Mamol Woolly

Pengelasan Ilmiah Mamalia Woolly

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Proboscidea
Keluarga
Elephantidae
Genus
Mammuthus
Nama saintifik
Mammuthus Primigenius

Status Pemeliharaan Mamalia Woolly:

Hilang

Lokasi Mammoth Woolly:

laut

Fakta Mammoth Woolly

Mangsa Utama
Rumput, Ranting, Rushes
Ciri khas
Rambut panjang, tebal dan gading besar
Habitat
Artik Tundra
Pemangsa
Kucing dan manusia bergigi sabre
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Gading tumbuh hingga 16 kaki!

Ciri-ciri Fizikal Mamalia Woolly

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Rambut
Jangka hayat
60 - 80 tahun
Berat
8000kg (8.8 tan)
Ketinggian
1.8m - 4m (6 kaki - 13 kaki)

Mamalia berbulu adalah mamalia besar yang pernah berkeliaran di lanskap utara beku yang luas. Diyakini mempunyai kaitan erat dengan gajah zaman moden, raksasa wol itu tetap ada di alam liar hingga sekitar tahun 1700 SM ketika ia pupus.



Mamalia berbulu itu dijumpai berkeliaran di tundra Arktik yang pahit di mana mereka sering berkumpul di kawanan besar untuk kehangatan dan perlindungan. Mamoth woolly hidup dalam dua kumpulan yang dianggap cukup berbeza untuk dicirikan sebagai subspesies yang terpisah. Satu kumpulan mammoth berbulu tinggal di tengah-tengah Arktik tinggi, sementara kumpulan mammoth berbulu yang lain mempunyai julat yang jauh lebih luas.



Mamalia berbulu adalah haiwan yang sangat besar, dengan orang dewasa sering mencapai ketinggian empat meter atau lebih. Rama-rama wol berbulu di kawasan tertentu rata-rata, sedikit lebih kecil dan sebenarnya boleh menjadi separuh daripada salah satu individu raksasa berbulu besar.

Seperti yang dilakukan oleh gajah hari ini, raksasa berbulu memiliki gading besar yang akan digunakan untuk menggali dan mengumpulkan makanan, dan untuk menakut-nakutkan dan memerangi pemangsa dan pesaingnya. Gading mamalia berbulu sering melengkung secara dramatik dan panjangnya boleh mencapai 5 meter (16 kaki).



Seperti gajah Afrika dan Asia yang masih dijumpai berkeliaran di bahagian kecil planet ini hari ini, rama-rama wol adalah haiwan herbivora yang bermaksud bahawa ia hidup berdasarkan diet nabati semata-mata. Rama-rama berbulu pasti memakan tumbuh-tumbuhan yang serupa dengan gajah zaman moden, menjelajahi hutan untuk mencari daun, buah-buahan, kacang-kacangan, ranting dan beri.

Kerana ukuran mamalia berbulu yang besar, ia hanya mempunyai satu pemangsa yang sebenarnya di persekitarannya yang semula jadi kucing yang bergigi saber yang sering memburu betis mamalia berbulu yang lebih kecil. Selain pemburu manusia yang cepat menghapuskan populasi raksasa berbulu di kawasan luas tundra Arktik, ais yang mencair dengan cepat memberi kesan yang sangat besar terhadap kematian mereka.

Walaupun sedikit yang diketahui mengenai pembiakan mammoth berbulu, sangat mungkin bahawa dengan cara yang serupa dengan gajah, mammoth berbulu betina akan melahirkan seekor betis raksasa wol tunggal setelah tempoh kehamilan hampir satu tahun (mungkin lebih lama) . Rama-rama berbulu dianggap mempunyai jangka hayat yang cukup panjang, sehingga mencapai usia rata-rata 70 tahun.



Secara umum diasumsikan bahawa mammoth berbulu terakhir hilang dari Eropah dan Siberia Selatan pada sekitar 8.000 SM, dengan populasi mammoth berbulu terpencil yang terakhir hilang dari Pulau Wrangel, yang terletak di Lautan Artik pada sekitar 1700 SM.

Lihat semua 33 haiwan yang bermula dengan W

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik