Kren

Pengelasan Ilmiah Crane

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Burung
Pesanan
Gruiformes
Keluarga
Gruidae
Nama saintifik
Gruidae

Status Pemuliharaan Kren:

Berhampiran Diancam

Lokasi Kren:

Afrika
Asia
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Oceania

Fakta Kren

Mangsa Utama
Serangga. Ikan, Biji-bijian
Ciri khas
Saiz badan besar dan paruh panjang
Bahagian sayap
1.8m - 2.4m (71in - 95in)
Habitat
Tanah lembap yang sederhana
Pemangsa
Rubah, Helang, Kucing Liar
Diet
Omnivor
Cara hidup
  • Kawanan
Makanan kegemaran
Serangga
Jenis
Burung
Saiz Klac Purata
4
Slogan
Banyak spesies yang terancam punah!

Ciri Fizikal Kren

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Bersih
  • Biru
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
25 mph
Jangka hayat
15 - 30 tahun
Berat
3.7kg - 10kg (8.2lbs - 22lbs)
Panjang
1m - 1.4m (40in - 55in)

'Kren menari untuk menarik pasangan!'



Kren adalah kumpulan spesies burung tinggi dengan kaki panjang. Terdapat 15 spesies burung ini di dunia, biasanya berwarna coklat, putih atau kelabu. Berbagai spesies burung ini hidup di setiap benua kecuali Amerika Selatan dan Antartika, biasanya berkembang biak di utara dan terbang ke selatan ke iklim yang lebih panas untuk musim sejuk. Burung terbesar di Amerika adalah burung bangau rejan, berdiri setinggi lima kaki dan melebarkan sayap hingga tujuh kaki. Mereka terkenal sebagai burung yang sangat bersosial yang melakukan tarian yang rumit untuk menarik pasangan seumur hidup.



5 Fakta Kren

  • Terdapat 15 spesies kren di dunia sekarang
  • Burung terbang dengan leher dan kaki terentang
  • Burung-burung ini adalah omnivora
  • Burung yang sangat bersosial ini tinggal di kawanan
  • Penerbangan mereka membawa mereka setinggi 26,000 kaki dari darat

Nama Ilmiah Crane

Lima belas spesies burung ini hidup di lima benua. Semua burung yang mengagumkan ini tergolong dalam kelas Aves, memesan Gruiformes, keluarga super Gruoidea, dan keluarga Gruidae. Kren nama berasal dari bahasa Jerman, perkataan Kran dalam bahasa Jerman dan kraan dalam bahasa Belanda. Pada masa yang sama dalam sejarah, pada abad ke-16, dunia berkembang melalui Bahasa Inggeris Tengah sebagai kren. Perkataan itu bermaksud 'menangis serak.' Sekarang, kata itu juga digunakan untuk menggambarkan seseorang yang meregangkan leher atau anggota badannya seperti burung, seperti dalam, 'Dia mengetuk lehernya.'

Subspesies tali ini dan habitat musim panas mereka termasuk:

  • Kren Eurasia (Biasa) Eurasia utara, Turki dan Caucasus
  • Sandhill Crane dari Amerika Utara, Cuba dan timur Siberia
  • Demoiselle Crane dari barat laut Afrika, Ukraine dan selatan Rusia, Asia tengah dan timur
  • Blue Crane Afrika Selatan dan Namibia
  • Wattled Crane of Ethiopia, Afrika Selatan dan Afrika selatan
  • Kren Siberia Siberia barat dan Siberia timur laut
  • Crane Berkerudung di timur laut China dan tenggara Rusia
  • Whooping Crane dari Kanada, Wisconsin dan Florida
  • Kren Hitam yang dimahkotai di Afrika barat dan timur
  • Grey Crown Crane dari Afrika selatan dan timur
  • Sarus Crane of Pakistan, India utara, Nepal, Indochina, Myanmar, Australia utara
  • Brolga, Australian Crane of Australia dan utara Guinea
  • Kren Nape Putih Mongolia, timur laut China, timur jauh Rusia
  • Kren Jepun yang dimahkotai merah di timur laut China, Rusia tenggara dan Jepun
  • Kren Leher Hitam India utara, China barat dan China tengah

Rupa & Tingkah Laku Kren

Burung ini adalah burung terbang tertinggi di dunia yang berukuran hanya dari 35 inci hingga 69 inci. Demoiselle - adalah yang terkecil dan Sarus Crane adalah yang terpanjang. Tetapi yang paling berat ialah Red Crown Japanese Crane, yang beratnya hingga 26 paun sebelum terbang ke selatan untuk musim sejuk atau utara untuk musim panas. Burung-burung semuanya mempunyai kaki panjang, leher panjang, sayap besar, dan badan yang kemas. Mereka berukuran lebar sayap, dengan sayapnya mempunyai penampilan bulat. Lelaki dan wanita kelihatan sama, tetapi lelaki agak besar.

Bulu dan tanda berbeza mengikut habitatnya. Burung lembap terbuka biasanya mempunyai warna lebih putih daripada spesies dari hutan atau tanah basah kecil. Burung-burung yang tinggal di hutan atau habitat lahan basah kecil berwarna lebih kelabu. Burung putih biasanya tumbuh lebih besar juga. Burung hutan yang lebih kecil dengan pewarnaannya yang lebih gelap dapat menyatu dengan persekitaran mereka dengan lebih baik semasa bersarang. Daripada penghuni hutan ini, Sandhill - dan kren biasa menggunakan lumpur pada bulu mereka agar lebih bersembunyi dari pemangsa.

Semua jenis burung ini kecuali kren Biru dan Demoiselle mempunyai kulit yang kosong di wajah mereka. Mereka menggunakan kulit ini untuk berkomunikasi dengan burung lain dengan mengembang dan merehatkan otot mereka. Aktiviti ini juga mengubah warna wajah mereka. Kren biru, Wattled, dan Demoiselle dapat menggerakkan bulu di kepalanya untuk memberi isyarat kepada kawanan mereka juga.

Burung ini mempunyai ciri tekak khas yang membantu mereka berkomunikasi juga. Sebahagiannya mempunyai saluran angin yang lebih pendek yang hanya menekan dengan lembut pada tulang di dada mereka. Yang lain mempunyai saluran angin yang lebih panjang yang menekan ke dalam tulang di dada mereka. Masih ada spesies kren lain yang menyatu tulang saluran angin dan dada yang memberi lebih banyak kekuatan untuk panggilan mereka. Dalam kumpulan terakhir ini, panggilan boleh berjalan sejauh beberapa batu.

Panggilan burung ini merangkumi perbendaharaan kata yang besar. Mereka mula mempelajari panggilan khas ini yang berfungsi seperti bahasa manusia sejak mereka menetas. Panggilan pertama mereka meminta makanan dari ibu bapa dan memberi isyarat bahawa mereka berpuas hati atau memerlukan perhatian ibu bapa. Mereka segera mengetahui panggilan penggera dan panggilan yang akan dilancarkan. Mereka saling mengenali dengan panggilan mereka dan bahkan membentuk duet.

Semasa musim pembiakan, burung-burung ini menjadi teritorial dan tinggal di wilayah mereka sendiri sepanjang masa. Semasa musim tidak membiak, banyak spesies burung ini membentuk kawanan besar, bersosial, saling berhubungan dan makan bersama. Burung-burung yang makan kebanyakan tumbuh-tumbuhan memakan kawanan, tetapi yang memakan makanan daging dalam kumpulan keluarga dan bergabung dengan kawanan itu untuk berehat atau melakukan perjalanan. Penting bagi burung-burung ini untuk bersatu dalam kumpulan untuk menjaga keselamatan mereka ketika berehat, melindungi anak-anak mereka dan bersosial.



