Warthog

Pengelasan Ilmiah Warthog

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Suidae
Genus
Phacochoerus
Nama saintifik
Phacochoerus africanus

Status Pemuliharaan Warthog:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Warthog:

Afrika

Fakta Warthog

Mangsa Utama
Rumput, Akar, Mentol
Habitat
Savana kering dan dataran rumput
Pemangsa
Singa, Hyena, Buaya
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
4
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Mempunyai dua set gading di wajahnya!

Ciri-ciri Fizikal Warthog

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Jadi
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
12-18 tahun
Berat
50-150kg (110-330lbs)

'Warthog adalah herbivora berdasarkan pilihan, omnivor mengikut keperluan.'



Sebilangan besar ahli keluarga babi, spesies warthog terkenal dengan empat taringnya yang tajam dan lebam empuk, atau ketuat, di wajahnya. Betina spesies ini cukup sosial dan menjalani kehidupan mereka dalam kumpulan keluarga yang disebut sounder. Walaupun mereka kelihatan ganas, haiwan ini lebih suka lari dari pemangsa daripada bertarung dan tidak agresif kecuali disandarkan ke sudut. Warthog tidak mempunyai status pemuliharaan khas pada masa ini, tetapi manusia telah menjadi ancaman teruk terhadap haiwan ini kerana terlalu banyak berburu di kawasan tertentu.



Fakta Warthog yang luar biasa!

  • Benjolan tebal di warthogs membantu melindungi lelaki ketika mereka bertengkar semasa musim kawin.
  • Warthog tidak membuat kediaman mereka sendiri. Sebaliknya, mereka berpindah ke tempat yang terbengkalai aardvark sarang.
  • Warthog wanita adalah haiwan sosial dan hidup dalam kumpulan yang disebut bunyi, sementara lelaki lebih bersifat wilayah dan lebih suka hidup bersendirian.
  • Seperti babi lain, mereka tidak mempunyai kelenjar peluh dan mesti berguling-guling di lumpur untuk menyejukkan badan.
  • Wanita yang kehilangan bayinya sendiri akan memupuk anak babi yang menyusu.

Nama Ilmiah Warthog

Warthog adalah mamalia, yang bermaksud ia berdarah panas dan yang muda dilahirkan hidup dan disusui oleh betina. Nama saintifik warthog, Phacochoerus africanus, berasal dari kata Yunani 'phakos,' yang bermaksud 'tahi lalat atau ketuat,' dan khoiros, yang bermaksud 'babi atau babi.' Seperti yang anda lihat, yang diterjemahkan secara langsung ke nama amnya, warthog. Bahagian terakhir, Africanus, merujuk kepada lokasinya di Afrika.

Penampilan Warthog

Warthog mempunyai kepala besar dengan benjolan empuk di setiap sisi dan empat gading tajam. Mereka berwarna coklat gelap dan kebanyakan botak, tetapi mereka mempunyai surai tebal yang membentang dari kepala hingga ke tengah punggung mereka. Mereka juga mempunyai ekor berumbai kecil yang berdiri tegak di udara ketika mereka berlari.



Ukuran rata-rata adalah antara 120 dan 250 paun dan tinggi sekitar 30 inci di bahu. Jantan spesies ini cenderung lebih besar daripada betina.

Gambar warna perang mendatar, panjang penuh, seorang warthog, berlutut untuk minum dari kolam renang di tempat persembunyian di Karongwe Game reserve, Afrika Selatan.
Gambar warna perang mendatar, panjang penuh, seorang warthog, berlutut untuk minum dari kolam renang di tempat persembunyian di Karongwe Game reserve, Afrika Selatan.

Tingkah Laku Warthog

Kerana ukuran dan penampilan warthog, banyak orang menganggap mereka agresif. Sebaliknya, mereka umumnya lebih suka lari dari pemangsa daripada melawan. Mencapai kecepatan hingga 30 batu sejam, mereka cukup mahir menghadapi bahaya. Apabila melarikan diri dari bahaya, mereka akan kembali ke sarang mereka dengan gading besar menghadap ke depan sehingga mereka dapat mempertahankan diri jika perlu.

Spesies keluarga babi ini suka berkubang di lumpur seperti sepupunya yang dijinakkan. Mereka menenggelamkan diri untuk menyejukkan badan dan juga untuk mengelakkan serangga. Warthogs juga menikmati hubungan simbiotik dengan burung lembu untuk membantu mereka menghilangkan serangga. Burung-burung kecil ini naik di punggung haiwan dan memakan serangga yang mengganggu mereka.



Habitat Warthog

Warthog berasal dari wilayah sub-Sahara di Afrika. Mereka lebih suka tinggal di kawasan yang sejuk dan terbuka seperti savana, mengelakkannya teruk padang pasir , dan hutan hujan. Walaupun warthog adalah penggali yang sangat baik, mereka tidak membuat kandang sendiri. Sebaliknya, mereka berpindah ke tempat yang terbengkalai aardvark sarang.

Diet Warthog

Warthog adalah omnivora yang memakan rumput dan umbi hampir secara eksklusif. Mereka mempunyai pad tebal, berpelindung pada kaki depan yang melindungi anggota badan mereka ketika mereka membungkuk untuk merumput. Sekiranya makanan kurang, mereka akan membersihkan bangkai atau memakan serangga untuk memenuhi keperluan kalori mereka, tetapi mereka tidak pernah memburu makanan mereka. Mereka juga dapat hidup selama beberapa bulan tanpa air pada musim kemarau.

Pemangsa dan Ancaman Warthog

Pemangsa warthog yang paling biasa adalah singa , macan tutul , cheetah , hyena , dan buaya . Helang juga boleh menimbulkan ancaman kepada bayi. Oleh kerana banyak haiwan ini adalah pemburu pada waktu malam, haiwan ini keluar mencari makanan pada siang hari dan kembali ke keselamatan liang mereka pada waktu malam.

Manusia juga mengancam populasi warthog kerana kesesakan dan pemburuan berlebihan. Di kawasan di mana manusia adalah pemangsa yang paling biasa, haiwan ini akan menyesuaikan jadwal mereka untuk mencari makan pada waktu malam dan berjongkok di sarang mereka pada siang hari.

Pembiakan Warthog, Bayi, dan Jangka Hayat

Lelaki dikenali sebagai babi hutan, sementara warthog betina dikenali sebagai babi. Babi dan babi mempunyai banyak pasangan sepanjang hayat mereka. Tidak seperti haiwan lain, jantan jarang menjadi agresif semasa musim kawin. Pergaduhan berlaku dari semasa ke semasa, tetapi pergaduhan ini jarang sekali menyebabkan kecederaan yang ketara kerana biasanya hanya menyerang dengan kepala dan gading atasnya.

Warthog mempunyai tempoh kehamilan yang paling lama dari mana-mana spesies dari keluarga babi. Lembu mengandung sekitar 175 hari dan secara amnya melahirkan pada musim kemarau. Sampah mengandung rata-rata tiga bayi, yang disebut babi. Anak babi tinggal secara eksklusif di sarang bersama ibu mereka selama kira-kira enam atau tujuh minggu, dan betina boleh hidup dengan suara yang sama seperti ibu mereka sepanjang hidup mereka.

Rata-rata, haiwan ini dapat hidup selama kira-kira 15 tahun di alam liar dan dapat hidup hingga 20 tahun dalam kurungan.

Penduduk Warthog

Pada masa ini, warthog tidak mempunyai status pemuliharaan khas. Jumlah mereka mulai berkurang di beberapa daerah kerana tidak ada peraturan mengenai berapa banyak binatang ini yang dapat dibunuh oleh satu pemburu. Kekurangan peraturan ini menyebabkan perburuan berlebihan. Warthog masih berkembang pesat di kawasan hutan, tetapi banyak kebun binatang tidak berhasil dalam membiakkannya dalam kurungan.

Warthogs Di Zoo

Anda dapat melihat haiwan ini di kebun binatang di seluruh dunia termasuk Zoo San diego di California, Amerika Syarikat, Zoo Toronto di Ontario, Kanada, dan Zoo London di London, England.

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Artikel Yang Menarik