minggu. Dia boleh mengandung hingga 50 bayi dalam satu sampah. Setiap bayi buta, tidak berbulu, dan beratnya sekitar sepersepuluh ons. Ini mengenai ukuran kismis! Bayi yang baru lahir segera merangkak ke kantung ibu mereka. Sebilangan besar bayi yang baru lahir tidak akan selamat. Seorang wanita hanya dapat memberi makan empat bayi yang baru lahir. Oleh itu, hanya bayi yang paling kuat dan cepat mendapat susu ibu mereka.

Baby Tasmanian Devils disebut imps atau joeys. Sebagai catatan, rahim bayi, kanggaru, dan beruang koala juga dikenal sebagai joey. Pasukan ini tinggal bersama ibu mereka selama empat bulan pertama kehidupan mereka. Pada usia 50 hingga 60 hari, setiap lapisan joey tumbuh dengan cepat dan pada usia 80 hingga 90 hari mata mereka terbuka. Apabila joey tumbuh terlalu besar untuk tinggal di kantung ibu mereka, mereka menggantung di punggung atau perut semasa dia memanjat pokok dan berjalan di sekitar kawasan semak. Adalah tidak biasa bagi joey untuk menyeret ke tanah kerana melekat di perut ibunya!

Wanita menjaga joeys sendiri. Selepas empat bulan, mereka ditinggalkan di liang betina atau sarang sementara mereka disapih. Pada lapan bulan, mereka bersedia meninggalkan ibu mereka dan hidup berdikari. Young joeys pantas dan dapat memanjat pokok tanpa langkah yang salah.

Tasmanian Devils biasanya hidup sekitar lima tahun di alam liar. Yang tertua yang dirakam bernama Coolah. Coolah dilahirkan di sebuah kebun binatang dan hidup hingga tujuh tahun dalam kurungan.

Populasi haiwan ini semakin berkurangan disebabkan oleh tumor muka barah yang disebut Devil Facial Tumor Disease (DFTD). Penyakit ini dapat ditularkan melalui gigitan dari Tasmanian Devil yang lain. Nasib baik, saintis mengusahakan vaksin yang dapat merawat barah yang mematikan ini. Apabila vaksin dikembangkan, para saintis akan menangkap haiwan ini, memberi rawatan, dan kemudian melepaskannya kembali ke alam liar. Vaksinasi Setan Tasmania bermaksud akan ada lebih sedikit haiwan yang menyebarkan penyakit ini melalui gigitan.

Penduduk Syaitan Tasmania

Jumlah Tasmanian Devils telah meningkat dari 140,000 pada pertengahan 1990-an menjadi kira-kira 20,000 hari ini. Populasi semakin berkurangan kerana barah wajah yang berjangkit yang dikenali sebagai DFTD. Status pemuliharaan mereka adalah: Terancam.

Syaitan Tasmania di Zoo

• Marsupial ini dipamerkan di Zoo San diego
• Ketahui mengenai mereka di Zoo Saint Louis

Lihat semua 22 haiwan yang bermula dengan T

Artikel Yang Menarik