Cheetah

Pengelasan Ilmiah Cheetah

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Acinonyx
Nama saintifik
Acinonyx jubatus

Status Pemuliharaan Cheetah:

Rentan

Lokasi Cheetah:

Afrika
Asia
Eurasia

Fakta Menyenangkan Cheetah:

Mamalia darat terpantas di dunia!

Fakta Cheetah

Mangsa
Gazelle, Wildebeest, Hare
Nama Muda
Kiub
Kelakuan Berkelompok
  • Bersendirian / Pasangan
Fakta Menyeronokkan
Mamalia darat terpantas di dunia!
Anggaran Saiz Penduduk
8,500
Ancaman Terbesar
Hilang habitat
Ciri Paling Cemerlang
Bulu kekuningan ditutupi dengan bintik-bintik hitam kecil
Tempoh Kehamilan
90 hari
Habitat
Padang rumput terbuka
Pemangsa
Manusia, Singa, Helang
Diet
Karnivor
Saiz Sampah Purata
3
Cara hidup
  • Diurnal
Nama yang selalu digunakan
Cheetah
Bilangan Spesies
5
Lokasi
Asia dan Afrika
Slogan
Mamalia darat terpantas di dunia!
Kumpulan
Mamalia

Ciri Fizikal Cheetah

Warna
  • Coklat
  • Kuning
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
70 mph
Jangka hayat
10 - 12 tahun
Berat
40kg - 65kg (88lbs - 140lbs)
Ketinggian
115cm - 136cm (45in - 53in)
Umur Kematangan Seksual
20 - 24 bulan
Zaman Penyapihan
3 bulan

Pengelasan dan Evolusi Cheetah

Cheetah adalah kucing besar dan kuat yang pernah dijumpai di seluruh Afrika dan Asia dan bahkan di beberapa bahagian Eropah. Namun hari ini, ia hanya terdapat di beberapa wilayah terpencil dari kawasan semula jadi yang sangat luas, terutamanya kerana penempatan manusia yang semakin meningkat dan pemburuan mereka untuk bulu mereka. Terdapat lima jenis subspesies Cheetah yang berbeza-beza yang hanya sedikit berbeza dengan warna dan paling mudah dibezakan oleh lokasi geografi mereka. Walaupun mereka tidak dianggap sebagai sebahagian daripada keluarga 'kucing besar' kerana mereka tidak dapat mengaum, Cheetah adalah salah satu pemangsa yang paling kuat di Afrika dan paling terkenal dengan kepantasannya yang luar biasa ketika dalam pengejaran. Mampu mencapai kelajuan lebih dari 60mph untuk jangka waktu yang singkat, Cheetah adalah mamalia darat terpantas di dunia.



Anatomi dan Penampilan Cheetah

Cheetah mempunyai badan yang panjang dan langsing yang ditutup dengan bulu kekuningan kasar dan dihiasi bintik-bintik hitam kecil. Ekornya yang panjang membantu keseimbangan dan mengubah arah dengan cepat dan tidak seperti badan Cheetah yang lain, terdapat tanda berlingkar di sepanjang ekor yang berakhir dengan hujung hitam. Cheetah memiliki kepala kecil dengan mata setinggi yang membantu mereka ketika meninjau padang rumput di sekitarnya untuk menjadi mangsa yang berpotensi. Mereka juga mempunyai 'tanda air mata' hitam khas yang mengalir dari mata dalam, sepanjang hidung dan ke luar mulut mereka, yang dianggap membantu melindungi mereka dari dibutakan oleh cahaya matahari. Kelajuan Cheetah yang luar biasa disebabkan oleh beberapa perkara termasuk kaki belakang yang kuat dan kuat, dan tulang belakang yang sangat fleksibel dan berotot yang membolehkan Cheetah bukan sahaja berlari dengan cepat tetapi juga menjadikannya sangat lincah. Mereka juga memiliki cakar yang tidak dapat ditarik yang menggali ke dalam tanah, memberikan Cheetah cengkaman yang lebih baik pada kelajuan tinggi.



