Ermine

Pengelasan Ilmiah Ermine

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Mustelidae
Genus
Mustela
Nama saintifik
Mustela erminea

Status Pemuliharaan Ermine:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Ermine:

Asia
Eurasia
Eropah
Amerika Utara
Oceania

Fakta Menyeronokkan Ermine:

Pemangsa yang sangat berani dan ganas!

Fakta Ermine

Nama Muda
Kit
Kelakuan Berkelompok
  • Bersendirian
Fakta Menyeronokkan
Pemangsa yang sangat berani dan ganas!
Anggaran Saiz Penduduk
Tidak diketahui
Ancaman Terbesar
Hilang habitat
Ciri Paling Cemerlang
Pergerakan zig-zagging
Nama lain)
Kapal atau musang ekor pendek
Saiz Sampah
Empat hingga 18 tahun
Habitat
Kawasan hutan dan hutan
Pemangsa
Badger, rubah, coyote, helang, burung hantu, dan musang
Diet
Karnivor
Makanan kegemaran
Tikus, tikus, arnab, katak, serangga, burung, dan telur
Nama yang selalu digunakan
Ermine
Lokasi
Eropah, Asia, dan Amerika Utara
Kumpulan
Mamalia

Ciri-ciri Fizikal Ermine

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
8 mph
Jangka hayat
Tujuh hingga 10 tahun
Berat
60g - 110g (2.1oz - 3.9oz)
Panjang
23cm - 31cm (9in - 12in)
Umur Kematangan Seksual
Beberapa bulan hingga setahun

Walaupun ukurannya kecil, ermine mempunyai reputasi sebagai karnivor garang dan wilayah yang dapat mengambil haiwan bahkan lebih besar daripada dirinya sendiri.



Ermin adalah sejenis musang dengan badan langsing yang mendiami kawasan beriklim dan arktik di Eurasia dan Amerika Utara. Juga dikenal sebagai perahu atau musang ekor pendek, spesies ini memainkan peranan penting dalam ekosistem sebagai haiwan pemangsa dan mangsa.



3 Fakta Ermine

  • Bulu ermin mempunyai lapisan bulu yang agak mewah yang menarik perhatian golongan atasan beberapa masyarakat selama berabad-abad. Lemparan ermin mencapai puncak popularitas mereka di Eropah abad ke-15, ketika itu menandakan kekuatan dan status.
  • Salah satu lukisan paling terkenal yang pernah dihasilkan oleh Leonardo da Vinci hanya dikenali sebagai Lady with a Ermine. Bertarikh antara tahun 1489 dan 1490, ia menggambarkan seorang wanita yang tidak dikenali (mungkin perempuan simpanan putera Itali yang menggaji Leonardo pada masa itu) memeluk ermin kecil di lengannya.
  • Ermin mungkin berkembang sekitar satu atau dua juta tahun yang lalu. Pertama kali muncul di Eropah dan Asia, menyeberangi Selat Bering dan menghuni Amerika Utara. Tingkah laku ketahanan ermine membolehkannya bertahan pada zaman ais terakhir.

Nama Ilmiah Ermine

Nama saintifik untuk ermine adalah Mustela erminea. Mustela menerangkan genus musang , cerpelai, musang , dan polecat dengan ciri dan tingkah laku fizikal yang serupa. Lebih jauh, ia berkaitan dengan pemukul , berang-berang , dan serigala dalam keluarga Mustelid. Mustelid ini juga tergolong dalam perintah Canivora. Oleh kerana pengedarannya yang luas di seluruh dunia, ermine mempunyai banyak variasi wilayah. Sebanyak 37 atau lebih subspesies dijumpai di seluruh kawasan semula jadi.

Nama ermine dan stoat, walaupun mereka menggambarkan perkara yang sama, mempunyai asal-usul yang sama sekali berbeza. Stoat nampaknya berasal dari perkataan Belanda yang gagah. Nama ermine kemungkinan berasal dari kata Perancis Lama yang merujuk pada bulu putihnya, tetapi tidak jelas dari mana asalnya sebelum itu.



Menghilangkan Rupa dan Tingkah Laku

Sekiranya anda pernah melihat ermine secara langsung atau dalam gambar, maka anda akan tahu bahawa ia kelihatan seperti musang. Ia mempunyai badan dan leher yang panjang, kaki pendek, mata hitam, telinga bulat, dan kepala seperti tikus dari mana misai muncul. Bulu bulu mengalami perubahan yang luar biasa dengan perubahan musim. Ia berubah dari putih coklat dan kekuningan pada musim panas menjadi putih hampir bersih pada musim sejuk. Hujung ekor juga berwarna hitam. Berat kurang dari satu paun, ermine adalah spesies yang agak kecil. Laki-laki ermin berukuran hingga 12 inci panjang badan dan 5 inci lagi dengan ekor disertakan. Betina rata-rata cenderung sedikit lebih kecil.

Dengan cakar dan giginya yang tajam, ukuran kecil ermine lebih dari yang dikompensasi oleh tingkah lakunya yang agak ulet. Bahkan pemangsa yang jauh lebih besar mesti berwaspada untuk menyerang ermine. Mungkin atas sebab pembiakan, lelaki cenderung lebih dominan dan agresif daripada wanita. Tidak lama setelah mencapai kemerdekaan, mereka mencari wilayah besar untuk diri mereka sendiri, dengan mengambilnya secara paksa jika perlu. Wanita itu, sebaliknya, cenderung tinggal di tempat yang sama dengan kelahirannya. Rata-rata, ermine individu dapat mengukir wilayah seluas 25 hingga 100 ekar. Itu cukup banyak tanah untuk binatang kecil seperti itu, walaupun wilayah jantan dan betina kadang-kadang tumpang tindih.

Ermin bergantian antara tidur dan terjaga sepanjang hari, tetapi paling aktif memburu pada waktu malam. Dengan badannya yang langsing dan ramping, ia bergerak dengan corak zigzag yang tidak biasa berulang-alik dengan memantul dari tanah dengan jarak sekitar 20 inci setiap lompatan. Penglihatan ermine pada musim sejuk melompat melalui salji tinggi, kadang-kadang menjulurkan kepalanya, cukup lucu. Walaupun kebanyakannya darat, ia juga merupakan perenang dan pendaki yang sangat kompeten. Purata ermin akhirnya dapat menempuh perjalanan lebih dari sembilan batu setiap malam. Ia sangat rajin melihat setiap sudut dan celah dalam mencari makanan.



Dermaga melakukan hampir semua perburuan dan mencari makan sendiri. Ia hanya dapat disatukan dengan anggota spesies lain untuk musim pembiakan. Ermin nampaknya mempunyai sekumpulan penyuaraan yang sangat terhad untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Anda jarang akan mendengar ermine mengeluarkan suara yang kuat selain desahan, jeritan, dan dendam sebagai amaran atau penggera. Sebaliknya, bentuk komunikasi yang paling umum adalah mengeluarkan aroma dari kelenjar dubur mereka untuk menandakan wilayah dan mengiklankan ketersediaan seksual mereka satu sama lain.

Ermine atau Stoat lelaki, Mustela erminea
Ermine atau Stoat lelaki, Mustela erminea

Habitat Ermine

Jangkauan semula jadi ermine meliputi kawasan yang sangat luas. Ia merangkumi wilayah utara beriklim sederhana dan arktik yang membungkus Eurasia dan Amerika Utara. Haiwan ini dijumpai di utara Lautan Artik dan Greenland dan sejauh selatan seperti California dan Sepanyol. Ia juga diperkenalkan ke New Zealand pada abad ke-19 dalam usaha untuk mengawal populasi arnab tempatan. Namun, bukan hanya memusnahkan arnab, ermine juga memakan banyak populasi burung tempatan, menyebabkan jumlah populasi menurun. Atas sebab ini, banyak orang New Zealand menganggapnya sebagai spesies invasif.

Tempat kediaman utama ermine merangkumi kawasan hutan, tanah paya, dan dataran yang berdekatan dengannya. Kawasan semula jadi hampir tidak pernah membentang ke kawasan terbuka yang besar seperti Great Plains. Dermaga ini akan tinggal di kawasan tertutup yang kecil, termasuk akar pokok, liang, dinding batu, dan balak berongga. Tidak begitu jelas mengenai perincian susunan tempat tinggalnya. Jaring tidak mempunyai keupayaan untuk menggali liang sendiri. Sebaliknya, ia sama ada menjumpai liang yang terbengkalai atau menggantikan haiwan yang baru dibunuh.

Diet Ermine

Makanan ermine terdiri terutamanya dari mamalia kecil seperti tikus, tikus, dan arnab . Ia juga mencampurkannya dengan katak , ikan , serangga , burung , telur, dan apa sahaja daging lain yang dapat dijumpainya. Kutu tidak takut menyerang mangsa sama besarnya, tetapi memerlukan strategi memburu yang berbeza. Untuk membunuh haiwan mangsa yang lebih besar ini, ermine akan merebutnya melalui tekak dan berdarah hingga mati. Untuk membunuh mangsa yang lebih kecil, secara perbandingan, ermine akan menenggelamkan giginya ke dasar tengkorak, membunuhnya hampir seketika. Spesies ini boleh mengganggu dan membantu manusia. Di satu pihak, kadangkala dapat mengundang balasan dari petani dengan menyerang ayam. Sebaliknya, ia juga cenderung untuk memburu tikus dan perosak lain.

