Wombat

Pengelasan Ilmiah Wombat

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Diprotodontia
Keluarga
Vombatidae
Genus
Volemys
Nama saintifik
Skizofilum

Status Pemuliharaan Wombat:

Terancam

Lokasi Wombat:

Oceania

Fakta Wombat

Mangsa Utama
Rumput, Belukar, Akar
Habitat
Tanah hutan dan pokok renek pesisir
Pemangsa
Dingo, Fox, anjing liar
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Menghabiskan sebahagian besar hari di bawah tanah!

Ciri Fizikal Wombat

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
20-26 tahun
Berat
20-35kg (44-77lbs)

Wombat mempunyai kotoran berbentuk kubus yang mereka gunakan untuk menandakan wilayah mereka.



Wombat adalah haiwan vegetarian kecil yang hanya tinggal di Australia dan Tasmania. Mereka adalah marsupial, yang bermaksud bahawa mereka membawa bayi mereka ke dalam kantung setelah mereka dilahirkan. Wombat adalah penggali yang sangat baik dan membuat terowong dan liang untuk didiami. Sistem pencernaan mereka sangat perlahan sehingga memerlukan masa hingga dua minggu untuk mencerna makanan mereka. Walaupun rahim kelihatan seperti sasaran yang mudah, mereka mempunyai bahagian belakang yang sukar yang dapat mereka gunakan untuk menyekat pemangsa daripada memakannya.



5 Fakta Wombat

• Wombat tinggal di liang bawah tanah yang digali sendiri

• Bayi Wombat suka bermain dan akan menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk bersenang-senang

• Sebilangan rahim boleh berminggu-minggu, atau bahkan berbulan-bulan, tanpa minum air

• Warga Australia merayakan Hari Wombat setiap 22 Oktober untuk menghormati haiwan ini

• Rahim muda tinggal di kantung ibu mereka selama kira-kira enam bulan

Nama Ilmiah Wombat

Perkataan 'wombat' berasal dari nama Orang Asli Australia untuk haiwan ini, baik 'muntah' atau 'wombac', yang menjadi 'wombat' dalam bahasa Inggeris. Tiga spesies rahim tinggal di Australia dan Tasmania. Ini adalah wombat biasa, wombat hidung berbulu Utara, dan wombat hidung berbulu Selatan.

Nama saintifik untuk rahim biasa adalah Vombatus ursinus. Perkataan ‘Vombatus’ bermaksud seperti rahim, dan ‘ursinus’ bermaksud seperti beruang. Rahim hidung berbulu utara adalah Lasiorhinus krefftii, dan rahim hidung berbulu selatan adalah latifron Lasiorhinus. ‘Lasio’ bermaksud berbulu, dan ‘rhinus’ bermaksud hidung, digunakan untuk menggambarkan rahim ini dengan rambut di hidungnya. ‘Krefftii’ didasarkan pada Gerard Krefft, yang merupakan Pengarah Muzium Australia selama 10 tahun, dari tahun 1864 hingga 1874. Istilah ‘latifron’ bermaksud berdada luas atau berpandangan lebar.



Penampilan dan Kelakuan Wombat

Wombat mempunyai penampilan yang berat dan kukuh, kelihatan seperti beruang kecil, kelabu, tan, atau coklat. Mereka mempunyai bulu pendek dan lebat yang cukup panjang untuk memberi mereka perlindungan tetapi cukup pendek untuk tidak dipenuhi rumput liar dan kotoran. Telinga segitiga mereka melekat dari kepala mereka dan mereka mempunyai ekor yang sedikit gemuk.

Haiwan-haiwan ini mempunyai kaki pendek dan kuat yang mempunyai cakar besar dan berat pada mereka yang dapat digunakan oleh rahim untuk menggali. Mereka adalah marsupial, jadi betina memiliki kantung di mana mereka membesarkan bayi mereka, tetapi kantung mereka menghadap ke belakang, ke arah ekornya, sehingga bayi tidak dilumurkan dengan kotoran ketika ibu mereka menggali terowong dan lubang.

Wombat berukuran 31 hingga 47 inci (80 hingga 129 cm) dan beratnya dari 32 hingga 80 paun (14.5 hingga 36.29 kg). Beratnya sama dengan Labrador retriever dewasa, tetapi pada kaki pendek yang membuat rahim berdiri tidak lebih tinggi daripada lutut orang dewasa. Rahim terbesar yang pernah dicatatkan mempunyai berat 88 paun (berat 40 kg), berat badannya sama dengan anak lembu yang baru lahir. Dia tinggal di taman hidupan liar di Australia dan dikenal sebagai 'Patrick.'

Rahim yang normal biasanya hidup bersendirian di liang individu. Rahim yang berambut boleh berkongsi liang besar dengan jenis lain. Lubang ini panjangnya hampir 100 kaki (30 m), dengan sebanyak 20 pintu masuk. Sekumpulan rahim disebut massa atau jajahan.

Biasanya pemalu, rahim tidak lewat malam. Manusia mungkin tinggal di kawasan yang sama namun tidak pernah melihat rahim, kerana haiwan ini cenderung bersembunyi dari bahaya. Walaupun malu, mereka boleh menjadi sangat agresif dalam beberapa situasi, terutama pada waktu pembiakan ketika mereka akan menggigit dan menggaruk satu sama lain. Pertarungan sebenarnya jarang terjadi, dan biasanya rahim yang kehilangan pertarungan akan pergi daripada bertengkar sehingga dia cedera.

Wombat mempunyai lapisan rawan tebal yang menutupi hujung belakangnya. Sekiranya pemangsa cuba menyerang rahim, ia akan menuju ke liang dan hanya membiarkan bahagian belakangnya untuk menyerang pemangsa. Haiwan penyerang biasanya tidak dapat menggigit tulang rawan yang sukar ini, sehingga rahim terlepas dari bahaya. Rahim boleh menggunakan kaki belakangnya untuk menendang pemangsa, sering mencederakannya dengan cakar belakang yang berat.

Wombat berdiri di rumput

Habitat Wombat

Wombat tinggal hanya di Australia atau Tasmania. Jangkauan mereka terbatas pada bahagian-bahagian Australia Timur Selatan di sepanjang pantai, ditambah Tasmania dan Pulau Flinders. Mereka dulu meliputi lebih banyak wilayah, tetapi konflik dengan manusia dan perjuangan lingkungan menyebabkan jumlah dan wilayah mereka menyusut. Wombat dapat dijumpai tinggal di kawasan terbuka baik di pergunungan dan di tanah rata, selagi ada ruang terbuka yang cukup untuk mereka menggali liang mereka.

Rahim pada waktu malam tidur di liang mereka pada siang hari, keluar pada waktu malam untuk memberi makan. Oleh kerana mereka pada waktu malam, rahim jarang dilihat oleh manusia. Lubang mereka menyusahkan peternak kerana boleh menyebabkan kecederaan pada ternakan, dan oleh itu peternak yang menemui rahim di tanah mereka mungkin berusaha menyingkirkannya.

Diet Wombat

Wombat adalah vegetarian yang memakan sebahagian besar tumbuhan yang tumbuh di wilayahnya. Ini termasuk rumput lembing, tussock salji, ramuan, akar rumput, pokok, semak, jamur seperti cendawan, kulit kayu, semak, lumut, tanaman march, dan daun. Mereka lebih suka tumbuh-tumbuhan muda yang lembut tetapi mereka akan memakan hampir apa sahaja apabila mereka menemuinya, termasuk sayur-sayuran yang ditanam oleh manusia. Sekiranya terdapat kekeringan, rahim akan turun di antara rumput untuk mencapai akar rumput untuk dimakan.

Wombat memerlukan makanan yang lebih sedikit daripada haiwan lain dengan ukuran yang sama kerana mereka mempunyai metabolisme yang sangat perlahan. Ini bermakna mereka tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk mencari makanan, yang membolehkan mereka menjimatkan tenaga. Mereka juga mengembangkan kemampuan menghabiskan dua minggu untuk mencerna makanan mereka, memberi tubuh mereka waktu untuk mengekstrak sebanyak mungkin nutrien dari makanan yang mereka makan.

Kerana mereka hidup dalam iklim yang sangat kering, rahim hidung berbulu disesuaikan untuk pergi dalam jangka masa yang lama tanpa perlu minum air. Mereka memenuhi sebahagian besar keperluan air mereka dengan air yang mereka peroleh dari tanaman dan dari embun. Rahim yang biasa akan mencari air untuk diminum. Semua rahim menikmati minum setelah hujan dan akan mencari genangan air dan kolam.



Pemangsa dan Ancaman Wombat

Wombat diburu oleh beberapa pemangsa yang berbeza, termasuk dingo , musang , dan Syaitan Tasmania . Rahim muda juga menjadi mangsa helang dan burung hantu . Di banyak kawasan, anjing membunuh rahim. Manusia adalah salah satu ancaman terbesar bagi rahim, kerana banyak orang mengandung sebagai perosak atau varmint, dan akan memburu, memerangkap, dan meracuni mereka untuk menyingkirkannya. Walaupun rahim dilindungi di kebanyakan wilayahnya sekarang, kawasan tetap di mana mereka dibunuh secara rutin oleh orang.

Haiwan lain juga bersaing dengan rahim kerana beberapa sumber yang ada di kawasan tempat mereka tinggal. Arnab , biri-biri , dan lembu adalah semua binatang yang diperkenalkan oleh manusia dan sekarang mengusir rahim keluar dari wilayah semula jadi mereka. Mereka tidak hanya makan makanan yang sama, tetapi arnab akan masuk ke liang rahim jika mereka dapat, dan lembu memusnahkan liang jika mereka memijaknya.

Kelaparan membunuh banyak rahim, terutama pada tahun-tahun kering. Ancaman serius lain untuk rahim adalah kehadiran jalan raya. Wombat secara rutin dibunuh oleh kereta pada waktu malam kerana sukar dilihat dalam kegelapan. Ratusan terbunuh setiap tahun, baik orang dewasa dan bayi.

Rahim yang umum disenaraikan sebagai haiwan yang paling tidak dikhawatirkan (LC) oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN), yang bermaksud bahawa pada ketika ini tidak ada kebimbangan mengenai mereka menjadi pupus. Rahim yang berbulu Selatan juga disenaraikan sebagai yang paling tidak diberi perhatian. Namun, rahim hidung berbulu Utara dianggap sangat terancam, dengan hanya sekitar 500 dari mereka yang masih hidup di alam liar.

Pembiakan Wombat, Bayi, dan Jangka Hayat

Wombat biasanya matang dan dapat melahirkan bayi pada usia dua tahun. Mereka tidak mempunyai musim pembiakan tertentu. Apabila seekor betina siap membiak, dia akan menyebarkan kiub kotorannya di sekitar kawasan tempat dia tinggal. Batu-batu ini mempunyai feromon pada mereka yang menunjukkan bahawa dia sudah siap untuk lelaki di kawasan itu. Pasangan ini akan berkumpul untuk membiak tetapi kemudian mereka akan berpisah dan ibu akan membesarkan bayi, yang dipanggil joey, sendiri.

Rahim adalah marsupial, yang bermaksud bahawa betina memiliki kantung yang mereka bawa bayinya setelah mereka dilahirkan. Masa kehamilan adalah 20 hingga 22 hari dan biasanya hanya menghasilkan satu joey. Semasa bayi dilahirkan, ia kecil, tidak berdaya, buta, dan seukuran biji jeli. Ia tidak dapat bertahan dengan sendirinya. Setelah dilahirkan, joey menuju ke kantung ibunya dan naik ke dalam, di mana ia akan kekal sehingga enam bulan. Pada masa ini, ia siap muncul dan mula menjelajah dunia tetapi akan kembali ke kantung untuk keselamatan atau keselesaan dan akan tinggal bersama ibunya selama setahun lagi.

Adalah biasa bagi rahim untuk tinggal di mana saja dari 5 hingga 20 tahun di alam liar, walaupun rahim dalam kurungan telah diketahui berumur hingga 30 tahun. Perut liar yang kerap menjadi mangsa pemangsa, penyakit, kelaparan, atau mereka dilanggar oleh kereta ketika cuba melintas jalan pada waktu malam.

Penduduk Wombat

Jumlah rahim yang tinggal di alam liar tidak diketahui. Rahim yang biasa dianggap berlimpah tetapi tidak ada anggaran semasa berapa jumlahnya. Spesies ini disenaraikan sebagai perhatian paling sedikit, yang bermaksud jumlahnya sepertinya cukup untuk mempertahankannya.

Anggaran untuk bilangan rahim hidung berbulu Selatan menebak jumlah penduduknya antara 100,000 dan 300,000. Ini juga disenaraikan sebagai spesies yang paling tidak diberi perhatian. Bilangan rahim hidung berbulu Utara lebih dikenali, kerana mereka tinggal di padang belantara yang sangat kecil di Australia Tenggara. Oleh kerana usaha pemuliharaan, spesies ini semakin meningkat, tetapi masih ada kurang dari 500 spesies pada masa ini dan mereka terus dianggap sebagai terancam kritikal .

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Artikel Yang Menarik