Taburan dan Habitat Cheetah

Cheetah pernah memiliki rentang sejarah yang luas yang tersebar di beberapa benua, tetapi pengedarannya hari ini jauh lebih tersebar dengan sebilangan kecil yang terdapat di Iran dan sebahagian besar terdapat di Afrika sub-Sahara. Walaupun Cheetah masih dijumpai di beberapa bahagian yang berbeza di Afrika timur dan selatan, populasi Cheetah liar yang paling tinggi kini dijumpai di Namibia di Afrika barat daya. Cheetah paling sering dijumpai mengejar mangsa di padang rumput terbuka yang luas tetapi mereka juga dijumpai di berbagai habitat lain termasuk gurun, vegetasi lebat dan kawasan pergunungan, dengan syarat terdapat bekalan makanan dan air yang mencukupi. Cheetah adalah salah satu kucing yang paling rentan di Afrika dengan jumlah penduduk terutamanya terjejas oleh penempatan manusia yang berkembang yang menceroboh habitat asalnya.

Kelakuan dan Gaya Hidup Cheetah

Cheetah unik di antara kucing Afrika terutamanya kerana mereka paling aktif pada siang hari, yang mengelakkan persaingan untuk mendapatkan makanan dari pemangsa besar lain seperti Lions dan Hyenas yang memburu pada malam yang lebih sejuk. Mereka juga merupakan salah satu spesies Kucing yang lebih ramah dengan lelaki yang sering berkeliaran dalam kumpulan kecil, umumnya dengan adik-beradik mereka, dan anehnya, betina adalah haiwan yang lebih menyendiri selain dari 18 bulan atau lebih sehingga mereka menghabiskan masa untuk menjaga anak mereka . Cheetah adalah haiwan teritori yang sangat keras yang melakukan rondaan di rentang rumah yang besar dan sering kali bertindih dengan Cheetah lain, dan juga Singa, dengan betina cenderung berkeliaran di jarak yang jauh lebih besar daripada lelaki. Mereka biasanya haiwan pemalu dan sangat tersembunyi sehingga mereka dapat memburu mangsa pada waktu siang yang panas tanpa dapat dilihat dengan begitu mudah.



Pembiakan Cheetah dan Kitaran Hidup

Setelah tempoh kehamilan yang berlangsung selama sekitar 3 bulan, Cheetah betina melahirkan antara dua hingga lima anak yang dilahirkan buta dan sangat rentan di padang gurun Afrika. Anak-anak itu menyusu dari ibu mereka untuk beberapa bulan pertama ketika mereka mula makan daging, dan mula menemaninya dalam perjalanan memburu kerana mereka dapat belajar memburu dari memerhatikannya. Anak-anak Cheetah mempelajari sebahagian besar teknik memburu mereka dengan bermain dengan adik-beradik mereka, dan tinggal bersama ibu mereka sehingga mereka dapat memburu dengan jayanya dan pergi untuk mencari wilayah mereka sendiri di antara usia 18 bulan dan 2 tahun. Malangnya, salah satu sebab utama penurunan jumlah Cheetah secara drastik adalah sehingga 75% anak Cheetah tidak hidup lebih tua dari 3 bulan, kerana ibu mereka harus meninggalkan mereka setiap hari untuk mencari makanan untuk memberi makan mereka, membiarkan anak-anak yang rentan tidak berdaya dalam menghadapi pemangsa.

Diet Cheetah dan Prey

Cheetah mempunyai penglihatan yang luar biasa dan jadi memburu menggunakan penglihatan dengan pertama kali mengejar mangsanya (dari jarak antara 10 hingga 30 meter), dan kemudian mengejarnya ketika waktunya tepat. Cheetah sering membunuh mangsanya di tempat terbuka yang luas tetapi cenderung menyeretnya ke tempat persembunyian untuk mengelakkannya daripada dicabut oleh haiwan lain. Cheetah harus melakukan ini kerana tidak dapat memakan mangsanya dengan segera, kerana mereka sangat panas setelah mengejar dan memerlukan masa untuk menyejukkan badan sebelum mereka dapat menjamu selera. Cheetah adalah haiwan karnivor yang bermaksud bahawa mereka hanya memburu dan membunuh haiwan lain untuk mendapatkan nutrien yang mereka perlukan untuk bertahan hidup. Mereka terutama memburu herbivora besar termasuk Gazelle dan sejumlah spesies Antelope besar seperti Wildebeest, bersama dengan Zebras dan mamalia kecil seperti Hares. Makanan tepatnya Cheetah cenderung bergantung pada lokasinya.

