Harimau

Pengelasan Ilmiah Harimau

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Panthera
Nama saintifik
Panthera Tigris

Status Pemuliharaan Harimau:

Terancam

Lokasi Harimau:

Asia
Eurasia

Fakta Harimau

Mangsa Utama
Rusa, Lembu, Babi hutan
Habitat
Hutan tropika yang lebat
Pemangsa
Manusia
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Slogan
Kucing terbesar di dunia!

Ciri Fizikal Harimau

Warna
  • Hitam
  • Putih
  • Jingga
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
60 mph
Jangka hayat
18-25 tahun
Berat
267-300kg (589-660lbs)

'Tidak ada dua harimau yang mempunyai corak garis yang sama.'



Harimau tinggal di kawasan panas dan sejuk di Asia. Mereka adalah karnivor yang memburu mangsa pada waktu malam. Kucing besar ini bersendirian dan mempunyai wilayah sendiri. Seekor harimau Siberia boleh menimbang hingga 660 paun. Lelaki lebih besar daripada wanita.



5 Fakta Harimau Yang Luar Biasa!

  • Harimau adalahperenang yang baik dan suka air.
  • Mereka adalahdiburu untuk kulit mereka, bulu, dan bahagian badan yang lain.
  • Merekatandakan wilayah mereka dengan air kencinguntuk menjaga harimau lain.
  • Merekagigi berukuran lebih kurang 4 incilama.
  • Makhluk iniekor panjang menolong menjaga keseimbangan.

Nama Ilmiah Harimau

Nama saintifik harimau adalahPanthera tigris. Perkataan ituPantherabermaksud macan tutul danharimauadalah bahasa Latin untuk harimau. Mereka kadang-kadang dipanggil kucing besar. Mereka tergolong dalamFelidaekeluarga danMammaliakelas.



Terdapat sembilan subspesies termasuk Sumatera , Orang Siberia , Benggala , China Selatan, Orang melayu , Indo-Cina , Bali, Jawa dan harimau Kaspia. Malangnya, spesies Bali, Jawa dan Caspian kini berada dalam klasifikasi pupus.

Penampilan dan Kelakuan Harimau

Seekor harimau mempunyai lapisan rambut oren kemerahan yang berat dengan corak garis-garis hitam. Masing-masing mempunyai corak jalur yang tersendiri seperti cap jari manusia. Ia mempunyai ekor yang panjang serta gigi dan cakar yang tajam. Berat badannya dari 5 hingga 10.5 kaki panjang dan beratnya dari 240 hingga 660 paun. Sebagai contoh, harimau sepanjang 6 kaki sama dengan tempat tidur bersaiz penuh. Satu berat 500 paun adalah separuh berat piano besar!

Ekor berjalur kucing ini berukuran kira-kira 3 kaki. Ini sama dengan panjang tiga pembaris kayu yang berbaris dari hujung ke hujung. Ia menggunakan ekornya untuk menjaga keseimbangan ketika membuat putaran cepat ketika mengejar mangsa. Ia menggunakan cakar 4 inci untuk menangkap mangsa. Selain itu, cakarnya membolehkannya berjalan dengan tenang sambil mengejar makanan seterusnya. Juga, mereka memiliki kaki jaring yang menjadikan mereka perenang yang sangat baik jika mereka harus menyeberangi sungai, sungai atau badan air lain untuk mencari mangsa.



Harimau dewasa mempunyai sedikit pemangsa. Manusia adalah pemangsa utama kucing ini. Tetapi mereka juga rentan terhadap gajah dan kerbau besar kerana kekuatan dan ukuran mamalia yang luar biasa ini. Kepantasan, cakar dan gigi mereka adalah ciri pertahanan kucing besar ini.

Ini adalah haiwan bersendirian. Satu-satunya pengecualian adalah ketika betina menaikkan anak mereka. Pada masa yang jarang terjadi kucing besar ini dilihat dalam satu kumpulan, kumpulan ini disebut penyergap. Kucing besar ini berusaha untuk tidak memerhatikan manusia dan haiwan lain tetapi boleh menjadi agresif jika wilayahnya diserang.

Harimau terpencil dengan latar belakang putih

Jenis Harimau

Apabila mempertimbangkan sembilan subspesies, harimau Siberia adalah yang terbesar dari kumpulan itu. Panjangnya menjadi 10.5 kaki atau lebih panjang. Ia juga paling berat, beratnya ialah 660 paun. Harimau Sumatera dikenali sebagai klasifikasi spesies terkecil dengan berat sekitar 260 paun dan panjangnya sekitar 8 kaki.

