Gopher

Pengelasan Ilmiah Gopher

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Rodentia
Keluarga
Geomiidae
Genus
Geomys
Nama saintifik
Geomys bursarius

Status Pemuliharaan Gopher:

Berhampiran Diancam

Lokasi Gopher:

Amerika Tengah
Amerika Utara

Fakta Gopher

Mangsa Utama
Akar, Buah, Daun
Habitat
Ladang hutan dan padang rumput
Pemangsa
Burung Hantu, Ular, Coyotes
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
6
Cara hidup
  • Sosial
Makanan kegemaran
Akar
Jenis
Mamalia
Slogan
Mereka menggali rangkaian terowong yang besar!

Ciri Fizikal Gopher

Warna
  • Coklat
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
16 mph
Jangka hayat
3-5 tahun
Berat
220-1,000g (7.8-35.2oz)

'Kepala gopher kelihatan dua kali lebih besar ketika kantung di pipinya diisi dengan makanan'



Gophers adalah tikus yang tinggal di Amerika Utara dan Amerika Tengah. Mereka adalah herbivora yang memakan pelbagai jenis tanaman. Walaupun tikus ini aktif pada waktu siang, mereka tetap berada di bawah tanah di terowong. Mereka adalah haiwan bersendirian. Jangka hayat gopher adalah antara 1 hingga 3 tahun.



Fakta gopher yang luar biasa!

• Poket poket boleh membalikkan kantungnya yang dilapisi bulu ke dalam untuk mengeluarkan isinya, seperti poket
• Gopher dapat menutup bibir mereka sambil memastikan gigi mereka terpotong; jika mereka tidak melakukan itu, mereka akan mendapat banyak kotoran di mulutnya sambil menggali
• Gophers tidak perlu meninggalkan terowong mereka bahkan untuk mencari air. Mereka mendapat bekalan air dari kelembapan pada tanaman yang mereka makan
• Mereka mempunyai gigi rata yang membantu mereka menggiling mentol, akar, dan bahagian lain tanaman
• Kadang-kadang mereka berkongsi terowong mereka dengan haiwan lain

Nama Ilmiah Gopher

Nama saintifik untuk gopher ini adalah Geomys bursarius. Itu dalam keluarga Geomyidae dan tergolong dalam kelas Mammalia . Tikus ini juga dikenal sebagai poket saku kerana mempunyai bulu yang melapisi kantung di dalam pipinya. Ia mampu membalikkan kantung ini ke dalam untuk membuang isinya. Seperti poket!



Asal kata gopher dipercayai berasal dari perkataan Perancis gaufre. Gaufre bermaksud wafel yang mungkin merujuk kepada corak terowong yang rumit yang dibuat oleh poket saku.

Terdapat banyak subspesies dari gopher ini. Sebilangannya merangkumi Geomys bursarius ozarkensis, Geomys bursarius illinoensis, dan Geomys bursarius missouriensis. Subspesies gopher, atau pocket gopher, tinggal di seluruh Amerika Syarikat dan ke Mexico.

Penampilan dan Tingkah Laku Gopher

Gophers mempunyai warna coklat kehitaman, bulu hitam serta mata gelap kecil dan telinga kecil. Gopher mempunyai badan yang langsing sehingga dapat diratakan sehingga masuk ke terowong sempit. Panjang tikus ini antara 5 hingga 14 inci. Gopher yang panjangnya 5 inci adalah satu inci atau lebih pendek daripada purata pensil.



Biasanya, tikus ini beratnya sekitar satu paun. Gopher seberat satu paun beratnya sama dengan dua hamster yang anda lihat di sebuah kedai haiwan peliharaan. Spesies gopher terbesar boleh tumbuh menjadi 2.2 paun dan tinggal di Amerika Tengah.

Tikus ini mempunyai kantung di pipinya. Ia memasukkan kantungnya dengan makanan dan membawanya ke lokasi yang berlainan tanpa kehilangan apa-apa. Keupayaan untuk memasukkan pipinya memungkinkan tikus ini mengambil makanan di bawah tanah dan memakannya dengan selamat.

Seorang gopher mempunyai mulut dan gigi yang dirancang untuk membantunya bertahan di persekitarannya. Sebagai contoh, gophers mempunyai geraham rata yang memudahkan mengunyah tumbuh-tumbuhan yang kering dan kasar. Selain itu, mereka dapat menutup bibir sambil memastikan gigi mereka terpapar. Sebilangan saintis membandingkan penampilan gigi sikat gopher dengan pahat. Mereka menggunakan gigi seri untuk menggali tanah yang kering dan berkerikil untuk membuat terowong mereka. Mereka mendorong batu dan batu ketika mereka maju. Sekiranya gopher tidak dapat menutup bibirnya, ia akan mendapat banyak kotoran di mulutnya sambil menggali!

Haiwan ini mempunyai cakar di kaki depannya yang membantunya menggali dengan cepat sehingga ia memiliki tempat untuk bersembunyi dari pemangsa. Menyembunyikan di bawah tanah adalah pertahanan utama haiwan ini kerana ukurannya yang kecil.

Gophers adalah haiwan yang pemalu, kesendirian kecuali semasa musim pembiakan. Namun, mereka telah dikenali kongsi liang mereka dan terowong dengan haiwan selain gophers. Arnab , biawak , dan katak adalah semua haiwan yang mungkin berkongsi sistem terowong dengan gopher. Mereka mungkin bukan kawan baik, tetapi mereka berjaya berkongsi tempat tinggal yang sama!

Jerit Gopher di padang rumput

Habitat Gopher

Gophers tinggal di Amerika Utara di Dataran Besar mulai dari Texas hingga ke perbatasan Kanada. Terdapat juga gophers yang tinggal di Amerika Tengah secara khusus ke Mexico.

Sebilangan spesies tikus ini tinggal di padang pasir dengan suhu yang sangat panas sementara yang lain tinggal di kawasan pergunungan dengan suhu yang lebih sejuk. Keperluan hidup utama gopher adalah tanah berpasir yang dapat mereka gali untuk membuat liang. Mereka boleh pergi ke bawah tanah untuk mengelakkan panas atau sejuk.

Pocket gophers membuat dua jenis terowong. Satu jenis terowong panjang dengan banyak kelainan. Ia berada di dekat permukaan tanah dan gophers bergerak melalui terowong ini untuk mencari akar tanaman. Terowong jenis kedua lebih dalam di tanah. Gophers menggunakan terowong ini untuk sarang mereka, menyimpan makanan dan bersembunyi dari pemangsa.

Mereka boleh tinggal di kawasan berhutan , padang rumput, padang pasir, atau padang rumput. Tikus ini tidak berhijrah atau tidak berhibernasi. Mereka sibuk menggali terowong, mencari makanan atau berkembang biak pada pelbagai masa sepanjang tahun.

Diet Gopher

Apa yang dimakan oleh gopher? Gophers adalah herbivora. Mereka suka makan akar, mentol, dan ubi tumbuhan bersama daunnya. Pada kebiasaannya, seorang gopher menjumpai akar tanaman yang tumbuh di terowongnya dan menarik tanaman itu untuk memakannya. Sebagai cara untuk melindungi diri dari pemangsa, tikus ini tidak membiarkan terowongnya mencari makanan untuk tumbuh-tumbuhan di atas tanah.

Gophers tidak perlu meninggalkan terowong mereka bahkan untuk mencari air. Mereka mendapat bekalan air dari kelembapan pada tanaman yang mereka makan.

Pemangsa dan Ancaman Gopher

Beberapa pemangsa gopher termasuk coyote , ular , musang , helang, dan burung hantu . Apabila seorang gopher melihat pemangsa, ia menuju ke perlindungan liang. Tikus ini bahkan boleh bergerak dengan gerakan ke belakang untuk cepat hilang ke liang mereka. Mereka mempunyai ekor sensitif yang membantu membimbing mereka kembali ke keselamatan rumah mereka.

Sekiranya gopher berada di atas tanah untuk mencari tanaman, ia boleh menjadi mangsa serangan burung hantu atau elang. Selain itu, banyak ular dapat mengikuti gophers ke dalam terowong mereka untuk menangkapnya. Coyotes , bobcats , dan haiwan lain yang lebih besar dapat mengatasi tikus ini.

Status pemuliharaan rasmi seorang gopher adalah Keprihatinan Sekurang-kurangnya . Gophers dianggap sebagai perosak di beberapa bandar di mana mereka menggali terowong di bawah kebun dan di sekitar rumah. Tetapi populasi mereka tetap stabil.

Pembiakan Gopher, Bayi dan Jangka Hayat

Pada musim bunga, gophers lelaki mencari liang di mana gophers wanita tinggal. Sebilangan besar gophers berkembang biak hanya sekali setiap tahun walaupun ada yang diketahui membiak pada musim gugur dan juga musim bunga.

Gophers mempunyai lebih daripada satu pasangan. Kehamilan gopher wanita berkisar antara 18 hingga 30 hari. Biasanya, seorang wanita gopher mempunyai 5 hingga 6 bayi hidup yang juga disebut anak anjing. Sekumpulan anak anjing dipanggil sampah. Mereka mempunyai sampah di sarang di dalam sistem terowong mereka.

Anak anjing Gopher dilahirkan buta dan juga dengan telinga yang tertutup. Mereka tidak dapat melihat atau mendengar sehingga berumur 5 minggu. Anak anjing tersebut menyusui ibu mereka selama beberapa minggu dan disapih pada usia sekitar 40 hari. Ibu gopher menjaga anak-anaknya sendiri. Anak anjing Gopher dapat tinggal bersama ibu mereka sehingga dua bulan, kemudian mereka keluar untuk menggali liang mereka sendiri.

Jangka hayat gopher adalah antara 1 hingga 3 tahun. Walaupun mereka pengerat bergerak cepat, mereka mempunyai banyak pemangsa yang tinggal berdekatan dan berkongsi persekitaran mereka.

Penduduk Gopher

Status pemuliharaan pocket gopher adalah Keprihatinan Sekurang-kurangnya dan itu penduduk sedang stabil. Para saintis menganggarkan rata-rata 4 hingga 5 gophers per ekar tanah. Walau bagaimanapun, beberapa spesies gopher menurun kerana kehilangan habitat. Dua contoh termasuk poket saku tropika dan poket poket Michoacan.

Poket saku tropika tinggal di Mexico. Status pemuliharaan rasminya Terancam kerana kehilangan habitat. Pembukaan tanah dan pembinaan akan menghilangkan habitat gopher ini. Mereka berada dalam senarai haiwan yang sangat terancam di Mexico.

Poket poket Michoacan juga tinggal di Mexico dan disenaraikan sebagai Terancam juga. Kehilangan habitat akibat pembukaan hutan dan persaingan untuk mendapatkan makanan dari haiwan lain di alam sekitar adalah dua sebab spesifik bagi penurunan populasi saku Michoacan penduduk. Kini dilindungi oleh pemerintah Mexico sebagai binatang yang berada dalam bahaya kepupusan.

Lihat semua 46 haiwan yang bermula dengan G

Soalan Lazim Gopher (Soalan Lazim)

Apa itu gopher?

Gopher, juga disebut pocket gopher, adalah tikus kecil seberat 1 hingga 2.2 paun. Ini adalah herbivora menghabiskan sebagian besar hidupnya di bawah tanah dalam sistem terowong. Tikus ini terdapat dalam keluarga yang sama dengan berang . Ia mempunyai kantung di pipinya di mana ia menyimpan dan membawa makanan ke tempat yang berbeza.

Bagaimana anda menghilangkan gophers?

Gophers telah dikenali untuk menggali lubang dan terowong di depan dan halaman belakang rumah. Inilah sebabnya mengapa mereka dianggap sebagai perosak di beberapa kawasan.

Sebilangan orang menyingkirkan gophers dengan memasang perangkap hidup sehingga setelah seorang gopher terperangkap di dalam perangkap, ia dapat dipindahkan ke kawasan berhutan untuk hidup.

Di samping itu, kadang-kadang mempunyai anjing di harta tanah cukup untuk mengusir orang-orang gofer atau mencegah mereka dari datang ke rumah.

Adakah gophers berbahaya?

Tidak, gophers tidak berbahaya. Mereka adalah haiwan pemalu yang ingin menjauhkan diri kecuali mereka harus muncul di atas tanah untuk mencari makanan.

Bagaimana anda menetapkan perangkap gopher?

Perangkap gopher hidup mudah dipasang. Pertama, pasangkan pintu perangkap terbuka menggunakan lengan pemicu di sisi perangkap. Masukkan umpan di hujung perangkap. Daun selada adalah pilihan yang baik untuk umpan. Pastikan pintu diatur sehingga ketika gopher menekan di atas platform untuk mendapatkan selada, ia akan menyebabkan pintu jatuh tertutup sehingga terperangkap pada tikus di dalamnya. Pantau perangkap sehingga anda dapat membawa gopher yang ditangkap ke lokasi lain dan membebaskannya.

Selalu pegang kandang dengan sarung tangan yang berat kerana gopher yang terperangkap dapat menjadi ketakutan dan cuba menggigit dinding kawat perangkap.

Apakah perbezaan antara gopher dan groundhog?

Walaupun a gopher dan groundhog kelihatan sama, terdapat banyak perbezaan. Untuk satu, groundhog lebih besar daripada gophers. Sebenarnya, groundhog kadang-kadang boleh sampai 2 kaki! Selain itu, gigi palsu gopher sentiasa kelihatan walaupun mulutnya ditutup. Sebagai alternatif, gigi groundhog hanya dapat dilihat ketika mulutnya terbuka. Ekor groundhog mempunyai bulu tebal di atasnya sedangkan ekor gopher tidak mempunyai rambut.

Ketahui perbezaan utama ini dan anda tidak akan sesekali menyalahkan gopher untuk groundhog atau sebaliknya!

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals
  8. Muzium Gurun Arizona-Sonora, Terdapat di sini: https://www.desertmuseum.org/books/nhsd_gophers.php#:~:text=These%20little%20animals%20are%20active,use%20gopher%20holes%20and%20tunnels.
  9. Persekutuan Hidupan Liar Nasional, Terdapat di sini: https://www.nwf.org/Educational-Resources/Wildlife-Guide/Mammals/Pocket-Gophers#:~:text=Pocket%20gopher%20teeth%20are%20well,are%20perfect % 20untuk% 20menggerakkan% 20kegunaan.
  10. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN, Terdapat di sini: https://www.iucnredlist.org/species/42588/115192675#population
  11. Ensiklopedia Fakta Haiwan, Terdapat di sini: https://www.animalfactsencyclopedia.com/difference-between-groundhog-and-gopher.html

Artikel Yang Menarik