Memusnahkan Pemangsa dan Ancaman

Walaupun perangainya ganas, ermine menghadapi banyak ancaman dari karnivor yang lebih besar seperti pemukul , musang , coyote , helang , helang, burung hantu, dan juga musang ekor panjang yang lain. Tetapi dengan giginya yang tajam, cakar besar, dan kasturi yang kuat yang dikeluarkannya dari kelenjar duburnya, ermine lebih dari sekadar pertandingan bagi kebanyakan pemangsa dan jarang menjadi pilihan makanan pertama.

Selama berabad-abad, ermine secara historis telah diburu oleh manusia kerana bulunya menghasilkan bulu. Kulit musim sejuk putih kadang-kadang dihargai oleh kerabat diraja Eropah pada Zaman Pertengahan. Walaupun hutan kadang-kadang dibersihkan untuk pertanian atau tempat tinggal, ini tidak cukup untuk menimbulkan ancaman besar bagi kesihatan populasi ermine di seluruh dunia.

Menghilangkan Reproduksi, Bayi, dan Jangka Hayat

Dermaga adalah spesies yang sangat merebak yang mungkin mempunyai beberapa pasangan kawin sepanjang musim pembiakan (yang biasanya berlangsung antara akhir musim bunga dan awal musim panas). Lelaki kadang-kadang akan berusaha untuk mendapatkan kebaikan wanita dengan membawa mangsanya yang baru dibunuh. Akan tetapi, setelah mereka berpasangan, ayah akan memainkan peranan yang sangat kecil dalam perkembangan keturunan.

Walaupun mempunyai beberapa tempoh sepanjang tahun, betina hanya akan menghasilkan satu sampah, yang lahir pada bulan April atau Mei, setelah tempoh kehamilan sekitar 280 hari. Kehamilan berlaku begitu lama kerana wanita mempunyai kemampuan untuk menunda implantasi selama beberapa bulan, mungkin kerana ketersediaan makanan selama musim sejuk, dengan sebahagian besar perkembangan embrio terjadi pada bulan terakhir kehamilan. Dia mungkin akan hamil lagi sebelum keturunan sebelumnya telah cukup berkembang untuk meninggalkan sarang secara kekal.

Saiz sampah khas antara empat hingga sembilan individu dengan sebanyak 18 keturunan. Kit muda, seperti yang disebut, muncul dari rahim dengan mantel bulu putih dan tanpa penglihatan. Untuk beberapa minggu pertama kehidupan, mereka bergantung sepenuhnya kepada ibu untuk mendapatkan makanan dan perlindungan. Diperlukan sekitar dua hingga tiga bulan sebelum ermin berkembang cukup untuk memulakan perburuan dengan ibunya, tetapi kit akan menghabiskan sepanjang tahun pertama kehidupan mereka untuk belajar bagaimana bertahan hidup di alam liar dengan betul.

Oleh kerana predasi dan penyakit pada kit muda, jangka hayat ermine hanya satu atau dua tahun. Namun, jika dapat mengelakkan kematian awal, jangka hayat maksimum adalah sekitar tujuh hingga 10 tahun di alam liar. Lelaki memerlukan masa sekitar satu tahun penuh untuk mencapai kematangan seksual, sedangkan wanita mencapai kematangan seksual lebih cepat sekitar 60 hingga 70 hari.

Penduduk Ermine

Mengikut IUCN Senarai Merah, yang merupakan pelacak pemuliharaan yang paling komprehensif di dunia, ermine adalah spesies paling tidak prihatin . Ini bermakna jumlah penduduk cukup tinggi sehingga tidak diperlukan usaha pemuliharaan khas untuk memperbaiki keadaan mereka. Walau bagaimanapun, setiap subspesies yang berbeza mungkin berbeza mengikut jumlah populasi dan status pemuliharaan. Dianggap, misalnya, terdapat hampir 500,000 ranjau yang tersebar di Kepulauan Britain. Tidak diketahui sepenuhnya berapa banyak ranjau yang tinggal di seluruh dunia.

Lihat semua 22 haiwan yang bermula dengan E

Artikel Yang Menarik