Ya

Pengelasan Ilmiah Yak

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Bovidae
Genus
Hutan
Nama saintifik
Bos Grunniens

Status Pemuliharaan Yak:

Berhampiran Diancam

Lokasi Yak:

Asia
Eurasia

Fakta Yak

Mangsa Utama
Rumput, Herba, Lumut
Nama Muda
Anak lembu
Habitat
Padang rumput dan bukit terbuka
Pemangsa
Manusia, Beruang, Serigala
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Hanya ada beberapa yang tersisa di alam liar!

Ciri Fizikal Yak

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
15-20 tahun
Berat
300-1,000kg (661-2,200 paun)

Yaks adalah haiwan yang dibina dengan kuat dengan bingkai yang kukuh yang mempunyai rambut panjang dan tebal.



Mereka berasal dari Tibet dan China tetapi juga terdapat di Mongolia, Nepal dan Asia Tengah. Para saintis percaya bahawa puak Qiang menjinakkan yaks sekurang-kurangnya 5.000 tahun yang lalu, tuntutan yang disokong oleh bukti genetik. Walau bagaimanapun, beberapa orang Tibet mungkin telah menjinakkan yaks sejak 10.000 tahun yang lalu. Yak domestik jauh lebih banyak liar dan dibiakkan kerana kemampuan mereka untuk membajak dan mengorek, pengeluaran susu tinggi, daging, kulit dan bulu.



Fakta Yak yang luar biasa!

  • Yak domestik, tidak seperti rakan sejawatnya di alam liar,sering membuat suara menggeram, menuju ke nama panggilan, 'The Grunting Ox.'
  • Mereka mempunyai tiga kali kapasiti paru-paru sapi dan mempunyai sel darah merah yang lebih kecil dan lebih kecil, yang memungkinkan mereka mengangkut oksigen dengan lebih berkesan.
  • Mereka dapat menahan suhu sejuk yang boleh mencapai serendah -40 darjah Fahrenheit .
  • Yaks mempunyai masalahberkembang di ketinggian yang lebih rendahdan terdedah kepada keletihan panas apabila suhu melebihi 59 darjah Fahrenheit.
  • Apabila seekor yak mati kerana sebab semula jadi, tulangnya menemukan kehidupan baru sebagai perhiasan dan tali khemah mengikut ajaran Buddha.

Nama Ilmiah Yak

Yak adalah ahli keluarga lembu dan berkaitan dengan lembu dan kerbau , semuanya mungkin berasal dari aurochs , spesies lembu yang pupus. Yaks berpisah dari aurochs antara satu juta hingga lima juta tahun yang lalu. Para saintis mengklasifikasikan liar (Bos mutus) dan yaks domestik (Bos grunniens) sebagai dua spesies yang berbeza. Kata Inggeris yak berasal dari perkataan Tibet 'yag.' Nama saintifik kedua-dua spesies merujuk kepada bunyi atau kekurangan yang dihasilkan oleh haiwan ini. Bos mutus, bermaksud lembu bisu, sementara Bos grunniens bermaksud lembu menggeram. Mereka tergolong dalam Bovidae, keluarga yang sama dengan Kerbau air Asia , orang Afrika kerbau dan orang Amerika bison . Perbezaan utama antara kedua spesies ini adalah ukuran, dengan jantan liar yang beratnya dua kali lebih besar daripada rakan sejawatnya. Yak domestik berasal dari spesies liar.

Penampilan dan Kelakuan Yak

Semua yaks serupa dalam penampilan, walaupun, seperti yang disebutkan sebelumnya, yaks liar lebih besar. Yaks liar umumnya mempunyai rambut yang lebih gelap, kehitaman hingga coklat, sementara spesies domestik mempunyai variasi warna yang lebih luas yang merangkumi coklat dan krim berkarat. Semua mempunyai bulu yang hangat dan lebat yang tergantung di bawah perut mereka dan mantel bulu yang menutupi dada, sayap, dan paha. Mereka mempunyai bingkai besar dan kaki yang kukuh yang berakhir dengan kuku bulat, berpakaian. Tanduk kuat mereka juga digunakan untuk pertahanan, memungkinkan mereka menembus salji pada musim sejuk untuk mencari makanan yang terkubur di bawahnya. Kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai leher pendek dengan bonggol yang jelas di bahu, walaupun ciri ini lebih ketara pada lelaki. Mereka mempunyai ekor yang panjang dan kelihatan lebih seperti ekor kuda daripada kabel.



Yak domestik lebih kecil kerana lelaki pada umumnya beratnya antara 600 hingga 1,100 paun, sementara wanita berkisar antara 400 hingga 600 paun. Jantan liar boleh menimbang sebanyak 2,200 paun. Ketinggian lelaki domestik berbeza-beza, tetapi mereka biasanya berada di atas 44 hingga 54 inci di layu, sementara wanita 41 hingga 46 inci di layu. Betina mempunyai empat anak anjing dengan udder yang kecil dan berbulu. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai skrotum lelaki. Ukuran dan penutup yang berbulu adalah perlindungan dari sejuk.

Anak liar hidup di kawanan beberapa ratus haiwan, yang terdiri terutamanya dari betina dan yang masih muda dengan hanya beberapa jantan. Sebilangan besar lelaki hidup sendiri atau tinggal dalam kumpulan bujang yang lebih kecil sekitar enam hingga sebelum musim kawin ketika mereka biasanya akan bergabung dengan kawanan yang lebih besar. Mereka secara amnya menghindari manusia dan mungkin melarikan diri, walaupun mereka dapat menjadi agresif ketika membela muda atau ketika berada dalam rutin ketika laki-laki selalu bertengkar di antara mereka untuk membangun dominasi. Tingkah laku kebiasaan termasuk paparan tanpa kekerasan, bersama dengan serangan seperti melaung dan mengikis tanah dengan tanduk mereka. Lembu jantan juga akan berkali-kali menyerang antara satu sama lain dengan kepalanya diturunkan atau akan berputar dengan tanduknya. Jantan sering berkubang di tanah kering semasa rutin dan bau dengan air kencing atau tahi.

Dua orang Yaks berdiri di rumput berhampiran tasik di Pegunungan Tajik
Ya

Yak Habitat

Anak liar hidup terutamanya di Tibet utara dan wilayah Qinghai barat China. Sebilangan penduduk meluas ke bahagian paling selatan di Xinjiang dan India. Populasi haiwan terpencil ini juga tersebar di seluruh Asia Tengah. Habitat primer adalah dataran tinggi tanpa hambatan di Asia Tengah antara 9,800 hingga 18,000 kaki di padang rumput dan dataran tinggi gunung. Mereka biasanya dijumpai di tundra alpine dengan rumput tebal dan lumpur yang menyediakan makanan mereka. Beberapa kawanan akan berhijrah secara bermusim untuk mencari makanan. Mereka makan pagi dan petang dan tidak banyak bergerak, sering tidur hampir sepanjang hari. Semasa ribut salji, haiwan ini mengubah ekornya menjadi ribut dan mungkin tidak bergerak berjam-jam.



Selain dibesarkan untuk susu mereka, yak domestik dibesarkan untuk mentega mereka, yang diubah menjadi po cha, atau teh mentega Tibet. Orang Tibet membuat teh ini dengan menambahkan susu yak, mentega, dan garam ke teh hitam dari Pemagul untuk membuat minuman tradisional, yang memperkuat peminum terhadap udara tipis dan dingin di Pegunungan Himalaya. Teh ini biasanya dimakan oleh mereka yang tinggal di dataran tinggi yang tingginya lebih dari 17,000 kaki.

Yak butter memainkan peranan penting dalam Festival Lampu Mentega yang diadakan pada bulan pertama kalendar Tibet di Lhasa. Para bhikkhu menghabiskan berbulan-bulan mengukir patung-patung dari mentega yak, sementara lampu-lampu yang membakar mentega memenuhi jalan-jalan semasa festival.

Setiap musim panas, pengembara Tibet menyisir dan memproses lapisan bawah lembut yang ditumpahkan yaks pada masa ini tahun. Rambut luar kasar berubah menjadi tali, khemah dan rambut palsu. Serat seperti kasmir dalam berubah menjadi tekstil yang mulai menyaingi kasmir tradisional, yang terbuat dari rambut kambing Himalaya.

Kotoran Yak adalah satu-satunya bahan bakar di dataran tinggi Tibet yang tinggi, tetapi menggunakannya sebagai biohazard sebagai pembakaran menghasilkan setiap tahun sebanyak 1,000 tan karbon hitam, penyebab utama pemanasan global kedua.

