Babi hutan

Pengelasan saintifik babi hutan

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Suidae
Genus
Mereka
Nama saintifik
Sus scrofa

Status Pemuliharaan Babi Liar:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Babi hutan:

Asia
Eurasia
Eropah

Fakta Menarik Babi Liar:

Lelaki mempunyai gading atas untuk mengasah bahagian bawah!

Fakta babi hutan

Mangsa
Beri, Akar, Cacing
Nama Muda
Anak Babi
Kelakuan Berkelompok
  • Lebih baik
Fakta Menyeronokkan
Lelaki mempunyai gading atas untuk mengasah bahagian bawah!
Anggaran Saiz Penduduk
Lestari
Ancaman Terbesar
Hilang habitat
Ciri Paling Cemerlang
Moncong panjang, keras dan lurus
Nama lain)
Babi Liar, Babi Liar, Babi Babi
Tempoh Kehamilan
3 - 4 bulan
Habitat
Hutan daun lebar
Pemangsa
Harimau, Serigala, Manusia
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
5
Cara hidup
  • Nokturnal
Nama yang selalu digunakan
Babi hutan
Bilangan Spesies
4
Lokasi
Di seluruh Eropah dan Asia
Slogan
Lelaki mempunyai gading atas untuk mengasah bahagian bawah!
Kumpulan
Mamalia

Ciri Fizikal Babi Liar

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Bersih
  • Hitam
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
15 - 20 tahun
Berat
80kg - 175kg (176lbs - 386lbs)
Ketinggian
55cm - 100cm (21.6in - 39.3in)
Umur Kematangan Seksual
7 - 10 bulan
Zaman Penyapihan
2 - 3 bulan

Pengelasan dan Evolusi Babi hutan

Wild Boar adalah spesies Babi Liar, berasal dari hutan Eropah, Afrika barat laut dan ia juga terdapat di seluruh Asia. Wild Boar mempunyai taburan yang sangat luas dengan jumlah subspesies Wild Boar yang dianggarkan antara 4 hingga 25. Secara semula jadi, sukar untuk mengklasifikasikan semuanya kerana mereka dapat dengan mudah bersalin, jadi disepakati secara meluas bahawa terdapat empat subspesies utama yang ditentukan oleh lokasi mereka. Semuanya sangat mirip dari segi ukuran dan penampilan, tetapi cenderung berbeda warna, bergantung pada lokasi geografinya. Wild Boar adalah haiwan yang sangat mudah disesuaikan kerana terdapat di berbagai habitat yang berlainan, memakan hampir semua perkara yang sesuai dengan mulutnya dan tidak hanya berjalan dengan cepat, tetapi juga berenang dengan baik. Mereka juga biasanya dikenali sebagai Babi Liar Eropah, Babi atau Babi.



Anatomi dan Penampilan Babi Liar

Wild Boar adalah mamalia bersaiz sederhana dengan kepala dan hujung depan yang besar, yang mengarah ke belakang yang lebih kecil. Mereka mempunyai lapisan bulu tebal dan tebal, yang terdiri daripada lapisan atas yang lebih keras dan kasar, dengan lapisan bawah yang lebih lembut di bawahnya. Rambut yang berjalan di sepanjang punggung Wild Boar juga lebih panjang daripada yang lain. Wild Boar bervariasi dari coklat, hitam, merah atau kelabu gelap, sesuatu yang biasanya bergantung pada lokasi individu. Contohnya individu Wild Boar yang terdapat di Eropah Barat cenderung berwarna coklat, di mana mereka yang menghuni hutan Eropah Timur boleh berwarna hitam sepenuhnya. Wild Boar memiliki penglihatan yang sangat buruk kerana mata yang sangat kecil, tetapi mereka juga mempunyai moncong lurus yang panjang yang membolehkan mereka memiliki deria penciuman yang sangat akut.



Taburan dan Habitat Babi hutan

Wild Boar adalah mamalia darat yang paling banyak diedarkan di Bumi kerana kawasan asalnya meluas dari Eropah Barat, tepat di seberang Jepun ke timur, dan sampai ke hutan hujan Indonesia di selatan. Keempat subspesies berasingan ditentukan oleh lokasinya dengan satu yang menghuni Eropah, Afrika barat laut dan Asia barat; satu lagi dijumpai di seluruh Asia utara dan di Jepun; yang ketiga menghuni hutan tropika di India, Asia Tenggara dan Timur Jauh, dengan yang terakhir hanya terdapat di Indonesia. Babi Liar terdapat di berbagai habitat yang berbeza termasuk hutan tropis dan padang rumput, tetapi mereka cenderung menyukai hutan berdaun lebar di mana tumbuh-tumbuhannya sangat lebat.

Tingkah Laku dan Gaya Hidup Babi hutan

Wild Boar adalah haiwan malam yang hanya keluar pada waktu malam untuk mencari makanan. Mereka menghabiskan sekitar 12 jam tidur di sarang daun yang lebat pada siang hari, sebelum bangun untuk mencari makanan di bawah penutup malam. Babi Liar betina adalah haiwan yang cukup ramah, mendiami kawasan yang longgar dalam kumpulan yang dikenali sebagai sounder yang boleh memuat antara 6 hingga 30 individu. Sounder terdiri daripada betina pembiakan dan mereka yang masih muda dan sering dijumpai di kawasan yang sama dengan kumpulan lain, walaupun kedua-duanya cenderung tidak bercampur. Namun, lelaki bersendirian untuk sebagian besar tahun ini, kecuali pada musim pembiakan ketika mereka dapat dijumpai di kedalaman kedua-duanya, dan juga lelaki lain. Male Wild Boar bersaing antara satu sama lain dengan memperjuangkan peluang untuk berkawan dengan wanita.



Pembiakan Babi Liar dan Kitaran Hidup

Setelah dikawinkan Wild Boar betina melahirkan 4 - 6 anak babi dalam sarang yang terdapat di belukar yang lebat, yang terdiri dari daun, rumput dan lumut. Ibu tinggal bersama anak-anaknya dengan kuat selama beberapa minggu pertama untuk melindungi mereka dari pemangsa yang lapar. Babi babi liar adalah haiwan yang sangat khas kerana mereka mempunyai bulu coklat muda, dengan krim dan garis-garis coklat yang sepanjang panjang punggungnya. Walaupun garis-garis ini mulai hilang ketika anak babi berusia antara 3 dan 4 bulan, mereka membuktikan bahawa menyamarkan Wild Boar muda ke dalam puing-puing di lantai hutan, dengan sangat berkesan. Setelah berumur dua bulan, anak babi mula keluar dari sarang dalam perjalanan mencari makan pendek, sebelum mereka bebas pada usia sekitar 7 bulan dan hampir berwarna merah. Bulu babi liar tidak mencapai warna dewasa sehingga haiwan itu berumur sekitar satu tahun.

Diet dan Mangsa Babi Liar

Wild Boar adalah haiwan omnivora yang terutama memakan tumbuh-tumbuhan. Bahan tumbuhan merangkumi sekitar 90% diet Wild Boar ketika mereka memakan daun muda, beri, rumput dan buah-buahan, dan menggali akar dan mentol dari tanah dengan moncong keras mereka. Hidup di kawasan yang sangat bermusim, Babi Liar harus menyesuaikan diri dengan buah dan bunga yang berubah-ubah, dan diketahui menyukai kacang kaya protein (seperti biji biji) yang tersedia pada musim luruh dan menyiapkannya untuk musim sejuk yang akan datang. Akan tetapi, mereka akan memakan hampir semua perkara yang sesuai dengan mulut mereka, dan menambah makanan mereka dengan memakan telur, Tikus, Kadal, Cacing dan juga Ular. Wild Boar juga akan dengan senang hati menyelesaikan pembunuhan binatang lain yang ditinggalkan.

Pemangsa dan Ancaman Babi Liar

Kerana taburannya yang sangat besar, Wild Boars menjadi mangsa banyak pemangsa dari semua bentuk dan ukuran, di seluruh habitat semula jadi mereka. Kucing besar seperti Leopards, Lynx dan Tigers adalah antara pemangsa Wild Boar yang paling biasa, bersama dengan karnivor besar lain seperti Wolves dan Bears, dan juga Manusia. Walaupun jumlah mereka di alam liar telah menurun dengan cepat di banyak kawasan semula jadi mereka, di kawasan lain termasuk daratan Eropah, Poland dan Pakistan, sebenarnya terdapat peningkatan populasi yang besar dan sebab-sebab yang tepat tidak diketahui. Hal ini diduga disebabkan oleh berbagai hal termasuk penurunan pemangsa utama mereka, peningkatan perlindungan mereka, dan pemburuan mereka yang lebih teratur di wilayah asalnya.



Fakta dan Ciri Menarik Babi Liar

Snout dari Wild Boar mungkin salah satu ciri haiwan yang paling khas, dan seperti Babi Liar lain, haiwan ini membezakan mamalia ini daripada yang lain. Snout Wild Boar mempunyai cakera tulang rawan di hujungnya, yang disokong oleh tulang kecil yang disebut prenasal, yang memungkinkan moncong Wild Boar digunakan sebagai jentolak ketika mencari makanan. Semua Babi Liar mempunyai gading di bibir bawahnya, walaupun jantan lebih besar dari pada betina, dan sebenarnya melengkung ke atas keluar dari mulut mereka. Lebih menarik lagi, lelaki juga mempunyai taring berongga di bibir atasnya, yang sebenarnya menghidupkan pengasah pisau, terus mengasah gading bawah lelaki, yang keduanya boleh tumbuh hingga 6cm.

Hubungan Babi hutan dengan Manusia

Babi hutan kini diternak di banyak tempat untuk daging mereka, tetapi mereka juga telah diburu dengan gading tajam sebagai piala hadiah selama berabad-abad, yang bermaksud bahawa populasi bahkan pupus di beberapa kawasan, seperti Britain. Namun hari ini, Manusia telah memperkenalkan Wild Boar ke berbagai negara di seluruh dunia, semata-mata sehingga mereka dapat diburu dan dimakan. Ini termasuk Hawaii, Kepulauan Galapagos, Fiji, New Zealand, Australia, Afrika Selatan, Sweden dan Norway. Mereka sebenarnya telah diusahakan oleh orang sejak sekian lama, sehingga Babi Liar sebenarnya adalah nenek moyang Babi domestik yang biasa. Walaupun sebilangan besar populasi babi hutan di dunia sebenarnya meningkat, spesies secara keseluruhan telah diancam oleh kehilangan habitat kepada Manusia, terutama melalui penebangan hutan dan penempatan yang terus berkembang.

Status Pemuliharaan Babi Liar dan Kehidupan Hari Ini

Hari ini, Babi Liar telah disenaraikan oleh IUCN sebagai spesies yang Lezat Berkepentingan untuk pupus di persekitaran semula jadi dalam masa terdekat. Namun jumlah penduduk menderita secara keseluruhan, terutamanya disebabkan oleh pemburuan dan kehilangan habitat. Meskipun demikian, di sejumlah daerah, terdapat peningkatan pesat di populasi Wild Boar, mungkin disebabkan oleh kehilangan banyak pemangsa utama mereka seperti Wolves dan Tigers.

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Bagaimana untuk mengatakan Wild Boar di ...
Bahasa BulgariaBabi hutan
Bahasa InggerisBabi hutan
Bahasa CatalanSenglar
Bahasa CzechBabi hutan
Bahasa DenmarkBabi hutan
Bahasa Jermanbabi hutan
Bahasa InggerisBabi hutan
Bahasa EsperantoApro
SepanyolSus scrofa
Orang EstoniaBabi hutan
Bahasa FinlandBabi hutan
Bahasa PerancisBabi hutan
Orang GaliciaBabi hutan
Bahasa IbraniBabi hutan
Bahasa CroatiaBabi hutan
Bahasa HungaryBabi hutan
Bahasa IndonesiaBabi hutan
Bahasa ItaliSus scrofa
Orang Jepunbabi hutan
Bahasa LatinSus scrofa
Bahasa MelayuBabi Hutan
BelandaBabi hutan
Bahasa InggerisBabi hutan
Bahasa PolandBabi hutan
PortugisBabi hutan
Bahasa InggerisBabi hutan
Bahasa SloveniaBabi hutan
Bahasa SwedenBabi hutan
Orang TurkiBabi hutan biasa
Orang VietnamBabi hutan
Orang CinaBabi hutan
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Maklumat Wild Boar, Terdapat di sini: http://www.britishwildboar.org.uk/index.htm?profile.html
  9. Fakta Babi Liar, Terdapat di sini: http://www.maremmaguide.com/wild-boar-facts.html
  10. Mengenai Wild Boars, Terdapat di sini: http://www.wild-boars.info/about-wild-boars/

Artikel Yang Menarik