Pemangsa dan Ancaman Cheetah

Cheetah dewasa adalah pemangsa yang dominan di persekitarannya dan oleh itu tidak dilihat sebagai mangsa (lebih sebagai persaingan) oleh pemangsa besar yang lain. Anak-anak Cheetah bagaimanapun, sangat rentan terutama ketika ibu mereka sedang berburu, dan menjadi mangsa sejumlah binatang termasuk Singa dan Hyena, tetapi juga spesies burung besar seperti Burung Helang dan Burung Nasar. Ancaman terbesar bagi Cheetah adalah orang-orang, yang tidak hanya mengambil wilayah habitat semula jadi yang luas, tetapi juga mengubah wilayah daratan yang besar menjadi Taman Nasional. Walaupun kawasan ini nampaknya menunjukkan peningkatan di kedua-dua populasi Lion dan Hyena, jumlah Cheetah jauh lebih rendah kerana terdapat lebih banyak persaingan untuk mendapatkan makanan dengan peningkatan jumlah pemangsa besar ini.



Fakta dan Ciri Menarik Cheetah

Salah satu perbezaan yang paling ketara antara subspesies yang berbeza adalah bahawa warna bulu mereka berubah sedikit, bergantung pada persekitarannya. Cheetah yang terdapat di kawasan gurun yang lebih gersang cenderung lebih ringan dan mempunyai tempat yang lebih kecil daripada Raja Cheetah yang berkeliaran di padang rumput Afrika selatan, dan lebih gelap, sedikit lebih besar dan mempunyai tempat yang lebih besar. Walaupun Cheetah tidak dapat mengaum, mereka mengeluarkan pelbagai suara termasuk teriakan bernada tinggi yang dapat didengar lebih dari satu mil jauhnya. Cheetah adalah salah satu kucing yang paling khas di dunia dan walaupun agak keliru dengan Leopard, namanya diduga berasal dari kata Hindu 'chita' yang bermaksud 'yang berbintik'.

Hubungan Cheetah dengan Manusia

Meskipun terlihat garang, Cheetah sebenarnya telah dijinakkan oleh penduduk setempat selama ribuan tahun, karena mereka terbiasa membantu memburu makanan untuk penduduk kampung. Mereka juga ditahan dalam waktu yang lama, tetapi karena tampaknya tidak menghasilkan individu yang sangat sehat, Cheetah liar sering ditangkap untuk memulihkan garis keturunan. Diburu oleh orang-orang sebagai piala di sebilangan besar kawasan semula jadi mereka, Cheetah telah hilang sepenuhnya dari banyak tempat dan bersamaan dengan kehilangan habitat penempatan manusia yang semakin meningkat dan pembukaan lahan untuk pertanian, jumlah Cheetah masih menurun dengan pesat di banyak daerah hari ini.

Status Pemuliharaan Cheetah dan Kehidupan Hari Ini

Hari ini, Cheetah telah disenaraikan oleh IUCN sebagai spesies yang rentan daripada kepupusan di persekitaran semula jadi dalam masa terdekat. Kehilangan habitat bersama dengan peningkatan taman semula jadi yang menjadi rumah bagi sebilangan besar pemangsa pesaing telah menyebabkan penurunan drastik dalam populasi Cheetah dunia. Kini dianggarkan ada antara 7.000 dan 10.000 individu yang tersisa di alam liar, bersama dengan jumlah yang banyak terdapat di kebun binatang dan institusi haiwan di seluruh dunia.

Lihat semua 59 haiwan yang bermula dengan C

Bagaimana untuk mengatakan Cheetah di ...
Bahasa BulgariaCheetah
Bahasa CatalanCheetah
Bahasa CzechCheetah Ramping
Bahasa DenmarkGepard
Bahasa JermanGepard
Bahasa InggerisCheetah
Bahasa EsperantoCheetah
SepanyolAcinonyx jubatus
Orang EstoniaGepard
Bahasa FinlandCheetah
Bahasa PerancisCheetah
Orang GaliciaCheetah
Bahasa Ibranicheetah
Bahasa CroatiaGepard
Bahasa HungaryCheetah
Bahasa IndonesiaCheetah
Bahasa ItaliAcinonyx jubatus
Orang JepunCheetah
Bahasa LatinAcinonyx
Bahasa InggerisCheetah
BelandaCheetah
Bahasa InggerisGepard
Bahasa PolandGepard
PortugisCheetah
Bahasa InggerisCheetah
Bahasa SloveniaGepard
Bahasa SwedenGepard
Orang TurkiCheetah
Orang VietnamCheetah
Orang CinaCheetah
Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik