Singa gunung

Pengelasan Ilmiah Singa Gunung

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Karnivora
Keluarga
Felidae
Genus
Cougar
Nama saintifik
penghormat felis

Status Pemuliharaan Singa Gunung:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Singa Gunung:

Amerika Tengah
Amerika Utara
Amerika Selatan

Fakta Singa Gunung

Mangsa Utama
Rusa, Rusa, Berang-berang
Saiz Sampah
3
Habitat
Kawasan hutan dan pergunungan
Pemangsa
Manusia, Beruang Grizzly
Diet
Karnivor
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Rusa
Jenis
Mamalia
Asal
3
Slogan
Tidak mempunyai pemangsa semula jadi!

Ciri Fizikal Singa Gunung

Warna
  • Coklat
  • Hitam
  • Jadi
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
30 mph
Jangka hayat
10-20 tahun
Berat
29-90kg (64-198lbs)

'Boleh melompat ke ketinggian bangunan dua tingkat!'

Singa gunung adalah spesies kucing berwarna tan yang besar yang berasal dari Amerika Utara, Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Di Amerika Syarikat, kucing ini hidup terutamanya di negeri barat dan Florida. Juga disebut dengan nama cougar, puma, catamount dan panther, singa gunung berkembang di banyak habitat. Mereka tinggal di lebih banyak geografi daripada mamalia Belahan Barat lain, selain manusia.



Fakta Teratas Gunung Singa

  • Menangis seperti kucing rumah:Singa gunung tidak mengaum, sebaliknya menggunakan jeritan singa gunung yang berbeda, geraman, desis, meow dan purr
  • Menukar warna mata:Cubs dilahirkan dengan mata biru yang berubah menjadi kuning pada usia 16 bulan
  • Kehidupan bersendirian:Singa ini lebih suka tinggal bersendirian di wilayah sekitar 30 batu persegi
  • Pelari pantas:Mereka boleh berlari dengan kelajuan hingga 50 batu sejam

Nama Ilmiah Singa Gunung

Nama saintifik singa gunung adalahPuma concolor, dari perkataan Sepanyol yang berasal dari Latin. Nama itu diterjemahkan sebagai 'singa gunung' dalam bahasa Sepanyol, Perancis, Jerman dan bahasa Latin yang lain. Filum kucing besar adalahChordata, dalam kelasMammalia, pesananKarnivora, keluargaFelidaedan genusCougar. Penjelajah Sepanyol awal Amerika memanggil kucing itu 'leon,' yang bermaksud singa dan 'gato monte, yang bermaksud kucing gunung. Incas menyebutnya 'puma', sementara orang Indian Amerika Selatan menyebutnya 'cuguacuarana,' dari mana kata 'cougar' berasal. Sebilangan besar saintis lebih suka memanggil kucing ini 'pumas.' Kucing ini mempunyai sekitar 40 nama dalam bahasa Inggeris, termasuk panther, puma, cougar, catamount, pelukis, menjerit gunung, harimau merah, singa Mexico dan singa Amerika. Enam subspesies tinggal di Amerika Utara, Amerika Tengah, Amerika Selatan timur, Amerika Selatan utara, Amerika Selatan tengah dan Amerika Selatan selatan.



Penampilan & Kelakuan Singa Gunung

Pemangsa ini kelihatan seperti kucing rumah berambut pendek yang berukuran besar. Mereka mempunyai kepala kecil dengan wajah pendek. Telinga berbentuk bulat dan kecil. Tubuh mereka panjang dan ramping, dengan leher dan ekor panjang. Kaki Puma kuat, sesuai dengan peningkatan kelajuan yang cepat dan dibuat untuk menerkam. Gigi kucing merebut mangsanya, merobek dan memotong daging.

Singa gunung rata-rata berkisar antara sekitar 3'3 to hingga sekitar 5'5 ″. Tetapi dengan ekornya, beberapa lelaki berukuran sepanjang sembilan kaki dan betina hingga tujuh kaki. Kucing berdiri antara dua kaki dan 2 26 ″ dari tanah ke bahu mereka. Pada masa dewasa, wanita mempunyai berat antara 80 hingga 100 paun dan lelaki dari 125 hingga 160 paun. Warna singa gunung di Amerika Syarikat biasanya berwarna cokelat. Di seluruh Amerika, warna mereka berkisar dari warna kecokelatan hingga abu-abu kebiruan. Perut, kaki dalam dan leher mereka selalu berwarna lebih ringan, dengan hidung dan ekornya mempunyai tepi hitam atau gelap. Bayi dilahirkan dengan bintik-bintik untuk menyamarkannya di alam liar. Bintik-bintik ini pudar sekitar enam bulan. Mata biru mereka juga berubah menjadi kuning pada usia 16 bulan.



Singa gunung secara sendirian. Mereka kadang-kadang berkongsi wilayah dengan satu puma yang lain, tetapi lebih suka jarak 30 batu persegi untuk memanggil mereka sendiri. Beberapa singa gunung mempertahankan wilayah hingga 125 mil persegi. Mereka tinggal di habitat dari semua jenis di Belahan Barat, dari kawasan pergunungan hingga ke paya Florida. Manusia jarang melihat singa gunung, kerana haiwan ini lebih suka tersembunyi. Tetapi mereka adalah makhluk tersembunyi yang mengejar mangsanya. Pumas sangat pintar. Mereka mengelakkan manusia apabila mungkin.

Singa gunung berada di bahagian atas rantai makanan. Mereka memastikan populasi rusa tetap seimbang dan bahkan membantu mengurangkan jumlah kemalangan kenderaan yang melibatkan rusa. Walaupun beruang coklat akan membunuh dan memakan singa gunung, kadang-kadang singa menang dalam pertempuran melawan beruang raksasa ini. Manusia dan haiwan peliharaan mesti berjaga-jaga untuk singa gunung, ketika kita menyeberang ke habitatnya. Puma mengelakkan manusia bila boleh. Tetapi orang-orang kadang-kadang melintasi jalan setapak atau berjalan kaki di padang belantara.

Habitat Singa Gunung

Singa gunung hidup di seluruh Amerika, dari Yukon Kanada hingga subtropik Amerika Selatan. Tidak ada mamalia Amerika lain, kecuali manusia, yang menjangkau sebidang tanah yang begitu luas. Mereka dapat hidup di hampir semua jenis habitat, seperti gunung, lahan basah, hutan dan padang pasir, juga dari daerah permukaan laut hingga puncak gunung yang diliputi salji tertinggi. Walaupun mereka lebih suka 14 negara barat Amerika Syarikat, puma di A.S. juga terdapat dalam jumlah yang rendah di Florida. Kucing ini juga berkeliaran sejauh negeri timur laut dari semasa ke semasa. Singa gunung tinggal di kawasan dengan semak lebat, tumbuh-tumbuhan dan kehidupan tumbuhan lain untuk perlindungan. Sekiranya mereka merasa terancam, mereka meninggalkan kawasan itu. Jangka hayat purata seekor singa gunung liar adalah sekitar sepuluh tahun. Tetapi di kebun binatang, banyak yang hidup selama 20 tahun atau lebih. Kerana memburu sukan di beberapa kawasan, kucing di kawasan itu hanya hidup hingga usia lima tahun.



Sepanjang hidup mereka, singa gunung lebih suka tinggal bersendirian. Hanya untuk kawin dan keibubapaan mereka melanggar peraturan ini. Mereka menandakan wilayah mereka dengan membuang air kecil di atas tumpukan daun, jarum pinus atau rumput dan pohon cakar. Ini memberitahu singa lain untuk menjauhkan diri. Sekiranya singa lain menyeberang ke wilayah itu, keduanya akan berjuang hingga mati jika perlu. Warna kot kucing berbeza dari kawasan ke kawasan. Di mana mereka tinggal menentukan warna ini. Dengan kemampuan untuk menyatu dengan persekitaran mereka, singa gunung dengan mudah menjadi mangsa rusa dan mamalia kecil.

Mereka makan coyote, rakun, arnab dan landak. Untuk memelihara mangsa yang terbunuh dan melindunginya dari pemulung, mereka menguburkannya dan kembali memakannya selama beberapa hari. Kaki belakang besar singa gunung mempunyai jisim otot yang lebih besar daripada kaki depannya. Ini membolehkan mereka melompat sehingga 18 kaki ke sebatang pokok dan 20 kaki ke atas atau menuruni bukit. Mereka berlari dengan sangat pantas, dengan tulang belakang yang fleksibel yang memungkinkan mereka untuk menukar arah dan bergerak di sekitar rintangan dengan cepat. Kaki besar mereka membuat mereka tetap stabil, dengan cakar tajam untuk pertahanan dan menyerang mangsa. Penglihatan yang tajam membantu mereka mencari mangsa mereka.

Pemangsa & Ancaman

Ancaman terbesar terhadap singa gunung adalah manusia. Kucing ini adalah pemangsa puncak, berhampiran bahagian atas rantai makanan. Mereka kadang-kadang dibunuh oleh beruang coklat atau sebagai sebahagian wilayah bertengkar dengan singa gunung yang lain. Singa gunung pernah tinggal dari pantai timur Amerika ke pantai barat. Tetapi orang takut pada kucing besar dan mempercayai mereka sebagai pemangsa ternakan. Oleh itu pada tahun 1940-an, banyak negeri membayar sejumlah wang kerana membunuh singa. Setiap pelet sekali membawa hadiah $ 25 hingga $ 35. Ini mengurangkan jumlah mereka sejauh ini, menyekat populasi kucing kebanyakannya ke pantai barat dan sebilangan kecil di Florida. Walaupun ada undang-undang untuk melindungi mereka di banyak bahagian A.S., beberapa orang masih memerangkap, meracuni dan menembak singa secara haram. Memburu masih sah dalam beberapa bentuk di banyak negeri, seperti Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, New Mexico, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Nevada, Arizona, Texas, Washington dan Oregon.

Pembiakan Singa Gunung, Bayi dan Jangka Hayat

Betina singa gunung boleh kawin dengan beberapa lelaki dalam satu musim pembiakan, yang disebut estrus. Biasanya, wanita lebih suka berkawan dengan lelaki dari wilayah yang bertindih. Tiga hingga 10 hari tempoh kawin adalah satu-satunya masa manusia melihat lelaki dan wanita bersama. Jika tidak, mereka tetap menjadi haiwan kesendirian dan mengelakkan daripada bersentuhan. Bagi wanita dan lelaki, kematangan seksual berlaku pada usia sekitar satu hingga 2.5 tahun.

Betina tidak akan berusaha membiak sehingga mereka berjaya membentuk wilayahnya sendiri. Betina dengan anak-anak bergerak dari satu tempat di wilayah mereka ke tempat lain setiap beberapa minggu. Ini membantunya melindungi anak-anak dari lelaki perayauan dan pemangsa lain. Berkawan berlaku sepanjang tahun, ketika betina berada di estrus. Tetapi kebanyakan anak-anak dilahirkan pada bulan-bulan musim panas yang hangat, terutamanya bulan Julai hingga September. Betina menghasilkan sampah setiap 1.5 hingga dua tahun, secara purata. Tetapi jika dia kehilangan sampah, dia akan cepat memasuki estrus. Kehamilan, juga disebut kehamilan, kerana singa gunung adalah sekitar 90 hari. Gestation untuk singa gunung pendek berbanding dengan binatang darat besar lainnya. Tetapi ia hampir sama dengan singa lain dan sepupu kecil mereka, kucing rumah tangga.

  • Manusia: 270 hari
  • Beruang coklat: 215 hari
  • Zirafah: 430 hari
  • Singa Afrika: 110 hari
  • Kucing rumah: 58 hingga 67 hari
  • Singa gunung: 90 hari

Sebilangan besar sampah merangkumi dua hingga tiga anak kecil bermata biru, kadang-kadang dipanggil anak kucing. Kadang-kadang hanya satu atau sebanyak empat yang dilahirkan. Pada usia enam bulan, bulu telah berubah menjadi mantel yang tidak berwarna seperti orang dewasa. Mata biru mereka berubah menjadi kuning pada usia 16 bulan. Anak kucing menyusu selama tiga bulan. Mereka mula memakan daging pada satu setengah bulan, kemudian makan daging secara eksklusif setelah menyapih. Ketika mereka tumbuh dalam jubah dewasa pada usia enam bulan, mereka mula berburu dengan ibu mereka. Bayi dijaga oleh ibunya sehingga berumur satu hingga dua tahun, ketika anaknya mesti menyerang sendiri. Di tempat yang diburu, seperti di negara A.S. yang membenarkan beberapa perburuan singa gunung, jangka hayat purata bagi salah satu kucing ini adalah sekitar lima tahun. Dibiarkan menjalani jangka hayat semula jadi di alam liar, kebanyakan hidup sekitar 13 tahun. Purata jangka hayat kucing besar ini di kebun binatang adalah sekitar 19 tahun, walaupun ada yang hidup melebihi 20 tahun.

Penduduk Singa Gunung

Pada tahun 2015, populasi singa gunung yang ada disenaraikan berkurang kerana habitat yang semakin berkurangan, tetapi stabil. Secara keseluruhan, spesies ini tidak terancam. Ini adalah dengan beberapa pengecualian, termasuk subspesies Florida panther dan cougar timur yang kini pupus. Cougar timur dinyatakan secara rasmi pupus pada tahun 2011 oleh Perkhidmatan Ikan & Hidupan Liar A.S. Di Florida, hanya 160 bangsal yang tinggal. Salah satu masalah terbesar dalam pemuliharaan singa gunung adalah kurangnya jumlah singa yang jelas selama beberapa dekad yang lalu. Negara-negara dan negara-negara lain berusaha sekarang untuk menentukan jumlah yang jelas, seperti di California. Tetapi beribu-ribu kucing ini diketahui wujud di A.S., dan juga di seluruh Amerika Tengah, Kanada dan Amerika Selatan. Di California, Makmal Penyelidikan Hidupan Liar Ikan dan Hidupan Liar telah menetapkan tujuan untuk mengetahui jumlah singa gunung di seluruh negara yang tepat pada tahun 2022.

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Artikel Yang Menarik