Diet Yak

Yaks adalah herbivora, yang bermaksud mereka hanya memakan tanaman. Mereka menghabiskan banyak masa di padang rumput gunung, merumput di rumput dan tumbuh-tumbuhan rendah seperti lumpur. Carex, Stipa, dan Kobresia adalah antara rumput kegemaran mereka. Mereka juga mengambil ramuan herba, semak lemak musim sejuk, lumut, dan lumut. Wanita suka merumput di lereng yang lebih tinggi daripada lelaki, terutamanya jika mereka masih muda. Mereka sering minum pada musim panas dan makan salji pada musim sejuk agar sentiasa terhidrasi. Seperti lembu, mereka mempunyai dua perut untuk mengekstrak semua nutrien dengan berkesan dari tumbuh-tumbuhan yang mereka makan.

Pemangsa dan Ancaman Yak

Walaupun yak domestik banyak, populasi yaks global semakin berkurang dan secara rasmi disenaraikan sebagai terdedah kepupusan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam. Pada awal tahun 1900-an, yaks liar diburu secara meluas oleh penggembala Tibet dan Mongolia dan anggota tentera. Manakala hanya 50 tahun yang lalu, sebanyak satu juta yak liar berkeliaran di dataran tinggi Tibet, tinggal sekitar 10,000 sahaja hari ini kerana perkawinan dengan lembu , kehilangan habitat, dan serangan perburuan oleh manusia. Lelaki bersendirian sangat rentan terhadap perburuan haram. Gangguan pada ternakan domestik membawa penyakit dan juga pembiakan.

Orang Himalaya serigala adalah pemangsa semula jadi yak, walaupun di beberapa kawasan macan tutul salji dan beruang coklat telah diketahui sebagai mangsa yaks muda atau lemah.

Pembiakan Yak, Bayi, dan Jangka Hayat

Wanita memasuki estrus hingga empat kali setahun, namun kawin biasanya terjadi pada akhir musim panas, kadang-kadang bahkan hingga bulan September bergantung pada persekitaran setempat. Gestation berlangsung antara 257 dan 270 hari, mengakibatkan kelahiran anak lembu tunggal pada bulan Mei atau Jun. Kelahiran berganda jarang berlaku. Betina mencari tempat terpencil untuk melahirkan, tetapi tidak lama kemudian bergabung dengan kawanannya kerana anak lembu umumnya dapat berjalan dalam waktu 10 minit sejak kelahiran. Sebilangan besar wanita hanya melahirkan setiap dua tahun sekali, walaupun kelahiran lebih kerap dapat berlaku jika makanan banyak. Mereka mula melahirkan pada usia sekitar tiga hingga empat tahun, dengan kesuburan puncak sekitar enam tahun.

Anak lembu disapih pada usia satu tahun dan menjadi mandiri sejurus selepas itu. Yaks mempunyai jangka hayat sekitar 20 hingga 25 tahun, walaupun beberapa yaks liar mungkin mempunyai jangka hayat yang lebih pendek.

Penduduk Yak

Yak domestik berjumlah antara 14 juta hingga 15 juta di Asia. Peternakan Yak juga meningkat di Amerika Utara, dengan kira-kira 5.000 orang kini ditingkatkan di Amerika Syarikat. Mereka secara tradisional digunakan sebagai haiwan bungkus untuk kafilah dan juga untuk membajak dan mengirikan. Kotoran Yak adalah satu-satunya bahan bakar yang tersedia di tundra Tibet yang tidak berwajah. Menjelang pertengahan tahun 1800-an, kapal liar meluas dari Danau Baikal di Siberia hingga ke padang rumput Ladakh di India. Yak Emas Cina, subspesies yak liar yang terancam, hanya mempunyai sekitar 170 individu yang tersisa di alam liar. India dan China telah secara rasmi melindungi yaks liar, dengan yang terakhir bahkan mewujudkan rizab khas di mana banyak kawanan liar berada.

Yaks Di Zoo

Sebilangan besar kebun binatang hanya mempunyai ruang untuk satu jenis spesies lembu liar, jadi mereka memilih kerbau , bison atau yak. Zoo San Diego Taman Hidupan Liar adalah satu pengecualian di mana pengunjung dapat melihat yak serta spesies lain. Zoo San Diego mempunyai program pembiakan yang berhati-hati untuk spesies yang terancam punah, walaupun kebanyakan kebun binatang tidak.

Lihat semua 3 haiwan yang bermula dengan Y

Artikel Yang Menarik