Kren di Zoo Ueno, Taito-ku, Tokyo, Jepun
Kren di Zoo Ueno, Taito-ku, Tokyo, Jepun

Habitat Kren

Burung ini hidup di semua benua kecuali Amerika Selatan dan Antartika. Afrika dan Asia Timur mempunyai banyak jenis burung ini yang tinggal di satu wilayah. Afrika mempunyai lapan spesies, sementara Asia Timur memiliki enam spesies pada musim puncaknya. Dengan 15 spesies yang berbeza di antara keluarga kren yang lebih luas, setiap jenis mempunyai habitat pilihannya sendiri.

Sebilangan besar dari mereka memerlukan tanah lembap untuk kelangsungan hidup mereka, serta kawasan terbuka dan luas. Majoriti juga bersarang di tanah lembap yang cetek, sementara ada yang bersarang di sana tetapi memindahkan anak ayamnya ke tanah berumput untuk makan siang hari. Hanya dua jenis kren mahkota Afrika yang tidak berkeliaran di tanah lembap. Sebaliknya, mereka bertengger di pokok.

Tidak semua burung ini berhijrah dengan musim yang berubah-ubah. Ada yang tidak aktif, yang bermaksud mereka tinggal di satu wilayah sepanjang tahun mereka. Daripada mereka yang terbang ke cuaca yang lebih panas untuk musim sejuk, banyak yang menempuh jarak ribuan batu ke habitat pembiakan mereka.

Diet Kren

Burung-burung ini adalah omnivora. Mereka boleh memakan haiwan dan tumbuhan. Makanan yang disukai di darat termasuk biji, kacang, biji, daun, beri, dan buah. Mereka juga memakan serangga, burung, reptilia kecil, mamalia kecil, siput dan cacing. Semasa tinggal di tanah basah, mereka memakan akar, umbi, rimpang, siput, katak dan ikan kecil. Makanan mereka sangat mudah disesuaikan mengikut lokasi, waktu tahun, dan ketersediaan makanan. Walau bagaimanapun, burung dengan paruh yang lebih pendek lebih suka makanan dataran tinggi kering dan yang mempunyai bil yang lebih panjang lebih suka makanan tanah lembap.

Burung yang makan di tanah lembap menggali umbi dan rimpang. Ini memerlukan mereka tinggal di satu tempat untuk jangka masa yang panjang ketika mereka menggali dan mengembangkan lubang mencari makanan ini. Mereka juga menundukkan kepala dan bergerak perlahan ke depan dengan wang kertas mereka mencari serangga dan haiwan kecil.

Untuk mengurangkan persaingan, dua spesies yang tinggal berdekatan satu sama lain menggunakan habitat mereka sendiri. Ini mengelakkan makan berlebihan pada makanan yang ada dan memastikan semua mendapat akses kepada pemakanan. Sebagai contoh, di China, kren Siberia memakan air yang cetek dan lumpur sementara kren bersebelahan putihnya memakan tepi tanah lembap. Pada masa yang sama, kren berkerudung di kawasan yang sama memakan padang rumput dan ladang pertanian, berkongsi ladang dengan kren Eurasia biasa.

Pemangsa & Ancaman Kren

Oleh kerana burung dewasa begitu besar, hanya sedikit pemangsa yang mencabarnya di habitat semula jadi mereka. Tetapi beberapa pemangsa memang ada dan merangkumi burung pemangsa besar lain, seperti burung hantu dan helang . Mereka juga merangkumi musang dan kucing liar. Anak ayam sangat terdedah kepada pemangsa berasaskan tanah ini.

Orang mengambil alih habitat mereka dan mengancam burung-burung ini melalui pembandaran. Ini mempengaruhi jumlah penduduk dengan menjauhkan kren dari tempat pembiakan, penyediaan ayam, sarang, dan tempat makan mereka.



Pembiakan Kren, Bayi & Jangka Hayat

Burung ini monogami. Ini bermakna mereka mempunyai pasangan seumur hidup. Mereka biasanya menemui pasangan ini semasa tahun kedua atau ketiga kehidupan mereka. Tetapi mereka tidak berjaya membiak selama beberapa tahun. Untuk menarik pasangan, burung muda melakukan tarian kawin. Mereka mengepakkan sayap, menunduk, melompat dan melemparkan tongkat kecil atau tanaman.

Semasa percubaan pembiakan pertama mereka sering kali gagal. Kadang-kadang tempoh kegagalan ini membawa kepada 'perceraian' burung untuk mencari pasangan baru. Selagi mereka berjaya membiak, lelaki dan wanita akan tinggal bersama dalam pasangan mereka sepanjang hayat.

Para saintis mengkaji kren Sandhill di Florida. Daripada 22 pasangan ini, tujuh pasangan tinggal bersama selama 11 tahun. Daripada 15 orang yang tidak tinggal bersama, lebih dari separuh hubungan berakhir kerana kematian salah satu burung. Kira-kira 18 peratus burung bercerai dan saintis tidak dapat mengesan 29 persen pasangan.

Burung ini membiak mengikut musim pembiakan spesiesnya. Musim bergantung pada iklim dan keadaan tempatan. Burung yang berhijrah berkembang biak sebaik sahaja tiba di habitat musim panas mereka dari musim bunga akhir hingga awal musim panas. Tropika mereka biasanya lebih suka membiak pada musim hujan atau musim tengkujuh.

Telur menetas kira-kira sebulan selepas bertelur. Apabila anak ayam menetas, ibu bapa mereka memberi makan sehingga bayi dapat terbang jauh dari sarang. Ini biasanya selepas dua bulan. Burung muda boleh membiak pada usia tiga hingga lima tahun.

Burung liar biasanya hidup selama 20 hingga 30 tahun. Dalam kurungan, sebuah kren Siberia hidup selama 83 tahun.

Penduduk Kren

Oleh kerana terdapat banyak jenis burung ini, populasi sangat berbeza. Status pemuliharaan juga bergantung pada spesies individu.

Berikut adalah status pemuliharaan setiap 15 jenis kren di dunia hari ini, menurut Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam:

  • Eurasia (Common) Crane mempunyai populasi 590,000 hingga 660,000 burung dan disenaraikan sebagai tidak terancam.
  • Sandhill Crane mempunyai populasi 670,000 hingga 830,000 burung dan disenaraikan sebagai tidak terancam.
  • Demoiselle Crane mempunyai populasi 200,000 hingga 240,000 burung dan disenaraikan sebagai tidak terancam.
  • Blue Crane mempunyai populasi 25,000 hingga 30,000 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Wattled Crane mempunyai populasi 6,500 hingga 8,100 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Siberian Crane mempunyai populasi 3,500 hingga 3,800 burung dan disenaraikan sebagai terancam kritikal .
  • Hooded Crane mempunyai populasi 11,550 hingga 11,650 burung dan disenaraikan sebagai terancam.
  • Whooping Crane mempunyai populasi 300 hingga 310 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Black Crown Crane mempunyai populasi 33,000 hingga 70,000 burung dan disenaraikan sebagai terancam.
  • Gray Crown Crane mempunyai populasi 32,000 hingga 49,000 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Sarus Crane mempunyai populasi 24,300 hingga 26,800 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Brolga, Australian Crane mempunyai populasi 35,000 hingga 100,000 burung dan disenaraikan sebagai tidak terancam.
  • White Naped Crane mempunyai populasi 5,500 hingga 6,500 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Red Crown Japanese Crane mempunyai populasi 2,510 hingga 2,600 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
  • Black Necked Crane mempunyai populasi 10,000 hingga 11,000 burung dan disenaraikan sebagai terancam .
Lihat semua 59 haiwan yang bermula dengan C

Artikel Yang Menarik