Arctic Hare

Pengelasan Ilmiah Kelinci Artik

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Lagomorpha
Keluarga
Leporidae
Genus
Lepus
Nama saintifik
Lepus Arcticus

Status Pemuliharaan Kelinci Artik:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Arctic Hare:

Amerika Utara

Fakta Kelinci Artik

Mangsa Utama
Rumput, Willow, Bunga
Ciri khas
Bulu tebal yang berubah warna dengan musim
Habitat
Kawasan Tundra dan berbatu
Pemangsa
Burung Hantu Salji, Fox, Wolf
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
6
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Makan buah beri yang terdapat di salji!

Ciri Fizikal Kelinci Artik

Warna
  • Kelabu
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
40 mph
Jangka hayat
3 - 8 tahun
Berat
4kg - 5kg (9lbs - 12lbs)
Panjang
48cm - 67cm (19in - 26in)

Kelinci Artik boleh berjalan hingga 40 batu sejam!




Kelinci arktik adalah yang terbesar dari semua kelinci Amerika Utara. Ia mempunyai cakar panjang di keempat-empat kaki, tetapi kaki di belakangnya sangat panjang, yang memungkinkan adalah menggali ais dan salji yang padat ketika berjalan dan membuat lubang untuk berlindung. Ia juga mampu melompat ke kaki belakangnya seperti yang dilakukan oleh kanggaru, bergerak dengan kelajuan sebanyak 30 batu sejam (48.3 km / j) ketika bergerak. Semasa berlari dengan keempat kaki di tanah, mereka boleh mencapai 40 batu sejam (64.4 km / j). Coklat atau kelabu biru pada musim panas, kelinci arktik menjadi putih pada musim sejuk untuk membantu menyamarkannya di salji. Di bahagian paling utara julat mereka, mereka berwarna putih sepanjang tahun.



3 Fakta kelinci Artik

• Kelinci arktik dapat melompat seperti kanggaru, hanya menggunakan kaki belakangnya untuk mendorongnya.

• Kelinci Arktik tidak hanya memakan tumbuh-tumbuhan, mereka juga dilihat memakan ikan dan daging.

• Kelinci Artik sering hidup bersendirian, tetapi kadang-kadang mereka berkumpul dalam kumpulan besar yang terdiri daripada beberapa ratus haiwan.

Nama saintifik Kelinci Artik

Nama saintifik untuk arktik kelinci adalahLepus arcticus. Perkataan itu 'Lepus'Berasal dari perkataan Latin untuk kelinci, sementara'arcticus”Merujuk kepada habitat semula jadi kelinci ini, Artik. Kadang-kadang ia juga disebut 'kelinci kutub.'

Keluarga arktik kelinci mengandungi empat subspesies:

• Lepus arct. arcticus

• Lepus arct. banksii

• Arkit arnab. groealandicus

• Lepus arct. monstrabilis



Penampilan dan Kelakuan Kelinci Artik

Kelinci Arktik, bersama dengan anggota keluarga kelinci yang lain, sering keliru dengan arnab, tetapi kedua spesies itu, walaupun berkaitan, adalah haiwan yang berbeza. Kelinci biasanya mempunyai telinga yang lebih panjang dan kaki belakang yang lebih panjang daripada arnab. Ekor kelinci lebih panjang juga. Bagi kelinci arktik, telinganya sebenarnya lebih pendek daripada jenis kelinci lain, yang menolongnya menjimatkan panas di iklim sejuk di mana ia hidup.

Di sebilangan besarnya, kelinci arktik berwarna kelabu kecoklatan atau kebiruan, tetapi lapisan atasnya menjadi putih ketika musim sejuk menghampiri, walaupun bulu di perutnya tetap sedikit lebih gelap. Perubahan ini membantu menyembunyikannya dari pemangsa pada musim yang berbeza. Kelinci Artik yang tinggal di utara jauh biasanya berwarna putih sepanjang tahun kerana persekitarannya sering bersalji. Hujung telinga mereka selalu berwarna hitam.

Seekor arktik adalah panjang sekitar 17 hingga 25 inci (43 hingga 70 cm) dan berat antara 6.5 hingga 11 paun (3 hingga 5 kg). Ini lebih kurang sama dengan kucing. Kelinci arktik yang besar, bagaimanapun, boleh menjadi sedikit lebih besar dan beratnya sebanyak 17 paun (7 kg), kira-kira sama dengan anjing kecil seperti Lhasa Apso atau schnauzer miniatur. Kelinci arktik rata-rata setinggi lutut manusia dewasa, walaupun telinganya biasanya akan mencapai sedikit lebih tinggi daripada itu.

Walaupun kelinci arktik sering menyendiri dan tinggal bersendirian sepanjang masa, mereka juga kadang-kadang berkumpul dalam kumpulan dari mana-mana dari enam hingga beberapa ratus haiwan, berkumpul bersama untuk mendapatkan kehangatan di musim sejuk Artik yang sejuk. Kumpulan seperti ini disebut dengan beberapa nama yang berbeza, termasuk down, band, husk, atau warren.

Kelinci biasanya sangat pemalu, teknik bertahan yang diperlukan kerana mereka diburu oleh banyak pemangsa yang berbeza. Walaupun mereka akan berusaha mengalahkan pemangsa jika perlu, mereka mungkin memilih untuk duduk diam sehingga pemangsa tidak menyedarinya. Kelinci Artik juga boleh duduk tinggi di kaki belakang mereka, mengimbas 360 darjah persekitarannya untuk mencari pemangsa, dan bersembunyi jika mereka melihatnya.

Kelinci Artik duduk di tanah

Habitat Arktik Hare

Kelinci Artik hidup di bahagian utara benua Amerika Utara. Mereka meliputi banyak Kanada Utara, Greenland Utara, Kepulauan Artik Kanada, Newfoundland, dan Labrador. Mereka berkembang di tundra tanpa khasiat yang terdapat di kawasan-kawasan ini dan tidak dihalang oleh kesejukan pahit yang terdapat di tempat-tempat ini sepanjang tahun.

Tubuh mereka dibuat untuk menahan suhu arktik yang rendah. Kelinci ini mempunyai telinga yang pendek untuk menolong mereka menjimatkan panas. Mereka juga mempunyai bulu tebal, badan yang padat, hidung kecil, dan peratusan lemak badan yang tinggi yang membantu mereka bertahan dalam suhu yang sangat rendah.

Diet Artik

Kelinci Arktik dianggap omnivora, kerana makanannya biasanya terdiri daripada tumbuh-tumbuhan tetapi dengan sumber makanan lain yang dicampur dari semasa ke semasa. Makanan biasa mereka termasuk lumut, lumut, dan tanaman berkayu dari pelbagai jenis. Bergantung pada musim, mereka juga akan memakan buah beri, tunas, akar, daun, dan kulit kayu.

Selain tumbuh-tumbuhan, kelinci arktik telah diperhatikan memakan ikan dan isi perut haiwan mati seperti rusa. Oleh kerana tundra arktik dapat menjadi lingkungan yang sangat keras, penyesuaian makanan ini menguntungkan kelinci dengan mempromosikan kelangsungan hidup melalui makan oportunis.

Dengan gigi seri terpanjang dan lurus dalam keluarga kelinci, kelinci arktik juga dapat merebut tanaman yang tumbuh di lokasi yang canggung, seperti di antara batu, yang membolehkan mereka mencari makanan di mana haiwan lain mungkin kelaparan. Pada musim sejuk mereka juga akan menggali salji untuk mencari makanan.



Pemangsa dan ancaman Arktik

Kelinci arktik adalah makanan penting bagi hampir setiap pemangsa yang terdapat di bahagian utara benua Amerika Utara. Tanpa mereka, banyak haiwan pemakan daging tidak dapat bertahan. Beberapa pemangsa kelinci arktik termasuk Musang artik , musang merah, serigala kelabu, ermine, burung hantu bersalji, dan lynx Kanada.

Manusia juga merupakan pemangsa tradisional haiwan ini. Banyak orang yang tinggal di wilayah kelinci Kutub Utara bergantung pada memburu mereka untuk mencari makanan dan bulu mereka, yang dijadikan pakaian oleh pelbagai orang. Kelinci ini kadang-kadang satu-satunya makanan yang tersedia untuk penduduk asli Amerika yang tinggal di utara.

Cuaca yang teruk juga dapat menimbulkan ancaman kepada kelinci arktik, kerana sukar untuk bertahan dari cuaca musim sejuk yang pahit. Perkara ini berlaku terutamanya jika sumber makanan kelinci terkubur di bawah salji yang dalam. Hares dapat berkumpul bersama untuk kehangatan, tetapi jika mereka tidak dapat mencari makanan, mereka akan mati kelaparan

Pembiakan Arctic Hare, bayi dan jangka hayat

Arctic hares mate pada bulan April atau Mei. Walaupun kelinci ini sering bersatu dalam kumpulan besar untuk memberi makan dan untuk kehangatan, semasa musim pembiakan mereka berasingan antara satu sama lain dan mendirikan wilayah individu. Pada masa ini, lelaki, yang disebut dolar, mungkin melonjak ke atas betina, yang dikenal juga, dengan lelaki secara harfiah meletakkan cakarnya di punggung wanita dan terlibat dalam semacam pertandingan tinju dengan lelaki lain ketika dia menuntut pasangannya.

Akhirnya, setiap kelinci mempunyai tempatnya sendiri, walaupun tidak biasa bagi seorang lelaki untuk memiliki lebih dari satu betina untuk dibiakkan di wilayahnya. Pada titik ini, setiap betina membuat sarang, biasanya dalam keadaan tertekan yang terlindung di sebelah batu atau di belakang semak. Dia akan melapisi tempat ini dengan lapisan rumput dan kemudian menambahkan penutup rambutnya sendiri agar sarangnya lembut dan hangat.

Wanita tersebut melahirkan satu-satunya anak yang mengandung dua hingga lapan bayi sekali setahun, biasanya dari akhir bulan Mei hingga Julai, walaupun di bahagian paling utara dari wilayah kelinci bayi mungkin dilahirkan sedikit kemudian. Tidak seperti bayi arnab, yang dilahirkan dalam keadaan telanjang dan buta, bayi arktik dilahirkan dengan mantel bulu yang lengkap dan matanya terbuka. Mereka boleh melompat dalam beberapa minit setelah dilahirkan. Ini membantu mereka melepaskan diri dari pemangsa sejak usia dini.

Ibu tinggal bersama bayinya, yang disebut leveret, selama beberapa hari pertama, tetapi kemudian anak-anak dibiarkan untuk diri mereka lebih kerap dan lebih kerap ketika ibu mereka keluar mencari makanan. Leveret mula meninggalkan sarang ketika berusia sekitar dua hingga tiga minggu, tetapi mereka akan kembali apabila tiba masanya untuk menyusui. Bayi menjadi bebas dengan cepat, dan pada masa mereka berusia lapan hingga sembilan minggu, mereka akan disapih sepenuhnya dan mereka sendiri. Mereka dapat membiak dan melahirkan bayi mereka sendiri pada musim panas berikutnya.

Tidak pasti berapa lama kelinci arktik dapat hidup, kerana tidak pernah diukur dengan tepat. Mereka dianggap mempunyai jangka hayat sekitar lima tahun di alam liar. Mereka tidak berbuat baik jika mereka dibesarkan dalam kurungan, hidup hanya sekitar lapan belas bulan ketika dijaga oleh manusia. Tidak ada yang tahu mengapa mereka tidak hidup dalam kurungan, kerana keadaan seperti itu sering menolong haiwan dengan menyediakan bekalan makanan yang banyak dan kekurangan pemangsa, tetapi kemungkinan tekanan yang dijaga dalam keadaan tiruan memendekkan jangka hayat semula jadi mereka.

Penduduk Kelinci Artik

Kelinci Artik tidak dianggap terancam dan disenaraikan sebagai “ Keprihatinan Sekurang-kurangnya ”(LC) oleh International Union for Conservation of Nature (IUCN), sebuah organisasi yang mengesan status populasi semua haiwan. Walaupun tidak ada jumlah yang tepat mengenai jumlah kelinci arktik yang tinggal di alam liar, populasi mereka terdapat dalam jumlah yang besar di seluruh kawasan Artik Amerika Utara dan nampaknya stabil. Tidak ada alasan untuk berfikir bahawa haiwan ini berada dalam bahaya kepupusan pada bila-bila masa di masa yang akan datang.

Lihat semua 57 haiwan yang bermula dengan A

Artikel Yang Menarik