Xerus

Pengelasan Ilmiah Xerus

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Rodentia
Keluarga
Sciuridae
Genus
Xerus

Status Pemuliharaan Xerus:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Xerus:

Afrika

Fakta Seronok Xerus:

Xerus menggunakan ekor gebu mereka sebagai teduh dari sinar matahari di savana Afrika.

Fakta Xerus

Mangsa
Serangga, daun, biji, kacang
Nama Muda
Anak anjing
Kelakuan Berkelompok
  • Sosial
Fakta Menyeronokkan
Xerus menggunakan ekor gebu mereka sebagai teduh dari sinar matahari di savana Afrika.
Ciri Paling Cemerlang
Ekor putih panjang
Tempoh Kehamilan
48 hari
Habitat
Savana, padang rumput, padang pasir
Pemangsa
Serigala, ular, kadal
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
1-3
Cara hidup
  • Diurnal
Nama yang selalu digunakan
Tupai tanah Afrika
Bilangan Spesies
4
Lokasi
Afrika Sub-Sahara
Slogan
Tupai yang tinggal di liang di Afrika.
Kumpulan
Mamalia

Ciri-ciri Fizikal Xerus

Warna
  • Coklat
  • Bersih
  • Putih
Jenis Kulit
Rambut
Jangka hayat
Tidak diketahui di alam liar, 11.5 tahun dalam kurungan
Berat
14oz-22oz
Panjang
17in-18in
Umur Kematangan Seksual
8 bulan
Zaman Penyapihan
52 hari

A Xerus menggunakan ekornya yang lembut sebagai teduh dari cahaya matahari di Afrika.



Xerus erythropus yang biasanya dikenali sebagai tupai tanah Afrika dan berasal dari Afrika. Mereka mempunyai rambut kasar dan pendek dan dikenali sebagai haiwan sosial. Mereka dapat bertahan dalam kurungan selama kira-kira 11.5 tahun.



Lelaki dan wanita tinggal dalam kumpulan yang berasingan dan berkumpul untuk berkahwin dan selepas itu bayi tinggal bersama ibu mereka dalam kumpulan wanita.
Xerus mempunyai empat subspesies - tupai tanah cape, tupai tanah bergaris, tupai tanah gunung, dan tupai tanah yang tidak bertali.

Haiwan ini bersifat diurnal dan biasanya diketahui sebagai herbivor dan biasanya memakan kacang, akar, dan biji. Namun, kadang-kadang mereka juga memakan telur dan haiwan kecil lain.



5 Fakta Xerus yang Menakjubkan

  • Lelaki Xerus yang matang suka membentuk kumpulan mereka sendiri, yang terpisah dari wanita. Kumpulan ini sering dianggotai oleh kira-kira 20 orang.
  • Tupai ini tidak diketahui menyembunyikan makanan seperti tupai lain. Sebagai gantinya, mereka keluar mencari makanan setiap hari dan tidak menyimpan simpanan dengan stabil.
  • Mereka tidak tinggal di pokok, mewujudkan habitat yang lebih selesa di liang di padang pasir.
  • Tupai ini berkawan sepanjang tahun, dan bukannya selama satu musim. Lelaki dan wanita mempunyai beberapa pasangan kawin.
  • Xerus betina hidup dalam kumpulan satu hingga empat dengan bayi mereka, juga dikenali sebagai anak anjing.

Nama Saintifik Xerus

Umumnya dikenali sebagai Xerus, makhluk-makhluk ini berlalu nama saintifik dari Xerus erythropus dan tergolong dalam keluarga Sciuridae dan filum Chordate. Mereka berasal dari kelas haiwan Mammalia.

Xerus mempunyai empat subspesies. Yang pertama, tupai tanah tanjung (nama saintifik: Xerus inauris), terutama tinggal di Afrika Selatan, Botswana, dan Namibia, mencari kawasan yang lebih kering untuk dipanggil pulang. Tupai tanah bergaris (nama saintifik: Xerus erythropus), bagaimanapun, terdapat terutamanya di kawasan barat daya Maghribi, Mauritania, dan Senegal.

Tupai tanah gunung (nama saintifik: Xerus Princeps) tinggal di wilayah barat Afrika Selatan dan Namibia, serta sisi barat daya Angola. Akhirnya, tupai tanah yang tidak bertali (nama saintifik: Xerus rutilus) dapat dijumpai di padang rumput, hutan, dan kawasan berbatu di kawasan timur laut kedua Sudan dan Tanzania.



Penampilan dan Kelakuan Xerus

Tupai-tupai ini ditutupi bulu dari kepala hingga kaki yang sering menjadi warna tanah coklat muda. Walau bagaimanapun, ia juga boleh didapati di bulu kelabu kemerahan atau kelabu kekuningan. Walau bagaimanapun, kaki mereka mempunyai rambut yang lebih rendah daripada bahagian badannya yang lain. Walaupun alas kaki mereka mempunyai rambut minimum hingga tidak ada, kaki itu sendiri mempunyai beberapa rambut.

Dalam hal tupai tanah bergaris, badan mempunyai jalur putih yang berjalan di kedua sisi dan bahu. Ekornya biasanya rata dan berwarna lebih gelap daripada bulu badan. Telinga haiwan biasanya kecil dan cakarnya panjang dan melengkung. Walau bagaimanapun, cakar ini tidak membenarkan makhluk itu memanjat pokok.

Ketinggian mereka boleh berada di antara 17 hingga 18 inci, tidak termasuk ekor. Ekornya panjangnya sekitar 7,5 hingga 10,2 inci, menjadikannya kira-kira satu pertiga dari panjang penuh Xerus. Walau bagaimanapun, ukuran tupai biasanya dan kebanyakan bergantung pada subspesies yang dimaksudkan kerana keempat-empatnya mungkin mempunyai beberapa perbezaan.

Mereka biasanya berat sekitar 14 auns. Tupai ini menggunakan ekornya sebagai perlindungan dari panas terik.

Xerus dikenali sebagai haiwan sosial yang hidup dalam kumpulan. Lelaki dewasa membentuk kumpulan mereka yang masing-masing mempunyai sekitar 19 hingga 20 orang. Perempuan, sebaliknya, biasanya tinggal dalam kumpulan satu hingga empat bersama dengan keturunan mereka.

Close-up Xerus memakan biji
Close-up Xerus memakan biji

Habitat Xerus

Xerus diketahui tinggal di kawasan terbuka, terutama hutan, padang pasir, atau padang rumput . Walau bagaimanapun, mereka boleh didapati di seluruh Afrika. Salah satu subspesies bahkan menjadikannya tempat tinggal di kawasan berbatu, termasuk pergunungan.
Walaupun mereka berada di daratan, kebiasaan diurnal mereka memungkinkan mereka menjelajahi banyak kawasan di mana mereka tinggal untuk mencari makanan.

Walaupun banyak tupai dan haiwan serupa diketahui tinggal di pokok, Xerus menjadikan rumah mereka di liang. Untuk mencari mana-mana haiwan ini di alam liar, periksa kawasan padang pasir tertentu di Afrika Selatan, Namibia, Lesotho, dan Botswana. Tupai tidak diketahui berhijrah, jadi kemungkinan melihatnya agak tinggi.

Diet Xerus

Xerus makan pada pelbagai makanan seperti kacang, akar, dan biji. Tupai tanah tanjung sangat menyukai pokok renek dan mentol juga. Mereka juga akan memakan ubi, kapas, ubi kayu, kacang tanah, dan ubi jalar ketika mereka menemukannya. Walaupun Xerus utamanya adalah herbivora, ada beberapa sumber protein berasaskan haiwan yang akan mereka cari selama perjalanan harian mereka untuk mencari makanan. Apabila tersedia dan diperlukan, makanan mereka juga terdiri dari serangga, telur, dan binatang kecil (dalam jumlah kecil).

Pemangsa dan Ancaman Xerus

Seperti semua haiwan lain, Xerus juga makan dan dimakan oleh makhluk hidup lain, memegangnya sendiri dalam rantai makanan. Ancaman terbesar bagi kehidupan Xerus adalah serigala , walaupun serigala dengan sandaran hitam paling banyak mencarinya. Xerus juga dikejar oleh ular , biawak , dan penambah puff.

Xerus dikenali sebagai binatang yang cepat, yang diperlukan untuk mengalahkan binatang yang menjadi mangsa mereka. Namun, tidak jelas seberapa cepat mereka bergerak, kerana pecut cepat mereka sering berumur pendek.

Di sisi lain, kegiatan industri yang dilakukan manusia juga menimbulkan ancaman bagi kehidupan Xerus kerana dapat menyebabkan kemerosotan habitat semula jadi mereka. Populasi Xerus banyak di seluruh dunia dan IUCN telah menyatakannya sebagai 'tidak pupus.'

Pembiakan Xerus, Bayi dan Jangka Hayat

Tidak ada tempoh pembiakan yang diketahui dalam kes Xerus. Namun, lelaki dan wanita Xerus mengawan sepanjang tahun walaupun hanya mempunyai pasangan suami isteri tunggal. Dikatakan bahawa mereka kadang-kadang melahirkan hingga bulan Julai dan Oktober. Tempoh kehamilan di Xerus adalah sekitar 48 hari selepas itu anak-anak muda disapih sekitar 52 hari.

Xerus wanita mencapai kematangan seksual pada usia 10 bulan sementara kematangan seksual pada lelaki biasanya berlaku ketika mereka berusia lapan bulan. Xerus betina boleh membiak sepanjang tahun, tetapi sangat sedikit dari mereka menghasilkan lebih dari satu sedikit setiap tahun. Biasanya, betina menghasilkan kira-kira satu hingga tiga bayi setiap sampah.

Bayi yang dipanggil anak anjing dilahirkan tanpa rambut, dengan mata tertutup. Mereka diketahui membuka mata sekitar usia 35 hari dan dijaga oleh ibu mereka selama kira-kira 45 hari. Anak anjing diketahui mencapai usia dewasa sekitar 150 hingga 153 hari.

Semasa dalam kurungan, Xerus dapat bertahan hingga 11.5 tahun, tetapi tidak ada catatan yang diketahui mengenai jangka hayat mereka di alam liar.

Penduduk Xerus

Tidak banyak yang diketahui mengenai populasi haiwan ini. Namun, terdapat cukup banyak tupai tanah Afrika dan IUCN telah menyatakan mereka sebagai 'tidak pupus'.

Lihat semua 2 haiwan yang bermula dengan X

Artikel Yang Menarik