Walaupun sembilan subspesies nampaknya mempunyai pewarnaan yang sama, ada beberapa perbezaan. Contohnya, Sumatera adalah bulu yang paling gelap dengan garis-garisnya diletakkan berdekatan. Sebilangan spesies mempunyai banyak jalur di kaki mereka sementara yang lain hanya sedikit.

Benggala adalah yang paling banyak dari semua subspesies. Sebilangan besar mempunyai mantel oren kemerahan yang biasa dengan jalur hitam. Menariknya, sebilangan harimau Bengal dan Siberia mempunyai gen resesif yang menyebabkan mereka memiliki lapisan putih dengan garis-garis hitam. Kucing dengan mantel bulu putih dan hitam ini biasanya tidak dijumpai di alam liar.

Harimau China Selatan dikategorikan sebagai Terancam Punah. Sebenarnya, populasi mereka tidak diketahui. Malangnya, pemerintah mengisytiharkan mereka perosak pada satu masa dan mereka diburu menyebabkan jumlah mereka berkurang secara drastik.

Harimau Malaya hidup dalam iklim tropika. Lebih khusus lagi, mereka tinggal di hutan dengan pokok daun lebar di Thailand. Penduduk mereka telah menurun, dan mereka dianggap Terancam.

Harimau Indo-Cina tinggal di Kemboja , Thailand , dan Vietnam . Subspesies ini mempunyai lapisan yang lebih gelap daripada harimau Bengal dan ukurannya lebih kecil daripada Bengal. Mereka tinggal di habitat pergunungan. Penduduk mereka tidak diketahui kerana mereka tinggal di tempat-tempat terpencil seperti itu.

Harimau Bali, Jawa dan Kaspia kini pupus. Ini disebabkan oleh aktiviti perburuan liar dan kehilangan habitat.

Habitat Harimau

Harimau tinggal di Asia Selatan dan Tenggara serta bahagian timur Rusia dan China . Sebilangan tinggal di iklim sederhana sementara yang lain tinggal di persekitaran tropika. Harimau Siberia hidup di iklim sejuk di mana ia bersalju. Mantel bulu mereka yang lebat dan lapisan bulu tambahan di kaki mereka melindungi mereka dari suhu sejuk. Juga, mereka mempunyai lapisan bulu ekstra di leher mereka yang kadang-kadang disebut selendang. Ini melindungi mereka daripada sejuk.

Harimau hidup di berbagai habitat termasuk rawa, padang rumput, hutan lebat dan hutan bakau. Jenis habitat masing-masing subspesies bergantung kepada spesiesnya.

Orang Melayu tinggal di hutan tropis seluas sementara harimau Indo-Cina tinggal di kawasan berbukit dan berbukit. Benggala tinggal di hutan hujan sementara Sumatera tinggal di hutan dataran rendah dan sekitar paya.

Kadang-kadang harimau berhijrah jarak jauh untuk mencari bekalan mangsa yang lebih besar. Juga, mereka mungkin berhijrah ke kawasan yang kurang salji dan suhu lebih panas pada bulan-bulan cuaca sejuk.

Diet Harimau

Apa yang dimakan oleh harimau? Harimau adalah karnivor dan mempunyai keupayaan untuk menangkap dan memakan mamalia besar. Rusa , antelope , kerbau , dan babi hutan adalah beberapa mangsa harimau. Mereka juga makan monyet , sloth bear dan macan tutul . Harimau juga dikenali makan buaya!

Harimau menggunakan kemahiran mengejar, kepantasan dan pergerakan pantas untuk menjatuhkan mangsanya. Walau bagaimanapun, kucing besar ini biasanya makan sekali seminggu. Mereka mampu memakan 75 paun daging dalam satu petang. Tujuh puluh lima paun sama dengan empat dachshund dewasa. Harimau mempunyai kebiasaan membunuh mangsa, makan sebanyak yang mereka inginkan, kemudian menutup selebihnya dengan daun sehingga mereka dapat kembali kemudian untuk makanan ringan.

Pemangsa dan Ancaman Harimau

Kerana ukuran dan kekuatannya, harimau dewasa tidak memiliki banyak pemangsa. Manusia adalah pemangsa haiwan ini. Gajah dan beruang juga boleh menimbulkan ancaman kepada mereka. Anak harimau mempunyai lebih banyak pemangsa daripada orang dewasa. Hyena , buaya , dan ular hanya sebilangan pemangsa anak.

Kehilangan habitat melalui penebangan hutan adalah ancaman. Pemburuan haram adalah satu lagi ancaman besar. Mereka diburu untuk kulit, bulu, gigi, dan bahagian badan mereka yang lain. Juga, banyak yang ditangkap dan dijual kepada individu sebagai haiwan eksotik. Ini tidak sah. Makhluk ini tidak mendapat penjagaan yang sewajarnya ketika dijual sebagai haiwan peliharaan eksotik. Dalam banyak kes, mereka kelaparan oleh pemiliknya dan tidak diberi rawatan perubatan, tempat tinggal atau latihan yang sewajarnya. Tidak menghairankan bahawa harimau yang dipelihara sebagai haiwan peliharaan eksotik diketahui menyerang dan mencederakan atau membunuh orang yang membelinya.

Sudah tentu, seekor harimau yang tinggal di persekitaran kebun binatang mendapat penjagaan yang sewajarnya dari doktor haiwan dan orang lain yang dilatih untuk merawatnya dengan cara yang betul.

Status pemuliharaan harimau adalah Terancam dengan jumlah penduduk yang semakin berkurangan. Nasib baik, mereka kini dilindungi oleh Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Spesies Liar dan Flora Terancam (CITES).

Pembiakan Harimau, Bayi dan Jangka Hayat

Musim pembiakan makhluk ini biasanya jatuh antara bulan November dan April. Namun, mereka dapat membiak pada bila-bila masa sepanjang tahun. Seorang wanita yang bersedia untuk mengawan menandakan wilayahnya dengan aroma tertentu. Ini menarik lelaki di kawasan ini. Lelaki kadang-kadang bertengkar dan sebaliknya bertanding untuk wanita yang bersedia untuk berkahwin. Harimau tidak monogami; mereka berkawan dengan pasangan yang berbeza setiap musim pembiakan.

Tempoh kehamilan adalah sekitar 100 hari. Sampah boleh berjumlah antara 1 hingga 7 ekor, tetapi biasanya seorang betina melahirkan secara langsung hingga 2 hingga 4 ekor. Setiap bayi, atau cub , berat dari 2 hingga 3 paun semasa lahir. Seperti kucing lain, anak harimau dilahirkan buta. Mata mereka terbuka dalam 6 hingga 12 hari. Bayi yang baru lahir ini bergantung pada ibu mereka untuk segalanya.

Mereka dijaga oleh ibu mereka dan disusui selama 6 minggu pertama kehidupan. Para ibu sangat melindungi anak-anaknya. Anak-anak muda terdedah kepada pelbagai pemangsa dan banyak yang menjadi mangsa mereka sebelum mereka cukup kuat untuk mempertahankan diri. Oleh itu, jika seorang ibu merasakan anaknya akan terancam dengan cara apa pun, dia memindahkannya ke bayi lain. Selain itu, dia hanya membiarkan mereka sedikit masa untuk mencari makanan. Dia menjilat setiap bayi dalam usaha membersihkan bulunya dan merangsang sistem pencernaannya.

Pada usia 7 minggu, anak-anak tersebut diberi makan makanan padat oleh ibu mereka. Dia membawa makanan ke sarang dan memecahkannya untuk anak-anak. Anak-anak menghabiskan banyak masa bergelut dan mengejar satu sama lain sebagai cara untuk menguatkan otot mereka dan belajar tingkah laku mengintai. Pada usia lapan hingga 10 bulan, anak-anak itu bersedia untuk keluar dan memburu ibu mereka. Mereka tinggal bersamanya sehingga berumur sekitar 2 tahun.

Anak harimau

Harimau mengalami beberapa ancaman / penyakit yang sama dengan jenis kucing lain. Leukemia kucing, rabies dan anemia adalah beberapa contoh.

Mereka hidup dari 10 hingga 15 tahun di alam liar. Di kebun binatang, mereka boleh hidup sehingga 20 tahun atau lebih. Harimau tertua di dunia adalah Sumatera bernama Djelita. Dia tinggal di Zoo Honolulu dan mencapai usia 25 tahun.

Penduduk Harimau

Benggala adalah yang paling banyak dari semua spesies harimau. Benggala yang tinggal di India berjumlah antara 2,500 hingga 3,750. Bagi subspesies lain, menurut Senarai Merah IUCN terdapat 2,154 hingga 3,159 individu matang yang ada. Populasi beberapa harimau seperti Harimau China Selatan tidak diketahui kerana kawasan pergunungan yang terpencil di mana mereka tinggal.

Status pemeliharaan rasmi harimau Terancam dengan populasi yang semakin berkurang.

Harimau di Zoo

Lihat semua 22 haiwan yang bermula dengan T

Artikel Yang Menarik